ARTIKEL

Canon RF versus EF-objectieven: wat moet je kiezen en waarom?

A rice farmer holds a basket across his shoulders in paddy fields in Indonesia. Taken by Joel Santos.
Deze opname van een rijstboer werd genomen in een rijstveld in Indonesië door reisfotograaf en Canon Ambassador Joel Santos, met een van de drie objectieven uit het 'trio f/2.8' RF zooms van Canon. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 27mm, 1/400 sec, f/2.8 en ISO100. © Joel Santos

Het gestaag groeiende assortiment RF-objectieven van Canon, naast de gevestigde, beproefde EF-objectieven van Canon, biedt fotografen meer opties dan ooit tevoren – en met de aankondiging van de spannende Canon EOS R5 is er des te meer reden om over te stappen op full-frame systemen. Maar hoe maak je de juiste keuze? Welk type objectief is geschikt voor jouw stijl van fotograferen? We praten met een professionele fotograaf die zowel RF- als EF-objectieven gebruikt, alsook met een Canon-productdeskundige om erachter te komen.

De innovatieve RF-vatting vormt het hart van het baanbrekende full-frame EOS R-systeem van Canon. Deze vatting zorgt voor een nieuwe generatie optische technologie, waardoor gebruikers nieuwe creatieve mogelijkheden krijgen. Het assortiment RF-objectieven van Canon omvat nu bijvoorbeeld de RF 85mm F1.2L USM DS, het eerste objectief met de unieke Defocus Smoothing-coating van Canon, die zorgt voor een ongekende vloeiende bokeh in onscherpe gebieden.

Maar als je al een beproefd EF- of EF-S-objectief hebt – of als er nog geen RF-objectief is met de vereiste specificaties voor je werk – kun je EF- of EF-S-objectieven gebruiken met je EOS R-systeemcamera met een keur aan EF-EOS R-vattingadapters zonder aan kwaliteit of functionaliteit in te leveren.

Butterfly net fishermen at sunset on Lake Pátzcuaro in Michoacán, Mexico. Taken by Joel Santos.
Je hoeft niet slechts één objectieftype te kiezen voor je full-frame Canon EOS R-systeemcamera. Deze foto van vlindernetvissers op Lake Pátzcuaro in Michoacán, Mexico, werd gemaakt met een EF-objectief bevestigd op een Canon EOS R met een Canon EF-EOS R-vattingadapter. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objectief ingesteld op 70mm, 1/1600 sec, f/8 en ISO125. © Joel Santos
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Voordelen van RF-objectieven

"De RF-objectieven van Canon zijn niet gemaakt als nabootsing van de EF-serie, maar om iets nieuws te brengen", zegt John Maurice, European Product Marketing Manager bij Canon Europe. "Neem bijvoorbeeld het 'trio f/2.8' RF-zooms van Canon" – drie RF-objectieven met ultragroothoek-, standaard- en telezoombereik, die samen alle brandpuntsafstanden bestrijken die actieve fotografen nodig hebben om in vrijwel elke situatie te fotograferen. Alle drie hebben beeldstabilisatie, waaronder de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, terwijl de betreffende EF-objectieven dat niet hebben.

"En het derde objectief van het trio, de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, is echt veel kleiner en lichter dan zijn EF-tegenhanger", merkt John op. "Fotografen verwachten dat een 70-200mm f/2.8-objectief zwaar is, maar dat is echt niet het geval, en de scherpte van dit objectief is ook nog eens geweldig."

Het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief is in feite bijna een derde lichter en een stuk korter dan zijn EF-tegenhanger en zit boordevol technische innovaties. In combinatie met de compactere Canon EOS R-body zijn RF-objectieven een uitstekende keuze voor reisfotografie, maar ook voor wildlife, straatfotografie en andere genres waarbij het lichte gewicht en de draagbaarheid cruciaal zijn.

A man in a red padded coat stands at the mouth of an ice cave looking out at a bleak landscape with a snow-capped mountain in the distance.
Het uitzicht vanuit een ijsgrot in een gletsjer in IJsland, gefotografeerd met een EF-objectief en vattingadapter EF-EOS R. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief ingesteld op 1/1600 sec, f/8 en ISO320. © Joel Santos
A man in flowing clothing and a cap walks barefoot through a dark room in Niger, the only light being from the doorway he's approaching.
Joel heeft dit omgevingsportret in Niger vastgelegd, waarbij hij profiteerde van de uitzonderlijke prestaties bij weinig licht en het dynamische bereik van het EOS R-systeem met RF-objectieven. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 28mm, 1/160 sec, f/4 en ISO6400. © Joel Santos

Canon Ambassador, documentairemaker en reisfotograaf van het jaar 2016 Joel Santos zegt dat het lichtere Canon EOS R-systeem met RF-objectieven een groot verschil hebben gemaakt in zijn werk. "Ik had veel geld geïnvesteerd in EF-objectieven en het ontwerp van de EF-objectieven die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, waren echt fantastisch. Maar er zijn twee redenen waarom ik ben overgestapt naar de Canon EOS R: betere prestaties en de unieke kwaliteiten van de RF-objectieven. De grootste verbeteringen voor mij zijn beeldstabilisatie, regeling van chromatische aberratie, scherpte, microcontrast, kleurweergave en – natuurlijk – de extra functies die ik nog niet had."

Joel voegt hieraan toe: "Mijn belangrijkste zorg bij het reizen – vooral gezien de beperkingen van luchtvaartmaatschappijen – is hoe ik het gewicht en volume zo klein mogelijk kan houden zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties of een doel waarvoor ik op pad ga. Op een reis als fotograaf voor het Voodoo Festival in Benin kon ik bijvoorbeeld alleen maar mijn belangrijkste objectieven meenemen – een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Maar het feit dat deze objectieven zo compact zijn, betekende dat ik twee camera's met eigen objectief erop bevestigd in mijn tas kon houden, klaar voor gebruik.

"De Canon RF 28-70mm F2L USM is als objectief veel voor mij gaan betekenen. Ik zie het als een reeks f/2 primes – een 28mm, een 35mm, een 50mm en een 70mm – in één enkele zoom. Als je het gewicht van al deze afzonderlijke prime-objectieven optelt en de tijd die je kwijt zou zijn aan het steeds verwisselen – om nog maar te zwijgen over het geld dat je zou moeten uitgeven – zie je wel wat voor praktische optie het is. Het is ongeveer een derde lichter dan het equivalente EF-objectief. Het is ingetrokken heel kort, dus heel handzaam om in pakken, plus het trekt minder aandacht als je rondloopt, wat belangrijk is voor mijn stijl van fotograferen.

"Ik heb een documentaire gemaakt in Niger tijdens een zandstorm, dus ik kon het risico niet nemen om van objectief te wisselen – met één objectief is het allemaal gelukt. Uiteindelijk heb ik al mijn fotografie- en videowerk bijna uitsluitend gedaan met de Canon RF 28-70mm F2L USM. Voor mij rechtvaardigt alleen al dit objectief de overstap naar het nieuwe systeem."

A close-up of a red-eyed tree frog in Costa Rica. Taken by Joel Santos.
Een boomkikker met rode ogen gefotografeerd in Costa Rica met een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief. Joel prijst dit objectief om zijn effectieve beeldstabilisatie en compacte formaat. Gefotografeerd met een Canon EOS R ingesteld op 1/320 sec, f/4.5 en ISO1250. © Joel Santos
A crew of four women row a coxless four boat along a wide river at dawn. Photo by Matthew Joseph.

Roeiers fotograferen met Canon's trio RF-objectieven

Fotograaf Matthew Joseph over het gebruik van Canon's trio f/2.8 RF-objectieven, met ultragroothoek-, standaard- en telezoombereik voor actiefotografie.

Waarom EF-objectieven gebruiken?

Wat betreft het gebruik van zijn oudere objectiefsysteem op zijn Canon EOS R stelt Joel vast dat het combineren van RF-objectieven en EF-objectieven zijn creatieve horizon heeft vergroot. "De RF-objectieven presteren uitstekend, maar het assortiment is niet zo uitgebreid en er zijn enkele speciale objectieven die momenteel alleen verkrijgbaar zijn met EF-vatting. Daarom gebruik ik nog steeds EF-objectieven – en ook wel omdat ik sommige brandpuntsafstanden niet dubbel hoef te hebben omdat ik ze al in een EF-objectief heb.

"De Canon EF-objectieven die ik het meest gebruik, zijn de EF 8-15mm f/4L Fisheye USM, de EF 100mm f/2.8L Macro IS USM en de EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Ik gebruik ook de 'nifty fifty' – de Canon EF 50mm f/1.8 STM – als ik een licht alternatief nodig heb voor de Canon RF 50mm F1.2L USM."

Smoke clouds and lava erupting from the Fuego volcano in Guatemala. Taken by Joel Santos.
Joel was ongeveer op 1 km van de uitbarstende vulkaan Fuego in Guatemala. Hij had zijn lens helemaal open om zoveel mogelijk licht op te vangen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 50mm, 30 sec, f/2 en ISO160. © Joel Santos

EF-EOS R-vattingadapters gebruiken

Als je EF-objectieven gebruikt met een Canon EOS R, bieden de gewone vattingadapter EF-EOS R en twee andere vattingadapters extra functionaliteit. De Control Ring-vattingadapter EF-EOS R voegt een instelbare Lens Control Ring toe, zoals die op RF-objectieven. Deze ring kan worden geprogrammeerd om verschillende instellingen aan te passen, zoals diafragma, sluitertijd, ISO-gevoeligheid en belichtingscompensatie. In die zin kun je hierdoor nog meer uit je bestaande objectieven halen.

De vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R biedt de mogelijkheid om drop-in filters te gebruiken. Het is dan niet nodig om filters voor een objectief te bevestigen, wat bijzonder handig is bij groothoekobjectieven met een groot voorste lenselement. Deze is verkrijgbaar met een Variable Neutral Density-filter of een circulaire polarisatiefilter.

"Als je een EF-objectief op een adapter plaatst, 'weet' de EOS R dat er een EF-objectief is bevestigd", zegt John. "Er is dus geen 'vertaling' nodig tussen het ene objectiefprotocol en het andere – het EF-objectief wordt in zijn eigen taal 'aangesproken', wat behoudt van de communicatiesnelheid voor AF, realtime digitale lensoptimalisatie en accurate realtime informatie over de scherpstelafstand betekent, weergegeven in de zoeker."

A woman stands with her back to a wall in Niger; four other women stand behind the wall, with just their heads visible. Taken by Joel Santos.
Dit kleurrijke portret werd in Niger gefotografeerd, waar Joel voornamelijk in een zandstorm werkte en zelden van objectief kon wisselen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 56mm, 1/125 sec, f/5.6 en ISO6400. © Joel Santos
A man wearing an indigo robe and headscarf stands in front of a tower in Niger. Taken by Joel Santos.
Een Tuareg-man in Niger gefotografeerd met traditionele indigo mantel en hoofddoek. De Canon RF 28-70mm F2L USM is Joels favoriete objectief, hoewel beperkingen van het gewicht betekent dat hij het niet altijd in het vliegtuig mee kan nemen. Gefotografeerd met een Canon EOS-R ingesteld op 28mm, 1/1250 sec, f/2 en ISO100. © Joel Santos

Dit alles betekent dat je niet hoeft te kiezen tussen de soorten objectieven voor je Canon EOS R-systeemcamera, maar dat je ze kunt combineren om in elke situatie paraat te zijn. Je kunt je bestaande Canon EF- en EF-S-objectieven blijven gebruiken, en zelfs de prestaties en functionaliteit ervan verbeteren met extra opties zoals de Lens Control Ring en drop-in filters.

"Ik gebruik vooral de vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R van Canon", zegt Joel. "Het variabele ND-filter is fantastisch wanneer je video-opnamen maakt, maar ik heb de polarisator 90% van de tijd op zijn plaats zitten – zelfs voor portretten. Ik heb nu dus een polarisator die past bij al mijn objectieven, en deze is heel makkelijk te roteren omdat hij zo dicht op de camera zit.

"Ik maak vaak opnamen in stoffige omgevingen, dus standaardfilters kunnen verstopt raken met stof, zodat er geen beweging meer in zit. Ik moet ze altijd schoonmaken, wat betekent dat ze krassen kunnen krijgen, maar met het drop-in filter van de adapter hoef ik me geen zorgen te maken. Ik bevestig nog steeds een UV-filter aan het voorste element voor bescherming als ik weet dat de wind veel stof of puin doet opwaaien, maar ik gebruik ze echt niet graag allemaal!

"Ergonomisch gezien is het fotograferen met de adapter prima bevallen. Ik krijg er natuurlijk een beetje extra lengte door – zo wordt mijn Canon EF 50mm f/1.8 STM ongeveer 50% langer, wat betekent dat een en ander niet altijd even discreet is. Maar in termen van balans is er geen probleem. Er kleven wat echte voordelen aan het gebruik van deze adapters: ik kan geld besparen, met het drop-in filter of de Control Ring-adapter voeg ik nieuwe functies aan mijn bestaande objectieven toe, en er is geen enkele sprake van mindere prestaties."

Geschreven door Marcus Hawkins


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over RF-objectieven en updates van deze serie op de pagina met updates over RF-objectieven.

De uitrusting van Joel Santos

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Joel Santos's kitbag

Camera

Canon EOS R

Een baanbrekende full-frame systeemcamera die nieuwe standaarden zet voor fotografen en filmmakers. "Het is een droom die uitkomt: licht en boordevol functies, waardoor ik foto's, video's en time-lapses kan vastleggen die aan de hoogste normen voldoen", zegt Joel.

Objectieven

Canon RF 28-70mm F2L USM

Geavanceerde zoomlens uit de L-serie met supersnel f/2-diafragma voor uitzonderlijke beeldkwaliteit. "Mijn favoriete objectief aller tijden", zegt Joel. "Blinkt uit in portretten, foto's van het dagelijks leven en landschappen, ongeacht het beschikbare licht. Superscherp bij alle diafragma's, van hoek tot hoek."

Canon RF 50mm F1.2L USM

Het RF-objectief dat fotografische prestaties naar een ongekend hoog niveau tilt. Het objectief biedt superieure scherpte, meer creatieve vrijheid en buitengewone prestaties bij weinig licht. "Als een ander objectief moeite heeft, dan biedt dit uitkomst", zegt Joel. "AF werkt geweldig in donkere omstandigheden en het heeft de beste weergave van achtergrondvervaging die ik ooit heb gezien."

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief en een korte scherpstelafstand. "Dit objectief is klein, helder en stabiel. De mogelijkheid tot het maken van macro-opnamen voegt een extra laag creativiteit toe", zegt Joel.

Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Een hoogwaardige ultragroothoeklens uit de L-serie met geïntegreerde Image Stabilizer-technologie. "Dit objectief omvat de grootsheid van de afgelegen landschappen en zorgt er tegelijkertijd voor dat ik ze van dichtbij kan bekijken wanneer ik het dagelijks leven vastleg", zegt Joel.

Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM

Een draagbare telezoom die professionele kwaliteit levert, met 5-stops IS en snelle USM-focus. "Met 200mm krijg je een verbluffende achtergrondvergroting en ongekende schoonheid in foto's en video", zegt Joel.

Accessoire

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan