CREATIEF PRINTEN

Ontwerp stap voor stap het storybook voor je eigen kinderen

Met de Canon SELPHY CP1500 is het eenvoudiger dan ooit om een nieuw storybook te ontwerpen.
Een volwassene en twee kinderen zitten op een bank en bladeren door een handgemaakt storybook dat is gemaakt met een Canon SELPHY CP1500 en de Canon SELPHY Photo Layout-app.

We weten allemaal dat spel en creativiteit belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast kun je als gezin veel tijd samen doorbrengen door deze elementen thuis te stimuleren. Spelliefhebber en contentmaker Alison (all.about.the.play) gelooft in het belang van creativiteit bij de opvoeding van haar kinderen, Isla en Callum.

"Ze zijn allebei heel creatief en ik vind het leuk om samen met ze te knutselen," zegt ze. "Het is super om hun fantasie tot leven te zien komen." Alison deelt haar ervaringen met haar gezin op sociale media. Haar nieuwste project met haar zes jaar oude dochter Isla is een creatief kinderboek dat ze zelf hebben gemaakt met de Canon SELPHY CP1500-printer.

Het maken van je eigen storybook klinkt misschien uitdagend, maar de SELPHY CP1500 kan het proces vereenvoudigen. Of je nu een uniek cadeau, een schoolproject of een persoonlijk verhaaltje voor het slapengaan wilt maken: gezinnen kunnen de handen ineenslaan om de mooiste ideeën te bedenken. "Isla was betrokken bij veel van de beslissingen," zegt Alison. "Ik vond het leuk om samen met haar creatief aan het werk te zijn." Hier deelt Alison haar tips voor leuke en eenvoudige projecten voor het hele gezin.

De benodigde materialen

Verschillende prints, een schaar en een open plakboek liggen naast een roze Canon SELPHY CP1500 op een houten tafel.

Met de Canon SELPHY CP1500 kun je snel en eenvoudig foto's vanaf je smartphone printen via Wi-Fi, zodat je kinderen niet hoeven te wachten en jij geen eeuwigheid bezig bent om kabels te ontwarren en aan te sluiten.

Een van de voordelen van de Canon SELPHY CP1500 is het printen op stickerpapier met een zelfklevende achterkant, zodat je geen schaar of lijm nodig hebt wanneer je knutselt met kleine kinderen. Met deze printer kun je ook extra elementen toevoegen via de Canon SELPHY Photo Layout-app, zodat je geen aanvullende materialen nodig hebt om het boek te maken. Dit heb je allemaal nodig:

  • Canon SELPHY CP1500
  • Smartphone met de Canon SELPHY Photo Layout-app geïnstalleerd
  • Plakboek
  • Compatibel Canon-stickerfotopapier, -cassette en -inkt

Je kunt extra details toevoegen met optionele materialen:

  • Schaar
  • Lijm
  • Stempels
  • Verf, pennen en potloden
  • Milieuvriendelijke glitters

Brainstormen over ideeën

Een glimlachend kind houdt een stuk gekleurd papier vast en kijkt naar de volwassene naast haar.

Visuele verhalen vertellen is een leuke manier om verschillende onderwerpen te bespreken met je kinderen, of het nu gaat om welke karaktereigenschappen belangrijk zijn of om kwesties waarmee onze planeet te maken heeft.

Het verkennen van verhalen en het bedenken van je eigen personages is de perfecte gelegenheid om met je kinderen te praten over hun ervaringen en over hun lievelingsboeken en favoriete tv-programma's: het plot, foto's, de hoofdrolspelers, de thema's en de bijbehorende boodschappen. Of leer ze hoe ze vrienden en geliefden kunnen zien als inspiratiebron bij het ontwikkelen van een personage.

"Isla besloot dat ze zelf een rol in het boek wilde spelen, en er waren ook rollen weggelegd voor haar broer Callum en voor papa en mama," zegt Alison. "We hebben verschillende boeken thuis die ons vertellen wat er kan gebeuren als plastic in de zee terechtkomt, dus Isla begrijpt dat we voor onze stranden moeten zorgen. Ze gaat graag mee met het opruimen van afval en ze vertelt haar vriendjes dat ze hun rommel niet zomaar op straat mogen gooien."

Isla voegt daaraan toe: "Schildpadden eten graag kwallen, maar plastic zakken in zee lijken op kwallen en worden dus ook opgegeten door schildpadden. Daar worden ze heel ziek van." Deze passie voor dieren en het milieu was een centraal thema in het verhaal van Alison en Isla.

Personages bedenken en foto's kiezen

Een kind gebruikt een gekleurde pen om "happy" te schrijven en een lachend gezichtje te tekenen in een plakboek, met verschillende prints, briefpapier en een Canon SELPHY CP1500 op tafel.

Kinderen kunnen ervoor kiezen om foto's van zichzelf of van familieleden op te nemen in het storybook, waarbij personages verschillende krachten of taken krijgen om als inspiratiebron te dienen.

Een lachend kind gebruikt een pen om in een plakboek te schrijven en wordt begeleid door de volwassene naast haar.

"Ik vond het geweldig dat Isla haar fantasie kon gebruiken om het boek te maken," zegt Alison. "Ze vroeg me om haar te helpen, dus het voelde als een gezamenlijk project waar we samen aan konden werken."

Het maken van een fotoboek kan de perfecte manier zijn om herinneringen nieuw leven in te blazen. Zo kun je een fictief avontuur bedenken aan de hand van vakantiefoto's, je huisdieren een geheime identiteit geven of je kinderen omtoveren tot superhelden, sprookjesfiguren of uitvinders. Het ontwerpen van een storybook is ook de ideale gelegenheid om naar buiten te gaan om nieuwe foto's te maken, zodat kinderen zichzelf kunnen uiten zoals ze willen.

"Toen we hadden besloten dat ons verhaal over Isla en Callum op het strand zou gaan, vonden we foto's die bij het verhaal pasten," legt Alison uit. "Isla vond afval op het strand een goed onderwerp en wilde een foto gebruiken van onze kleine afvalraper." Tijdens het samenstellen van het boek tekende Isla een droevig gezichtje om te laten zien hoe teleurgesteld ze is wanneer ze plastic op het strand ziet liggen, en een lachend gezichtje om te laten zien dat ze blij is dat ze voor positieve verandering zorgt.

Verschillende soorten opmaak proberen

Een close-up van handen die een smartphone vasthouden waarop een foto wordt bewerkt in de Canon SELPHY Photo Layout-app.

Je kunt knutselsets en extra materiaal gebruiken om je eigen storybooks te maken, maar met de Canon SELPHY Photo Layout-app kun je in een handomdraai alles op je scherm doen.

In elke bibliotheek of boekwinkel vind je een breed scala aan kinderboeken, van stripboeken en fotoboeken tot sprookjes en biografieën. Personages kunnen communiceren in tekstballonnen, in dichtvorm, via een verteller of via dagboekberichten.

Welke opmaak je ook kiest, met de Canon SELPHY Photo Layout-app kun je teksten, omlijstingen en stempels toevoegen aan foto's. Daarnaast zijn er sjablonen van lay-outs met één of meerdere foto's die je kunt printen, samen met een selectie van verschillende afwerkingen. Het is een leuk project om je kinderen bij te betrekken zodat ze zelf dingen kunnen uitproberen voordat ze op Printen tikken.

"Ik vond de app heel gebruiksvriendelijk en het was leuk om creatief te werk te gaan," zegt Alison. "We hebben een paar stickers uitgeprobeerd en een aantal foto's omlijstingen gegeven. We hebben ook tekst toegevoegd, met tekstballonnen gestoeid en een hartje toegevoegd aan sommige foto's. Dankzij de verschillende functies in de app werd het storybook leuk en anders."

Foto's printen en je boek samenstellen

Een kind verwijdert een foto van Canon-stickerpapier die is afgedrukt met een Canon SELPHY CP1500, terwijl iemand anders het vasthoudt.

Dankzij stickerpapier kunnen ook jongere kinderen meehelpen zonder dat ze hoeven te knippen of met lijm hoeven te werken. Ze hoeven alleen maar de achterkant van de fotoprints te trekken om ze rechtstreeks in het storybook te plakken.

Een lachend kind verwijdert een kleine, genummerde sticker van een vel Canon-stickerpapier om die in het plakboek voor haar te plakken.

De Canon SELPHY Photo Layout-app bevat de optie Label Layout voor het printen van ministickers, die Isla gebruikte om blauwe en witte paginanummers toe te voegen aan haar storybook.

Zodra je de foto's hebt geprint, kun je beginnen met het combineren van alle elementen. Op dit punt kun je eerst een bepaalde lay-out schetsen op een vel papier, of de vellen op een tafel of op de vloer indelen voor je de foto's gaat plakken. "We hadden veel verschillende ideeën die we wilden gebruiken, dus we hebben ze opgeschreven en gekeken welke elementen we wilden gebruiken," zegt Alison. "Het liep heel goed en we hadden een begin, een midden en een einde."

Jongere kinderen kunnen de foto's inplakken terwijl oudere kinderen en volwassenen kunnen knippen en snijden. Iedereen kan meehelpen door creatieve elementen toe te voegen, zoals tekeningen of teksten, en foto's kiezen voor de omslag. Vergeet niet de naam van de auteur en illustrator toe te voegen - dat ben jij!

Je creatie bewonderen en delen

Een kind plakt washitape over het hoekje van een foto in een plakboek, gemaakt met een Canon SELPHY CP1500-printer en de Canon SELPHY Photo Layout-app.

Samen aan een persoonlijk project werken, kan een geweldige ervaring zijn die gezinnen dichter bij elkaar brengt. Kinderen kunnen hun creaties vol trots aan anderen laten zien en pronken met hun creatieve vaardigheden.

Een kind glimlacht naar de camera terwijl het een handgemaakt storybook vasthoudt dat is gemaakt met een Canon SELPHY CP1500-printer en de Canon SELPHY Photo Layout-app.

"Het was een prachtig project voor Isla," zegt Alison. "Ze vond het leuk om creatief bezig te zijn en om tekeningen te maken in het boek. Ze heeft ook een deel van het verhaal geschreven en bepaald waar een aantal foto's moesten komen."

"We zijn voor de titel Isla's Beach Adventures gegaan," zegt Alison. "We hebben het zwart-witfilter op drie foto's en een paar vierkante stickers gebruikt om de titel te maken, en toen de tekst in blauw toegevoegd zodat die echt van de bladzijde spat. Wij zijn er erg blij mee!"

Het is erg leuk om als gezin te leren hoe je zelf een boek kunt maken door je fantasie de vrije loop te laten en door te discussiëren over personages en thema's. De Canon SELPHY CP1500 zorgt samen met de Canon SELPHY Photo Layout-app voor een eenvoudig en naadloos proces, zodat gezinnen de mooiste creaties kunnen maken. Je kunt het resultaat vol trots op je boekenplank of nachtkastje presenteren, of maak er een persoonlijk cadeau voor een geliefde van.

"Wees creatief," adviseert Alison. "Er is geen goede of verkeerde manier om een storybook te maken. Je kunt een boek maken over een onderwerp waarin je kind geïnteresseerd is, of over een recent uitstapje. Het is een leuke activiteit voor een regenachtige dag. Isla leest het boek graag voor aan Callum, dus het proces draait niet alleen om het maken van het boek, maar ook om het delen van het verhaal met anderen."

Laat je fantasie de vrije loop door je eigen avontuur te bedenken en door te experimenteren met de SELPHY CP1500 en de SELPHY Photo Layout-app. Wanneer jij de auteur bent, zijn er geen grenzen.

Geschreven door Kat Halstead

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen