UITRUSTING

De beste Canon-camera's voor het maken van video's

Van de volledig uitgeruste EOS R5 C tot de compacte EOS M50 Mark II: Canon-experts en filmmakers onderzoeken de beste systeemcamera's voor video.
Een close-up van een persoon die een Canon EOS R6 Mark II-camera in de linkerhand houdt.

Met de 6K ProRes RAW-opnamemogelijkheden, verbeterde Dual Pixel CMOS AF, drievoudige beeldstabilisatie en het compacte ontwerp, is de Canon EOS R6 Mark II – naast andere hybride Canon-camera’s – door professionele filmmakers geselecteerd als een van de beste camera’s voor het maken van video.

Wat zijn de beste Canon-camera's voor video? Vroeger had je voor het maken van video's een speciale cinecamera nodig, maar alle modellen in de huidige Canon EOS- en PowerShot-serie kunnen nu zowel hoogwaardige films als foto's van topkwaliteit maken. Zo ontdekken steeds meer fotografen hoe eenvoudig het is om hun verhalen uit te breiden met geweldige video's, terwijl videografen nieuwe manieren ontdekken om nog creatievere opnamen te maken met systeem- en compactcamera's als B-camera.

Hier bekijken we de beste Canon-camera's voor het maken van verschillende soorten video's, waarbij we een beroep doen op de expertise van Mike Burnhill, John Maurice, en Aron Randhawa, productspecialisten bij Canon Europe, en op de ervaringen van Canon-filmmakers.

"Er is veel om over na te denken bij het selecteren van een camera, maar de eerste overweging moet zijn hoe je de video wilt gaan gebruiken," zegt Mike. "De 8K-mogelijkheden van de Canon EOS R5 C en EOS R5 kunnen bijvoorbeeld je aandacht trekken, maar het is belangrijk te onthouden dat dit gevolgen heeft voor de bestandsopslag en de computerprocessorvereisten. Als je alleen van plan bent om korte videoclips te maken voor sociale media, is 4K-video misschien meer dan genoeg. Opnamen maken met een hoge resolutie maakt het echter mogelijk om bij te snijden naar Full HD om een alternatieve kadrering in de beeldverwerking te creëren. Dit betekent dat je alles maar één keer hoeft te filmen.

"Als je een ervaren videograaf bent, is de mogelijkheid om te filmen in Canon Log ook erg interessant omdat er bestanden worden gemaakt die perfect zijn voor grading in de nabewerking en kunnen worden afgestemd op clips die zijn gemaakt met andere camera's, waaronder de Cinema EOS-serie", vervolgt Mike. "Maar als je net begint of als je snel moet werken, ben je misschien meer geïnteresseerd in wat de camera produceert met een Picture Style in de camera."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Voor filmmakers die extra flexibiliteit nodig hebben voor kleurcorrectie en bewerking, wordt door een aantal hybride EOS-camera’s ook RAW-video geboden. De Canon EOS R6 Mark II kan bijvoorbeeld 6K 60p ProRes RAW opnemen op een extern opnameapparaat. De opvolger van de Canon EOS R6 biedt ook een groot aantal functies op cinema-niveau, waaronder slow motion-opnamen op 1/6 van de snelheid en elektronische focus breathing-correctie, in een body die al even geschikt is voor het maken van geweldige foto's.

Met deze punten in gedachten zijn dit de beste Canon-camera's voor video, of je nu een fotograaf bent die graag wilt uitbreiden naar bewegende beelden, een filmmaker of videograaf bent die op zoek is naar een tweede camera, of iemand bent die net begint met het maken van films.

Een man, zittend op de rand van een boot, filmt met een Canon EOS R5 C-camera.

De Canon EOS R5 C heeft dezelfde 8K-sensor als de EOS R5, maar zit boordevol extra functies voor filmmakers. "Je kunt intern opnemen in 8K met 30p (60p bij gebruik van een externe voeding) en je hebt daarnaast een schat aan opname-indelingen zoals de robuuste XF-AVC-indeling, en drie nieuwe modi van 12-bits Cinema RAW Light: LT (licht), ST (standaard) en HQ (hoge kwaliteit)", legt Aron uit.

1. Beste camera voor ervaren videografen: Canon EOS R5 C

"De Canon EOS R5 C is een videoversie van de EOS R5, met extra functies speciaal voor het maken van professionele films", legt Aron uit. "Qua ergonomie lijken ze op elkaar, maar dankzij de interne koeling kun je met de EOS R5 C langdurig opnemen, in welke modus dan ook. En omdat het een speciale cinemacamera is, is de opnametijd onbeperkt."

De EOS R5 C heeft een aan-uitschakelaar met drie standen waarmee je kunt wisselen tussen foto- en videomodus. In de videomodus beschik je over talrijke opties die je doorgaans niet tegenkomt in een systeemcamera: je kunt je eigen LUT's importeren, de sluiterhoek instellen op 180° en gebruikmaken van tools zoals een waveform monitor en false colour. Het statuslampje aan de voorzijde geeft aan dat de camera bezig is met opnemen en de timecode-aansluiting is bijzonder handig voor het synchroniseren van meerdere camera's tegelijk. Verder kun je de TASCAM CA-XLR2d XLR-microfoonadapter aansluiten op de multifunctionele accessoireschoen voor geluidsopname via XLR-ingangen.

De Canon EOS R5 C-camera.

Canon EOS R5 C

De eerste hybride Cinema EOS-camera met 8K. Een flexibel en indrukwekkend product voor videogerichte hybride shooters.

Filmmaker Kevin Clerc nam de EOS R5 C mee tijdens een shoot op Madeira en vertelt dat hij er meteen na het uitpakken mee aan de slag kon. "Ik reis veel dus ik vind het erg fijn dat de EOS R5 C zo licht en onopvallend is. Maar de beste functie voor mij is toch wel de schakelaar waarmee je wisselt tussen foto- en videomodus. Met de videomodus krijg je andere functies, dus het voelt ook echt alsof je twee camera's in handen hebt. Ik hoef nu niet meer een aparte fotocamera mee te nemen voor mijn timelapse-opnamen.

"De waveform in de camera bleek enorm betrouwbaar te zijn voor een nauwkeurige belichting en dat was erg handig tijdens mijn reizen waarbij ik geen externe monitor kon gebruiken. Ik gebruik graag handmatige scherpstelling en ik vond het fantastisch dat ik de optie had om Canon Cine-objectieven te kunnen bevestigen via de Canon EF-EOS R-vattingadapter."

Een man op een verhoogd platform filmt een rallyauto die de bocht om scheurt.

De Canon EOS R3 biedt een uitstekende beeldkwaliteit. "Je hebt 4K 60p-opnamen, ofwel 6K die met oversampling is omgezet, voor schitterende 4K-beelden vol details", zegt Mike. "Je hebt 12-bits RAW waarmee je alles uit het dynamische bereik haalt, Canon Log 3, plus HDR PQ-standaarden voor een groter dynamisch bereik zonder dat grading van je opnamen nodig is. Kortom, met deze camera kun je opnamen maken bij fel licht met donkere schaduwen en toch alle tonen vastleggen."

2. Beste camera voor video-opnamen onder zware omstandigheden: Canon EOS R3

Er is een reden waarom de EOS R3 het vlaggenschip van Canon's systeemcamera's is. Als de ideale oplossing voor situaties met weinig licht of moeilijke weersomstandigheden, bij langdurige shoots of het vastleggen van lastige onderwerpen is deze camera niet alleen betrouwbaar en robuust, maar ook nog eens razendsnel. Net als zijn tegenhanger en topper onder de spiegelreflexcamera's, de Canon EOS-1D X Mark III, is de EOS R3 onverslaanbaar.

"De EOS R3 is weerbestendig en opgewassen tegen barre omstandigheden zoals regen, sneeuw en zand", legt Mike uit. "De camera heeft een grote accu zodat je in koudere omgevingen kunt werken en langer opnamen kunt maken. En ook bij hogere temperaturen is het mogelijk om lang achter elkaar filmen zonder dat de camera oververhit raakt. Daarnaast kun je met USB-voeding de camera via een powerbank van stroom voorzien en extern opladen. Scherpstellen gaat tot -4 EV voor video en je beschikt dan nog steeds over dezelfde trackingmodi voor gezichten en voertuigen die je bij foto's hebt, zelfs bij weinig licht en in het donker."

De Canon EOS R3-camera.

Canon EOS R3

De EOS R3 zit vol functies die filmmakers nieuwe creatieve mogelijkheden bieden en kan oversampelde 4K en 6K RAW-opnamen intern of op een CFexpress-kaart vastleggen.

Dankzij de geavanceerde opties voor autofocus, waarmee de camera niet alleen voertuigen en dieren kan herkennen en volgen maar ook gezichten en ogen - zelfs verborgen onder een masker - ben je met de Canon EOS R3 altijd verzekerd van scherpgestelde foto's en video's.

De achterkant van een Canon EOS R5-camera, waarbij een vinger wijst naar de Zone AF-opties op het variangle touchscreen.

Het Dual Pixel CMOS AF II met oog- en gezichtsdetectie van de Canon EOS R5 zorgt ervoor dat je opnamen scherp blijven en maakt indrukwekkende pull-focusovergangen in alle videomodi mogelijk.

3. Beste camera voor hybride opnamen: Canon EOS R5

Zowel de Canon EOS R5 als de andere EOS R System-camera’s zijn gebouwd rondom Canon’s toonaangevende RF-vatting, maar dankzij een serie EOS R-adapters zijn de camera’s volledig compatibel met Canon EF- of EF-S-objectieven.

Muhammed Muheisen is een fotojournalist die twee keer een Pulitzerprijs heeft gewonnen en momenteel in Griekenland is gevestigd. Muhammed was altijd gewend om met Canon EOS 5D Mark IV-camera’s te werken, de ene ingesteld voor foto's en de andere voor video. Hij had bedenkingen bij de overstap naar de Canon EOS R5, maar zegt zich snel te hebben aangepast. "Het zijn twee camera's in één", legt hij uit. "De 8K-mogelijkheid is een revolutie, want ik kan video's maken en beelden met 35 Megapixels extraheren."

De Canon EOS R5-camera.

Canon EOS R5

Maak prachtige 12-bits RAW-video intern met 8K, of neem 4K (4:2:2 10-bits) op met framerates van tot wel 120p voor uitzonderlijke slow-motion-effecten.

Muhammed waardeert ook het kleine formaat van de camera, wat betekent dat hij kan werken zonder de aandacht op zich te vestigen. "De camera is niet intimiderend, dus ik kan onopvallend fotograferen. Dat maakt alles voor mij een stuk makkelijker en ik lever niets in op de beeldkwaliteit."

"Opnamen maken in 8K biedt veel ruimte voor het bijsnijden van video's en foto's in de nabewerking", voegt Mike toe. "Je kunt ook de 4K HQ-modus gebruiken om 4K-opnamen met een ongelooflijke hoeveelheid details te maken."

Via firmware-updates zijn er nieuwe functies toegevoegd aan de EOS R5. "Je kunt nu bijvoorbeeld opnemen in 8K 30p ProRes RAW wanneer je de camera aansluit op een Atomos Ninja V+-monitor en -recorder", legt Mike uit. "Door van een interne naar een externe recorder te gaan, kun je onbeperkt in 8K opnemen - in feite tot de accu leeg is of tot de kaart vol zit - en raakt het systeem niet oververhit, ongeacht de omgevingstemperatuur."

Een persoon met een baseballpet op kijkt naar het scherm van een Canon EOS R6 Mark II-camera in een bosrijke omgeving.

De DIGIC X-processor in het hart van de Canon EOS R6 Mark II is energiezuiniger dan zijn voorganger. Hierdoor kan de camera voor langere tijd koel blijven, wat hem tot een uitstekende keuze maakt voor het opnemen van documentaires, live-evenementen en andere content waarvoor een langere opnametijd nodig is.

Een persoon met een baseballpet op zit op een tak van een boom met een Canon EOS R6 Mark II in de rechterhand.

De Full HD 180p-framerate van de Canon EOS R6 Mark II biedt nieuwe creatieve mogelijkheden. "Je kunt de slow motion combineren met beeld met een normale framerate voor een artistiek resultaat", zegt John. "We denken dat dit soort prestaties alleen met professionele cinemacamera’s mogelijk zijn, maar dit kan nu ook met een hybride EOS R System-camera."

4. Beste camera voor solo shooters: Canon EOS R6 Mark II

Met het extra grote dynamische bereik dankzij Canon Log 3, 4K 60p-video op de volledige sensorbreedte oversampled van 6K, en de toonaangevende Full HD slow motion-video op 1/6 van de snelheid, is de Canon EOS R6 Mark II een krachtige tool voor het maken van films.

De EOS R6 Mark II zit vol toonaangevende technologie-upgrades wat deze hybride camera tot een geweldige optie maakt voor solo shooters. Neem bijvoorbeeld de verbeterde Dual Pixel CMOS AF, die nu meer onderwerpen kan herkennen en ze automatisch volgt met grotere precisie. Ook zijn een aantal professionele Cinema-EOS-achtige scherpstelfuncties toegevoegd, zoals Detect-only AF, die voorkomt dat de camera opnieuw scherpstelt zodra het onderwerp het frame verlaat, en elektronische focus breathing-correctie, die betaalbaardere objectieven de vloeiende look van professionele cinema-objectieven geeft bij het scherpstellen.

De Canon EOS R6 Mark II-camera.

Canon EOS R6 Mark II

Foto's of video's, actie of portret – de combinatie van prestaties en beeldkwaliteit van de EOS R6 Mark II biedt ruimte voor grenzeloze creativiteit.

Andere voordelen voor solofilmers zijn de waarschuwingen voor valse kleuren die een duidelijke indicatie geven van de belichting van de opnamen, en de gimbal-achtige stabiliteit die wordt geboden door het trio In-Body Image Stabilisation (IBIS), IS in het objectief en Movie Digital IS, die samenwerken om camerabeweging te voorkomen.

De EOS R6 Mark II kan ook langer opnamen maken. "Er is geen opnamelimiet van 30 minuten per clip, en de camera blijft langer koel door de verbeterde warmtebesparing", legt John uit. "Hierdoor kun je met de camera nu ook langere content maken zoals interviews, of live-evenementen als bruiloften en muziekoptredens vastleggen. Hij heeft ook een functie voor 5 sec.-video-vooropname, wat heel handig is wanneer je onvoorspelbare onderwerpen filmt.

"Naast de mogelijkheid om 4K 60p intern op te slaan, kan de EOS R6 Mark II 6K in ProRes RAW opnemen op een Atomos Ninja V+", voegt John eraan toe. "Je hebt ook de optie om professionele XLR-microfoons aan te sluiten via een optionele adapter op de Multi-function shoe van de camera. De EOS R6 Mark II is dus een geweldige optie als je een compactere camera nodig hebt voor een productie met meerdere camera’s. Hij biedt flexibiliteit maar met de look and feel van professionele full-frame cinemacamera’s, perfect voor onafhankelijke filmmakers."

Een persoon in een veld houdt een Canon EOS R7-camera tegen het gezicht.

Britse wildlife-fotograaf en vlogger Dani Connor maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de Canon EOS R7 voor het volgen van de bedreigde Iberische lynx. Dankzij het geringe gewicht, het variangle touchscreen en de Eye AF van de camera kan ze snel videoclips opnemen van zichzelf op locatie. Er is ook een optie voor verticale video-opnamen, speciaal voor social media.

Een close-up van een persoon die een Canon EOS R7-camera vasthoudt met daaraan een microfoon bevestigd.

Naast een 3,5-mm stereo-microfoonaansluiting en een koptelefoonaansluiting kunnen op de Canon EOS R7 digitale microfoons en XLR-microfoonadapters worden aangesloten via de Multi-function shoe, voor professionele audio-opnamen.

5. Beste Canon-camera voor het filmen van wildlife en sport: Canon EOS R7

Een APS-C-sensor kan van voordeel zijn wanneer je onderwerpen wilt vastleggen waar je niet te dichtbij kunt komen, aangezien de kleinere beeldhoek (ten opzichte van een full-frame camera) ervoor zorgt dat je onderwerp een groter gedeelte van het frame vult. "De 1,6x crop van de 32,5 Megapixel CMOS-sensor maakt de Canon EOS R7 daarom tot de ideale camera voor wildlife en sport", zegt John. "We zien dat wildlife- en sportfotografen nu meer video’s maken, en met de aan/uit-knop van de EOS R7 kan de camera onmiddellijk overschakelen van foto naar video en andersom."

Een Canon EOS R7-camera.

Canon EOS R7

EOS R System-technologie met een APS-C-ontwerp, met als resultaat een hybride systeemcamera die compact, snel en krachtig is.

Deze compacte EOS R System-camera kan zelfs worden ingesteld op 4K/60p UHD Crop-modus, waarbij een 1,81x crop wordt toegepast op het beeld. "Dit geeft je extra bereik met behoud van dezelfde resolutie. Het is alsof je een extra teleconverter toevoegt", legt John uit. Naast de mogelijkheid van 4K cropped, kan de EOS R7 zowel standaard-4K opnemen als 'Fine' 4K, waarbij oversampling van de 7K-sensor-output plaatsvindt om meer gedetailleerde clips te produceren. Full HD tot 120p levert vloeiende slow motion-beelden op van snelle actie.

De EOS R7 beschikt over dezelfde geavanceerde technologie voor onderwerpdetectie en -tracking als de EOS R3 en EOS R5, en kan dus nauwkeurig bewegende dieren en sporters volgen. Hij heeft eveneens de gecombineerde drievoudige beeldstabilisatie van IBIS, IS in het objectief en Movie Digital IS, die samen camerabeweging tegengaan om vloeiende beelden te produceren – of je nu een bewegend onderwerp volgt of een vlog opneemt vanuit de hand.

Een man kijkt geconcentreerd naar het scherm van een Canon EOS M50 Mark II.

De Canon EOS M50 Mark II is verder ontwikkeld volgens de eisen van de gebruikers en bevat nu, in vergelijking met zijn voorganger, extra functies die het leven van de vloggers een stuk gemakkelijker maken. Speciaal met het oog op videocontent voor social media is er nu een menuoptie voor verticale opname en worden video's getagd zodat bewerkingsprogramma's de richting waarin de video is gemaakt, kunnen herkennen.

6. Beste vlogcamera: Canon EOS M50 Mark II

Vloggen houdt vaak in dat je de camera op armlengte vasthoudt, dus idealiter wil je iets kleins en lichts. "De APS-C Canon EOS M50 Mark II met 24 Megapixel weegt slechts 388 gram, maar heeft een ingebouwde zoeker én een variangle touchscreen", zegt Mike. "Dat kantelbare scherm is essentieel voor vloggers, en het Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM-objectief is een perfecte partner bij het maken van opnamen op armlengte. Het is gestabiliseerd en heeft een STM (stappenmotor)-scherpstelsysteem om ongewenste geluiden te vermijden. Ondanks het compacte formaat heeft de EOS M50 Mark II een externe microfoonaansluiting, wat betekent dat je hoogwaardige audio kunt opnemen wanneer je klaar bent voor de volgende stap.

De Canon EOS M50 Mark II-camera.

Canon EOS M50 Mark II

Voor schitterende foto's met geringe scherptediepte en films die net zo goed klinken als ze eruitzien. Dankzij de slimme technologie van de EOS M50 Mark II kun je je creativiteit de vrije loop laten.

"Canon heeft aan deze tweede versie functies toegevoegd die het leven voor vloggers een stuk makkelijker maken", voegt Mike eraan toe. "De drie belangrijkste voordelen van de EOS M50 Mark II ten opzichte van de EOS M50 zijn de verbeterde autofocus bij gezichts- en oogtracking, een modus voor verticale opname, ideaal voor platforms zoals TikTok, met optimaal behoud van de 4k-resolutie; en je kunt er nu mee live streamen naar YouTube."

Angela Nicholson, Tim Coleman and Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro