ARTIKEL

Deskundige mening: kun je betere overstappen op een RF-objectief?

In deze aflevering van de serie technische toelichtingen van Canon-experts vertelt productspecialist Mike Burnhill over een aantal van de voordelen van het overstappen van een EF-objectief op een equivalent RF-objectief.
Canon's drie professionele f/2.8 RF-objectieven: de RF 15-35MM F2.8L IS USM, RF 24-70MM F2.8L IS USM en RF 70-200mm F2.8L IS USM.

Het trio f/2.8 RF-objectieven van Canon, met ultrabrede, standaard- en telezoombereiken voor opnamen in vrijwel elke situatie, van landschappen, portretten en sport tot interieurs, mode en stadsgezichten.

Binnen de fotografie bestaan er veel belangrijke vragen, net als in het leven. In het vorige Deskundige mening-artikel heeft mijn collega John Maurice al een van deze vragen beantwoord, namelijk over full-frame of APS-C-camera's. Hier ga ik in op een andere vraag die regelmatig aan Canon wordt gesteld: kan ik het beste van mijn vertrouwde EF-objectief op een equivalent RF-objectief overstappen?

Als jij ook met deze vraag zit, heb je misschien al gekozen voor een van Canon's EOS R-systeemcamera's, die zijn afgestemd op de grensverleggende RF-vatting. Ze kunnen echter ook met EF- en EF-S-objectieven worden gebruikt zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of functionaliteit dankzij de verschillende EF-EOS R-objectiefadapters. Het kan ook zijn dat je je keuze laat afhangen van hoe RF-objectieven presteren ten opzichte van hun EF-voorgangers.

Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe.
Mike Burnhill is Senior Product Specialist bij Canon Europe. Hij heeft voor veel van de grootste fotodealers in het VK gewerkt en als forensisch fotograaf voor de Metropolitan Police. Sinds 2012 ontfermt hij zich over de professionele camera's en objectieven van Canon en ondersteunt hij samen met het Canon Professional Services-team professionele fotografen op veel van de grootste sportevenementen over de hele wereld.

Voordat ik verder op specifieke objectieven inga, is het daarom goed om de belangrijkste voordelen te bespreken die de RF-vatting bood aan de objectiefontwerpers van Canon. Dankzij de grote diameter van de RF-vatting en de korte backfocus tussen de vatting en de sensor, konden de objectiefontwerpers op drie manieren met RF-objectieven de EF-objectieven overtreffen:

 • Objectieven compacter maken en tegelijkertijd dezelfde kwaliteit van EF-objectieven behouden
 • Objectieven van een vergelijkbaar formaat als van EF-objectieven maken, maar met hogere prestaties en extra functies
 • Nieuwe soorten objectieven maken die eerder niet gemaakt konden worden
Deze drie vormen van verbetering keren in de hele serie RF-objectieven terug. In de praktijk bieden RF-objectieven innovatieve functies en technologische verbeteringen die ze naar een hoger niveau tillen.

Illustratie: een dwarsdoorsnede van een Canon EOS R System-camera met het RF 24-105mm f-4L IS USM-objectief.

Dankzij de grensverleggende RF-vatting van Canon konden Canon's ontwikkelaars een nieuwe generatie objectieven maken met baanbrekende optische ontwerpen, voor betere optische prestaties en meer functionaliteit dan equivalente EF-objectieven.

De opvallendste toevoeging aan alle RF-objectieven is de bedieningsring. Met deze verstelbare ring kun je rechtstreeks verscheidene camera-instellingen aanpassen, waaronder diafragma, ISO, sluitertijd en zelfs witbalans. Ook kun je het AF-gebied aanpassen. In combinatie met andere knoppen op de camera kun je zo belangrijke instellingen snel en eenvoudig aanpassen, zonder dat je menu's in hoeft te duiken.

Een tweede belangrijke verbetering voor alle RF-objectieven is het diafragmamechanisme, of het elektromagnetische diafragma (EMD). In RF-objectieven is de EMD-snelheid verhoogd om hogere framerates mogelijk te maken. Ook kan het EMD in kleinere stappen van 1/8 stop worden aangepast, vergeleken met de stappen van 1/3 stop van eerdere objectieven. Op die manier kun je als hybride shooter of filmmaker het diafragma bedienen terwijl je video opneemt, zonder dat dit leidt tot plotselinge veranderingen of verschillen in helderheid in het beeldmateriaal.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Alle RF-objectieven bieden deze voordelen. Als je bovendien bepaalde RF-objectieven van Canon met equivalente EF-objectieven vergelijkt, ontdek je belangrijke voordelen waarmee deze objectieven zich echt onderscheiden. Laten we eens dieper op enkele typen objectieven ingaan.

Een vulpen ligt op een in leer gebonden boek met schelpen ernaast. Op de achtergrond zijn vervaagd een opengeslagen boek en twee witte schaakstukken te zien.

Fotografen zijn gek op de beeldkwaliteit en het natuurlijke perspectief van Canon's 35-mm EF-groothoekobjectieven. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 35mm f/2 IS USM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/2 en ISO100.

Een foto van dichterbij van een vulpen die ligt op een in leer gebonden boek met schelpen ernaast. De rest van het beeld is vervaagd.

Canon's 35-mm RF-objectief biedt naast een groothoekbeeld met een natuurlijk perspectief ook macromogelijkheden en krachtige Dual Sensing IS-technologie voor superieure scherpte wanneer je opnamen maakt vanuit de hand. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/2 en ISO100.

RF- vs. EF-objectieven: 35-mm objectieven met snel diafragma

Laten we de Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM met de EF 35mm f/1.4L IS II USM vergelijken. Dit lijkt misschien een oneerlijke vergelijking, aangezien het EF-objectief een objectief uit de L-serie is met een sneller diafragma en een weerbestendig ontwerp, maar het RF-objectief heeft een aantal foefjes waardoor het een serieus alternatief is. Het RF-objectief heeft een ingebouwde 5-stops Image Stabilizer en een macrofunctie voor half levensgroot, en is de helft lichter en maar 60% zo groot als het EF-objectief. Deze voordelen wegen op tegen de extra 2/3 stop in helderheid van het EF-objectief. Bovendien heeft het RF-objectief één heel groot pluspunt dat iedereen die de twee objectieven vergelijkt zal aanspreken: een aanzienlijk lagere prijs.

Een foto van bovenaf van Huis Ten Bosch in Nagasaki, Japan, een nagebouwde Nederlandse stad met grachten.

50-mm objectieven bieden een perspectief dat vergelijkbaar is met dat van het menselijk oog. De betaalbare, compacte Canon EF 50mm f/1.8 STM is ideaal om mee op pad te nemen en kwalitatieve foto's te maken van wat je ziet. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 50mm f/1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/2700 sec, f/1.8 en ISO100.

Een close-up van Huis Ten Bosch in Nagasaki, Japan, naast een vrijwel identieke foto met scherpere details.

Het RF 50mm F1.8 STM-objectief corrigeert enkele optische aberraties van het EF-objectief (waaronder subtiele tonvormige vertekening) en biedt een hogere beeldkwaliteit van rand tot rand. Vergelijk maar eens de resolutie van de details in de hoek van deze foto (links) met hetzelfde beeld dat is vastgelegd op dezelfde camera met het RF-objectief (rechts). Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/2700 sec, f/1.8 en ISO100.

RF- vs. EF-objectieven: 50-mm objectieven

Het 50-mm objectief is al meer dan een eeuw het standaardobjectief dankzij het natuurlijke perspectief en de vergroting. Ook biedt dit type objectief doorgaans uitstekende optische prestaties én een snel diafragma, in het geval van het EF 50mm f/1.8 STM-objectief bovendien tegen een redelijke prijs. Laten we daarom beginnen met de f/1.8-versie. Deze objectieven zijn doorgaans ideaal om je fotografie naar een hoger niveau te tillen dankzij hun kwaliteit en de controle die ze je bieden over de scherptediepte. Het EF 50mm f/1.8 STM-objectief bestaat al in verschillende vormen sinds de introductie van het EOS System, waardoor het optische ontwerp in de loop van tientallen jaren is verfijnd, met als resultaat compacte, geavanceerde objectieven tegen een lage prijs.

Bij de RF-versie hadden Canon-ontwerpen te maken met de uitdaging dat gebruikers een 50-mm RF-objectief willen van een vergelijkbare grootte als de bestaande EF-objectieven. Maar vanwege de korte flensafstand zou een standaard optisch ontwerp tot een groter objectief leiden. Er was een nieuwe optische formule nodig. De technici van Canon gingen ermee aan de slag en ontwikkelden het RF 50mm F1.8 STM-objectief, dat maar 1 mm langer is dan het EF 50mm f/1.8 STM-objectief.

Het ontwerpen van het RF-objectief bood ook een kans om optische aberraties te corrigeren. Dit werd bereikt met de toevoeging van een vernieuwd asferisch PMO-lenselement (van gegoten kunststof) dat de beeldkwaliteit van rand tot rand heeft verbeterd ten opzichte van het EF-equivalent. Als je dit optelt bij de eerder genoemde voordelen van het RF-objectief en de kortere scherpstelafstand, kun je het RF-objectief zeker als upgrade beschouwen.

The interior of a flooded cave with thousands of stalactites illuminated by blue lights.

Deskundige mening: overstappen op full-frame

Product Marketing Manager John Maurice over de vragen die je jezelf zou moeten stellen wanneer je overweegt een full-frame camera aan te schaffen.
Een detail van een foto van een jonge vrouw die uit het raam leunt en opzij kijkt.

Het Canon EF 50mm f/1.2 USM-objectief staat bekend om zijn snelle diafragma, mooie achtergrondvervaging en optische kwaliteit van de L-serie. Het objectief bevat technologieën als Super Spectra-coatings, die zorgen voor een nauwkeurige kleurbalans, beter contrast en minder overstraling en reflecties. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/2000 sec, f/1.2 en ISO100.

Een detail van een scherpere maar verder vrijwel identieke foto van een jonge vrouw die uit het raam leunt en opzij kijkt.

Het RF-objectief bevat baanbrekende optische technologieën en een diafragma met 10 lamellen (het EF-objectief heeft er 8) voor nog vloeiendere bokeh. Het RF-objectief biedt een hogere resolutie, zoals met name rond de ogen te zien is in dit detail van een foto die is gemaakt met dezelfde camera en dezelfde instellingen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/2000 sec, f/1.2 en ISO100.

RF- vs. EF-objectieven: 50-mm objectieven met snel diafragma

Op het gebied van snellere 50-mm objectieven stelt de EF 50mm f/1.2L USM al meer dan tien jaar de norm voor objectieven met een snel diafragma. Het is een favoriet onder fotografen wereldwijd, van fotojournalisten tot huwelijksfotografen. Gezien de populariteit van dit objectief, is het dan ook geen toeval dat de RF 50mm F1.2L USM een van de eerste RF-objectieven was. De Canon-ontwerpers wilden van dit objectief hun meest geavanceerde tot nu toe maken. Het bevat een UD-element, twee asferische elementen van geslepen glas en een voorgevormd asferisch element van glas, en bijna twee keer zoveel elementen als het EF-objectief (15 tegenover 8). Het RF-objectief biedt verbluffende prestaties, zelf wanneer het volledig open is. Daarnaast biedt het sneller en van dichterbij scherpstellen en gaat het beter reflecties en overstraling tegen dan zijn voorganger, met als resultaat hogere prestaties op alle gebieden. De verbeterde resolutie van het RF-objectief doet het lijken alsof er extra resolutie aan de camera is toegevoegd. Probeer het uit, en je bent direct overtuigd.

Een dwarsdoorsnede van het Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

Het Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief bevat drie asferische elementen voor uitzonderlijke beeldkwaliteit. Door een aanzienlijke vermindering van de chromatische aberratie en verminderde kleurvervaging hoef je minder tijd aan de nabewerking te besteden en krijg je een uitstekende beeldvullende scherpte die meestal is voorbehouden aan prime-objectieven.

Een dwarsdoorsnede van het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief.

Het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief beschikt over vooruitstrevende lenstechnologieën, waaronder drie voorgevormde, asferische lenselementen van glas en drie UD-lenselementen, geavanceerde optische coatings, 5-stops optische IS, en Nano USM-scherpsteltechnologie voor nog sneller, nauwkeuriger, soepeler en stiller scherpstellen.

RF- vs. EF-objectieven: 24-70-mm zoomobjectieven

Zoals eerder genoemd, was een van de ontwerpopties voor het RF-objectief om een objectief te maken van een vergelijkbare grootte als EF-objectieven, maar met hogere prestaties. De RF 24-70MM F2.8L IS USM is hier een perfect voorbeeld van. De EF-versie, de EF 24-70mm f/2.8L IS II USM, rekende af met het idee dat zoomobjectieven minder goed zijn dan prime-objectieven. Maar hoe verbeter je een dergelijk objectief? Door alles te verbeteren! De technici van Canon wilden het ideale professionele standaardobjectief maken voor de RF-serie, een objectief dat geschikt is voor foto's, video's of een combinatie hiervan. Er zijn Nano USM-scherpstelmotoren gebruikt, die soepele, snelle en geruisloze scherpstelling van dichterbij bieden. Ook wordt hiermee focus breathing beperkt, wat het objectief ideaal maakt voor video's. Met het zoombereik is de beeldkwaliteit verder verbeterd, en daarnaast is er nog een 5-stops IS-systeem toegevoegd. De RF 24-70mm F2.8L IS USM zet een nieuwe standaard voor professionele zoomobjectieven in de jaren 2020.

Een Canon EOS 5D Mark IV met een EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief naast een EOS R met een RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief.

Van een werkpaard tot een... werkpony? Het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief bevestigd op een EOS R (rechts) is aanzienlijk korter en lichter dan het equivalente EF-objectief, de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, op een EOS 5D Mark IV (links).

Dwarsdoorsneden van een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief en een RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief.

Een directe vergelijking van de EF 70-200mm f/2.8- en RF 70-200mm f/2.8-objectieven van Canon. De ontwikkelaars van het RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief hebben innovatieve technologieën en baanbrekend ontwerp toegepast, waardoor het objectief zoveel meer is dan een aanpassing van het EF-objectief voor de RF-vatting. Het is een korter, lichter en heel compact high-speed teleobjectief voor een nieuwe generatie van fotografie.

RF- vs. EF-objectieven: 70-200-mm zoomobjectieven

Als je één objectief het werkpaard voor professionals kunt noemen, is het wel de EF 70-200mm f/2.8L IS USM-serie objectieven. Deze zijn in de uitrustingen van opvallend veel fotografen te vinden. Dit was een objectief dat voor Canon essentieel was om voor de RF-vatting te ontwikkelen. Maar hoe kon dit objectief worden vernieuwd of verbeterd? Beeldkwaliteit was zeker belangrijk, maar welke andere kwesties waren er nog meer die in eerdere EF-objectieven niet waren aangepakt? Het antwoord: formaat en gewicht. Wat als we dit objectief in een vergelijkbare grootte konden maken als de andere twee f/2.8-objectieven in Canon's trio van professionele RF-zoomobjectieven? En als we toch bezig zijn, kunnen we dan ook niet snellere en stillere scherpstelling, een kortere scherpstelafstand, betere beeldstabilisatie en minder focus breathing realiseren? Het resultaat is dat de RF 70-200mm F2.8L IS USM ongeveer 25% korter en 33% lichter is dan het EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief, wat het het kleinste objectief in zijn soort tot nu toe maakt, met ook nog eens betere beeldkwaliteit en een aantal andere verbeteringen.

Conclusie

Canon heeft tientallen jaren in de ontwikkeling van de EF-serie gestoken. Nu, 30 jaar na de introductie van het EF-systeem, worden veel van deze objectieven nog steeds gebruikt, waaruit blijkt hoe geavanceerd ze zijn. Maar de wereld is veranderd sinds de EF-vatting werd ontwikkeld. Beeldverwerking is veranderd. Canon heeft ernaar gekeken aan welke vereisten objectieven nu én in de toekomst moeten voldoen en innovatieve technologieën en baanbrekende optische techniek toegepast om nieuwe, krachtigere versies van objectieven te maken. Deze objectieven bieden meer mogelijkheden bij het maken van foto's maar net zo goed bij video-opnamen. Canon werkt aan een serie objectieven met meer mogelijkheden, om jou meer mogelijkheden te geven.

Mike Burnhill

Gerelateerde artikelen

 • Pro RF versus EF lenses

  ARTIKEL

  Canon RF versus EF-objectieven: wat moet je kiezen?

  Voor reisfotograaf Joel Santos maakt het Canon EOS R-systeem een groot verschil, maar het combineren van RF- en EF-objectieven vergroot zijn creatieve horizon. Hieronder staat hoe...

 • Een filmmaker die van RF-objectief wisselt op de Canon EOS R5.

  UITRUSTING

  De voordelen van het gebruik van Canon RF-objectieven voor video

  Van de prachtige bioscoopkwaliteit van de RF Cine Prime-objectieven tot de voordelen van high-speed metadata: ontdek waarom RF-objectieven zo ideaal zijn voor filmmakers.

 • Een zwart-witfoto van een bokser die een flinke klap uitdeelt.

  ARTIKEL

  Full-frame systeemcamera vs. full-frame DSLR

  Een van 's werelds meest ervaren actiefotografen, Richard Walch, vergelijkt de functies van Canon's topmodellen EOS R5 en EOS-1D X Mark III.

 • ARTIKEL

  Het ontwerpen van de nieuwste technologie van Canon

  Ontdek de ontwerpconcepten en technologie achter enkele van de nieuwste Canon-kits, met insider-kennis van leden van de ontwerpteams van Canon.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro