UITRUSTING

De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

De Canon RF-objectieven hebben de filmmakers van nu veel te bieden met toonaangevende technologie als soepele en krachtige AF-motoren, superieure beeldstabilisatie en elektronische focus-breathing-correctie. Wat zijn de beste RF-objectieven voor video?
Een fotograaf gebruikt een Canon EOS R5 met een Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objectief om een krekel op een blaadje te filmen, van bovenaf gezien.

Door de Canon EOS R5 te combineren met het Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objectief kan macrofotograaf en videograaf Oliver Wright filmen in 8K met een vergroting van 1,4x. "Vanuit een macroperspectief betekent dit dat ik beelden in 4K kan maken met een veel grotere vergroting,” zegt hij. "Er gaan allerlei nieuwe deuren open met nieuwe mogelijkheden voor video."

Canon's EOS R System-camera is tot in de details ontworpen voor de behoeften van videografen en filmmakers. Van de grensverleggende Cinema EOS-camera's Canon EOS C70 en EOS R5 C tot de revolutionaire RF-objectieven zoals de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE voor 180° VR-producties: de geavanceerde RF-objectiefvatting is de kern van het ontwerp en biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatieve videocamera's en objectieven.

"De enorm snelle communicatie tussen het objectief en de camera is een groot pluspunt", zegt Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe. "Dit biedt onder andere het voordeel dat elektronische onderdrukking van focus breathing kan worden gebruikt om verandering van beeldhoek te voorkomen wanneer je scherpstelt.

"Een gewoon cine-objectief is vaak erg groot omdat het een mechanisch systeem bevat dat focus breathing ondervangt. Maar dankzij de RF-vatting en het gebruik van Nano USM's en zwevende objectiefgroepen kan dit elektronisch worden gedaan in een zeer compact objectief."

Een ander aspect van RF-objectieven dat specifiek is ontwikkeld voor video, is de werking van het diafragma. Bij alle RF-objectieven is het mogelijk om het diafragma in te stellen in stops van 1/8, wat veel nauwkeuriger is dan de 1/3 stops die worden gebruikt bij het maken van foto's. "Wanneer je tijdens het filmen het diafragma aanpast in stops van 1/3, zie je grote veranderingen in helderheid", zegt Mike. "Maar bij aanpassingen in stops van 1/8 verlopen die veranderingen uitermate vloeiend en zijn ze niet waarneembaar."

Dit zijn slechts twee van de functies die RF-objectieven ideaal maken voor video, maar welke van het groeiende assortiment RF-zoomobjectieven en prime-objectieven biedt nu de creatiefste functies voor filmmakers? Hierna volgt een selectie van de beste Canon RF-objectieven voor video, die passen op de beste Canon-camera's voor video met RF-vatting.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Filmmaker Ivan D'Antonio staat achter een statief, met daarop een Canon EOS R5 met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief

Filmmaker Ivan D'Antonio gebruikte de Canon EOS R5 in combinatie met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief voor zijn opnamen van het landschap in de Italiaanse regio Abruzzo. De opmerkelijke prestaties van het objectief bij weinig licht bleken van onschatbare waarde toen het weer omsloeg. © Remo Leonzi

1. Canon RF 50mm F1.2L USM

Beste standaard full-frame Canon RF-objectief

"In de wereld van videoproductie draait het niet alleen maar om superscherpe beelden of het vastleggen van details op een verbazingwekkend niveau", legt Mike uit. "Het is vooral de 'look' die belangrijk is voor de DoP. Dit is een objectief dat aan alle eisen voldoet. Het is extreem scherp met een ongelooflijke resolutie en snelle scherpstelling – maar heeft ook die verbluffende look."

Dankzij het grootst mogelijke maximale diafragma dat in het Canon EOS-bereik beschikbaar is, levert het Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief niet alleen ongekende prestaties bij weinig licht, maar het stelt je ook in staat het onderwerp te isoleren met een fantastisch filmisch effect. In het ontwerp zijn een diafragma met 10 lamellen en zowel UD- als asferische lenselementen verwerkt, die het objectief een opvallende combinatie geven van uitzonderlijke scherpte en prachtige vervaging.

Het Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief.

Canon RF 50mm F1.2L USM

Dit prime-objectief is ideaal voor sublieme scherpte plus uitzonderlijke prestaties bij weinig licht.

"Met het RF 50mm F1.2L USM-objectief op je camera kun je elke ruimte transformeren tot een spectaculaire locatie", voegt Mike eraan toe. "Het objectief creëert ook flatterende huidtinten en heeft een natuurlijk perspectief op een full-frame camera, dus een geweldige keuze voor als je mensen gaat filmen."

Een model in een lichtroze jurk met een geplooide kraag kijkt in de camera. De lichten op de achtergrond zijn vervaagd.

Canon Ambassador Félicia Sisco was een van de eerste fotografen die het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief op de proef stelde. De DS-coating van het objectief zette het felle lamplicht om in bokeh-schijven met zachte randen en creëerde zo een verfijnde, filmische look. Gefotografeerd met een Canon EOS R ingesteld op 1/160 sec, f/1.2 en ISO800. © Félicia Sisco

2. Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Beste Canon RF-objectief voor bokeh

Het Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief gebruikt dezelfde mechaniek en optische formule als de Canon RF 85mm F1.2L USM, maar heeft een speciale DS-coating (Defocus Smoothing) op een aantal van de elementen waarmee de achtergrond nog meer wordt vervaagd.

"Je krijgt hiermee een volledig unieke look die je met niets anders op de markt voor elkaar krijgt", legt Mike uit. "De achtergrond lijkt met een cine-objectief uit de jaren dertig te zijn vastgelegd, maar de voorgrond ziet eruit alsof deze is vastgelegd met 8K-resolutie uit 2020. Je kunt dus in feite twee verschillende sferen oproepen in één beeld. Als je graag opnamen maakt met f/1.2 en je houdt van een zachte bokeh, dan krijg je met dit objectief die extra dimensie in je resultaat bovenop wat al een uiterst geavanceerd product is."

Een Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objectief

Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Een objectief dat ongeëvenaarde scherpte en uitzonderlijke prestaties en betrouwbaarheid biedt – plus een speciale optische coating voor fluweelzachte bokeh.

Het bokeh-versterkend DS-effect voegt echt alleen waarde toe bij diafragma's groter dan f/2.8, dus dit objectief heeft vrijwel zeker ND-filters nodig bij het filmen. "Er is wel één ding waar je rekening mee moet houden: de DS-coatings verlagen de lichttransmissiewaarde naar T2.2 wanneer je filmt bij f/1.2, dus de standaardversie van het objectief kan een betere optie zijn wanneer je opnamen maakt bij weinig licht", legt Mike uit.

Een close-up van een wimpergekko. Zijn tong is rond de bovenkant van zijn bek gekruld.

Oliver legde heel gedetailleerd het oog van een wimpergekko vast, en de beweging van zijn tong. "Omdat de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM Dual Nano USM-actuatoren en een vrijwel geruisloos scherpstelsysteem heeft, kan ik macrofilms maken op een manier zoals dat vroeger nooit mogelijk was," zegt hij. "Video’s van zweefvliegen die met hun voorpoten dauw van hun oog vegen, die daarop is blijven liggen door oppervlaktespanning, zien er prachtig uit als je die kunt vastleggen in een macroclip." Gemaakt met een Canon EOS R5 met een Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-lens ingesteld op 1/160 sec, f/4.5 en ISO3200. © Oliver Wright Photography

3. Canon RF 100MM F2.8L MACRO IS USM

Beste Canon RF-macro-objectief

Macrofotograaf Oliver Wright gebruikte het objectief om piepkleine insecten en hagedissen te filmen in een tropische vlindertuin. "Filmen met de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM en de Canon EOS R5 is een spannende ervaring. Hiermee kan ik talloze nieuwe technieken uitproberen", zegt Oliver. Hij maakte een video in 8K en slowmotionclips in 4K van een bewegende slangentong. Hiervoor combineerde hij de hoge resolutie van de camera met de 1,4x vergroting van de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

"Vroeger kon ik zulke vergrotingen alleen bereiken zonder scherpstelsysteem", zegt hij. "Als je onderwerp bewoog, moest je een nieuwe compositie van je shot maken. Met dit objectief kan ik een vergroting van 1,4x toepassen. De AF-tracking is ontzettend gevoelig en hij stelt geruisloos scherp."

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Het eerste* AF-macro-objectief ter wereld met een ongelofelijke close-upvergroting van 1,4x. Met een Spherical Aberration Control-ring kun je de bokeh aanpassen, waardoor hij ook een geweldige portretlens is.

De Dual Nano USM-actuatoren van de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM vormen de drijfveer achter deze krachtige en stille autofocus, wat erg belangrijk is bij filmen. Het lensontwerp onderdrukt daarnaast ook focus breathing voor een soepelere overgang wanneer je het scherpstelpunt wijzigt, of het nu voor macrofotografie is of voor portretten, bruiloften en evenementen.

De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft ook een variabele Spherical Aberration Control om de bokeh zowel voor als achter het onderwerp aan te passen met een flatteus soft focus-effect. Dankzij deze innovatieve technologie is het objectief een bijzonder veelzijdige keus voor talloze creatieve toepassingen.

Een foto bij weinig licht gemaakt met het Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief. Op de foto staat een vrouw met kort haar die in de camera kijkt en op de achtergrond zijn vervaagde snoeren met kleine lampjes te zien.

Dankzij een snel diafragma van f/1.8 presteert de Canon RF 135mm F1.8L IS USM uitstekend bij weinig licht. Het objectief heeft bovendien een brandpuntsafstand van 135 mm, voor prachtige vervaging die het onderwerp eruit laat springen.

4. Canon RF 135mm F1.8L IS USM

Beste Canon RF-objectief voor portretten en interviews

Zoek je een objectief dat je interviews nog mooier maakt? Dan is de flatteuze, bioscoopachtige look van dit prime-objectief uit de L-serie precies wat je zoekt. Dankzij de geringe scherptediepte en het snelle maximale diafragma kun je het onderwerp gemakkelijker van de achtergrond scheiden dan met een 85-mm objectief.

"Het Canon EF 135mm f/2L USM-objectief is een legendarisch portretobjectief", zegt Mark Fensome, Product Specialist bij Canon Europe. "Het staat hoog aangeschreven omdat het zo scherp is. Dankzij de veelzijdige RF-vatting hebben we de functionaliteit van zijn RF-opvolger, de Canon RF 135mm F1.8L IS USM, echter flink kunnen uitbreiden, met name voor video.

RF 135mm F1.8L IS USM

Canon RF 135mm F1.8L IS USM

Een snel, hoogwaardig teleobjectief dat sublieme scherpte met prachtige vervaging combineert voor rijke, bioscoopachtige beelden.

"Als je in run-&-gun-stijl filmt of vanuit de hand opnamen maakt, is de 5,5-stops Image Stabilizer van het objectief een groot voordeel. Als je het combineert met een camera met In-Body Image Stabilisation (IBIS), kun je tot 8 stops aan gecombineerde beeldstabilisatie realiseren.

"De Nano USM-autofocusmotor zorgt voor een soepele en vrijwel geruisloze bediening. Verder ondersteunt het objectief elektronische focus-breathing-correctie en Eye AF wanneer het op een camera met deze functies wordt gebruikt."

De EF 135mm f/2 L USM staat bekend om zijn scherpte, maar de Canon RF 135mm F1.8L IS USM biedt verbeterde beeldkwaliteit. Het diafragma met negen lamellen biedt een verbeterd starburst-effect met hooglichten, en produceert een aantrekkelijke bokeh. "Het is een uitstekend objectief voor het maken van dromerige opnamen bij weinig licht", voegt Mark toe.

Een man kijkt naar het variangle-scherm van een Canon EOS C70-camera met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief

De combinatie van de Super 35mm Canon EOS C70 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief levert een beeldhoek op die gelijk is aan die van een standaard zoomobjectief De IS-systemen in zowel het objectief als de body werken samen om onscherpte door camerabewegingen te elimineren. © Fergus Kennedy

5. Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Beste Canon RF-ultragroothoekobjectief

Dankzij de uitstekende beeldkwaliteit en robuuste, weerbestendige constructie kun je met het eerste objectief in Canon's trio van professionele RF-zoomobjectieven opnamen maken vanuit allerlei nieuwe creatieve hoeken.

Het optische ontwerp van de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM bestaat uit drie asferische en twee UD-elementen, naast de SubWavelength Structure Coating (SWC) en Air Sphere Coating (ASC) voor uitzonderlijk contrast en beeldscherpte van rand tot rand. Daarnaast biedt dit objectief Nano USM-autofocus en een uiterst effectieve optische Image Stabilizer waarmee je de helderheid van het objectief ten volle kunt benutten.

Een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Met een ultragroothoek en buitengewone scherpte dankzij de optische kwaliteit van de L-serie en de 5-stops beeldstabilisatie voor dynamische hoeken, zelfs in kleine ruimten.

Het Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief volgt op de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM, maar die extra millimeter aan de groothoekzijde zorgt voor een aanzienlijk grotere beeldhoek. En het zijn niet alleen de filmmakers die voordeel hebben van de full-frame EOS R System-camera's.

"Gebruikers van de Super 35mm Canon EOS C70 beschikken met dit objectief over een beeldhoek die gelijk is aan die van een standaard zoomobjectief", vertelt Mike. "De elektronische stabilisatie van de camera werkt ook samen met de Image Stabilizer van het objectief, zodat je nog meer stabiliteit krijgt."

Een man filmt een vrouw met een Canon EOS C70-camera.

Elk RF-objectief heeft een instelring waaraan een belangrijke camerafunctie kan worden gekoppeld, zodat je instellingen tijdens het filmen kunt wijzigen. © Fergus Kennedy

6. Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Beste veelzijdige Canon RF-objectief

Het heeft misschien niet het heldere maximale diafragma van de andere zoomobjectieven in dit overzicht van RF-objectieven voor video, maar het Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief blinkt daarentegen uit in veelzijdigheid. "Dit lichte 10x zoomobjectief bestrijkt een groot bereik aan brandpuntsafstanden, wat fantastisch is voor die situaties waarbij je alles moet kunnen filmen met één objectief", zegt Mike. "Het is een geweldige optie voor televisie en entertainment waarin je in korte tijd veel opnamen moet maken.”

Mike benadrukt ook het voordeel van de instelring op het objectief voor het maken van video-opnamen. "Omdat deze instelring ook fungeert als scherpstelring, hoor je geen klik wanneer je eraan draait. Je kunt dus instellingen geruisloos aanpassen wanneer dat nodig is."

Een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Een veelzijdige 10x zoom voor het EOS R System voor unieke flexibiliteit in één draagbaar objectief.

Dit objectief heeft niet de elektronische onderdrukking van focus breathing van de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, maar het is wel uitgerust met een 5-stops Image Stabilizer en Nano USM voor snelle, stille autofocus en vloeiende pull-focus-effecten.

Een man houdt met uitgestrekte arm een Canon EOS C70-camera zonder objectief vast.

De RF-vatting stelde Canon in staat om alle ontwerpregels voor objectieven overboord te gooien. "Dankzij de grote vatting, de korte flensafstand en de high-speed communicatie is het mogelijk geworden om veel meer te bieden in een kleiner formaat en gloednieuwe objectieven te ontwikkelen die met een traditionele vatting onmogelijk of onwaarschijnlijk waren", zegt Mike. © Fergus Kennedy

7. Canon RF 28-70mm F2L USM

Beste Canon RF-objectief voor onderweg

Dit krachtige objectief uit de L-serie combineert de verbluffende beeldkwaliteit van een set prime-objectieven met het gemak van een zoombereik. Tel daarbij het grote maximale diafragma van f/2 op en je hebt een RF-objectief met een ongelooflijke creatieve vrijheid.

Wanneer je het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief combineert met een Canon EOS R5 of EOS R6, heb je bovendien voordeel van de in-body beeldstabilisatie (IBIS) voor scherpe opnamen vanuit de hand. In feite, zoals Mike onthult, kan dit objectief dankzij het unieke ontwerp de effecten van camerabewegingen effectiever beperken dan sommige gestabiliseerde objectieven.

Een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief

Canon RF 28-70mm F2L USM

Supersnel en helder 28-70 mm f/2-objectief uit de L-serie voor adembenemende opnamen, zelfs bij weinig licht.

"Een van de belangrijkste kenmerken van de RF-vatting is de grote diameter en korte flensafstand, waardoor het mogelijk is om objectieven met zeer grote beeldcirkels te ontwerpen. Een grote beeldcirkel geeft de camerasensor meer bewegingsruimte waardoor je een veel grotere mate van trilling kunt corrigeren."

"Het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief heeft een grote beeldcirkel zodat je tot wel 8-stops stabilisatie (in fototermen) kunt gaan met de IBIS van de EOS R5 en EOS R6. Dit is een groot objectief zonder beeldstabilisatie, maar het kan nu beter presteren dan veel objectieven van andere systemen met ingebouwde stabilisatie. Je kunt een gimbal-achtig resultaat bereiken zonder een gimbal te gebruiken."

Martin Bissig gebruikt een Canon EOS R5 en RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief om een skateboarder te filmen.

Martin Bissig was een van de eerste professionals die de filmmogelijkheden van de EOS R5 op de proef stelde. "Zelfs bij het maken van opnamen uit de hand met het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief op 200 mm, waren er geen cameratrillingen. In combinatie met de IBIS waren de prestaties verbluffend", zegt hij. © Martin Bissig

8. Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Beste Canon RF-teleobjectief

Hoewel aanzienlijk kleiner en lichter dan de voorgaande Canon EF 70-200mm f/2.8-objectieven, laat de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM een upgrade van formaat in prestaties zien. Zijn ongekende optische kwaliteit heeft dit objectief te danken aan de asferische en Super UD-elementen, SWC en Super Spectra-coatings en een diafragma met 9 lamellen. Weerbestendige afdichting, fluorine coatings en een 5-stops Image Stabilizer zorgen ervoor dat het objectief ook in uitdagende omstandigheden zijn werk doet.

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

De RF 70-200mm F2.8L IS USM is onderdeel van het trio onmisbare zoomobjectieven voor professionals, en is de perfecte partner voor nieuws, sport en reizen.

De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is het eerste RF-objectief dat over dual Nano USM's beschikt. Mike legt uit dat deze integraal deel uitmaken van de uitstekende onderdrukking van focus breathing door het objectief. "Het optische ontwerp bestaat uit een zwevende objectiefgroep die onafhankelijk kan worden aangestuurd. Normaal gesproken bevat een focusgroep vier of vijf elementen die samen bewegen, maar in dit geval kan de zwevende groep andere dingen doen. Daarom zijn er twee Nano USM's voor dit objectief ontwikkeld, zodat je twee verschillende objectiefgroepen kunt aansturen die onafhankelijk van elkaar werken."

"Het kunnen bewegen van de zwevende focusgroep heeft nog een ander voordeel. Je kunt de scherpstelafstand intern vergroten zodat je van veel dichterbij kunt scherpstellen dan de EF-versie – zelfs al vanaf 70 cm."

"De EF-versie van de RF 70-200mm F2.8L IS USM was daarom een gewild objectief voor video: het heeft een veelzijdig zoombereik, is zo robuust als een tank en het diafragma van f/2.8 is ideaal voor enige mate van controle over de achtergrond", vertelt Mike. "Maar nu kun je in stops van 1/8 het diafragma aanpassen, profiteer je van nog snellere scherpstelling en zorgt het interne zwevende systeem voor compensatie van focus breathing."

* Voor een verwisselbare autofocusobjectief, voor full-frame systeemcamera's. Canon-enquête van 13 april 2021.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro