ARTIKEL

Voor wie licht wil reizen: de adembenemende kustlijn van Noorwegen verkennen met het compacte Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief

Colourful buildings in a coastal Norwegian town are seen from above. Photo by Richard Walch on a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
De reis van Canon-ambassadeur Richard Walch met het Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief voerde hem langs drukke havens, afgelegen dorpjes, groene natuurreservaten en indrukwekkende fjorden in het noorden van Noorwegen, waaronder dit prachtige uitzicht op Ålesund. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 58mm, 1/400 sec, f/13 en ISO200. © Richard Walch

Als kind droomde Canon-ambassadeur Richard Walch ervan om naar de Noordkaap te gaan, het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Tijdens de vakanties met zijn familie ging hij vaak van hun huis in Duitsland naar plekken in Scandinavië, maar deze meest afgelegen plek was steeds te ver weg.

Inmiddels is Richard al 25 jaar wereldwijd een succesvol fotograaf van actiesporten en fotografeert hij, reislustig als hij is, overal ter wereld sportevenementen. Maar in het noorden van Noorwegen was hij nog nooit geweest. Dus toen Richard in mei 2019 trouwde, besloten hij en zijn vrouw een cruise langs de spectaculaire Noorse kust te maken.

Het was voor Richard de ideale gelegenheid om zijn nieuwste objectief, de Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, te gebruiken. De hele set objectieven die hij voor zijn sportfoto's altijd meenam, kon hij thuis laten, want dit ene objectief bood hem zoveel brandpuntsafstanden dat hij elke opname kon maken die hij wilde, van majestueuze landschappen tot intieme portretten.

Richard Walch takes a photo on a Canon EOS RP with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
"In mijn jeugd gingen we vaak met een kleine camper op stap. Ik zag dan regelmatig op andere campers Noordkaap-stickers zitten", herinnert Richard zich. "Ik vroeg me altijd af hoe het daar zou zijn en wilde er naartoe." © Charlotte Størk Henriksen
A Canon EOS RP with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
Actiesportfotograaf Richard nam de Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief mee op zijn reis omdat "ik de mogelijkheden wilde verkennen van een objectief met een bereik van 24mm tot 240mm. Met die ene camera en dat ene objectief heb je alles wat je nodig hebt", zegt hij. © Richard Walch

Dankzij zijn geringe formaat (112,5 mm) en gewicht (750 g) was het objectief perfect voor op reis. Samen met de lichtgewicht compacte Canon EOS RP-camera beschikte hij over een lichte, draagbare en toch zeer veelzijdige combinatie.

Elk moment vastleggen met het Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De cruise volgde de oude postbootroute vanaf de stad Bergen helemaal naar Kirkenes bij de grens met Rusland, ver in de poolcirkel.

"Ik wilde het contraperspectief fotograferen: het land vanaf de zee en de zee vanaf het land", vertelt Richard. "Ik wilde ook de mogelijkheden verkennen van een objectief dat een bereik heeft van 24mm tot maar liefst 240mm. Het voordeel is dat je echt vrij kunt fotograferen, omdat je met één camera en één objectief alles bij je hebt wat je nodig hebt.

"Dat is de schoonheid van het geheel, want op een schip moet je altijd klaar staan om foto's te maken. Als je tijdens de lunch of het diner ineens buiten iets cools ziet, hoef je alleen maar je camera te pakken, naar buiten te rennen en de foto te maken. Je moet snel zijn en daarvoor had ik de perfecte uitrusting. Je mist niets - als je iets ziet, leg je het vast."

A Norwegian fjord, taken with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
Richard: "Een van de redenen waarom ik voor sportfotografie koos, was dat ik de kans kreeg om over de hele wereld te reizen en allerlei geweldige plaatsen te verkennen." Dit indrukwekkende uitzicht werd vastgelegd bij de Lofoten, een van de hoogtepunten van de reis. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 47mm, 1/800 sec, f/6.3 en ISO400. © Richard Walch

Richards eerste foto's op deze reis waren stadsgezichten van Bergen. Daarna werd het landschap snel ruiger en onherbergzamer. Hoe verder het schip naar het noorden voer, hoe langer de dagen bovendien werden. Een van de hoogtepunten van de reis waren de Lofoten. Na het passeren van deze spectaculaire archipel werd het 's nachts zelfs helemaal niet meer donker. Hierdoor was er meer tijd om foto's te maken.

Met het veelzijdige Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief kon hij alles fotograferen, van groothoekopnamen van uitgestrekte landschappen en havens tot telefoto-opnamen van bezienswaardigheden of meeuwen tijdens de vlucht.

Hij kon zelfs macrofoto's maken van kleine onderwerpen zoals bloemen. Door de snelle AF was het objectief bovendien ideaal voor het vastleggen van wildlife in actie.

A macro shot of grass, taken with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
Door het enorme bereik in brandpuntsafstand van het Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief kon Richard met dit ene objectief zowel macrobeelden als verre landschappen vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 222mm, 1/125 sec, f/6.3 en ISO400. © Richard Walch
A street-level shot of a person with a bike, taken with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
Door de compacte afmetingen van de Canon EOS RP in combinatie met de Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM kon Richard experimenteren met verschillende camerahoeken. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 150mm, 1/800 sec, f/7.1 en ISO200. © Richard Walch

Het objectief gebruiken en instellen

Travel photographer Gergo Kazsimer photographs a rock formation at night with a Canon EOS RP.

