MACROFOTOGRAFIE

De beste kit kiezen om aan de slag te gaan met macrofotografie

Of je nu close-ups maakt van insecten of baby's, huisdieren of patisserie, hier vind je welke camera- en lensfuncties je nodig hebt en welke accessoires daar het beste voor zijn.
Een close-up van een libelle op een grashalm, vastgelegd met een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens.

Als je de geometrische patronen van een insectenoog, een druppel ochtenddauw op een grassprietje of de afzonderlijke wimpers van je baby wilt vastleggen, biedt macrofotografie de beste mogelijkheden om prachtige details naar voren halen.

Hoewel je met macrofotografie heel eenvoudig aan de slag kunt en al snel mooie foto's maakt, zijn er ook enkele specifieke uitdagingen, zoals het bereiken van voldoende scherptediepte om scherp te stellen op een klein onderwerp.

Veel Canon-camera's en -lenzen hebben functies die voldoen aan de specifieke behoeften van macrofotografie. Om je te helpen met het vinden van de juiste kit, hebben we de eigenschappen op een rijtje gezet waarop je moet letten bij het kiezen van camera's en lenzen aan het begin van je macrofotografiereis.

Een extreme close-up van druppels dauw op een rode roos, vastgelegd met een Canon EOS R7 met een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-macrolens.

Macrofotografie is close-upfotografie van kleine onderwerpen met een vergroting van minimaal 0,5x. Het onderwerp kan variëren van planten en insecten tot voedsel en zelfs huishoudelijke voorwerpen. Marcofoto's kun je zowel binnen als buiten maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R7 en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1/2000 sec, f/1,8 en ISO 200.

Camerafuncties voor macrofotografie

Een paar handen houdt een Canon EOS R10 vast. Op het scherm van de camera worden de instellingen weergegeven voor focus bracketing.

De Canon EOS R10 beschikt over focus bracketing, waarmee een reeks opnamen wordt gemaakt met brandpuntsafstanden die automatisch stapsgewijs worden verhoogd. Je kunt zelfs de beelden in de camera combineren voor een dieptecompositie met een perfecte scherpte van voor tot achter.

Een close-up van een bord met etenswaren, waaronder verschillende groenten en gekookte eieren, vastgelegd met een Canon EOS R10.

Als je focus bracketing gebruikt, kun je het aantal opnamen opgeven dat de camera moet maken. Als je de resulterende afbeeldingen stapelt, ontstaat er een scherp beeld met een grotere scherptediepte. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 35 mm, 1/2000 sec, f/5 en ISO 1600.

Geavanceerd scherpstellen

Bij macrofotografie is scherpstelling van cruciaal belang. Canon EOS R System-camera's zijn ideaal voor macrofotografie omdat ze een reeks krachtige functies bieden waarmee je elke keer de perfecte scherpstelling krijgt.

Hoe dichter je bij het onderwerp bent, hoe minder diep de scherptediepte is bij een bepaald diafragma. Als er niet voldoende licht is, wat vaak het geval is wanneer je opnamen maakt van zeer dichtbij, moet je het diafragma verder openen om meer licht binnen te laten, waardoor de scherptediepte nog verder wordt verminderd. Dit betekent dat slechts een klein gebied in de afbeelding scherp is. Als het doel is om elk detail naar voren te halen, is dit verre van ideaal.

Om dit te verhelpen, bieden verschillende EOS R System-camera's, zoals de EOS R10 en EOS R50, focus bracketing. Met deze functie worden meerdere foto's van hetzelfde kader gemaakt en wordt het scherpstelpunt automatisch in stappen verplaatst om heel veel dunne lagen scherp vast te leggen. Deze opnamen kunnen vervolgens worden gecombineerd tot één afbeelding waarin een veel groter deel van het onderwerp scherp is dan mogelijk is met een enkele opname. Dit heet focus stacking of dieptecompositie. Een aantal camera's kan dit automatisch in de camera doen. Je kunt dit ook handmatig doen met tools zoals de tool Depth Compositing in Canon's Digital Photo Professional-software (DPP).

De EOS R50 gaat nog een stap verder met de Advanced A+-modus. Hiermee wordt automatisch gedetecteerd wanneer focus stacking nodig is, worden de benodigde opnamen gemaakt en wordt de dieptecompositie al in de camera toegepast, zodat je dit niet zelf hoeft in te stellen.

Afhankelijk van je voorkeur kun je met Canon-systeemcamera's ook maximale controle nemen over het scherpstellen. Alle EOS R System-camera's hebben een handmatige weergaveoptie voor focus peaking, die heldere kleuren gebruikt om de gebieden van je beeld die scherp zijn te markeren. Hiermee kun je ook inzoomen op een afbeelding in Live View om handmatig de scherpstelling te controleren. Sommige camera's, zoals de EOS R10 en EOS R7, hebben ook AF/MF-schakelaars op de body, zodat je snel kunt overschakelen naar handmatige scherpstelling en precies kunt kiezen waar je wilt scherpstellen.

Beste camera's met geavanceerde scherpstelling om aan de slag te gaan met macrofotografie:

Een extreme close-up van een gele bloem met minuscule details van de scherpe blaadjes, vastgelegd met een Canon EOS R50.

Door de APS-C-sensor in de EOS R50 worden kleine voorwerpen in het kader groter dan wanneer je dezelfde lenzen op een full-frame camera gebruikt. De camera maakt daarnaast snelle continue opnamen tot 15 fps met behulp van de stille elektronische sluiter, zodat je bewegende onderwerpen kunt fotograferen, zoals bloemen die wiegen in de wind. Gefotografeerd met een Canon EOS R50 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/8 en ISO 400.

Een extreme close-up van een paar roze bloemen, vastgelegd met een Canon EOS R50.

Dankzij het compacte ontwerp en het lichte gewicht van de EOS R50 is deze camera perfect voor macrofotografie vanuit de hand. De camera heeft dezelfde RF-lensvatting als elke EOS R System-camera, wat betekent dat je elke RF- of RF-S-lens kunt gebruiken, inclusief talloze macrolenzen. Gefotografeerd met een Canon EOS R50 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1/250 sec, f/2,8 en ISO 800.

Sensorgrootte en resolutie

Sommige EOS R System-camera's hebben een full-frame sensor en sommige hebben een APS-C-sensor. Beide typen sensoren hebben voordelen voor macrofotografie. APS-C-sensoren zijn kleiner, wat betekent dat kleine onderwerpen bij dezelfde brandpuntsafstand groter in beeld zijn dan bij een full-frame sensor. APS-C-sensoren bieden bovendien over het algemeen een grotere scherptediepte dan full-frame. Hierdoor zijn APS-C-camera's zoals de EOS R10 en EOS R50 zeer geschikt voor macrofotografie.

Als je echter een klein, bewegend onderwerp moet fotograferen en dus een korte sluitertijd nodig hebt, vooral als er niet genoeg licht beschikbaar is en je ook een hoge ISO-waarde moet gebruiken, dan zorgt een full-frame camera zoals de EOS R8 voor afbeeldingen met minder ruis.

Of je nu kiest voor APS-C of full-frame, het kiezen van een camera met een hoge-megapixelsensor kan ook handig zijn voor macro-opnamen. Meer pixels betekenen meer details, dus als je de afbeelding uitsnijdt om een klein onderwerp groter te maken in het kader, ziet het er nog steeds scherp uit.

Beste camera's met APS-C-sensoren om aan de slag te gaan met macrofotografie:

Lensfuncties voor macrofotografie

Een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens dicht bij een groep madeliefjes.

De Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens kan scherpstellen tot een afstand van slechts 14 cm, waardoor het onderwerp 0,5x wordt vergroot. De grote beeldhoek is perfect om veel details in het kader vast te leggen. De ingebouwde optische beeldstabilisatie helpt onscherpte door camerabewegingen te voorkomen, zelfs wanneer je opnamen maakt vanuit de hand.

Een extreme close-up van een madeliefje, vastgelegd met een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens.

De RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens stelt snel scherp, met een stille stappenmotor, zodat je je geen zorgen hoeft te maken als een voorwerp beweegt - je krijgt nog steeds een geweldig scherpe opname. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1/4000 sec, f/1,8 en ISO 100.

Vergroting

De belangrijkste functie die je voor macrofotografie zoekt in een lens, is de vergroting. Wanneer een lens vergroot met 0,5x (of 1:2), is het beeld op de sensor de helft van het werkelijke formaat. Wanneer een lens vergroot met 1,0x (of 1:1), is het beeld op de sensor op ware grootte. Hierdoor worden zeer hoge detailniveaus zichtbaar, vooral wanneer de afbeelding vervolgens wordt weergegeven op een groter scherm of grotere print.

Voor een dergelijke vergroting moeten macrolenzen een korte minimale focusafstand hebben, wat betekent dat je ermee kunt scherpstellen als je zeer dicht bij een onderwerp bent. Voorbeelden hiervan zijn de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, die kan scherpstellen tot een afstand van slechts 14 cm, en de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, die kan scherpstellen tot slechts 17 cm. Beide lenzen zijn 0,5x en hebben een snel maximaal diafragma, waardoor er veel licht overblijft. Ze bieden beeldstabilisatie (IS) om onscherpe opnamen te voorkomen wanneer je vanuit de hand opnamen maakt met langere sluitertijden.

Beste macrolenzen voor beginnende macrofotografen, met vergroting van 0,5x en korte brandpuntsafstanden:

Een close-up van een roze bloem, vastgelegd met een Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-lens.

De RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-lens is niet uitsluitend een macrolens, maar biedt een maximale vergroting van 0,28x en een krachtige zoom, zodat je kunt scherpstellen zonder het onderwerp te verstoren en zelfs de kleinste details op afstand kunt vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R50 en een Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 1/320 sec, f/7,1 en ISO 100.

Een extreme close-up van een groene romanesco, vastgelegd met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens.

Een andere lens met een groot zoombereik is de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Deze geeft een maximale vergroting van 0,59x bij handmatige scherpstelling, waardoor je onderwerpen van dichtbij tot in de fijnste details kunt vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 35 mm, 1/200 sec, f/10 en ISO 400.

Brandpuntsafstand

Het maken van close-ups met een lens met een korte brandpuntsafstand lijkt misschien een voor de hand liggende keuze, maar ook telelenzen bieden enkele belangrijke voordelen. Als je van iets verderaf fotografeert, is de kans kleiner dat je het onderwerp verstoort of ongewenste schaduwen op het onderwerp werpt. Met telemacrolenzen, zoals de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, die een vergroting van 0,5x biedt, kun je verder van het onderwerp gaan staan terwijl het kader toch wordt gevuld. De lens beschikt over optische IS, net als de tegenhangers met een grotere beeldhoek, om alles scherp te houden bij langere sluitertijden.

Je kunt ook een telezoomlens gebruiken, zoals de Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM of de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Hoewel dit geen echte macrolenzen (0,5x) zijn, kun je met de maximale brandpuntsafstand van de telelens close-ups maken van het onderwerp en het kader ook vanaf een afstand vullen.

Beste telemacro- en telezoomlenzen om aan de slag te gaan met macrofotografie:

Een schermafbeelding van een video waarin Centre Focus Macro wordt uitgelegd. De schermafbeelding toont de hand van een gebruiker die een Canon-lens vlak bij een klein model van een menselijke figuur verstelt.

Centre Focus Macro

Sommige RF-lenzen van Canon, waaronder de RF 24-105mm F4-7.1 IS STM en de RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, beschikken over de mogelijkheid voor Centre Focus Macro. Hoewel deze lenzen geen macrovergroting bereiken met automatische scherpstelling, is de minimale focusafstand in de handmatige scherpstelmodus veel kleiner, wat betekent dat ze veel dichterbij kunnen scherpstellen en een macrovergroting van ten minste 0,5x kunnen bereiken.

Beste starterlenzen met Centre Focus Macro:

Wil je nog een stap verder gaan?

Als je gek bent op macrofotografie, ben je misschien bereid meer uit te geven aan professionele lenzen met een grotere vergroting, betere optische kwaliteit of langere brandpuntsafstanden, zodat je foto's kunt maken van onderwerpen waar je fysiek niet dicht bij kunt komen. Bekijk Canon's gids over professionele lenzen voor macrofotografie (beschikbaar in bepaalde talen).

Accessoires voor macrofotografie

Drie weergaven van de Canon Camera Connect-app op een smartphone, die wordt gebruikt om handmatig scherp te stellen op het steeltje van een groene appel in close-up.

Met de Canon Camera Connect-app kun je vanaf je smartphone de camera-instellingen configureren en de sluiter bedienen. Met compatibele lenzen kun je zelfs overschakelen naar handmatige scherpstelling en de camera bedienen zonder hem aan te raken, zodat je scherpe close-ups kunt maken.

Met de Canon Camera Connect-app kun je de camera op afstand bedienen. Je kunt Live View op het scherm van de smartphone gebruiken om de scherpstelling te controleren en aan te passen, of je kunt de belichting regelen en de sluiter op afstand activeren. Dit helpt cameratrilling te voorkomen en zorgt ervoor dat je het onderwerp niet verstoort.

Als je een statief gebruikt, blijft je camera stabiel wanneer je een langere sluitertijd nodig hebt, maar kun je misschien niet heel dicht bij je onderwerpen komen. De Canon statiefgreep HG-100TBR is klein en veelzijdig en wordt geleverd met een afstandsbediening die voorkomt dat je de camera beweegt. Je kunt ook je eigen beanbag maken om de lens op te laten rusten voor stabielere opnamen of om de camera op neer te leggen wanneer je laag bij de grond werkt.

Tussenringen passen tussen een compatibele lens en de camerabehuizing en vergroten de vergroting van de lens, zonder vertekening of verlies van beeldkwaliteit.

Belichting kan problematisch zijn bij macrofotografie, maar de mogelijkheid om een flitser los van de camera te gebruiken, zoals de Canon Speedlite EL-100 gekoppeld met de wireless Speedlite Transmitter ST-E10, zorgt ervoor dat je het onderwerp nauwkeuriger en directer kunt belichten. Voor toegewijde macrofotografen kan de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II-flitser worden bevestigd aan de voorkant van compatibele lenzen, zodat je onderwerp volledig en gecontroleerd wordt belicht wanneer je close-ups maakt.

Dit zijn de belangrijkste functies waar je op moet letten bij de aanschaf van een kit voor macrofotografie. Maar maak je geen zorgen als je ze niet allemaal hebt - je kunt nog steeds prachtige close-ups maken. Het belangrijkste ingrediënt is je eigen creativiteit!



Geschreven door Peter Wolinski

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen