ARTIKEL

De beste RF-lenzen van Canon voor video-opnamen

De toevoeging van de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM aan de RF-lensserie biedt geweldige nieuwe mogelijkheden voor filmmakers in combinatie met de baanbrekende EOS C70-filmcamera, de 8K EOS R5 en andere EOS R-systeemcamera's. Ontdek welke RF-lenzen het best zijn voor het maken van video's.
Een fotograaf gebruikt een Canon EOS R5 met een Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-lens om een krekel op een blaadje te filmen, van bovenaf gezien.

Door de Canon EOS R5 te combineren met de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM kan macrofotograaf Oliver Wright video in 8K vastleggen met een vergroting van 1,4x. "Vanuit een macroperspectief betekent dit dat ik beelden in 4K kan maken met een veel grotere vergroting,” zegt hij. "Er gaan allerlei nieuwe deuren open met nieuwe mogelijkheden voor video."

Met de introductie van de Canon EOS C70 en Canon EOS R5 verlegt Canon de grenzen van innovatie op het gebied van videocamera's. Het ontwerp van de RF-objectieven is vanaf het begin gericht geweest op de behoeften van videografen en filmmakers en de RF-vatting biedt een rijk scala aan uitbreidingsmogelijkheden.

"De enorm snelle communicatie tussen het objectief en de camera is een groot pluspunt", zegt Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe. "Dit biedt onder andere het voordeel dat elektronische onderdrukking van focus breathing kan worden gebruikt om verandering van beeldhoek te voorkomen wanneer je scherpstelt.

"Een gewoon cine-objectief is vaak erg groot omdat het een mechanisch systeem bevat dat focus breathing ondervangt. Maar dankzij de RF-vatting en het gebruik van Nano USM's en zwevende lensgroepen kan dit elektronisch worden gedaan in een zeer compact ontworpen lens.

Een ander aspect van RF-lenzen dat specifiek voor video is ontwikkeld, is de werking van het diafragma. Bij alle RF-objectieven is het mogelijk om het diafragma in te stellen in stops van 1/8, wat veel nauwkeuriger is dan de 1/3 stops die worden gebruikt bij het maken van foto's. "Wanneer je tijdens het filmen het diafragma aanpast in stops van 1/3, zie je grote veranderingen in helderheid", zegt Mike. "Maar bij aanpassingen in stops van 1/8 verlopen die veranderingen uitermate vloeiend en zijn ze niet waarneembaar."

Dit zijn slechts twee van de functies die RF-objectieven ideaal maken voor video, maar welke van het uitdijende assortiment zoom- en prime-objectieven biedt nu de creatiefste functies voor filmmakers? Hier volgen zeven van de beste RF-lenzen van Canon voor video, waaronder de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, met baanbrekende macrobeelden.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een close-up van een wimpergekko. Zijn tong is rond de bovenkant van zijn bek gekruld.

Oliver legde heel gedetailleerd het oog van een wimpergekko vast, en de beweging van zijn tong. "Omdat de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM Dual Nano USM-actuatoren en een vrijwel geruisloos scherpstelsysteem heeft, kan ik macrofilms maken op een manier zoals dat vroeger nooit mogelijk was," zegt hij. "Video’s van zweefvliegen die met hun voorpoten dauw van hun oog vegen, die daarop is blijven liggen door oppervlaktespanning, zien er prachtig uit als je die kunt vastleggen in een macroclip." Gemaakt met een Canon EOS R5 met een Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-lens ingesteld op 1/160 sec, f/4.5 en ISO3200. © Oliver Wright Photography

1. Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Beste Canon RF-macrolens

Macrofotograaf Oliver Wright was de eerste die deze lens testte. Hij filmde piepkleine insecten en hagedissen in een tropische vlindertuin. "Filmen met de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM en de Canon EOS R5 is een spannende ervaring. Hiermee kan ik talloze nieuwe technieken uitproberen", zegt Oliver. Hij maakte een video in 8K en slowmotionclips in 4K van een bewegende slangentong. Hiervoor combineerde hij de hoge resolutie van de camera met de 1,4x vergroting van de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

"Vroeger kon ik zulke vergrotingen alleen bereiken zonder scherpstelsysteem", zegt hij. "Als je onderwerp bewoog, moest je een nieuwe compositie van je shot maken. Met deze lens kan ik een vergroting van 1,4x toepassen. De AF-tracking is ontzettend gevoelig en hij stelt geruisloos scherp."

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

De eerste* AF-macrolens ter wereld met een ongelofelijke close-upvergroting van 1,4x. Met een Spherical Aberration Control-ring kun je de bokeh aanpassen, waardoor hij ook een geweldige portretlens is.

De Dual Nano USM-actuatoren van de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM vormen de drijfveer achter deze krachtige en stille autofocus, wat erg belangrijk is bij filmen. Het lensontwerp onderdrukt daarnaast ook focus breathing voor een soepelere overgang wanneer je het scherpstelpunt wijzigt, of het nu voor macrofotografie is of voor portretten, bruiloften en evenementen.

De Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft ook een variabele Spherical Aberration Control om de bokeh zowel voor als achter het onderwerp aan te passen met een flatteus soft focus-effect. Dankzij deze innovatieve technologie is de lens een bijzonder veelzijdige keus voor talloze creatieve toepassingen.

Filmmaker Ivan D'Antonio staat achter een statief, met daarop een Canon EOS R5 met een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens.

Filmmaker Ivan D'Antonio gebruikte de Canon EOS R5 in combinatie met een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens voor zijn opnamen van het landschap in de Italiaanse regio Abruzzo. De opmerkelijke prestaties van de lens bij weinig licht bleken van onschatbare waarde toen het weer omsloeg. © Remo Leonzi

2. Canon RF 50mm F1.2L USM

Beste standaard full-frame Canon RF-lens

"In de wereld van videoproductie draait het niet alleen maar om superscherpe beelden of het vastleggen van details op een verbazingwekkend niveau", legt Mike uit. "Het is vooral de 'look' die belangrijk is voor de DoP. Dit is een objectief dat aan alle eisen voldoet. Het is extreem scherp met een ongelooflijke resolutie en snelle scherpstelling – maar heeft ook die verbluffende look."

Dankzij het grootst mogelijke maximale diafragma dat in het Canon EOS-bereik beschikbaar is, levert het Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief niet alleen ongekende prestaties bij weinig licht, maar het stelt je ook in staat het onderwerp te isoleren met een fantastisch filmisch effect. In het ontwerp zijn een diafragma met 10 lamellen en zowel UD- als asferische lenselementen verwerkt, die het objectief een opvallende combinatie geven van uitzonderlijke scherpte en prachtige vervaging.

Een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief.

Canon RF 50mm F1.2L USM

Dit prime-objectief is ideaal voor sublieme scherpte plus uitzonderlijke prestaties bij weinig licht.

"Met het RF 50mm F1.2L USM-objectief op je camera kun je elke ruimte transformeren tot een spectaculaire locatie", voegt Mike eraan toe. "Het objectief creëert ook flatterende huidtinten en heeft een natuurlijk perspectief op een full-frame camera, dus een geweldige keuze voor als je mensen gaat filmen."

Een model in een lichtroze jurk met een geplooide kraag kijkt in de camera. De lichten op de achtergrond zijn vervaagd.

Canon Ambassador Félicia Sisco was een van de eerste fotografen die de Canon RF 85mm F1.2L USM DS-lens op de proef stelde. De DS-coating van het objectief zette het felle lamplicht om in bokeh-schijven met zachte randen en creëerde zo een verfijnde, filmische look. Gefotografeerd met een Canon EOS R ingesteld op 1/160 sec, f/1.2 en ISO800. © Félicia Sisco

3. Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Beste Canon RF-lens voor bokeh

Het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief gebruikt dezelfde mechaniek en optische formule als de Canon RF 85mm F1.2L USM, maar heeft een speciale DS-coating (Defocus Smoothing) op een aantal van de elementen waarmee de achtergrond nog meer wordt vervaagd.

"Je krijgt hiermee een volledig unieke look die je met niets anders op de markt voor elkaar krijgt", legt Mike uit. "Kijkend naar de achtergrond denk je dat een cine-objectief uit de jaren dertig is gebruikt, maar de voorgrond ziet eruit alsof deze is vastgelegd met 8K-resolutie uit 2021. Je kunt dus in feite twee verschillende sferen oproepen in één beeld. Als je graag opnamen maakt met f/1.2 en je houdt van een zachte bokeh, dan krijg je met dit objectief die extra dimensie in je resultaat bovenop wat al een uiterst geavanceerd product is."

Een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-lens.

Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Een objectief dat ongeëvenaarde scherpte en uitzonderlijke prestaties en betrouwbaarheid biedt – plus een speciale optische coating voor fluweelzachte bokeh.

Het bokeh-versterkend DS-effect voegt echt alleen waarde toe bij diafragma's groter dan f/2.8, dus dit objectief heeft vrijwel zeker ND-filters nodig bij het filmen. "Er is wel één ding waar je rekening mee moet houden: de DS-coatings verlagen de lichttransmissiewaarde naar T2.2 wanneer je filmt bij f/1.2, dus de standaardversie van de lens kan een betere optie zijn wanneer je opnamen maakt bij weinig licht", legt Mike uit.

Een man kijkt naar het variangle-scherm van een Canon EOS C70-camera met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens.

De combinatie van de Super 35mm Canon EOS C70 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens levert een beeldhoek op die gelijk is aan die van een standaard zoomlens. De IS-systemen in zowel het objectief als de body werken samen om onscherpte door camerabewegingen te elimineren. © Fergus Kennedy

4. Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Beste Canon RF-ultragroothoekobjectief

Dankzij de uitstekende beeldkwaliteit en robuuste, weerbestendige constructie kun je met de eerste lens in Canon's trio van professionele RF-zoomlenzen opnamen maken vanuit allerlei nieuwe creatieve hoeken.

Het optische ontwerp van de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM bestaat uit drie asferische en twee UD-elementen, naast de SubWavelength Structure Coating (SWC) en Air Sphere Coating (ASC) voor uitzonderlijk contrast en beeldscherpte van rand tot rand. Daarnaast biedt dit objectief Nano USM-autofocus en een uiterst effectieve optische Image Stabilizer waarmee je de helderheid van het objectief ten volle kunt benutten.

Een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens.

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Met een ultragroothoek en buitengewone scherpte dankzij de optische kwaliteit van de L-serie en de 5-stops beeldstabilisatie voor dynamische hoeken, zelfs in kleine ruimten.

De Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens volgt op de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM, maar die extra millimeter aan de groothoekzijde zorgt voor een aanzienlijk grotere beeldhoek. En het zijn niet alleen de filmmakers die voordeel hebben van de full-frame EOS R System-camera's.

"Gebruikers van de Super 35mm Canon EOS C70 beschikken met deze lens over een beeldhoek die gelijk is aan die van een standaard zoomlens", vertelt Mike. "De elektronische stabilisatie van de camera werkt ook samen met de Image Stabilizer van het objectief, zodat je nog meer stabiliteit krijgt."

Een man houdt met uitgestrekte arm een Canon EOS C70-camera zonder lens vast.

De RF-vatting stelde Canon in staat om alle ontwerpregels voor objectieven overboord te gooien. "Dankzij de grote vatting, de korte flensafstand en de high-speed communicatie is het mogelijk geworden om veel meer te bieden in een kleiner formaat en gloednieuwe objectieven te ontwikkelen die met een traditionele vatting onmogelijk of onwaarschijnlijk waren", zegt Mike. © Fergus Kennedy

5. Canon RF 28-70mm F2L USM

Beste Canon RF-objectief voor onderweg

Dit krachtige objectief uit de L-serie combineert de verbluffende beeldkwaliteit van een set prime-objectieven met het gemak van een zoombereik. Tel daarbij het grote maximale diafragma van f/2 op en je hebt een RF-objectief met een ongelooflijke creatieve vrijheid.

Wanneer je het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief combineert met een Canon EOS R5 of EOS R6, heb je bovendien voordeel van de in-body beeldstabilisatie (IBIS) voor scherpe opnamen vanuit de hand. In feite, zoals Mike onthult, kan dit objectief dankzij het unieke ontwerp de effecten van camerabewegingen effectiever beperken dan sommige gestabiliseerde objectieven.

Een Canon RF 28-70mm F2L USM-lens.

Canon RF 28-70mm F2L USM

Supersnelle en heldere 28-70 mm f/2-lens uit de L-serie voor adembenemende opnamen, zelfs bij weinig licht.

"Een van de belangrijkste kenmerken van de RF-vatting is de grote diameter en korte flensafstand, waardoor het mogelijk is om objectieven met zeer grote beeldcirkels te ontwerpen. Een grote beeldcirkel geeft de camerasensor meer bewegingsruimte waardoor je een veel grotere mate van trilling kunt corrigeren."

"De Canon RF 28-70mm F2L USM-lens heeft een grote beeldcirkel zodat je tot wel 8-stops stabilisatie (in fototermen) kunt gaan met de IBIS van de EOS R5 en EOS R6. Dit is een groot objectief zonder beeldstabilisatie, maar het kan nu beter presteren dan veel objectieven van andere systemen met ingebouwde stabilisatie. Je kunt een gimbal-achtig resultaat bereiken zonder een gimbal te gebruiken."

Martin Bissig gebruikt een Canon EOS R5 en RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens om een skateboarder te filmen.

Martin Bissig was een van de eerste professionals die de filmmogelijkheden van de EOS R5 op de proef stelde. "Zelfs bij het maken van opnamen uit de hand met de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens op 200 mm, waren er geen cameratrillingen. In combinatie met de IBIS waren de prestaties verbluffend", zegt hij. © Martin Bissig

6. Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Beste Canon RF-teleobjectief

Hoewel aanzienlijk kleiner en lichter dan de voorgaande Canon EF 70-200mm f/2.8-objectieven, laat de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM een upgrade van formaat in prestaties zien. Zijn ongekende optische kwaliteit heeft dit objectief te danken aan de asferische en Super UD-elementen, SWC en Super Spectra-coatings en een diafragma met 9 lamellen. Weerbestendige afdichting, fluorine coatings en een 5-stops Image Stabilizer zorgen ervoor dat het objectief ook in uitdagende omstandigheden zijn werk doet.

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

De RF 70-200mm F2.8L IS USM is onderdeel van het trio onmisbare zoomlenzen voor professionals, en is de perfecte partner voor nieuws, sport en reizen.

De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is het eerste RF-objectief dat over dual Nano USM's beschikt. Mike legt uit dat deze integraal deel uitmaken van de uitstekende onderdrukking van focus breathing door het objectief. "Het optische ontwerp bestaat uit een zwevende objectiefgroep die onafhankelijk kan worden aangestuurd. Normaal gesproken bevat een focusgroep vier of vijf elementen die samen bewegen, maar in dit geval kan de zwevende groep andere dingen doen. Daarom zijn er twee Nano USM's voor dit objectief ontwikkeld, zodat je twee verschillende objectiefgroepen kunt aansturen die onafhankelijk van elkaar werken."

"Het kunnen bewegen van de zwevende focusgroep heeft nog een ander voordeel. Je kunt de scherpstelafstand intern vergroten zodat je van veel dichterbij kunt scherpstellen dan de EF-versie – zelfs al vanaf 70 cm."

"De EF-versie van de RF 70-200mm F2.8L IS USM was daarom een gewild objectief voor video: het heeft een veelzijdig zoombereik, is zo robuust als een tank en het diafragma van f/2.8 is ideaal voor enige mate van controle over de achtergrond", vertelt Mike. "Maar nu kun je in stops van 1/8 het diafragma aanpassen, profiteer je van nog snellere scherpstelling en zorgt het interne zwevende systeem voor compensatie van focus breathing."

Een man filmt een vrouw met een Canon EOS C70-camera.

Elk RF-objectief heeft een instelring waaraan een belangrijke camerafunctie kan worden gekoppeld, zodat je instellingen tijdens het filmen kunt wijzigen. © Fergus Kennedy

7. Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Beste veelzijdige Canon RF-objectief

Het heeft misschien niet het heldere maximale diafragma van de andere zoomobjectieven in dit overzicht van RF-objectieven voor video, maar het Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief blinkt daarentegen uit in veelzijdigheid. "Dit lichte 10x zoomobjectief bestrijkt een groot bereik aan brandpuntsafstanden, wat fantastisch is voor die situaties waarbij je alles moet kunnen filmen met één objectief", zegt Mike. "Het is een geweldige optie voor televisie en entertainment waarin je in korte tijd veel opnamen moet maken.”

Mike benadrukt ook het voordeel van de instelring op het objectief voor het maken van video-opnamen. "Omdat deze instelring ook fungeert als scherpstelring, hoor je geen klik wanneer je eraan draait. Je kunt dus instellingen geruisloos aanpassen wanneer dat nodig is."

Een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-lens.

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Een veelzijdige 10x zoom voor het EOS R System voor unieke flexibiliteit in één draagbare lens

Dit objectief heeft niet de elektronische onderdrukking van focus breathing van de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, maar het is wel uitgerust met een 5-stops Image Stabilizer en Nano USM voor snelle, stille autofocus en vloeiende pull-focus-effecten.

Geschreven door Marcus Hawkins


* Voor een verwisselbare autofocuslens, voor full-frame systeemcamera's. Canon-enquête van 13 april 2021.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro