CREATIEF PRINTEN

'Mijn eerste jaar' in geprinte vorm: vier de belangrijke gebeurtenissen van je baby met de Canon SELPHY CP1500

De eerste levensjaren komen maar één keer voor, maar geprinte fotoalbums gaan een leven lang mee. Portretfotograaf Jemella Ukaegbu deelt haar beste tips om deze bijzondere periode vast te leggen en te vereeuwigen.
Een persoon plakt geprinte foto's in een plakboek, terwijl er andere prints naast een Canon SELPHY CP1500 liggen.

Het eerste jaar van elke speciale relatie is gevuld met onvergetelijke momenten, zoals de eerste keer dat je kind lacht of de eerste wandeling met je nieuwe puppy. Zelfs het zenuwachtige gevoel dat je krijgt op het eerste afspraakje met de persoon met wie je de rest van je leven gaat doorbrengen. Dit soort gebeurtenissen zijn de moeite waard om te onthouden en te herinneren.

Portretfotograaf Jemella Ukaegbu, beter bekend als Mellz, weet elk moment perfect vast te leggen. In haar professionele leven fotografeert ze bruiloften, doopfeesten en verjaardagsfeestjes voor klanten, naast portretten van stelletjes en pasgeborenen. Als kind werd ze verliefd op fotografie door de fotoalbums en stapels geprinte foto's van haar ouders te bekijken. Daarop kon ze zien hoe het leven was voordat ze het zich kon herinneren.

"Ik ben gek op fotoalbums omdat ze zowel met als zonder woorden een verhaal kunnen vertellen dat iedereen kan volgen naarmate ze dieper in de pagina's duiken", zegt Mellz. Toen ze de foto's van het eerste jaar van haar dochter terugzag, wist Mellz dat ze zich die tijd wilde herinneren met meer dan alleen digitale afbeeldingen, dus maakte ze een fotoalbum met behulp van de Canon SELPHY CP1500. Hier deelt ze haar tips over hoe jij hetzelfde kunt doen.

Aan de slag: het selectieproces

Een jong kind kijkt met haar moeder naar familiefoto's.

Foto's uitkiezen voor je album is erg leuk en iets waar je kinderen goed bij kunnen helpen. Met de Canon SELPHY Photo Layout-app kun je het proces vereenvoudigen, omdat je je favoriete foto's rechtstreeks vanaf je smartphone kunt printen.

Een persoon gebruikt de Canon SELPHY Photo Layout-app op diens smartphone om een collage van vier foto's te maken.

De Canon SELPHY Photo Layout-app heeft ingebouwde sjablonen waarmee je meerdere foto's in één print kunt ordenen, zodat er meer in je familiealbum passen.

Het is onwaarschijnlijk dat je de tijd neemt om elke digitale foto die je in het eerste jaar van je baby hebt gemaakt, terug te kijken. Wanneer je elk dierbaar moment probeert vast te leggen, zullen de digitale albums op je telefoon en geheugenkaarten van je camera onvermijdelijk vol staan met duizenden foto's. Een fysiek fotoalbum of plakboek is echter anders. Door de beste foto's te kiezen uit de duizenden die je hebt gemaakt en ze te printen, is de kans veel groter dat je die momenten opnieuw zult bekijken. Het selectieproces kan ook de moeite waard zijn.

"Ik verdeel foto's graag in secties", zegt Mellz. "Maanden zijn makkelijker dan mijlpalen, omdat galerijen [op smartphones en laptops] kunnen worden doorzocht per maand, waardoor je je foto's makkelijker kunt selecteren." Het kiezen van een paar foto's die de maand het best samenvatten, is een goede manier om te beginnen.

Als je het te moeilijk vindt om te kiezen, geeft de Canon SELPHY Photo Layout-app je de mogelijkheid om tot acht afbeeldingen samen in één print te rangschikken, dus zelfs als je maar 50 vellen papier hebt gekocht, ben je niet beperkt tot slechts 50 foto's. Je kunt ook tekst, stickers en lijsten aan je lay-outs toevoegen om ze echt tot leven te brengen. Als je eenmaal een map met je favorieten hebt gemaakt, is het tijd om je printer aan te sluiten.

De SELPHY CP1500 instellen

Een paar handen die een cartridge in de Canon SELPHY CP1500 plaatsen.

De Canon SELPHY CP1500 wordt geleverd met een standaard papiercassette (PCP-CP400) voor prints op briefkaartformaat. Een PCC-CP400-papiercassette voor prints en stickers op creditcardformaat en in vierkante vorm, en voor ministickers, kan apart worden aangeschaft.

Het instellen van de Canon SELPHY CP1500 is eenvoudig. Download eerst de SELPHY Photo Layout-app op je smartphone. Gebruik na het installeren de app om de QR-code van de printer te scannen. Hierdoor wordt je telefoon draadloos met de printer verbonden, zodat je nog maar één ding hoeft te doen: het papier en de inkt plaatsen.

De SELPHY CP1500 ondersteunt meerdere papiersoorten, variërend van papier ter grootte van een briefkaart (RP-108 en KP-36IP) tot ministickers (KC-18IL), met daartussenin een creditcardformaat (KC-36IP en KC-18IF) en een vierkant formaat (KC-18IS). Elk pak papier bevat een inktcartridge met precies de benodigde hoeveelheid inkt.

Zodra je het papier en de inkt hebt geplaatst, kun je via de SELPHY Photo Layout-app een foto op je smartphone selecteren. Als je liever via je computer of Canon-camera's1 print, kan dat door verbinding te maken via Wi-Fi of met een USB-C-kabel. De printer heeft ook een ingebouwde lezer met ondersteuning voor SD-, SDHC- en SDXC-kaarten.

Als het instellen klaar is, duurt het slechts 41 seconden om een foto te printen. De kleine, lichte SELPHY CP1500 maakt hoogwaardige prints op hetzelfde niveau als een printlab, vanuit het comfort van je eigen huis.

"De SELPHY CP1500 maakt me nog enthousiaster over het printen van foto's. Hij is compact genoeg om hem in onze keuken neer te zetten, en zodra ik hem zie, wil ik meer printen. Het is heel eenvoudig om verbinding te maken met mijn telefoon en alles met de app te bedienen", zegt Mellz.

Je foto's ordenen

Een paar handen houden een foto vast die is geprint met de Canon SELPHY CP1500. De printer staat op een tafel, omringd door meerdere prints.

Het is altijd een goed idee om je foto's neer te leggen om de volgorde te vinden waar je tevreden mee bent voordat je ze inplakt. Als je er uiteindelijk meer print dan je nodig hebt, stop ze dan in een lijstje, stuur ze naar familieleden, of – als je op stickerpapier print – trek de achterkant eraf en plak ze op vlakke oppervlakken in je huis.

Een persoon plakt een geprinte foto van een moeder die een baby vasthoudt in diens plakboek.

Door de foto's te printen op stickerpapier kun je ze in je album of plakboek plakken zonder dat je er lijm of plakband voor nodig hebt. Eenvoudiger kan niet.

"Ik raad iedereen die een fotoalbum maakt van het eerste jaar van hun kind om dat in chronologische volgorde te doen. Zo maak ik al mijn fotoalbums, omdat ik de reis opnieuw wil beleven zoals die heeft plaatsgevonden", zegt Mellz.

Mellz begon het album met zwangerschapsfoto's en verwerkte er echo's in die gemaakt waren voordat haar dochter was geboren om de hele ervaring vast te leggen. Als je haar advies gaat opvolgen en de hele reis wilt printen, kan het een goed idee zijn om je foto's eerst te printen en ze in chronologische volgorde te ordenen voordat je ze in je album plakt.

Probeer verschillende combinaties en ga creatief aan de slag met alle papiersoorten, en pas je lay-out aan voor elke nieuwe pagina. Als je documenten wilt opnemen, zoals het geboortecertificaat van je kind of het geboortekaartje, maak je gewoon een foto van het document en print je die met de Canon SELPHY CP1500 om elk moment te vereeuwigen in je gevarieerde fotoboek.

Vooruit denken: het album van volgend jaar en daarna

Iemand die met een schaar geprinte foto's uitknipt om ze in een plakboek te plakken.

Als je eenmaal meerdere foto's op een stuk stickerpapier hebt geordend, kun je ze uitknippen om van één print meerdere, kleinere stickers te maken. Combineer verschillende papierformaten om je albums tot leven te brengen.

Een persoon helpt haar kind foto's in een plakboek te plakken door de handen van het kind te begeleiden.

Met je gezin door fotoalbums bladeren is leuk, maar samen fotoalbums maken is nog leuker. En maak je geen zorgen om vieze vingers: Canon SELPHY CP1500-prints zijn bedekt met een speciale laag, zodat ze tot 100 jaar mooi blijven 2 .

Als je eenmaal je eerste fotoalbum hebt gemaakt, kun je het proces de volgende keer anders aanpakken. Als je meer tijd neemt om momenten vast te leggen waarvan je weet dat ze in een fotoalbum komen, kun je bijpassende accessoires gebruiken, zoals verjaardagstaarten of ballonnen, om speciale mijlpalen aan te geven. Je kunt ook langer stilstaan bij de belichting en compositie van foto's van de eerste schooldag of familieportretten. Mellz geeft aan dat je niet moet vergeten dat "fotografie gewoon tekenen met licht is, dus leg belangrijke momenten vast op de beste tijdstippen van de dag of in goed verlichte ruimtes".

Als je je foto's eenmaal hebt vastgelegd, hoef je niet alleen voor fotoalbums te printen. Foto's kunnen ook in plakboeken worden verwerkt voor een artistiek aandenken. Met prints op briefkaartformaat maak je ze persoonlijk en kun je de dag van je geliefden opvrolijken. Prints op creditcardformaat kun je in je tas bewaren als klein aandenken aan een bijzonder leuk moment. Stickerprints kun je gebruiken om briefpapier, slaapkamermeubels of keukenapparatuur te versieren.

Er zijn veel manieren om je leven mooier te maken met geprinte foto's en dankzij de Canon SELPHY CP1500 kun je elke dag printen.

Geschreven door Matthew Bowen

 1. PictBridge-compatibele camera's.
 2. Indien bewaard in een album. Gebaseerd op versnelde tests, uitgaande van een temperatuur van 23° C en een luchtvochtigheid van 50%.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN

  De beste Canon-printers voor foto's

  Of je je foto's nu inlijst, in een plakboek plakt of als een sticker overal op wilt plakken: vind de printer die het beste bij je creatieve wensen past.

 • BASICS

  Opnamen maken voor print

  Zeven belangrijke tips voor het vastleggen van herinneringen om als print te bewaren.

 • BABYFOTOGRAFIE

  Tips voor babyfotografie

  Maak babyfotografie leuk en krijg geweldige resultaten.

 • UITRUSTING

  De voordelen van een goede camera

  Ontdek hoe de Canon EOS R100 je kan helpen bij het vastleggen van dierbare herinneringen.