CREATIEF PRINTEN

Tips voor het stijlvol tonen van familiefoto's

Familieportretfotograaf en Canon Ambassador Helen Bartlett laat zien hoe je prachtige familieportretten tot hun recht kan laten komen in huis.
Zwart-wit prints van kinderen en gezinnen, gerangschikt in rasterstijl op de vloer.

Het printen en ophangen van herinneringen van familie, vrienden en huisdieren is een geweldige manier om een steeds groter groeiend kunstwerk van je levensverhaal te maken, waardoor je huis persoonlijker wordt en je wordt omringd door leuke herinneringen. Voor de Londense familieportretfotograaf en Canon Ambassador Helen Bartlett bieden de shoots van familiefoto's haar de mogelijkheid om echt expressief te worden achter de lens. Maar het printen en plaatsen van deze foto's kan net zo'n creatief proces zijn.

"Een van de enorme voordelen van prints is dat ze fysieke dingen zijn die je kunt bewaren. Je raakt ze niet kwijt als je vergeet een back-up van je telefoon te maken of als bestanden beschadigd raken", zegt Helen. "Prints zijn dingen die jij en de kinderen kunnen aanraken en vasthouden. Ik denk dat het printen van foto's van essentieel belang is om foto's in je geheugen te prenten."

Hier geeft Helen advies over het printen, inlijsten en ophangen van je favoriete foto's in je huis.

1. Print foto's waar je blij van wordt

Een canvasprint van een meisje dat met bellen speelt, opgehangen aan een muur in een grote badkamer met witte muren en een geruite vloer.

Als je foto's maakt van je gezin, probeer dan leuke of natuurlijke foto's te maken, in plaats van na te denken over wat er goed zou uitzien als print. Daarna kun je er je favoriete foto's uit kiezen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 50 mm, 1/400 sec, f/4.5 en ISO 500. © Helen Bartlett

Er zijn zoveel opties voor het printen en laten zien van je foto's, en het mooie is dat je hiervoor niet anders hoeft na te denken over fotograferen met je camera, zegt Helen.

"Maak niet specifiek foto's die bedoeld zijn om te printen, want dat is waar je grenzen begint op te leggen", legt ze uit. "Print de foto's die je aan het lachen maken. Het maakt niet echt uit als ze technisch niet perfect zijn. Het is belangrijker dat je de momenten waar je blij van wordt, aan de muur hebt hangen."

Als je de foto's op groot formaat wilt printen, is het wel belangrijk dat je een geschikte camera gebruikt. De inktdruppels die een fotoprinter op het papier plaatst, komen niet een-op-een overeen met de pixels in de afbeelding. Maar het is een goede vuistregel om uit te gaan van tenminste 300 pixels per inch voor een print van 300 dpi van fotokwaliteit. Dus voor een A3-print (16,54 x 11,69 inch) heb je een foto nodig van minimaal 4962 x 3507 pixels of 17 Megapixel. Over het algemeen levert een hoger aantal Megapixel, prints van fijnere kwaliteit op.

"Als je zeker weet dat je iets in groot formaat wilt printen, gebruik dan de beste camera die je ter beschikking hebt, want dat biedt de beste mogelijkheden op het gebied van vergroting en de hoogste beeldkwaliteit", zegt Helen. Zorg ervoor dat je de hoogste kwaliteitsinstelling gebruikt. "Probeer te fotograferen als het licht goed is, omdat weinig licht in een print meer opvalt."

2. Denk aan de beschikbare ruimte

Een zwart-wit close-upportret van een jong kind. Ze staart aandachtig naar de camera en lacht.

Het is belangrijk om rekening te houden met de compositie en de schaal van je print wanneer je er een plek voor kiest in een ruimte. "Als je een close-up portret van bijvoorbeeld 152 cm breed hebt van het hoofd van een baby, en je het vanaf een meter afstand bekijkt, kan dat een beetje heftig zijn. Maar als je het vanaf het einde van een lange gang bekijkt, kan het er geweldig uitzien", zegt Helen. © Helen Bartlett

Een zwart-wit foto van drie ingelijste prints op een muur boven een bank, met een witte orchidee op de tafel ervoor.

De lijsten die je voor je prints kiest, moeten passen bij de sfeer van je kamer en je inrichting. Eenvoudige witte lijsten werken goed voor zwart-witfoto's. © Helen Bartlett

Waar je je prints ook wilt laten zien, kies complementaire kleuren die passen bij je inrichting en houd rekening met de ruimte eromheen. "Je hebt een fotolijst nodig die bij je woning past", legt Helen uit. "Ik vind een effen zwarte of witte lijst mooi, de stijl die je in een galerij van een fotograaf zou zien – iets eenvoudigs en tijdloos. Een eikenhouten lijst zou heel goed werken in een kamer met warme tinten, maar voor een grote en lichte, moderne kamer is een zwarte of witte lijst waarschijnlijk beter."

Helens portretfoto's zijn voornamelijk zwart-wit, wat een tijdloze uitstraling geeft aan de woningen van haar klanten – iets waarvoor je kunt kiezen als je bijvoorbeeld een mix van familiefoto's van verschillende generaties combineert. "Ik denk dat familiefoto's bijzonder mooi uitkomen in zwart-wit, omdat dit tijdloos is en het zo heel makkelijk is, om generatieprints te combineren wanneer je ze aan de muur hangt. Zwart-wit foto's van nu gaan goed samen met zwart-wit foto's van toen je ouders en grootouders jong waren."

Het is ook goed om erover na te denken in welke omgeving je de prints wilt ophangen of neerzetten. En wat er in de loop van de tijd met de prints kan gebeuren, zodat je geschikt materiaal kunt kiezen. Canon's assortiment fotopapier bevat producten voor verschillende instellingen en met uiteenlopende afwerkingen. Canon Everyday Use Glossy GP-501 – een betaalbaar papiersoort voor algemeen gebruik voor prints van fotolabkwaliteit – is ideaal voor de meeste ruimtes in huis. Als je je prints echter in vochtige ruimten wilt ophangen of neerzetten, zoals de badkamer, moet je mogelijk een printspecialist bezoeken om je foto's op acrylpapier te laten printen.

3. Maak een statement met je prints

Een zwart-wit foto van een jong meisje, in haar eigen schaduw, dat twee bladeren vasthoudt tegen een lucht vol schapenwolken.

Of het nu gaat om één grote print of om kleine prints die in een bepaalde vorm zijn opgesteld: je kunt echt een statement maken met je foto's. "Soms ziet iets grafisch en heel eenvoudigs er geweldig uit in een grote lijst", zegt Helen. © Helen Bartlett

Grote prints kunnen er fantastisch uitzien in je huis, maar het helpt om na te denken over de omvang voordat je ergens aan vastzit. "Je moet de juiste foto kiezen, omdat niet alle foto's zo goed vergroot kunnen worden", zegt Helen. "Daarna is het goed om een paar krantenpagina's aan de muur te plakken, zodat je kunt zien hoe een grote print eruitziet. Het is een kwestie van de juiste grootte voor de ruimte kiezen, en dat doe je door te meten en echt iets van die grootte op te hangen."

Foto's die voldoende impact hebben voor grote prints, zijn foto's waarop ook de omgeving rondom een onderwerp staat, legt Helen uit. "Dat werkt heel goed voor statementfoto's. Vaak zijn de foto's die ik in de grootste formaten verkoop, foto's met architectuur, omgeving of bossen rondom het onderwerp. Dan lijken het net kunstwerken."

Met een printer zoals de Canon imagePROGRAF PRO-300 kun je vanuit je eigen huis prints van professionele kwaliteit maken. Helen gebruikt de Canon imagePROGRAF PRO-1000 als printer voor haar bedrijf. Dit Wi-Fi-model kan prints zonder witrand maken en is ideaal voor monochrome beelden met de matzwarte inkt, die diepe tinten produceert die perfect zijn voor fine art-foto's. Voor prachtige afwerkingen in zwart-wit, koppel je jouw Canon-printer aan Canon Pro Premium Matte PM-101-papier, dat is ontworpen om warme witte en grijze tinten weer te geven in A4- tot A2-formaat.

4. Laat je creativiteit de vrije loop met galerijen en rasterlay-outs

Zwart-wit prints van kinderen en gezinnen, gerangschikt in rasterstijl in drie lijsten aan een bakstenen muur.

Bij het maken van een galerijwand kan het handig zijn om je gewenste ontwerp als proef te bekijken in software zoals Adobe® Photoshop®. Zo kun je controleren of je foto's bij elkaar passen, met elkaar in balans zijn en goede kleurgradaties hebben wanneer je ze naast elkaar plaatst. © Helen Bartlett

Als je meerdere fotoprints wilt laten zien, kun je met galerijwanden en -rasters, karakter toevoegen aan gangen, hallen en trappen. Als je kleinere formaten print, kun je thuis hoogwaardige prints maken met je Canon PIXMA-printer. De Canon PIXMA G550 kan printen vanaf Wi-Fi-apparaten en produceert schitterende, levendige prints tot A4-formaat tegen lage kosten.

Helen wijst erop dat het voordeel van een galerijwand is, dat je er op elk gewenst moment foto's aan kunt toevoegen of foto's kunt wijzigen. "Het is heel eenvoudig om foto's te verwisselen en foto's te veranderen, zodat de galerij in de loop van de tijd groeit en zich ontwikkelt, net als families zelf. Ik heb een klant met een heel goede galerijwand in de keuken. Die begon met drie prints, vervolgens waren het er zes, daarna negen en daarna twaalf – en ik denk dat het er nu zestien zijn. Met een rastersysteem kan het heel eenvoudig zijn om elk jaar uit te breiden", zegt ze.

"Denk na over hoe je in de toekomst dingen kunt toevoegen. Als je een kleine baby hebt en je vult de hele muur als je baby zes maanden oud is, heb je geen ruimte meer voor wanneer de baby of je gezin groter wordt. Geef jezelf flexibiliteit."

5. Experimenteer met en zonder lijsten

Een acrylprint van twee kinderen die grote stokken vasthouden, opgehangen aan een muur boven een open haard.

Als je je prints wilt laten zien, hoef je niet per se lijsten te gebruiken. Als je voor een strakkere en modernere uitstraling gaat, kun je ook voor canvasprints zonder lijsten kiezen. Een andere optie is een zwevende lijst, waarbij er ruimte om de rand van een foto zit zodat deze lijkt te zweven. Dit zorgt voor een kunstzinnig effect en is geschikt voor zowel lijsten aan de muur als staande lijsten. © Helen Bartlett

Foto's hoeven niet altijd in een lijst te worden geplaatst. In tegenstelling tot professionele portretfoto's die je wilt weergeven en beschermen, wil je je eigen unieke foto's van je gezin misschien alleen maar ophangen of neerzetten zodat je wordt omringd door je favoriete familiemomenten. "Ik vind een print zonder lijst helemaal geweldig. Ik zet ze op boekenplanken en plak ze op mijn koelkast", zegt Helen. "Ik heb gezien welke geweldige dingen klanten doen met draden en kleine clips. Ik vind het fijn dat een foto een eigen verhaal vertelt en dat deze op verschillende manieren kan worden gebruikt.

"Geprinte foto's werken heel goed in de slaapkamers van tieners, omdat je ze aan de muur kunt plakken en collages kunt maken of ze aan stukjes draad kunt hangen", voegt ze toe. "Met niet-ingelijste prints kun je een steeds veranderende galerij creëren, omdat deze minder kostbaar zijn."

Je kunt zelfs de mobiele printer Canon SELPHY Square QX10 gebruiken en je prints met clips ophangen. Het printen van je favoriete momenten en deze in je huis ophangen, is een geweldige manier om je stemming te verbeteren en familieherinneringen te bewaren.


Geschreven door Lorna Dockerill


Adobe en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN

  Foto's bewerken om te printen

  Maak meer van je prints met onze stapsgewijze handleiding voor het bewerken van prints en kom meer te weten over de beste printinstellingen om te gebruiken.

 • PRINTEN

  De beste Canon-printers voor foto's

  Of je je foto's nu inlijst, in een plakboek plakt of als een sticker overal op wilt plakken: vind de printer die het beste bij je creatieve wensen past.

 • BASICS

  Opnamen maken voor print

  Zeven belangrijke tips voor het vastleggen van herinneringen om als print te bewaren.

 • BASISPRINCIPES VOOR BEWERKING

  Speciale foto's bewerken

  Verbeter je opnamen van speciale gelegenheden met deze eenvoudige tips om foto's te bewerken.