Eerste opname met de full-frame systeemcamera EOS RP

Reisfotograaf Gergo Kazsimer over het gebruik van de Canon 26,2 Megapixel EOS RP voor het fotograferen van landschappen en wildlife in de West-Kaap van Zuid-Afrika.

Richard merkte dat hij dankzij de 5-stops Beeldstabilisator eenvoudig haarscherpe opnamen kon maken, zelfs op plekken met weinig licht. "In de fjorden voer het schip soms maar 10 meter uit de kust", zegt hij.

"Op enig moment voeren we vlak langs een 700 meter hoge rotswand, erg mooi, maar het lichtniveau daalde hierdoor sterk. De Beeldstabilisator gaf me de extra stops die ik nodig had.

"Bij één opname had ik een enorme rotswand naast me en het was echt donker. Ik stelde de camera dus in op 1/80sec bij f/5.6 en ISO1000 en het resultaat is een zeer scherpe foto."

A view from the front of the ship of snow-capped mountains, taken with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
"Als je met een Deense trouwt, ga je niet naar Copacabana Beach, Italië of ergens anders op vakantie", legt Richard uit. "Je trouwt in Kopenhagen en reist dan naar het noorden. Of nog noordelijker." Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/160 sec, f/5.6 en ISO1250. © Richard Walch

Net als alle andere RF-objectieven van Canon heeft de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM een instelring op de cilinder van het objectief waarmee je de sluitertijd, het diafragma, de ISO-waarde en de belichtingscompensatie kunt aanpassen. Je kunt met de ring op dit objectief schakelen tussen bediening en scherpstelling. De ring bevindt zich vlak bij de camerabody, zodat je er altijd gemakkelijk bij kunt. "De ring zit op de perfecte plek", aldus Richard. "Ik kan de camera met één hand vasthouden en de instelring met mijn duim gebruiken, dus dat werkt heel goed."

Richard merkte dat de verlengde greep EG-E1 een nuttig accessoire is als het objectief op de Canon EOS RP is bevestigd: "De combinatie van de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM en de camera ligt goed in de hand dankzij de greep. Ik kan deze verlengde greep zeker aanbevelen."

Voordat het schip bij Kirkenes aankwam en de terugreis begon, was er nog uitgebreid tijd om de middernachtzon op de Noordkaap te bewonderen.

Terugkijkend op de foto's die hij tijdens de 12-daagse reis heeft gemaakt, vindt Richard de algehele kwaliteit ervan veel beter dan van de foto's die hij heeft gemaakt met zijn vroegere superzoomobjectieven.

Kayakers on a river beside colourful houses, taken with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
Richard vond de veelzijdigheid van het Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief ideaal voor het vastleggen van spontane reismomenten, zoals dit moment in Ålesund. "Je moet altijd klaar staan om foto's te maken. Als je iets cools ziet, hoef je alleen maar je camera te pakken, naar buiten te rennen en de foto te maken", vertelt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 65mm, 1/400 sec, f/9 en ISO200. © Richard Walch
Colourful houses in Norway, taken with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
Richard vindt de Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM veel beter dan superzoomobjectieven die hij in het verleden gebruikte. "Je kunt de details in de schaduwen zien en er zijn een paar mooie hooglichten en donkere tinten", legt hij uit. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 83mm, 1/500 sec, f/13 en ISO200. © Richard Walch

"Ongeveer 15 jaar geleden had ik een 35-350mm objectief en hoewel ik onder de indruk was van de veelzijdigheid, had ik gevoel dat de beeldkwaliteit toch minder was", zegt hij. "Maar dat gevoel heb ik niet meer als ik de bestanden bekijk die ik met de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM heb gemaakt."

"Ik sta er versteld van hoe scherp en schitterend het beeld is. Je kunt de details in de schaduwen zien en er zijn een paar mooie hooglichten en donkere tinten De objectieven van Canon hebben echt iets magisch. Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit van elk nieuw objectief van Canon dat ik uitprobeer."

A ship in a fjord, with a rainbow beaming down, taken with a Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.
"Ik wilde fotograferen vanuit twee perspectieven: het land vanaf de zee en de zee vanaf het land", legt Richard uit over zijn reisserie. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 129mm, 1/2656 sec, f/6.3 en ISO800. © Richard Walch

Dankzij full-frame beeldkwaliteit en krachtige 10x zoom is de combinatie van de EOS RP en de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM volgens Richard "de ultieme reiskit: klein, licht en krachtig. Ik neem deze apparatuur in de toekomst zeker weer mee op dergelijke reizen."

En wat betreft zijn droomreis: hij heeft er lang op moeten wachten, maar toen het zover was, was Richard verrukt over de kust van Noord-Noorwegen. "Het landschap was echt prachtig en we zagen zo veel fantastische en interessante plekken op onze reis. "Het was perfect!"

Geschreven door David Clark


De uitrusting van Richard Walch

De essentiële kit voor reisfotografie

Richard Walch’s photography kitbag, containing a Canon EOS RP and RF 24-240mm F4-6.3 IS USM lens.

Camera

Objectief

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Richard: "Deze objectieven zijn echt de moeite van het bekijken waard, zelfs als je al iets vergelijkbaars hebt. Probeer ze uit en je zult versteld staan van alles wat de technici van Canon tegenwoordig allemaal kunnen."

Accessoire

Verlengde grip EG-E1

Met de speciale verlengde grip voor de Canon EOS RP vergroot je het gebruiksgemak en de bediening van je camera. "De combinatie van RF 24-240mm F4-6.3 IS USM en camerabody ligt goed in de hand, vooral ook dankzij de greep", aldus Richard.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan