A baby sits upright, playing with coloured beads on an abacus.

BABYFOTOGRAFIE

12 tips voor babyfotografie die je nu kunt gebruiken

Veel ouders, familieleden en vrienden vinden het leuk om foto's van baby's te maken zodra een kindje is geboren. En het is makkelijk om te begrijpen waarom dat zo leuk is: baby's zijn ontzettend schattig en naarmate ze ouder worden zullen ze meer van hun persoonlijkheid laten zien. Of ze nu giechelig, nieuwsgierig, voorzichtig of energiek zijn, fotografie is een van de beste manieren om deze unieke en snelle ontwikkelingen bij te houden en vast te leggen.

Iedereen kan snel een foto maken, maar met deze technieken zul je fantastische foto's maken waarmee je zulke dierbare momenten echt vastlegt en die je kunt delen met familie en geliefden.

1. Kies de beste tijd

Baby's houden van gewoontes (met uitzondering van pasgeborenen). Bijna elke baby zal gewend raken om bepaalde dingen op bepaalde tijden van de dag te doen. Je zult weten wanneer je baby op zijn of haar vrolijkst is, dus probeer op die momenten foto's te maken. Je baby is bijvoorbeeld het rustigst wanneer hij/zij net heeft gegeten. Of net na een ochtenddutje.

2. Fotografeer op ooghoogte

Klassieke foto's van pasgeboren baby's zijn onder andere close-ups van hun kleine voetjes en handjes, of wanneer ze op de schouder van hun moeder of vader slapen. Voor peuters en oudere kinderen zijn foto's waarbij ze in beweging zijn, zoals wanneer ze spelen of bij alledaagse gebeurtenissen, tijdloze herinneringen. De gouden regel van dit soort foto's is om ze op ooghoogte te maken om voor een gevoel van intimiteit te zorgen.

Het is altijd een goed idee om te plannen welke opnamen je wilt maken. Je weet niet hoelang het goede humeur van je baby zal duren, dus wees voorbereid om opnamen met een lagere prioriteit over te slaan wanneer de tijd begint te dringen.

3. Stel je camera in voordat je opnamen gaat maken

Tijd is essentieel wanneer je baby's fotografeert. Bij momenten van rust kun je 10 minuten de tijd krijgen om opnamen te maken. Zorg ervoor dat je apparatuur klaar staat wanneer er zich een goed moment voordoet, zodat je de maximale hoeveelheid tijd hebt met je blije baby. Natuurlijk verandert het licht en bewegen baby's, dus het is onvermijdelijk dat je de instellingen moet aanpassen terwijl je opnamen maakt. Maar als je de grondbeginselen onder de knie hebt, zoals je lens, de belichtingsmodus, witbalans, transportmodus en andere basisprincipes, en je de apparatuur van te voren hebt klaargezet, heb je meer tijd om opnamen te maken.

4. Werken met daglicht

Een flatteuze en intieme manier om je babyfoto's helderder te maken, is het meeste te halen uit daglicht. Een eenvoudige techniek is om een reflector te gebruiken om wat licht van buiten te weerkaatsen. Je hebt geen professionele fotoreflector nodig, want een wit vel of groot stuk wit papier of karton werkt ook. Zet je kind naast een raam en laat een vriend of familielid de reflector in een bepaalde hoek vasthouden zodat het licht van buiten de schaduwkant van het gezicht van je baby verlicht.

5. Bereid je lenzen voor

Welke lenzen je gebruikt hangt af van het soort foto dat je wilt maken. Voor algemene opnamen kun je een prime-lens proberen, zoals de Canon EF 50mm f/1.8 STM, die zeer geschikt is voor omgevingen met weinig licht zoals slaapkamers, of een portretlens zoals de Canon EF 85mm f/1.8 USM. Deze lens heeft een snelle autofocus, wat handig is voor het vastleggen van bewegingen zoals kruipen en eten.

Wil je heldere close-ups maken van de handjes, teentjes en wimpers - dan is een macrolens zoals de Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM voor DSLR's of de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM voor systeemcamera's een uitstekende keuze.

Over het algemeen zijn lenzen met vaste brandpuntsafstanden, zoals 50 mm of 85 mm, geweldig in donkere omgevingen omdat ze een hoge hoeveelheid licht binnenlaten. Maar je kunt misschien ook een zoomlens gebruiken voor situaties waarin je baby actief is. Een zoom, zoals de Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS DE STM stelt je in staat om je baby binnen het kader te houden terwijl die beweegt en geeft je een grotere kans om de opname binnen een kort tijdsbestek te maken.

6. Sst! Maak foto's zonder teveel geluid

Gerelateerde artikelen
11 tips for family photography

FAMILIEFOTOGRAFIE

11 tips voor familiefotografie

Ontdek tips en tricks voor het vastleggen van schitterende familieportretten met Canon Ambassador Helen Bartlett.

Portrait lenses tips tricks

PORTRETFOTOGRAFIE

De perfecte portretlens

Overwegingen bij de keuze van een lens voor portretfotografie.

Print your family's life story

CREATIEF PRINTEN

Print het levensverhaal van je familie

Print en knutsel met foto's van dierbare familiemomenten.

Baby's kunnen snel afgeleid zijn en zelfs schrikken van luide pieptonen en het geluid van de ontspanknop. Hier is de stille opnamemodus handig voor. Als je een Canon EOS M50 hebt, kun je de stille modus kiezen vanuit de scènemodi. Als je een Canon PowerShot-camera hebt, is de sluiter al stiller dan op vele andere cameramodellen. Een andere optie is het maskeren van het sluitergeluid met kalmerende of speelse muziek, afhankelijk van de stemming waar je naar op zoek bent.

7. Opnamen maken in de modus sluitertijdvoorkeuze

In de modus Tv (sluitertijdvoorkeuze) kun je de sluitertijd instellen die je wilt, waarbij de camera het beste diafragma berekent. Deze modus geeft je de vrijheid om snel en creatief te werken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je halverwege de sessie aanpassingen moet gaan maken. De sluitertijd moet bijvoorbeeld snel genoeg zijn om te voorkomen dat bewegingen onscherp zijn, dus wanneer je een levendige baby fotografeert is 1/250 seconde een goed begin. Werk vanuit daar en pas de camera aan op basis van de activiteit.

Je zult gewoonlijk het hele gezichtje van je baby binnen het kader willen krijgen en daarom is het belangrijk om te controleren dat de scherptediepte niet te gering is. Als je de ISO op auto laat staan, helpt dat om de gewenste sluitertijd en diafragma-instellingen te verkrijgen, maar onthoud dat de beeldkwaliteit hoger is bij lagere ISO-waarden.

8. Gebruik de modus voor continu-opnamen

Voor de meeste soorten fotografie leg je waarschijnlijk één beeld tegelijk vast. Probeer voor babyportretten eens de transportmodus van je camera te veranderen naar de instelling voor continue opname. Continu opname (ook bekend als de burst-modus) is vooral handig als je een baby hebt die veel beweegt! De instelling helpt je om de plotselinge bewegingen van je baby te volgen en geeft je de best mogelijke kans om het perfecte moment vast te leggen. Geen enkele baby blijft immers lang genoeg in de gewenste positie zitten of liggen.

9. Experimenteer met focuspunten

Normaal gesproken richt je je in portretten op de ogen van het onderwerp. Maar bij babyportretten kun je soms geweldige opnamen maken door die regel af en toe aan de kant te schuiven.

Omdat baby's zo klein zijn, kunnen delen van hun lichaam zoals de handjes en voetjes een interessant onderwerp zijn. Als je camera een touchscreen heeft, hoef je alleen maar het deel van het scherm aan te raken waar je de vingertjes of teentjes ziet om daar op scherp te stellen. Met een groot diafragma vervaag je de rest van de opname, waardoor de focus ligt op het deel dat je wilt uitlichten.

10. Een flitser die reageert

In situaties waarin je het licht wilt instellen met een Speedlite-flitser is het belangrijk om de flitser niet op de ogen van je baby te richten. Het licht van de flitser kan namelijk heel erg fel zijn voor zowel grote als kleine baby's. Gebruik in plaats daarvan een externe Speedlite-flitser zodat het licht weerkaatst op het plafond of een muur tegenover je. De Canon Speedlite 470EX-AI* maakt dit eenvoudig met de gemotoriseerde draaibare kop die automatisch de juiste hoek vindt voor flatteuze belichting. De resultaten zullen er niet alleen natuurlijker uitzien, maar de gemotoriseerde kop kan ook een interessant voorwerp zijn en de aandacht van je baby trekken.

11. Gebruik een statief

Baby's kunnen plotselinge bewegingen maken. Een statief lijkt daarom misschien niet het meest ideale accessoire, maar je hebt daardoor wel je handen vrij om de baby te positioneren of af te leiden en om uitdrukkingen uit te lokken waar je naar op zoek bent.

Met een statief kun je ook samen met je baby op de foto gaan en tijdloze, klassieke opnamen maken met bijvoorbeeld je handen om de handjes of voetjes van je baby. Zet de transportmodus in de zelfontspannermodus wanneer je camera op het statief staat. Je hebt vaak opties voor 2 en 10 seconden. Kies voor de optie met 10 seconden. Maak eerst een testopname van jezelf of vraag je partner of een vriend op de plek te gaan staan waar jij wilt gaan staan, zodat je de instellingen voor scherpstellen en de belichting goed kunt bepalen. Zodra je tevreden bent, kun je op de sluiterknop drukken en op de juiste plek gaan staan!

12. Maak gebruik van apps

Er zijn tal van handige apps die opnamen maken, leren en delen makkelijker en leuker maken.

Als je een camera met Wi-Fi hebt, kun je de gratis Canon Camera Connect-app gebruiken om je camera op afstand te bedienen vanaf je Android- of iOS-apparaat, zodat je cameratrillingen kunt voorkomen. Met je camera op een statief kunt je direct de aandacht van je baby trekken, de Live View van je camera op je telefoon bekijken en de sluiter op precies het juiste moment activeren. Je kunt de app ook gebruiken om snel foto's naar je telefoon te importeren zodat je die eenvoudig kunt delen.

De Canon Photo Companion-app geeft je persoonlijke tips en oefeningen die zijn afgestemd op je specifieke cameramodel. Het enige dat je hoeft te doen, is je EOS-camera te selecteren wanneer daarom wordt gevraagd. Daarna beschik je over enorm veel videotutorials, inspirerende artikelen en tips over verschillende onderwerpen, zoals het fotograferen van kinderen, waardoor je je fotografie altijd en overal kunt verbeteren.

Geschreven door Jeff Meyer

* Opmerking: de volledig automatische bounce-flitser is alleen beschikbaar voor EOS-camera's die sinds de tweede helft van 2014 op de markt zijn, behalve de EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6 en EOS M100.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken