Profiel

Helen Bartlett

Canon Ambassador Helen Bartlett's black and white image of two children riding bikes beneath large trees.
Helen Bartlett maakt uitsluitend opnamen in zwart-wit en werkt met contrast, licht en schaduw om drama en grafische intensiteit te creëren. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X met een Canon EF 85mm f/1.2L II USM-objectief ingesteld op 1/320 sec, f/5.0 en ISO1600. © Helen Bartlett

Helen Bartlett is een portretfotografe uit Londen die zwart-witfoto's maakt in een natuurlijke omgeving om de unieke band in elke familie waarmee ze samenwerkt, perfect vast te leggen.

Helen heeft in 2003 haar fotografiebedrijf opgericht en is afgestudeerd in Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge. Ze is uitgegroeid tot een van de meest deskundige en gerespecteerde familiefotografen van het Verenigd Koninkrijk.

Canon Ambassador Helen Bartlett holds a Canon DSLR camera.


Locatie: VK
Specialisme: Portretten van gezinnen en kinderen
Favoriete uitrusting:
Canon EOS-1D X Mark II
Canon EF 85mm f/1.4L USM

Helen ontwikkelde haar passie voor fotografie al op vroege leeftijd: ze haar kreeg eerste camera (een Russische Zorki Rangefinder) toen ze nog maar acht was. In haar jeugd fotografeerde haar vader Helen en haar broers in zwart-wit, en vanaf dat moment merkte ze dat die foto's er beter uitzagen en de tand des tijds beter doorstonden dan kleurenfoto's. Ze is er van overtuig dat het verwijderen van kleur ons stimuleert om beter te kijken, meer aandacht te besteden en de ontbrekende delen zelf in te vullen.

Haar werk is geïnspireerd op het feit dat geen twee gezinnen hetzelfde zijn, en haar overtuiging dat elk gezin zijn eigen dynamiek heeft; een unieke energie die het fotograferen en het vastleggen van die energie zo boeiend maakt. Helen kan op locatie foto's maken van de afzonderlijke momenten in het gezinsleven, soms als conventioneel portret, maar vaak door een meer openhartige benadering te kiezen om een gevoel van geluk, vreugde of liefde tussen familieleden vast te leggen.

Canon Ambassador Helen Bartlett's black and white image of a boy splashing in water, creating dramatic wing-like shapes.
"Door in zwart-wit te fotograferen heb ik meer vrijheid om foto's te maken die afstand nemen van de werkelijkheid - foto's met een gevoel van mysterie die ons nieuwsgierig maken en ons meeslepen. Ik kan me concentreren op de toon, vormen en beweging, zonder dat ik word afgeleid door kleur. De lichttinten van het water lichten hier op tegen het gebladerte op de achtergrond, waardoor er tijdens een fractie van een seconde dramatische vleugels van waterspetters ontstaan", zegt Helen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X met een Canon EF 35mm f/1.4L USM-objectief ingesteld op 1/8000 sec, f/3.5 en ISO2000. © Helen Bartlett

Hoewel Helen van het begin af aan een duidelijke visie had van welke stijl ze in haar familiefotografie wilde creëren - ontspannen, natuurlijk en leuk, met een consistente en tijdloze zwart-wit-uitstraling - zijn haar foto's avontuurlijker geworden nu haar technieken en vaardigheden verder zijn ontwikkeld. Ze is nu eerder geneigd tijdens een shoot te experimenteren met licht, beweging en de grafische elementen van een foto.

Door de afgelopen jaren met terugkerende klanten samen te werken, is Helen in staat geweest de intieme visuele geschiedenis van hun gezinnen vast te leggen. Wanneer ze echter voor het eerst bij een gezin komt, weet ze het liefst heel weinig over de omgeving waarin ze gaat werken. De namen en leeftijden van de kinderen en het adres is zo’n beetje alles. Ze kijkt niet eens op Google Maps om de stijl van het huis te bekijken - ze komt liever aan met een open instelling en merkt vanzelf wat haar aandacht trekt.

Haar portfolio omvat alles van pasgeborenen tot oudere kinderen en hele gezinnen. Als ze geen portretten maakt voor haar klanten, maakt ze familieportretten voor haar vrienden, en geniet ze van landschaps- en straatfotografie. Helen geeft toe dat ze volledig opgaat in fotografie en voortdurend beelden analyseert, online, in boeken, films en galerieën, om nieuwe benaderingen voor het fotograferen van mensen te ontdekken. Die beelden slaat ze op in haar "interne database", zodat ze instinctief kan reageren wanneer ze zich in een bepaalde situatie bevindt.

Helen heeft college gegeven in het Verenigd Koninkrijk en Europa, en heeft werk gepubliceerd in zowel het Verenigd Koninkrijk als internationaal. Artikelen over haar werk zijn verschenen in Professional Photo, PhotoPlus: The Canon Magazine en Professional Imagemaker in het Verenigd Koninkrijk en een artikel van 12 pagina's in het invloedrijke tijdschrift Photoworld in China.

Canon Ambassador Helen Bartlett's black and white portrait of a mother holding her laughing baby by the legs.
Als familiefotograaf streeft Helen ernaar om natuurlijke, spontane momenten van haar onderwerpen vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/3.5 en ISO400. © Helen Bartlett

Waarom werk je in zwart-wit in plaats van in kleur?
"Zwart-witfoto's geven niet weer, ze doen vermoeden. Ik heb het gevoel dat ze de kijker meer betrekken bij de scène. Ik kijk naar de uitdrukkingen en de interacties in plaats van naar de kleur van kleding en of het een 'mooie dag' was of niet. Ik ben van mening dat dit het perfecte medium is voor familiefotografie: de foto's die ik vandaag maak, worden naast foto's gelegd die over 10 jaar worden gemaakt, en foto's die 50 jaar geleden zijn gemaakt. Zo ontstaat een samenhangend familieverhaal met foto's die vol zitten met gevoel en emotie."

Hoe verschilt het fotograferen van een portret in zwart-wit op technisch gebied van kleurenfoto's?
"Je kunt je technisch nergens achter verbergen - je moet de foto op de juiste wijze maken, en werken met het licht. Het beeld en de geometrie worden belangrijker. We denken niet alleen 'schattige kinderen, zonnige dag' - de foto heeft iets extra's nodig als het de tand des tijds wil doorstaan."

Waar moet je in de praktijk nog meer rekening mee houden bij zwart-witfotografie?
"Op een positieve manier zorgen de felle kleuren van kinderspeelgoed voor minder afleiding, en andere elementen in een park kunnen in de achtergrond verdwijnen. Een rode vuilnisbak vormt dan dus niet echt een probleem. Meer aandacht is nodig voor kleding. Ik merk dat grafische patronen, zoals geruite t-shirts, dominante strepen en zigzags meer afleiden in zwart-wit."

Hoe haal je het beste uit kinderen tijdens een portretsessie?
"Het spelen van spelletje is de allerbeste manier om mooie gezichtsuitdrukkingen te krijgen. Ik breng veel tijd door op de grond zodat we fijn samen kunnen spelen (waterdichte broeken zijn een must in de herfst en winter)."

Wat is het moeilijkste aan je werk?
"Een bedrijf leiden. Ik hou van de fotografie, maar er komen ook andere verantwoordelijkheden bij kijken, zoals administratie, boekhouding en marketing. Deze andere gebieden vind ik lastiger, maar de gevarieerde uitdagingen houden het leven zeker interessant."

Instagram: @helenbartlettphotography
Twitter: @Helen_Bartlett
www.helenbartlett.co.uk

Three boys play happily with a giant bubble, captured in black and white by family photographer Helen Bartlett.
"Bij zwart-witfoto's zie je de situatie, emotie en relaties in al hun puurheid", zegt Helen. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/1.8 en ISO1600. © Helen Bartlett

Er is één ding dat ik weet
Helen Bartlett

"Bij het fotograferen van kinderen denk ik dat het belangrijk is dat ze zich op hun gemak voelen. Ik begin graag vroeg en wil weten of iedereen ontbijt heeft gehad (ja, ook de volwassenen). Ik merk dat dit voor mij het beste moment is, voordat mensen moe worden. Ik werk om vaste routines heen en we pauzeren voor dutjes en tussendoortjes. Op deze manier blijft iedereen ontspannen en heeft iedereen plezier, en dat is het moment voor de beste foto's. Als er iets misgaat en alles loopt in het honderd, biedt een chocoladekoekje en een kopje thee meestal een uitweg."

De uitrusting van Helen Bartlett

Het belangrijkste materiaal dat professionals gebruiken om foto's te nemen

Canon Ambassador Helen Bartlett's kitbag, containing three Canon cameras, five lenses, photography accessories and children's toys.

Camera's

Canon EOS R

"De systeemcamera van Canon heeft gezorgd voor een nieuwe invalshoek voor mijn werk, waardoor er op een nog creatievere manier gebruik kan worden gemaakt van licht en compositie, dankzij de EVF en het verstelbare touchscreen met 5655 selecteerbare AF-posities."

Objectieven

Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM

"Dit objectief is meestal op mijn EOS R gemonteerd. Het is klein, snel en perfect voor het vertellen van verhalen. De macrofunctie vind ik ook geweldig, en de mogelijkheid om dichtbij te komen voor een detail en vervolgens terug te gaan voor een groothoekopname als ik kinderen fotografeer."

Canon RF 50mm F1.2L USM

"Zonder twijfel het meest verbazingwekkende objectief dat ik ooit heb gebruikt. Het is snel en verbazingwekkend scherp, maar de foto's zien er nog steeds prachtig uit."

Accessoires

SD-kaarten

"Ik gebruik snelle en betrouwbare SD-kaarten."

Koekmannetje

"Iedereen die met kinderen werkt, kent de kracht van een koekje. We hebben een geweldige tijd en verbruiken veel energie bij het spelen van spelletjes. Snacks zijn daarom een belangrijk onderdeel van elke fotoshoot."

Speelgoed

"Mijn fotoshoots worden volledig bepaald door kinderen. We spelen spelletjes die ze graag spelen en vaak nemen we hun favoriete speelgoed ook op in de foto's, of het nu gaat om een houten trein, een teddybeer of zelfs een papieren koker of kartonnen doos."

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Canon Europe
Ambassadeursprogramma

Ontdek hoe het ambassadeursprogramma werkt en maak kennis met de fenomenale fotografen die zijn gekozen om Canon te vertegenwoordigen.

Meer info

Canon Ambassador Jaime de Diego

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services