ARTIKEL

De beste Canon-objectieven voor macrofotografie

A close-up of a green splendid spider orchid hybrid.
Dit portret van een hybride spinorchidee (Caladenia splendens) voor National Geographic is een perfect voorbeeld van het close-upwerk waar natuurfotograaf Christian Ziegler het meest om bekend staat. Gefotografeerd met een EOS 5D (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/80 sec, f/16 en ISO100. © Christian Ziegler/National Geographic Magazine

Wat zijn de beste objectieven voor macrofotografie? Wat zijn naast de hoge vergroting waarmee je kleine details en structuren kunt vastleggen, de andere essentiële functies waarnaar je moet zoeken bij het kiezen van een objectief voor close-ups?

Hier delen twee Canon-ambassadeurs die in verschillende omgevingen werken, natuurfotograaf Christian Ziegler en stillevenfotograaf Eberhard Schuy, hun favoriete Canon objectieven voor macrowerk. Mike Burnhill, de Professional Imaging Product Specialist van Canon Europe en een expert op het gebied van ontwerp en technologie van objectieven, legt ondertussen uit waarom elk objectief bijzonder geschikt is voor close-ups en macrowerk. Daarnaast onthult een andere Canon Ambassador, nieuws- en documentairefotograaf Ilvy Njiokiktjien, hoe ze haar werk een nieuwe dimensie geeft met een compact, veelzijdig RF prime-objectief dat is ontworpen voor zowel macro- als portretfotografie.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Toen ik 25 jaar geleden begon met fotograferen, was mijn voornaamste focus macrowerk", zegt Christian. "Ik was een bioloog die in de tropen werkte, en de diversiteit van planten en kleine dieren was zo overweldigend en opwindend. Ik heb vele dagen doorgebracht met het verkennen van de verborgen biodiversiteit van de regenwouden van Panama, op zoek naar interessante insecten, bloemen en schimmels. Ik gebruik nog steeds veel macro-objectieven."

Eberhard geeft de voorkeur aan de controle van een studio. Hij kiest ervoor om zoveel mogelijk met de camera zelf te doen en gebruikt vaak de tilt- en shift-bewegingen van de TS-E-objectieven van Canon om het scherpstelvlak te veranderen en zijn creatieve visie te volbrengen. "In mijn fotografie van stillevens wordt alles van tevoren bedacht. Al mijn foto's zijn nauwkeurig gepland. De manier waarop ik objecten toon en hoe ik ze in het licht omwikkel, is verbonden met de brandpuntsafstand en hoe dichtbij ik ben. De belangrijkste onderdelen van mijn foto zijn van tevoren duidelijk en ik kies altijd het meest geschikte objectief voor het werk dat ik wil doen", zegt hij.

Of je nu op zoek bent naar een veelzijdig, slijtvast macro-objectief of een speciaal objectief dat close-ups met 5x vergroting kan vastleggen: dit zijn de beste Canon-objectieven voor macrofotografie.

A photo of a bright green and orange panther chameleon taken with a Canon macro lens.
Dankzij baanbrekende stabilisatie kon Christian opvallende close-ups vastleggen, zoals deze mannelijke panterkameleon (Furcifer pardalis). Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/16 en ISO800. © Christian Ziegler/National Geographic Magazine
A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

De hybride IS, het diafragma van f/2.8 en het snelle USM-systeem voor automatisch scherpstellen, zorgen er samen voor dat dit een uniek objectief is dat uitzonderlijk goed presteert.

1. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Beste allround macro-objectief van Canon

"Ik draag altijd een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief met me mee als ik op pad ga. Het is een superscherp, duurzaam en betrouwbaar macro-objectief", aldus Christian.

"Ik herinner me nog steeds dat het toen nieuwe macro-objectief met de IS-functie (Image Stabilizer) werd uitgebracht [in 2009]. Ik nam hem mee bij een opdracht in de Congo. Ik hoopte close-ups van kameleons en misschien orchideeën vast te leggen. Ik ontdekte dat als ik de belichting verminderde tot 1/25 sec, het beeld nog steeds scherp was. Daardoor kon ik zonder flitser in het weinige licht van het regenwoud fotograferen. Soms gebruik ik het als gewoon objectief, met flitsers om diepte en details te geven. En soms gebruik ik hem met een statief en een zeer lange sluitertijd. Het objectief is heel flexibel."

"Door zijn veelzijdigheid is dit mogelijk een van de populairste objectieven van Canon", aldus Mike. "Dankzij de brandpuntsafstand en het snelle diafragma kan de camera niet alleen een 1:1-macro maken met beeldstabilisatie, maar ook als portretobjectief worden gebruikt. Een verrassend aantal fotografen die meestal geen macro-opnamen maken, hebben dit objectief in hun kitbags. Het is het Zwitserse zakmes onder de macro-objectieven."

Als objectief uit de L-serie, is de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM robuust gebouwd met weerbestendige afdichting, en beschikt het ook over enkele van de meest geavanceerde IS- en autofocustechnologieën die beschikbaar zijn. "Tot voor kort heb ik alleen de handmatige scherpstelmodus gebruikt", vertelt Christian. "Maar met de nieuwe Canon EOS-1D X Mark III en de Dual Pixel CMOS AF, gebruik ik de automatische scherpstelling gemakkelijker omdat ik meer keuze heb."

A close-up of cherry truffles covered in chocolate shavings and two fresh cherries.
Eberhard heeft selectieve of differentiële focus gebruikt om de pralines op de voorgrond van deze opname van chocolade en kersen te accentueren. "De objecten van verschillende grootte, de afstand die nodig was om ze op deze manier te tonen, met de subtiele scherpstelling en vervaging, kon ik alleen bereiken met het Canon TS-E 135mm f/4L Macro-objectief", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon TS-E 135mm f/4L Macro-objectief, ingesteld op 1 sec, f/22 en ISO100. © Eberhard Schuy/cologn
A Canon TS-E 135mm f/4L Macro lens.

Canon TS-E 135mm f/4L Macro

Een macroscherpstelafstand van 49 cm betekent dat 1:2 levensgrote afbeeldingen subtiel kunnen worden scherpgesteld met extra controle over het perspectief en de scherptediepte.

2. Canon TS-E 135mm f/4L Macro

Beste macro-objectief van Canon voor nauwkeurige scherpte en onscherpte

"De objecten die ik fotografeer zijn zelden erg groot, dus ik werk vrijwel uitsluitend met macrolenzen", zegt Eberhard. "Omdat de vervaging in het beeld voor mij bijna belangrijker is dan scherpte, zijn het de tilt-shift-objectieven die mij in staat stellen om mijn foto's te maken zoals ik me voorstel.

"Met een Canon EOS 5DS R en een Canon TS-E 135mm f/4L Macro-objectief kan ik nauwkeurig de gebieden definiëren die scherp en wazig zijn, en het 'perfecte' beeld creëren, zonder uitgebreide nabewerking. De vereisten voor dergelijke productfoto's zijn dan relatief eenvoudig – zeer goede detailweergave, hoge resolutie en geen vertekening, zelfs met ongebruikelijke perspectieven – en de keuze van apparatuur is relatief eenvoudig."

Mike voegt hieraan toe: "De langere brandpuntsafstand van de Canon TS-E 135mm f/4L Macro maakt een grotere afstand mogelijk tussen het onderwerp en de camera. Dit maakt het ideaal in een studio, omdat de grotere werkafstand meer ruimte biedt voor het gebruik van complexe verlichtingsinstallaties. De brandpuntsafstand komt ook overeen met die van een standaardobjectief van grootformaatcamera's, waardoor fotografen die bekend zijn met dit formaat dezelfde compressie en bewegingen krijgen."

A close-up of carrot peelings, fresh thyme and dill.
"Door het kleine scherpstelbereik van de Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro lijkt het bijna alsof deze foto is gemaakt met een groothoekobjectief", aldus Eberhard. "Het grote gebied met wazige achtergrond is verantwoordelijk voor de algehele indruk." Gemaakt met een Canon EOS 5DS R met 0,5 sec, f/8 en ISO100. © Eberhard Schuy/cologn
A Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro lens.

Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro

Corrigeer het perspectief en de scherptediepte in portretten en productfotografie dankzij zorgvuldig gekalibreerde verstelling, uitstekende optische techniek en precies vormgegeven objectieven van glas.

3. Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro

Beste macro-objectief van Canon voor een geringe scherptediepte

"De brandpuntsafstand op de Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro is niet veel korter dan bij het Canon TS-E 135mmf/4L Macro-objectief, maar het verschil in minimale scherpstelling en brandpuntsafstand is duidelijk zichtbaar op de foto's die het objectief produceert", zegt Eberhard. "Ik gebruik het meestal voor opnamen van eten; vertekening is niet aanwezig en de kortere brandpuntsafstand resulteert in een dynamischer perspectief.

"Met het Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro-objectief kan ik bijzonder fijne structuren met een geringe scherptediepte weergeven. Licht en scherpte zijn direct gerelateerd: ze bepalen de harmonie in het beeld. Kleur en helderheid bepalen de algemene stemming."

Mike zegt: "Een grote upgrade van de oude TS-E 90mm resulteert in de prestaties van de L-serie en 1:2 levensgrote macro. Dankzij de tilt- en shiftfunctie en macrofunctionaliteit in één objectief, kunnen studio- en close-up-werk worden gemaakt met een kleinformaatcamera."

A photo of two fig wasps on a fresh fig taken with a Canon macro lens.
Christian gebruikte een speciaal Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro-objectief om deze kleine vijgenwespen van 1 mm te fotograferen. De vergroting van 5x maakt het mogelijk om kleuren en details te zien die niet zichtbaar zijn met het menselijk oog. "Een vijgenexpert in Panama liet me de rijpe vijgen en de vijgenwespen zien die de bloemen binnenin bestuiven", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II ingesteld op 1/200 sec, f/16 en ISO1000. © Christian Ziegler/National Geographic Magazine
A Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro lens.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro

Een specialistisch objectief met handmatige scherpstelling, dat speciaal is ontworpen voor macro-opnamen met een vergroting van 5x de realiteit. Zo worden zelfs details vastgelegd die voor het menselijk oog niet zichtbaar zijn.

4. Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo

Beste macro-objectief van Canon voor hoge vergroting

"Ik heb dit objectief voor het eerst gebruikt om vijgenwespen vast te leggen in Panama", zegt Christian. "Dit zijn zeer kleine wespen (minder dan 1 mm lang), maar ze spelen een cruciale rol in tropische bossen. Ze bestuiven vijgenbomen die de bosdieren vervolgens voeden met zoete vijgenvruchten.

"Het superclose-upobjectief van 65mm begint bij 1:1 en eindigt bij 5:1. De wesp van 1 mm is bijvoorbeeld vijf keer groter in de afbeelding. Het opent een nieuwe dimensie. Van dichtbij hebben de vijgenwespen verbazingwekkende juweelachtige kleuren: metallic groen en blauw. Ik hou van dit objectief omdat ik hiermee een verborgen koninkrijk van kleine schatten kan betreden."

Mike voegt eraan toe: "Uniek voor de echte liefhebber van close-ups. Omdat de verste scherpstelafstand 1:1 is en de kortste vijf keer zo groot is als levensecht, is dit niet een alledaags objectief. Het duurt even voordat je begrijpt hoe je dit objectief moet gebruiken, maar als je het eenmaal snapt, wordt er een nieuwe wereld van fotografie geopend. In deze gespecialiseerde macrowereld is handmatige scherpstelling nog steeds een geschikter scherpstelsysteem."

A flowering Sobralia orchid in Volcán Barú National Park, Panama.
Bij gebruik met geselecteerde lenzen maakt een 12mm-verlengbuis het mogelijk om close-ups vast te leggen, zoals deze Sobralia-orchidee in bloei in Volcán Barú National Park, Panama. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM), ingesteld op 1/60 sec, f/11 en ISO125. © Christian Ziegler/National Geographic Magazine
A Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM lens.

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

De klassieke brede zoom is de favoriet van velen. De nieuwe versie biedt geweldige scherpte over het gehele zoombereik.

5. Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM met Extension Tube EF 12 II

Beste Canon-objectief voor close-ups met context

Christian zegt: "Het Canon 16-35mm f/2.8L II USM-objectief [nu opgevolgd door de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM] is een van mijn favoriete objectieven. Het is een echt werkpaard en de optische kwaliteit is uitstekend. Ik gebruik het om landschappen te fotograferen, terwijl ik ook de aandacht vestig op een bloem of dier op de voorgrond, vaak met een flits.

"De minimale scherpstelafstand is 28 cm, maar met een Canon Extension Tube EF 12 II is dat nog dichterbij. Als ik een statief en een lange sluitertijd gebruik, bereikt het zijn doel heel goed. Ik gebruik deze groothoekbenadering graag om het hoofdonderwerp, zoals een orchidee of een kameleon, in zijn bredere leefomgeving te laten zien als een soort context."

Mike is het ermee eens: "Verlengbuizen zoals de EF 12 II zijn vaak de miskende helden van macrofotografie, en voor mij is dit de plek om te beginnen. Deze voordelige oplossingen kunnen van elk objectief een macro-objectief maken, zonder de beeldkwaliteit of prestaties al te veel te beïnvloeden. Zelfs als je verder gevorderd bent, kunnen deze buizen worden gecombineerd met speciale macro-objectieven om nog dichterbij te komen. Deze eenvoudige buizen kunnen door iedereen worden gebruikt, van beginners tot professionals, om macroresultaten te behalen met bestaande EF-objectieven."

A close-up of a honeycomb.
Ilvy Njiokiktjien kon zelfs vanuit de hand opnamen maken met 1/60 sec en dit prachtige, gedetailleerde macrobeeld van een honingraat vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/60 sec, f/2 en ISO1600. © Ilvy Njiokiktjien
A close-up of a sheep's eye.
Met snelle, stille automatische scherpstelling, zelfs bij het maken van close-ups, geringe scherptediepte en 5-stops beeldstabilisatie is de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM een veelzijdige aanvulling op elke uitrusting. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/800 sec, f/2 en ISO400. © Ilvy Njiokiktjien
The Canon RF 85MM F2 MACRO IS STM lens.

Canon RF 85MM F2 MACRO IS STM

Leg de essentie van je onderwerp vast met een lens met subtiel teleperspectief, voor flatteuze portretten, plus macro-opnamen met korte scherpstelafstand en 5-stops Image Stabilizer voor uitstekende veelzijdigheid.

6. Canon RF 85MM F2 MACRO IS STM

Beste Canon-lens voor macrofotografie bij weinig licht

Dankzij een portretobjectief met een macrofunctie die half zo groot is, heb je twee objectieven in één. Het is een functie die documentairefotograaf Ilvy Njiokiktjien, de eerste professional die met deze RF-lens fotografeert, gebruikt om een nieuwe laag aan haar werk toe te voegen.

"Het geeft me gewoon meer opties", zegt ze. "Veel van de kranten en tijdschriften waar ik voor werk zijn altijd op zoek naar digitale storytellingprojecten. Als je online foto's gebruikt, heb je een groot aantal verschillende foto's nodig. Met dit objectief kan ik altijd macro toevoegen aan een set foto's.

"Ik gebruikte het om close-ups van de natuur te maken tijdens een portretfoto op een boerderij, en de resultaten zijn zo levendig en helder - en natuurlijk heel scherp. In een afbeelding van de honingraat zie je alle kleine structuren. In een foto van schapenwol kun je elk haar afzonderlijk zien - het lijkt bijna alsof je door een microscoop kijkt.

"De honingraatfoto is in 1/60 seconde vanuit de hand genomen en dankzij de hybride beeldstabilisatie is de foto superscherp. Bij die sluitertijd zouden de resultaten normaal gesproken erg onscherp zijn, maar de hybride IS werkt echt.

"De automatische scherpstelling is supersnel, zelfs bij het maken van close-ups. Het objectief heeft een scherpstelbegrenzer, zodat je kunt voorkomen dat de camera probeert scherp te stellen over het hele bereik."

Mike zegt: "Een teleobjectief betekent dat je, in tegenstelling tot de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, niet zo dichtbij hoeft te komen om macrobeelden te maken. De kans is dus kleiner dat je een schaduw werpt op het onderwerp. En omdat je niet zo dichtbij hoeft te komen, is het ook geschikter voor het fotograferen van dieren en insecten zonder het onderwerp te verstoren. Dit objectief is niet alleen een macro-objectief, maar ook een uitstekend portretobjectief, dus twee mogelijkheden in één!"

Geschreven door Kevin Carter


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan