CREATIEF PRINTEN

Personaliseer, print, organiseer: zo maak je je eigen fotokalender.

Verzamel je mooiste herinneringen van het hele jaar en print een gepersonaliseerde kalender voor thuis of om als cadeau naar een dierbare te sturen.
Een vrouw houdt een geprinte kalenderpagina vast die uit een Canon PIXMA-printer rolt.

Deze periode van het jaar waarin het 's avonds eerder donker wordt en we meer tijd binnen doorbrengen, is bij uitstek geschikt om de foto's van het afgelopen jaar door te nemen en je voor te bereiden op de komende 12 maanden. En wat is een betere manier om belangrijke momenten te onthouden dan met een gepersonaliseerde kalender met al je favoriete familiemomenten?

Een zelfgemaakte kalender die je met je Canon PIXMA-printer hebt geprint, is een fantastische manier om de schat aan familiemomenten die je met je telefoon of camera hebt vastgelegd, opnieuw te ontdekken en de foto's te vinden die perfect bij elke maand passen. Je kunt ook foto's kiezen van plaatsen die je hebt bezocht en die qua sfeer en bestemming passen bij het seizoen.

Rafaella Ponce, fotograaf, influencer, voor de eerste keer moeder en woonachtig in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk, deelt op haar Instagram-account met maar liefst 19.600 volgers haar leven met haar man en kind, en andere creatieve content. Ze runt ook een app voor influencer-marketing die merken en influencers met elkaar in contact brengt.

Hier slaat ze aan het knutselen en laat ze zien hoe het maken van je eigen kalender vol mooie herinneringen van het jaar een leuke en eenvoudige activiteit kan zijn: je hebt alleen maar een printer en een beetje creativiteit nodig.

1. Zet alles klaar voor je creatieve kalenderproject

Een vrouw legt papier in een printer die op een bureau staat naast een pak Canon-papier en een laptop.

Rafaella vindt het enorm leuk om te knutselen en is altijd op zoek naar inspiratie. "Ik ben gek op alles wat met creativiteit te maken heeft", zegt ze. "Scrapbooks maken is echt mijn ding. Sinds de baby er is, heb ik er minder tijd voor, maar ik blijf het geweldig vinden om te doen."

Je hebt maar heel weinig nodig om een kalender te maken, dus het is een perfecte activiteit voor een ontspannen knutselmiddag thuis. Naast een Canon PIXMA-printer, zoals de wireless Canon PIXMA TS7450-serie die Rafaella gebruikte, heb je fotopapier nodig dat stevig genoeg is om ergens aan vast te maken of op te hangen.

Canon Matte Photo Paper MP-101 is ideaal voor papiermodellen en zorgt voor levendige foto's van hoge kwaliteit met een matte afwerking. Glanzend papier, zoals Canon Plus Glossy II PP-201, werkt ook goed. Dit papier versterkt heldere kleuren en biedt de perfecte afwerking voor digitale foto's. Je kunt op beide soorten papier schrijven, dus je kunt datums omcirkelen of dingen noteren die je wilt onthouden. Rafaella koos ervoor om Plus Glossy-papier te gebruiken om haar kalender een prachtige glans te geven.

2. Maak een selectie van je foto's

Een vrouw houdt een kalenderpagina van oktober vast met daarop een zwangere vrouw die een pompoen naast haar buik houdt.

Het is niet moeilijk om inspiratie voor elke maand te vinden. Begin gewoon met foto's van dierbaren die je kunt gebruiken voor de maanden van hun verjaardag, kies een gezinsfoto in kerstsfeer voor december, en werk van daaruit verder.

Kies je mooiste momenten, zoals een portret bij kaarslicht dat op een verjaardagsfeestje van een kind is gemaakt, een vrolijk kiekje van de zomervakantie, een actiefoto van de gezinshond die door herfstbladeren rent of een opname van een favoriet besneeuwd landschap. Met deze kostbare herinneringen uit elk seizoen maak je je kalender heel persoonlijk en dat is waar het in dit creatieve project om draait.

"Rond deze tijd vorig jaar was ik zwanger en heb ik een fotosessie gedaan met mijn kleine bolletje en een pompoen", legt Rafaella uit. "Het was fijn om die foto voor oktober te printen, omdat die mij herinnert aan dat moment en hoe de tijd vliegt - mijn baby is nu bijna een jaar oud.

"Het belangrijkste voor mij zijn de herinneringen die je met je foto's kunt maken. Dus voor elke maand zou ik een foto kiezen die de mooie herinneringen die ik in die tijd had terugbrengt.

"Als je naar mijn Instagram gaat, zie je dat ik heel graag natuurlijk licht gebruik en dat ik niet te veel drukte op mijn foto's wil", zegt ze. "Ik denk dat de kunst van het weglaten erg belangrijk is. Denk goed na over welke foto's je kiest, ga zo veel mogelijk voor natuurlijk licht en kies foto's met een rustige achtergrond.

3. Bereid je foto's voor op het printen

Een vrouw die op een bank zit met een baby, gebruikt de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app op haar telefoon om een fotokalender te bewerken.

"Je kunt allerlei opties in de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app uitproberen op je computer of telefoon", zegt Rafaella, die de app heeft gebruikt voor haar kalendersjabloon.

Het is belangrijk dat je de foto's voorbereidt voordat je ze print. Veel fotobewerkingstoepassingen bieden je de mogelijkheid om de kwaliteit en het type beeldbestand te selecteren bij het exporteren. Rafaella adviseert om te exporteren met de hoogst mogelijke kwaliteit. "Als je dat doet, krijg je bij het printen een betere beeldkwaliteit", zegt ze.

Als je de foto's exporteert als JPEG-bestanden, selecteer dan de hoogst mogelijke kwaliteit. Je kunt er ook voor kiezen om ze te exporteren als PNG-bestanden. Bij dit bestandstype is er minder kwaliteitsverlies wanneer de foto's worden gecomprimeerd, waardoor ze er vaak beter uitzien. Als je in RAW fotografeert, behoud je de maximale kwaliteit en de meeste flexibiliteit bij de nabewerking, wanneer je beeldbewerkingssoftware gebruikt zoals Canon's Digital Photo Professional (DPP).

Houd er rekening mee dat foto's in geprinte versie er anders uit kunnen zien dan op het scherm. Maak daarom eerst een paar testprints om een idee te krijgen van hoe de uiteindelijke kalenderfoto's eruit zullen zien.

Rafaella maakte gebruik van de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app, die een aantal kalendersjablonen bevat. Je kunt je foto's direct in de sjablonen importeren of de sjablonen gebruiken als inspiratie voor je eigen ontwerpen.

4. Laat je fantasie los op je sjabloon

Een vrouw die achter haar laptop zit, gebruikt de Canon Easy-PhotoPrint Editor om familiefoto's aan te passen voor een fotokalender.

Met de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app kun je extra tekst, stempels en kaders aan je kalender toevoegen of creatieve filters op je foto's toepassen. Naast de sjablonen in de app, zijn er verschillende kalenderopties beschikbaar in Creative Park. Deze variëren van adventskalenders en aftelkalenders voor verjaardagen tot 3D-kalenders en kalenderstickers.

Als je erg creatief bent, kun je je kalendersjabloon helemaal zelf maken, maar je kunt ook net als Rafaella kiezen voor een sjabloon in de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app, zoals de Classic One Month-sjabloon waarmee je een foto kunt toevoegen aan de pagina van elke maand. Kies het juiste papierformaat voor je printer, importeer de foto's en speel wat met creatieve filters, stempels en kaders om een eigen stijl te creëren. Je kunt zelfs het lettertype en de kleur van de tekst veranderen zodat het echt jouw kalender wordt.

Nog meer creatieve mogelijkheden voor je kalender vind je in de Creative Park-app, Canon's verzameling gratis materiaal voor knutselwerk van papier. Kies gewoon een kalendersjabloon, selecteer het formaat dat je wilt printen en download het bestand. Pak een schaar, lijm, potlood, pen, tandenstokers en pincet en ga aan de gang met het knippen, vouwen, lijmen en samenstellen van je kalender.

5. Print je ontwerp en hang het op

Een vrouw glimlacht terwijl ze haar net geprinte kalenderpagina vasthoudt.

Vanaf een computer of smartphone kun je rechtstreeks verbinding maken met de Canon PIXMA TS7450-serie-printer. De inktcartridges van de printer zijn ook makkelijk te installeren en te vervangen.

Een vrouw houdt een baby vast op het aanrechtblad. Op het keukenkastje achter haar hangt een fotokalender.

De keuken is vaak het middelpunt van je huis. Als je je gepersonaliseerde fotokalender op een keukenkastje hangt, zul je nooit meer belangrijke gebeurtenissen vergeten.

Zodra alles klaar is, is het tijd om te beginnen met printen. De betaalbare en gebruiksvriendelijke printer uit de Canon PIXMA TS7450-serie heeft een groot aantal opties, waardoor hij ideaal is voor werk en ontspanning. Je kunt snel meerdere vellen kopiëren en scannen voor je werk en de printer daarnaast gebruiken als creatieve partner voor activiteiten met kinderen. Canon's uitgebreide assortiment creatieve media bevat magnetisch fotopapier waarmee je je geprinte kalender zelfs direct op je koelkast kunt plakken.

6. Geef je creaties cadeau

Een vrouw die een baby draagt, hangt een ingelijste fotokalender op aan de muur naast een aantal andere ingelijste foto's en afbeeldingen.

Een gepersonaliseerde kalender vol speciale herinneringen is een geweldig verjaardagscadeau voor opa's en oma's of goede vrienden.

Een gepersonaliseerde kalender met dierbare, gedeelde herinneringen kan een prachtig cadeau zijn voor vrienden of familie. Naast haar eigen kalender maakte Rafaella ook een ingelijste kalenderprint met een foto van de bruiloft van haar zus.

"Mijn zus in augustus is getrouwd en mijn dochter bracht de ringen, dus we hebben een foto van ons gezin met mijn zus en zwager gekozen", zegt ze. "Ik heb een paar van de achtergrondontwerpen van de app gebruikt en het zag er heel mooi uit. Ik ga de print naar mijn zus sturen. Ze zal er heel blij mee zijn.

"Voor mij draait het allemaal om de herinneringen die met je foto's kunt vastleggen. Tegenwoordig is alles digitaal, maar ik denk dat we iets nodig hebben wat we kunnen aanraken. Dit is zeker een cadeau dat ik graag zou willen krijgen. Het maakt je herinneringen tastbaar."Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN

  Foto's bewerken om te printen

  Maak meer van je prints met onze stapsgewijze handleiding voor het bewerken van prints en kom meer te weten over de beste printinstellingen om te gebruiken.

 • CREATIEF PRINTEN

  Lijsten, plannen en doelen printen

  Laat je creativiteit de vrije loop met een Canon PIXMA-printer en wees het hele jaar door goed georganiseerd en mindful.

 • PRINTEN

  Canon PosterArtist

  Maak snel, eenvoudig en gratis professionele posterontwerpen.

 • TIPS VOOR HET PRINTEN

  Maak een persoonlijk cadeau

  Met de Canon Photo Cube kun je een cadeau vol blije herinneringen maken.