ARTIKEL

Vijf dingen die je nog niet wist over de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

A cutaway of the Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM lens, fully closed.
De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, het supercompacte high-speed teleobjectief van Canon voor EOS R-systeemcamera's, zit boordevol technische innovaties.

Canon's doelstelling bij de ontwikkeling van het baanbrekende full-frame EOS R System was eenvoudig: "optische uitmuntendheid opnieuw definiëren". Het doel was niet alleen om een nieuwe generatie camera's te ontwikkelen, maar ook om een nieuwe norm voor objectieven te bepalen.

Die visie wordt werkelijkheid met het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, dat het trio f/2.8 RF-zoomobjectieven compleet maakt: drie razendsnelle, hoogwaardige RF-objectieven met ultragroothoek-, standaard- en telezoombereik voor vrijwel alle professionele toepassingen, van het fotograferen van landschappen, portretten en sport tot interieurs, fashion en stadsgezichten.

Maar de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is meer dan alleen een uitvoering met RF-vatting van de EF-tegenhanger, de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM. Dit objectief is aanzienlijk korter en lichter en past daarmee perfect bij de compacte Canon EOS R-body met 's werelds kleinste professionele 70-200mm f/2.8-zoom. Naast een uitstekende beeldkwaliteit en de legendarische kwaliteit en betrouwbaarheid van de L-serie biedt dit objectief baanbrekende technologieën en technische innovaties voor een ongekende snelheid en optimale prestaties.

De ontwikkelaars nemen ons mee achter de schermen en onthullen vijf innovaties van het nieuwe supercompacte, supersnelle en onmisbare RF-teleobjectief.

The Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM development team photographed from a high angle.
Het ontwikkelingsteam van de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM (van links naar rechts): Kazuharu Osawa (Mechanical Design), Satoshi Maruyama (Electrical Design), Toshihiro Okuda (Development Leader / Mechanical Design), Kenji Shinohara (Optical Design) en Kaishi Kawai (Product Planning). "Met de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM richtten we ons op de ontwikkeling van een objectief dat zelfs na tien jaar nog probleemloos kan worden gebruikt", aldus de heer Kawai. "We hopen dat iedereen die vanwege de grootte en het gewicht aarzelde om een dergelijk objectief te gebruiken, dit objectief zal uitproberen, zowel professionals als doorsneegebruikers."

1. Dit objectief is bijna een derde lichter dan de EF-tegenhanger ervan

Een van de hoofdprioriteiten bij de ontwikkeling van de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM was het maken van een compacte versie van een professioneel objectief – een licht telezoomobjectief dat ideaal zou zijn voor opnamen vanuit de hand en dat professionals gemakkelijk overal mee naartoe kunnen nemen, met name in hun handbagage.

"Compactheid en een hoge beeldkwaliteit gaan meestal niet samen", vertelt Kenji Shinohara, Optical Design Specialist bij Canon. Om deze doelen te bereiken, was dan ook een innovatief, compleet nieuw optisch ontwerp nodig.

"De brekingskracht van de objectieven werd verhoogd om de mogelijkheden van elk objectief te maximaliseren en de lengte te verkorten", legt de heer Shinohara uit. "Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de beeldkwaliteit. Daarom hebben we proactief nieuwe glassoorten toegepast, zoals Super UD-objectieven en asferische UD-objectieven voor chromatische aberratie en sferische aberratiecorrectie."

Omdat er normaal gesproken meerdere objectieven vereist zijn voor aberratiecorrectie, kun je het gewicht aanzienlijk beperken door het aantal objectieven op deze manier te verkleinen.

Mr Okuda points to the Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM lens held by Mr Kawai as they sit at a table.
"Bij de ontwikkeling van een compact, licht f/2.8-zoomobjectief werden veel technische obstakels verwacht. Daarom werd de volledige kracht van Canon ingezet", vertelt Toshihiro Okuda, Development Leader en Mechanical Design Specialist binnen het ontwikkelingsteam van de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, hier afgebeeld met Kaishi Kawai, Product Planning Specialist.
A representation of the RF mount showing the large diameter and short back focus distance.
Dankzij de grote diameter en korte backfocus van de RF-vatting kunnen objectiefelementen dicht bij het scherpstelvlak worden geplaatst, wat meer vrijheid biedt voor het optische design. Omdat er geen ruimte nodig is voor een spiegel, kunnen de camera en het objectiefsysteem korter en compacter worden.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Maar dat is niet alles. Bij de EF-serie objectieven bevat het zoommechanisme een mechanische nok voor de aansturing van een groep objectieven. Bij de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is deze mechanische nok vervangen door een veel lichtere elektronische USM-nok.

Bovendien ontwikkelde het team nieuwe normen voor miniaturisatie. Mechanical Design Specialist Kazuharu Osawa legt uit: "De Nano USM is een ultrasone motor die niet alleen supercompact is, maar ook een hoog koppel heeft. Dit zorgt voor snelle automatische scherpstelling bij foto-opnamen en vloeiende, geruisloze scherpstelling bij filmopnamen. Een nieuwe, aanzienlijk kleinere Nano USM-unit werd voor het eerst toegepast bij het Canon RF 24-105mm F4 L IS USM-objectief. Dit model is verder aangepast voor telezoom.

"Bij teleobjectieven bewegen de objectiefgroepen veel, wat de ontwikkeling van de Nano USM-unit lastig maakt", gaat de heer Osawa verder. "Voor dit objectief zijn we erin geslaagd om een Nano USM te ontwikkelen die geschikt is voor de lange aanslag, maar die toch klein is en goede AF-prestaties biedt. Deze unit zal naar verwachting worden gebruikt voor toekomstige RF-objectieven en superteleobjectieven."

Andere ontwerpinnovaties werden mogelijk gemaakt door de technische voordelen van de RF-vatting. "Het IS-vergrendelingsmechanisme is verwijderd om het objectief lichter te maken", vertelt Development Leader en Mechanical Design Specialist Toshihiro Okuda. "Bij objectieven met EF-vatting is een borgring nodig om de zware IS-objectiefgroep op zijn plaats te houden wanneer die geen voeding krijgt. Met een RF-vatting krijgt het objectief echter altijd voeding wanneer het op de camera is bevestigd, waardoor er geen mechanische vergrendeling nodig is."

Dankzij de brede objectiefopening en korte backfocus van de RF-vatting, evenals het feit dat er geen ruimte nodig is om een spiegel uit te klappen, kon de totale lengte van het objectief aanzienlijk worden verkleind. Om dit voordeel optimaal te benutten, nam het ontwerpteam al in de beginfase van het ontwerpproces de beslissing om uit te gaan van een ontwerp met variabele lengte in plaats van de conventionele binnenzoomconstructie van de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM.

Daardoor is het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief op zijn kortst slechts 146 mm lang en weegt het zo'n 1.070 gram. Dat is ruim 50 mm korter en bijna een derde lichter dan de EF-voorganger van dit objectief.

Mr Okuda holding a Canon EOS R with RF 70-200mm F2.8L IS USM lens.
De heer Okuda laat zien hoe licht het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief is. Zelfs met de meegeleverde objectiefkap ligt het objectief makkelijk in de hand en kun je het zonder problemen meenemen naar een lange shoot.
The Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM lens with tripod mount fitted.
Om gewicht te besparen, wordt het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief geleverd met een verwijderbare statiefaansluitring, zodat je de statiefaansluiting eventueel thuis kunt laten.

2. Elektronische zwevende scherpstelling

De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is het eerste Canon-objectief dat gebruikmaakt van elektronische zwevende scherpstelling op basis van twee Nano USM-units. Door de onafhankelijke aansturing van de objectiefgroep voor scherpstelling en de zwevende objectiefgroep is de minimale scherpstelafstand verkleind, wat betere close-ups en verdere verbeteringen van de AF-precisie oplevert.

De heer Shinohara, Optical Design Specialist, legt uit: “Met de twee Nano USM-units kunnen het objectief voor scherpstelling en het zwevende objectief onafhankelijk worden aangestuurd". De elektronische zwevende scherpstelregeling, een primeur voor Canon, verbetert de kwaliteit van close-upbeelden en verkort de minimale scherpstelafstand tot slechts 0,7 m, tegenover 1,2 m met de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM. De maximale vergroting is ongeveer 0,23x, veel meer dan mogelijk is met het EF-objectief.

Four women row a narrow boat along a wide river at dawn. Photograph by Matthew Joseph.

Roeiers fotograferen met Canon's trio RF-objectieven

Fotograaf Matthew Joseph over het gebruik van Canon's trio f/2.8 RF-objectieven, met ultragroothoek-, standaard- en telezoombereik voor actiefotografie.

"Zwevende scherpstelling werd oorspronkelijk toegepast bij de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM- en Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectieven", gaat de heer Shinohara verder. "Daarbij werd echter gebruikgemaakt van een relatief eenvoudige mechanische nok. De twee objectiefgroepen van de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM worden onafhankelijk aangestuurd door een elektronische nok. Dat zorgt voor snelle, nauwkeurige automatische scherpstelling bij foto-opnamen en een hogere beeldkwaliteit bij korte afstanden."

Electrical Design Specialist Satoshi Maruyama voegt toe: "Dit was ook de eerste keer dat een systeem met elektronische nok werd gebruikt om de objectiefgroep aan te sturen bij het zoomen met een zoomobjectief uit de F2.8L-serie. Dit objectief is uitgerust met een systeem dat de zoomregeling van de gebruiker voorspelt, waardoor het objectief soepel beweegt. Het systeem kan snel worden ingesteld en doet op dat gebied niet onder voor een systeem met aansturing via een mechanische nok."

Het objectief is ook voorzien van een uiterst nauwkeurige elektronische scherpstelring. Die is niet rechtstreeks aangesloten op het mechanische systeem, maar zet de ringrotatie om in een elektronisch signaal. Dit optimaliseert de reactiesnelheid bij het maken van foto's en zorgt voor een uitzonderlijk soepele bediening en hoge scherpstelsnelheid. Voor foto's en films worden verschillende parameters gebruikt, omdat vloeiende beelden en een geruisloze bediening van groot belang zijn bij het maken van filmopnamen.

A stripped-back lens showing where the twin Nano USM units sit inside the Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM.
De dubbele Nano USM-unit van het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief zorgt voor een hoge beeldkwaliteit bij alle soorten opnamen, inclusief close-ups.
A close-up of a Nano USM unit held by one of the developers.
De ontwikkelaars hebben een Nano USM kunnen maken die geschikt is voor de lange aanslag van een teleobjectief, maar die toch klein is en snelle AF ondersteunt.

3. 5-stops beeldstabilisatie

Om het objectief kleiner te kunnen maken, hebben de ontwikkelaars ook de twee IS-units van de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM verkleind. "De IS-unit heeft een nieuw ontwerp, dat is gebaseerd op de IS-unit van objectieven uit de EF-serie, die goede prestaties levert. Voor extra duurzaamheid is technologie geïntegreerd die is ontwikkeld voor superteleobjectieven en objectieven uit de L-serie", vertelt de heer Okuda.

Mede dankzij de snellere communicatie met een hogere bandbreedte tussen objectief en camera, die mogelijk wordt gemaakt door de RF-vatting, is de beeldstabilisatie aanzienlijk verbeterd. "De Gyro-sensor in het objectief detecteert trillingen bij foto-opnamen. Informatie van de CMOS-sensorbeelden van de camera wordt gebruikt om cameratrillingen met lage frequentie te detecteren en te corrigeren", legt de heer Maruyama uit, bijvoorbeeld trillingen die worden veroorzaakt door je hartslag of ademhaling.

Het Dual Sensing IS-systeem voert een vergelijkende analyse uit van deze twee gegevenssets, wat beeldstabilisatie met maar liefst vijf stops mogelijk maakt bij foto-opnamen (bij een brandpuntsafstand van 200 mm, in overeenstemming met de CIPA-norm). De voorganger uit de EF-serie ondersteunde slechts 3,5 stops. Voor filmopnamen maakt Combination IS gebruik van in het objectief geïntegreerde optische beeldstabilisatie en in de camera geïntegreerde 5-assige elektronische beeldstabilisatie.

Canon Optical Design specialist Kenji Shinohara holds a UD aspherical lens between thumb and forefinger.
De heer Shinohara, Optical Design Specialist, laat een asferisch UD-objectief zien dat is toegepast in de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Het ondersteunt sferische aberratiecorrectie en maakt een lengteverkorting mogelijk. "Het asferische objectief van gegoten glas, dat zich dicht bij het beeldvlak bevindt, heeft een speciale SWC-coating om reflecties en overstraling te verwijderen", vertelt hij.
A diagram of the Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM lens showing dust and water sealing.
Alle objectiefverbindingen en schakelpanelen zijn voorzien van een stof- en waterbestendige afdichting. De water- en stofbestendigheid is daardoor gelijk aan die van andere objectieven uit de L-serie, ondanks de variabele zoomlengte.

4. Drie IS-modi om bewegende onderwerpen vast te leggen

Naast Canon's bekende, toonaangevende Image Stabilizer-modi (modus 1 voor stilstaande onderwerpen, waarbij alle trillingen worden gecorrigeerd, en modus 2 voor panopnamen van bewegende onderwerpen) bevat dit objectief de extra modus 3.

"Deze modus is bedoeld voor het fotograferen van onderwerpen die onvoorspelbaar bewegen", vertelt de heer Maruyama. "In deze modus wordt de hoeveelheid cameratrilling continu berekend. Deze modus is alleen actief tijdens de opname en dus niet wanneer de fotograaf de compositie beoordeelt. Sommige professionals hebben aangegeven dat de weergave in de zoeker onnatuurlijk aandoet vanwege de correctie bij bewegingen van de camera wanneer IS actief is. Modus 3 wordt aanbevolen voor dergelijke gebruikers."

Product Planning Specialist Kaishi Kawai voegt toe: "Omdat dit product uiterst compact is en is uitgerust met een helder diafragma van f/2.8 en IS, is dit een goed objectief voor sportfotografie op binnenlocaties. Modus 3 is een goede keuze voor dergelijke opnamen. Bij sporten als basketbal worden veel snelle bewegingen gemaakt. In modus 3 kun je opnamen maken zonder ongewenste effecten in de zoeker."

A cutaway of the Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM lens, fully extended.
De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is ontwikkeld met het oog op duurzaamheid en heeft dezelfde robuuste constructie en schokbestendigheid als andere objectieven uit de L-serie. Vraag je je af waarom dit objectief wit is? "Canon maakt witte objectieven om oververhitting te voorkomen bij gebruik in direct zonlicht", legt de heer Kawai uit. "De warmte-isolerende eigenschappen van deze coating zijn zelfs beter dan bij het vergelijkbare EF-objectief."

5. Duurzaamheid, betrouwbaarheid en stof- en waterbestendigheid van de L-serie

"Dit objectief is ontwikkeld om een betrouwbaarheid en duurzaamheid te bieden die die van de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM evenaart of overtreft", aldus de heer Okuda. "Het objectief heeft dezelfde mate van schokbestendigheid als andere objectieven uit de L-serie en is uitgerust met technologische voorzieningen om te voorkomen dat de optische prestaties afnemen bij langdurig gebruik.

"Sommige fotografen die een objectief met variabele lengte gebruiken, geven aan dat de objectieftubus soms uitschuift wanneer ze de camera naar beneden richten", voegt hij toe. Dat komt door de zwaartekracht. Dankzij de RF-vatting krijgt het objectief altijd voeding wanneer het is aangesloten op de camera en konden de ontwerpers dit probleem oplossen.

"Bij de ontwikkeling van een zoomobjectief met variabele lengte is de stofbestendigheid altijd een grote uitdaging", vervolgt de heer Okuda. "Wanneer je het objectief uitschuift van groothoek naar tele, ontstaat er druk en wordt er lucht aangezogen. We hebben de ventilatieroute van het objectief zodanig ontworpen dat er geen lucht wordt aangezogen uit onverwachte locaties, waardoor de luchtstroom precies volgens planning verloopt." Alle objectiefverbindingen en schakelpanelen zijn voorzien van een stof- en waterbestendige afdichting.

De heer Kawai voegt toe dat de voor- en achterkant van het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief zijn voorzien van een fluorcoating die olie en vocht afstoot en vlekken voorkomt. Stof en waterdruppels kunnen met een droge doek worden verwijderd.

Geschreven door Kevin Carter


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan