BASICS

Opnamen maken met prints in het achterhoofd – de beste tips

Je Canon-camera gebruiken om momenten vast te leggen die er geweldig uitzien als print.
In een bosrijke omgeving leunt een vrouw die een Canon EOS R100 vasthoudt over om een gezinsfoto te maken van twee kinderen en een man met een gele pet.

Kun je je voorstellen het zonder foto's van bruiloften of andere belangrijke gebeurtenissen te moeten doen? Welnu, je kunt ook de alledaagse momenten in het leven vastleggen en bewaren door familiefoto's te maken en te printen. Prints maken herinneringen tastbaar en creëren blijvende herinneringen aan leuke familiemomenten, aandenkens aan kostbare gelegenheden en perfecte cadeaus.

Je kunt een eerste fotoalbum samenstellen waarin de eerste maanden van een nieuwe baby worden vastgelegd, iets wat iedereen jarenlang zal koesteren. Je kunt een persoonlijk verhalenboek maken waar kinderen dol op zijn, of je eigen wenskaarten creëren, of een fotokalender van het gezin in elkaar knutselen als een uniek cadeau voor familie en vrienden.

Voor Vicky Baynton-Williams, haar man Ted en kinderen Audrey en Rex, is fotografie vaak een gezinsactiviteit. "We zijn echte fotografen", zegt Vicky. "Ik maak voortdurend foto's, van foto's van de kinderen die oorwarmers dragen naar school tot momenten waarop ze elkaar knuffelen op de bank. Ik probeer deze magische momenten niet te verstoren, maar als ik stiekem naar binnen kan sluipen om een foto te maken, dan doe ik dat." Natuurlijk vragen speciale gelegenheden om meer formele foto's. "Zodra we in december onze kerstboom hebben opgezet, maken we elk jaar een kerstfoto van het gezin", onthult Vicky. "We trekken onze kersttruien aan, wat ongelooflijk gênant is. Maar elk jaar zie je de ontwikkeling van de kinderen en hoe groot ze worden."

Hier delen Vicky en haar gezin de keer dat ze met een camera naar een plaatselijk bosgebied gingen om foto's te maken voor geplande printprojecten, en we verkennen enkele overwegingen om in gedachten te houden bij het fotograferen voor print.

In een bosrijke omgeving houdt een jong meisje een Canon EOS R100 vast, terwijl haar moeder over haar schouder leunt en met haar praat.

In een camera die geschikt is voor beginners, zoals de Canon EOS R100, betekenen automatische modi dat je geweldige resultaten kunt behalen zonder ingewikkelde instellingen onder de knie te hoeven krijgen. Hierdoor wordt fotografie toegankelijker en leuker voor jongere leden van het gezin.

De juiste camera kiezen

Voor hun bosopnamen gebruikten Vicky en familie de compacte Canon EOS R100-systeemcamera. De camera is gebruiksvriendelijk en je hoeft niet veel over fotografie te weten om geweldige foto's te maken dankzij de handige menu's met instructies. Je kunt Speciale scènemodi gebruiken om je instellingen te optimaliseren voor het onderwerp dat je vastlegt, of het nu een nachtportret, een landschap of een close-up is. Met de functie Creative Assist kun je snel een professioneel ogende achtergrondvervaging bereiken, kleur en belichting aanpassen, een klassiek sepia-effect creëren en nog veel meer, zonder ingewikkelde instellingen te hoeven beheersen. De camera heeft ook ingebouwde Creatieve filters waarmee je eenvoudig de look van een ouderwetse zwart-witfoto, een foto van een speelgoedcamera en nog veel meer kunt nabootsen.

"De beeldkwaliteit was zo veel beter dan op mijn telefoon", voegt Vicky toe. Dit komt niet alleen door de resolutie van de APS-C-sensor met 24,1 MP, die verbluffende details vastlegt. Het komt ook doordat de sensor groter is dan die van een smartphone, wat betekent dat je een geringere scherptediepte kunt bereiken en je portretten een professionele, romige achtergrondvervaging kunt geven.

Een extra voordeel van de EOS R100 ten opzichte van een smartphone is dat je kunt kiezen uit het uitgebreide assortiment RF-lenzen van Canon, die geschikt zijn voor verschillende opnamesituaties en de uitstraling van je afbeeldingen volledig kunnen veranderen. De familie Baynton-Williams gebruikte de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-standaardlens, een compacte en veelzijdige optie voor alledaagse situaties, met een zoombereik dat echt overal voor werkt, van het vastleggen van scènes tijdens familie-uitjes tot prachtige portretten en reisfotografie.

De IS in de naam geeft aan dat deze lens is voorzien van optische beeldstabilisatie, wat zorgt voor scherpe resultaten wanneer je opnamen maakt uit de hand. Het is van essentieel belang om een scherp beeld als basis te hebben, omdat printen van nature een licht verzachtend effect heeft.

Op een foto die is genomen met een Canon EOS R100, houdt een meisje met wanten en een jas een kleine pompoen omhoog naar de camera, met pompoenkramen onscherp op de achtergrond.

Hoewel een lichtbewolkte dag teleurstellend kan lijken voor een gezinsuitstapje, zal de belichting beter zijn dan fel, hard zonlicht om die perfecte foto's te maken met goede details in zowel donkere als lichte gebieden. Een camera zoals de EOS R100 biedt de mogelijkheid van een geringe scherptediepte voor portretten met een prettig ogende, onscherpe achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R100 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18 mm, 1/200 sec, f/4,5 en ISO 100.

Op een foto die is genomen met een Canon EOS R100, omhelzen twee glimlachende kinderen elkaar speels terwijl ze samen op een fauteuil zitten.

Bij het fotograferen van kinderen is het effectiever om op ooghoogte te komen. Voor meer formele familiegroepsfoto's heeft de EOS R100 een zelfontspanner en de mogelijkheid om de camera op afstand te bedienen vanaf je smartphone met de gratis Canon Camera Connect-app. Gefotografeerd met een Canon EOS R100 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 45mm, 1/500 sec, f/6.3 en ISO 800.

Wanneer je levendige kinderen fotografeert, werkt de IS ook samen met Canon's gerenommeerde Dual Pixel CMOS-autofocus, die mensen in het kader kan detecteren, en de continue opnamefunctie van de EOS R100, die reeksen tot 3,5 beelden per seconde kan vastleggen met continue autofocus.1 Vicky ontdekte dat dit betekende dat ze die kostbare momenten niet miste.

"We vonden het leuk om de continue opnamefunctie te gebruiken met de EOS R100," vertelt ze, "omdat je weet dat je een foto krijgt van iemand met de ogen open en naar je toe gericht, zelfs als ze bewegen."

Een ander groot voordeel van de EOS R100 ten opzichte van een smartphone bij het maken van opnamen voor print, is dat je in RAW kunt fotograferen. RAW-bestanden bevatten alle beeldinformatie die door de sensor is vastgelegd, waardoor je maximale flexibiliteit hebt om het beeld achteraf te bewerken om het karakter ervan naar voren te halen en te verbeteren. JPEG's worden daarentegen in de camera verwerkt en de meeste beeldgegevens worden eigenlijk onderweg verwijderd. Als je wilt, kun je het beste van beide werelden kiezen: je kunt RAW+JPEG selecteren, zodat je de JPEG direct vanuit de camera kunt delen en tegelijkertijd het RAW-bestand kunt gebruiken voor printen.

Een vader en zoon zitten aan een houten tafel, de zoon met één hand op een Canon EOS R100-camera op tafel, beiden kijken naar prints die uit een Canon SELPHY-printer zijn gekomen.

Als je van plan bent om je foto's thuis tentoon te stellen, kun je extra creatief zijn door de kleuren af te stemmen op je interieur, mogelijk de afbeelding te bewerken met software zoals Canon's Digital Photo Professional om contrast en verzadiging aan te passen en zorgvuldig na te denken over het soort fotopapier dat de gewenste resultaten zal opleveren.

Een paar handen verwijdert een fotosticker van de achterkant, klaar om deze in een album te plaatsen.

De Canon SELPHY CP1500 biedt je de mogelijkheid om op verschillende papiersoorten te printen, waaronder ministickers, wat kinderen kan aanmoedigen om deel te nemen aan het proces.

Een printer kiezen

De familie Baynton-Williams maakte gebruik van een compacte, draadloze Canon SELPHY CP1500-printer, die levendige prints van fotolabkwaliteit produceert die water-, kras- en vingerafdrukbestendig zijn en een leven lang meegaan.2 De dye-sub-technologie van de printer kan prints produceren in een reeks van formaten, van prints in ansichtkaartformaat tot ministickers, waar Vicky, Audrey en Rex gek op zijn.

"Ze waren superenthousiast over de mogelijkheid om een sticker van zichzelf te kunnen printen", zegt Vicky. "Rex stuurde zelfs een ansichtkaart naar zijn vriend, met daarop een foto van zichzelf! Dus dat is echt een leuke functie."

Canon's uitgebreide assortiment printers biedt vrijwel onbeperkte mogelijkheden, van de PIXMA-modellen voor het uitstekend thuis printen van documenten en foto's tot de Canon Zoemini-serie van zakformaat fotoprinters die geen inkt nodig hebben om te printen. Lees meer over het kiezen van een printer of probeer Canon's Printer Selector voor suggesties op basis van jouw behoeften.

Een foto van een kind omringd door bladeren wordt op een smartphone weergegeven terwijl een print van de afbeelding uit een Canon SELPHY-printer ernaast komt, met een Canon EOS R100-camera op de achtergrond.

Je kunt foto's draadloos overzetten van de Canon EOS R100 naar je smartphone, waar je ze kunt bewerken en stempels, filters en meer kunt toevoegen met Canon-apps zoals de SELPHY Photo Layout-app, wat eindeloze mogelijkheden biedt om te experimenteren en plezier te hebben met je foto's. Je kunt vervolgens direct vanaf je smartphone printen voor snelle, eenvoudige resultaten.

Een moeder en dochter zitten aan tafel, samen glimlachend en lachend terwijl ze door een fotoalbum bladeren.

De familie gebruikt fotoprints in verschillende knutselactiviteiten, of het nu in een fotoalbum is of in papieren knutselcreaties. Naast het produceren van iets gedenkwaardigs als eindresultaat, is het een geweldige manier om de kinderen bij een project te betrekken.

Tips voor het maken van opnamen voor print

Tijdens deze fotosessie hebben Vicky en haar gezin op nieuwe manieren hun creativiteit ontplooid, aangezien ze fotografeerden met de focus op het uiteindelijke resultaat. Hier zijn zeven tips voor de beste resultaten bij het maken van opnamen voor print.

1. Verlichting. Wees niet teleurgesteld als de zon niet schijnt – het diffuse licht van een bewolkte dag is ideaal voor fotografie. Dit betekent dat er geen harde schaduwen zijn, dus je hebt meer kans om details vast te leggen in zowel lichte als schaduwrijke gebieden, wat belangrijk is voor een levendige print. Dit is ook het beste licht voor het vastleggen van natuurlijke huidtinten. Als je binnen fotografeert, is het beste licht diffuus natuurlijk licht van opzij, zoals een raam buiten beeld, in plaats van direct licht met een hoog contrast, dat onflatteuze schaduwen en zeer donkere gebieden kan veroorzaken die zonder herkenbare details worden geprint.

2. Picture Styles gebruiken. Dit zijn voorinstellingen in de camera die je een verschillende mix van scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon geven voor verschillende beeldtypen. Probeer de Portrait Picture Style voor foto's van mensen – het vermindert enigszins de scherpte en verhoogt ietwat de helderheid voor een zachter uitziende huid.

3. Compositie. Creatief zijn met verschillende hoeken en achtergronden kan zorgen voor interessante prints voor je huis. Hiervoor zijn tal van technieken. Probeer te fotograferen vanaf laag bij de grond voor een ongebruikelijk uitzichtpunt of gebruik natuurlijke elementen van de scène, zoals bomen of deuropeningen om je onderwerp in te kaderen. Leidende lijnen zoals een pad, een hek of een overhangende tak kunnen helpen om het oog van de kijker door het kader naar interessante punten te leiden. Schakel het 3x3-raster op je camera in voor een handige techniek genaamd de regel van derden die je helpt bij het samenstellen van je scène.

Op een foto die is genomen met een Canon EOS R100 tegen een bosachtergrond, leunt een kind in een schuine hoek tegen een boom.

Voor ongebruikelijke en karakteristieke portretten kun je fotograferen vanuit een lage of hoge hoek, of een compositie maken met interessante objecten in de natuur, zoals deze hellende boom in het bos. Gefotografeerd met een Canon EOS R100 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 23 mm, 1/85 sec, f/5 en ISO 100.

Op een foto die is genomen met een Canon EOS R100, staat een kind als in een kader in de opening van een holle boomstam.

Maak voor boeiende composities gebruik van natuurlijke kaders zoals deze holle boomstam. Het gebruik van de Portret scènemodus heeft de achtergrond enigszins onscherp gemaakt, maar heeft toch de interessante structuur vastgelegd. Gefotografeerd met een Canon EOS R100 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 29 mm, 1/160 sec, f/6,3 en ISO 640.

4. Stel samen met een doel voor ogen. Houd bij het samenstellen van de opname rekening met het doel van je foto. Als je bijvoorbeeld een familiegroep fotografeert die is bedoeld voor een kalender, vraag jezelf dan af hoe de compositie eruit zal zien als een vierkante uitsnede. Als je fotografeert voor een wenskaart, laat dan ruimte aan de bovenkant of aan de zijkant van het kader waar je tekst kunt toevoegen.

5. Achtergronden. Kijk verder dan de onderwerpen en bedenk hoe de achtergrond hen aanvult. Zorg ervoor dat deze er geen afbreuk aan doet, of het nu gaat om afleidende details of botsende kleuren. In de nabewerking kun je indien nodig gebieden vervagen, de verzadiging verminderen en gebieden donkerder of lichter maken om de aandacht verder op de onderwerpen te richten. Het is echter altijd het gemakkelijkst als je kunt bereiken wat je nodig hebt met de mogelijkheden van de camera.

6. Houd rekening met kleur. Als je een bepaalde locatie in gedachten hebt voor een bepaalde foto, zoals een muur waar je een grote fotoprint wilt ophangen, denk dan na over het kleurenschema van de kamer. Is deze vol levendige tinten en geschilderde muren? Als je een foto maakt met aanvullende kleuren en een sfeer die vergelijkbaar is met die van de ruimte, zorg je ervoor dat het harmonieert, net als het afstemmen van warme en koele kleurtinten. Natuurlijk kun je de kleuren aanpassen wanneer je de foto bewerkt met software zoals Canon's gratis Digital Photo Professional. Ook het omzetten van de afbeelding naar zwart-wit kan helpen bij het aanpassen, een tijdloos gevoel geven aan familieportretten en de indruk van chaos in drukke scènes verminderen.

7. Kwaliteit telt. Uiteindelijk geldt, hoe beter je opname, hoe beter de print waarschijnlijk zal zijn. Gebruik dus alle functies die je camera biedt om te beginnen met een geweldige foto. Zijn de belangrijkste delen van de afbeelding scherp? Gebruik de AF-tracking van de camera om scherp te stellen op de ogen van je onderwerpen, het cruciale element om scherp te krijgen in elk portret. Zorg ervoor dat je beeldopname zoveel mogelijk vrij is van ruis, met een volledig tintbereik van donkerst tot lichtst. Dit betekent dat je de juiste sluitertijdinstellingen en de laagst mogelijke ISO-waarde kiest. Als je geen hoge sluitertijd kunt gebruiken om het risico op onscherpte door camerabeweging te elimineren, gebruik dan een statief of zet de camera tegen een stabiel object. Met de handige menu's met instructies en Creative Assist van de EOS R100 krijg je hier de best mogelijke resultaten.

Een fotoalbum ligt open op een houten bureaublad, met enkele losse prints en een Canon SELPHY-printer.

Voor Vicky is het bewaren van waardevolle momenten steeds aangrijpender geworden sinds zij en Ted hun ouders hebben verloren. "Ik denk echt dat het ontzettend belangrijk is om foto's te maken voor herinneringen", zegt ze. "En vergeet vooral niet om foto's te maken van alle leden van de familie, want we zijn hier maar zolang we hier zijn."

Of je nu van plan bent je huis te versieren met persoonlijke afbeeldingen, unieke cadeaus voor familie en vrienden te maken of plakboeken en papieren knutselwerken te creëren om de kinderen bezig te houden, het printen van je foto's voegt een extra dimensie toe.

Voor Vicky, Ted, Audrey en Rex is het maken van fotoalbums een activiteit die het hele gezin samen kan doen en hen helpt om gezamenlijke herinneringen opnieuw te beleven. "De kinderen vinden het geweldig om die momenten opnieuw te beleven, dus het is heel fijn als je dat in kleine stukjes kunt doen", legt Vicky uit. "Als je ze allemaal print en in een boek plakt, wordt het de herinnering aan dat specifieke jaar of seizoen."

Geschreven door Lorna Dockerill en Alex Summersby

  1. Continue opname max. ca. 6,5 opnamen per seconde met elektronische 1e-gordijnsluiter bij gebruik van One shot AF. Snelheid behouden voor 97 JPEG's (alle formaten), minder bij RAW-, C-RAW-, RAW + JPEG-opnamen of C-RAW- en JPEG-opnamen. Bij gebruik van Servo AF, max. ca. 3,5 opnamen per seconde
  2. Dankzij een speciale beschermende coating gaan foto's tot 100 jaar mee als ze in een album worden bewaard. Gebaseerd op versnelde tests, uitgaande van een temperatuur van 23° C en een luchtvochtigheid van 50%.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen