PRINTERS

De techniek in Canon's pro-fotoprinters

Ontdek de geavanceerde technologieën van Canon's professionele fotoprinters voor hoogwaardige A3+ prints.

Canon's serie van pro-fotoprinters is speciaal ontworpen om hoogwaardige prints van je foto's te maken in A3+/A2-formaat. Halverwege 2021 zijn er drie modellen in de pro-serie beschikbaar die stuk voor stuk hun eigen toepassingen hebben. De PIXMA PRO-200 richt zich met name op veelzijdigheid en gebruiksgemak en maakt fotoprints met levendige kleuren tot A3+ formaat. Het is daarmee de ideale keus voor fotoliefhebbers. De imagePROGRAF PRO-300 is een professionele desktopprinter voor galeriewaardige prints in A3+ met een eenvoudige workflow voor betrouwbare kwaliteit. Voor de meest veeleisende toepassingen biedt de imagePROGRAF PRO-1000 dankzij zijn extra duurzame systeem met 12 inkten een getrouwe reproductie van al je foto's. Hiermee kunnen alle subtiele details van je foto's worden vastgelegd op prints van 10x15 cm tot maar liefst A2-formaat en zelfs banners (1,2 meter).

FINE-printkoptechnologie

Canon's pro-fotoprinters maken gebruik van een innovatieve printkoptechnologie genaamd FINE (Full-Photolithography Inkjet Nozzle Engineering). Conventionele inkjets spuiten inkt op het papier, waardoor ze kwetsbaar zijn voor wisselingen in de luchtstroom door bewegingen van de printkop, maar ook voor veranderingen in de vloeibaarheid van de inkt vanwege temperatuurschommelingen. Canon's FINE-technologie werkt nét iets anders. De inkt wordt niet gespoten, maar uitgestoten door hem te verwarmen. Hierdoor is de inkt minder vatbaar voor wisselingen in de luchtstroom bij de printkop, blijven de druppels even groot en landen ze op de juiste plek. Daarnaast wordt de snelheid verhoogd tot ruim 1,5 keer de snelheid van conventionele systemen. Printkoppen worden geproduceerd met dezelfde zeer nauwkeurige technologieën die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders. Afhankelijk van het model kunnen de inktdruppels zo klein zijn als 3 picoliter. Dit leidt tot een printresolutie van maar liefst 4800x2400 dpi voor bijzonder gedetailleerde prints met een aanzienlijk betere beeldkwaliteit.

Een fotoprint glijdt uit een Canon PIXMA PRO-200-printer op een donkere, houten kast. Aan de muur erachter hangen vier kleurrijke en ingelijste prints van verschillende grootte.

De PIXMA PRO-200 heeft een inktdruppelgrootte van slechts 3 picoliter voor de kleinste details. Hij maakt gebruik van Canon's ChromaLife 100+ inktsysteem op basis van 8 dye-inkten voor duurzame prints.

Kleurprofielen

Het produceren van nauwkeurige kleuren wordt al jarenlang beschouwd als een van de lastigste elementen van het printen van foto's. Dankzij Canon's serie van pro-fotoprinters wordt dit proces vereenvoudigd met printprofielen voor een breed assortiment aan media: zowel Canon's eigen media als media van derde partijen zoals Hahnemühle en Canson. Printen met het juiste ICC-profiel voor je printer en media garandeert kwaliteit en consistentie voor perfecte prints, keer op keer.

ChromaLife 100+ inktsysteem

De PIXMA PRO-200 maakt gebruik van Canon's ChromaLife 100+ inktsysteem. Het systeem op basis van 8 dye-inkten biedt een uitgebreid kleurengamma met diepere zwarttinten en een levendigere weergave van rood en blauw in een duurzamere print die niet vervaagt. Geselecteerd Canon fotopapier en inkt vormen een gouden combinatie voor prints met een uitstekende kleurechtheid die wel 100 jaar mooi blijven bij opslag in archieven, of ongeveer 40 jaar wanneer ze worden tentoongesteld achter glas (lichtbestendigheid), en 10 jaar zonder glas (luchtbestendigheid).1

LUCIA PRO-technologie met pigmentinkt

De printers imagePROGRAF PRO-300 en imagePROGRAF PRO-1000 zijn uitgerust met Canon's LUCIA PRO-technologie op basis van pigmentinkt. Dit is dezelfde inkttechnologie die wordt gebruikt in Canon's grootformaat printers. De LUCIA PRO-pigmentinkten combineren de glanzende eigenschappen van dye-inkten met de levendige kleuren en duurzaamheid van pigmentinkten. De PRO-300-printer gebruikt een systeem van 10 inkten, terwijl de PRO-1000 een systeem van 12 inkten heeft.

Een man vervangt met één hand een van de 12 inkttanks aan de voorkant van een Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer.

De Canon imagePROGRAF PRO-1000 heeft 12 inkttanks van 80 ml die zich op een handige plek voorin de printer bevinden, en niet in de printwagen bij de printkop.

Een diagram waarop wordt uitgelegd hoe het licht gelijkmatig wordt weerkaatst door de Chroma Optimiser-laag op een fotoprint, met druppels van kleureninkt op het papieroppervlak.

Chroma Optimiser fungeert als een heldere coating op een print waardoor licht gelijkmatig door het glanzende papier wordt weerkaatst. Dit zorgt voor een egale glans op het oppervlak en voor intensieve, levendige kleuren.

Chroma Optimiser

De imagePROGRAF PRO-300 en imagePROGRAF PRO-1000 beschikken beide over een extra inkttank genaamd de Chroma Optimiser voor prints met een egale glans. Tijdens het printen wordt de Chroma Optimiser op de print gelegd, een beetje zoals een heldere coating. Hierbij worden de openingen tussen de verschillende inktdruppels opgevuld en ontstaat er een egale inktlaag, zonder ribbels. Zo wordt licht gelijkmatig weerkaatst vanaf de print, wat zorgt voor een egaal, glanzend effect op de hele print. Bij donkere tinten verhoogt de Chroma Optimiser ook het kleurengamma van de print. Omdat het minder licht weerkaatst dan bij alleen zwarte inkt, laat het de echte donkere zwarttinten van een print zien.

De coating van de Chroma Optimiser vermindert ook bronzing bij zowel kleurenprints als zwart-witprints. Bronzing is een bepaalde vorm van reflectie waarbij sommige tinten in de print, met name grijstinten, een glanzend effect hebben, vergelijkbaar met dat van brons. Dit effect is nauw verwant aan metamerie, waarbij twee kleuren onder de ene lamp identiek lijken, maar onder een andere lamp lijken te verschillen (zoals wanneer je bijvoorbeeld sokken hebt aangetrokken en er pas later achterkomt dat de ene sok zwart is en de andere donkerblauw). Het gebruik van Chroma Optimiser voorkomt beide effecten en zorgt voor een visueel aangenaam resultaat met nauwkeurige kleuren.

Een blik van onderaf op de printkop van de imagePROGRAF PRO-1000.

De geavanceerde technologie van de printkop in de imagePROGRAF PRO-1000 bestaat onder andere uit sensoren die de status van de 18.432 spuitmondjes voortdurend in de gaten houden. Mocht er eentje verstopt raken, neemt een ander spuitmondje het meteen over. Dit slimme systeem garandeert niet alleen een ongekende printkwaliteit, maar voorkomt ook dat prints moeten worden weggegooid door verstoppingen. Het zorgt er tevens voor dat de spuitmondjes niet meer zo vaak hoeven worden gereinigd.

Een screenshot van de Professional Print & Layout-software van Canon.

Canon's Professional Print & Layout (PPL)-software is een zelfstandig programma, maar kan ook worden gebruikt als plug-in met je favoriete beeldbewerkingssoftware. Het bevat alle instellingen voor perfecte prints.

Professional Print & Layout-plug-in

Wanneer mensen een foto vanaf hun scherm printen, vinden ze het soms lastig om de beste resultaten te krijgen. Canon biedt een end-to-end-systeem waarmee je in een handomdraai prachtige prints kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Professional Print & Layout-software van Canon die speciaal is ontworpen om het beste uit alle pro-fotoprinters van Canon te halen. Gebruik PPL als zelfstandige toepassing of als een plug-in in je favoriete beeldbewerkingssoftware, zoals Canon's gratis Digital Photo Professional (DPP), Adobe® Photoshop®, Adobe Photoshop Elements of Adobe Lightroom®.2

Met PPL selecteer je in een oogwenk de beste instellingen voor je printer, waaronder lay-out, papiergrootte, papiersoort en alle mogelijkheden voor kleurbeheer. Hiermee kun je de printer instellen voor de beste resultaten zonder diepgaande kennis van printtechnologie.

Voor monochrome prints is er een optie voor het printen van foto's in zwart-wit zodat kleurenfoto's in een handomdraai worden omgezet in zwart-wit foto's met natuurgetrouwe tinten.

De pro-fotoprinters van Canon

Printformaat

A3+
A3+
A2

Inktsoort

Dye
Pigment
Pigment

Inktaantal

8
10
12

Inkttankgrootte

13 ml
14 ml
80 ml

Ideaal voor

Kleurenglans
Mono of matglans
Kleur en mono

Alex Summersby

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro