FILMMAKING

De beste Canon-camera's voor het maken van video's

Van de volledig uitgeruste EOS R5 C tot de compacte EOS M50 Mark II: Canon-experts en filmmakers onderzoeken de beste systeemcamera's voor video.
Een man, zittend op de rand van een boot, filmt met een Canon EOS R5 C-camera.

Vanwege de 8K-opnamemogelijkheden, de onbeperkte opnameduur en het compacte ontwerp is de hybride Canon EOS R5 C opgenomen in een selectie Canon-camera's die door professionele filmmakers en Canon-experts zijn gekozen tot de beste camera's voor het maken van video's.

Wat zijn de beste Canon-camera's voor video? Vroeger had je voor het maken van video's een speciale cinecamera nodig, maar alle modellen in de huidige Canon EOS- en PowerShot-serie kunnen nu zowel hoogwaardige films als foto's van topkwaliteit maken. Zo ontdekken steeds meer fotografen hoe eenvoudig het is om hun verhalen uit te breiden met geweldige video's, terwijl videografen nieuwe manieren ontdekken om nog creatievere opnamen te maken met systeem- en compactcamera's als B-camera.

Hier bekijken we de beste Canon-camera's voor het maken van verschillende soorten video's, waarbij we een beroep doen op de expertise van Mike Burnhill en Aron Randhawa, productspecialisten bij Canon Europe, en op de ervaringen van Canon-filmmakers.

"Er is veel om over na te denken bij het selecteren van een camera, maar de eerste overweging moet zijn hoe je de video wilt gaan gebruiken," zegt Mike. "De 8K-mogelijkheden van de Canon EOS R5 C en EOS R5 kunnen bijvoorbeeld je aandacht trekken, maar het is belangrijk te onthouden dat dit gevolgen heeft voor de bestandsopslag en de computerprocessorvereisten. Als je alleen van plan bent om korte videoclips te maken voor sociale media, is 4K-video misschien meer dan genoeg. Opnamen maken met een hoge resolutie maakt het echter mogelijk om bij te snijden naar Full HD om een alternatieve kadrering in de beeldverwerking te creëren. Dit betekent dat je alles maar één keer hoeft te filmen.

"Als je een ervaren videograaf bent, is de mogelijkheid om te filmen in Canon Log ook erg interessant omdat er bestanden worden gemaakt die perfect zijn voor grading in de nabewerking en kunnen worden afgestemd op clips die zijn gemaakt met andere camera's, waaronder de Cinema EOS-serie", vervolgt Mike. "Maar als je net begint of als je snel moet werken, ben je misschien meer geïnteresseerd in wat de camera produceert met een Picture Style in de camera."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Met deze punten in gedachten zijn dit de beste Canon-camera's voor video, of je nu een fotograaf bent die graag wilt uitbreiden naar bewegende beelden, een filmmaker of videograaf bent die op zoek is naar een tweede camera, of iemand bent die net begint met het maken van films.

Een man, zittend op de rand van een boot, filmt met een Canon EOS R5 C-camera.

De Canon EOS R5 C heeft dezelfde 8K-sensor als de EOS R5, maar zit boordevol extra functies voor filmmakers. "Je kunt intern opnemen in 8K met 30p (60p bij gebruik van een externe voeding) en je hebt daarnaast een schat aan opname-indelingen zoals de robuuste XF-AVC-indeling, en drie nieuwe modi van 12-bits Cinema RAW Light: LT (licht), ST (standaard) en HQ (hoge kwaliteit)", legt Aron uit.

1. Beste camera voor ervaren videografen: Canon EOS R5 C

"De Canon EOS R5 C is een videoversie van de EOS R5, met extra functies speciaal voor het maken van professionele films", legt Aron uit. "Qua ergonomie lijken ze op elkaar, maar dankzij de interne koeling kun je met de EOS R5 C langdurig opnemen, in welke modus dan ook. En omdat het een speciale cinemacamera is, is de opnametijd onbeperkt."

De EOS R5 C heeft een aan-uitschakelaar met drie standen waarmee je kunt wisselen tussen foto- en videomodus. In de videomodus beschik je over talrijke opties die je doorgaans niet tegenkomt in een systeemcamera: je kunt je eigen LUT's importeren, de sluiterhoek instellen op 180° en gebruikmaken van tools zoals een waveform monitor en false colour. Het statuslampje aan de voorzijde geeft aan dat de camera bezig is met opnemen en de timecode-aansluiting is bijzonder handig voor het synchroniseren van meerdere camera's tegelijk. Verder kun je de TASCAM CA-XLR2d XLR-microfoonadapter aansluiten op de multifunctionele accessoireschoen voor geluidsopname via XLR-ingangen.

De Canon EOS R5 C-camera.

Canon EOS R5 C

De eerste hybride Cinema EOS-camera met 8K. Een flexibel en indrukwekkend product voor videogerichte hybride shooters.

Filmmaker Kevin Clerc nam de EOS R5 C mee tijdens een shoot op Madeira en vertelt dat hij er meteen na het uitpakken mee aan de slag kon. "Ik reis veel dus ik vind het erg fijn dat de EOS R5 C zo licht en onopvallend is. Maar de beste functie voor mij is toch wel de schakelaar waarmee je wisselt tussen foto- en videomodus. Met de videomodus krijg je andere functies, dus het voelt ook echt alsof je twee camera's in handen hebt. Ik hoef nu niet meer een aparte fotocamera mee te nemen voor mijn timelapse-opnamen.

"De waveform in de camera bleek enorm betrouwbaar te zijn voor een nauwkeurige belichting en dat was erg handig tijdens mijn reizen waarbij ik geen externe monitor kon gebruiken. Ik gebruik graag handmatige scherpstelling en ik vond het fantastisch dat ik de optie had om Canon Cine-objectieven te kunnen bevestigen via de Canon EF-EOS R-vattingadapter."

Een man op een verhoogd platform filmt een rallyauto die de bocht om scheurt.

De Canon EOS R3 biedt een uitstekende beeldkwaliteit. "Je hebt 4K 60p-opnamen, ofwel 6K die met oversampling is omgezet, voor schitterende 4K-beelden vol details", zegt Mike. "Je hebt 12-bits RAW waarmee je alles uit het dynamische bereik haalt, Canon Log 3, plus HDR PQ-standaarden voor een groter dynamisch bereik zonder dat grading van je opnamen nodig is. Kortom, met deze camera kun je opnamen maken bij fel licht met donkere schaduwen en toch alle tonen vastleggen."

2. Beste camera voor video-opnamen onder zware omstandigheden: Canon EOS R3

Er is een reden waarom de EOS R3 het vlaggenschip van Canon's systeemcamera's is. Als de ideale oplossing voor situaties met weinig licht of moeilijke weersomstandigheden, bij langdurige shoots of het vastleggen van lastige onderwerpen is deze camera niet alleen betrouwbaar en robuust, maar ook nog eens razendsnel. Net als zijn tegenhanger en topper onder de spiegelreflexcamera's, de Canon EOS-1D X Mark III, is de EOS R3 onverslaanbaar.

"De EOS R3 is weerbestendig en opgewassen tegen barre omstandigheden zoals regen, sneeuw en zand", legt Mike uit. "De camera heeft een grote accu zodat je in koudere omgevingen kunt werken en langer opnamen kunt maken. En ook bij hogere temperaturen is het mogelijk om lang achter elkaar filmen zonder dat de camera oververhit raakt. Daarnaast kun je met USB-voeding de camera via een powerbank van stroom voorzien en extern opladen. Scherpstellen gaat tot -4 EV voor video en je beschikt dan nog steeds over dezelfde trackingmodi voor gezichten en voertuigen die je bij foto's hebt, zelfs bij weinig licht en in het donker."

De Canon EOS R3-camera.

Canon EOS R3

De EOS R3 zit vol functies die filmmakers nieuwe creatieve mogelijkheden bieden en kan oversampelde 4K en 6K RAW-opnamen intern of op een CFexpress-kaart vastleggen.

Dankzij de geavanceerde opties voor autofocus, waarmee de camera niet alleen voertuigen en dieren kan herkennen en volgen maar ook gezichten en ogen - zelfs verborgen onder een masker - ben je met de Canon EOS R3 altijd verzekerd van scherpgestelde foto's en video's.

De achterkant van een Canon EOS R5-camera, waarbij een vinger wijst naar de Zone AF-opties op het variangle touchscreen.

Het Dual Pixel CMOS AF II met oog- en gezichtsdetectie van de Canon EOS R5 zorgt ervoor dat je opnamen scherp blijven en maakt indrukwekkende pull-focusovergangen in alle videomodi mogelijk.

3. Beste camera voor hybride opnamen: Canon EOS R5

Bij zowel de Canon EOS R5 als de EOS R6 (beste allrounder, hieronder) draait het om Canon's baanbrekende RF-vatting, maar dankzij een serie EOS R-adapters zijn de camera's volledig compatibel met de EF- of EF-S-objectieven van Canon.

Muhammed Muheisen is een fotojournalist die twee keer een Pulitzerprijs heeft gewonnen en momenteel in Griekenland is gevestigd. Muhammed was altijd gewend om met Canon EOS 5D Mark IV-camera’s te werken, de ene ingesteld voor foto's en de andere voor video. Hij had bedenkingen bij de overstap naar de Canon EOS R5, maar zegt zich snel te hebben aangepast. "Het zijn twee camera's in één", legt hij uit. "De 8K-mogelijkheid is een revolutie, want ik kan video's maken en beelden met 35 Megapixels extraheren."

De Canon EOS R5-camera.

Canon EOS R5

Maak prachtige 12-bits RAW-video intern met 8K, of neem 4K (4:2:2 10-bits) op met framerates van tot wel 120p voor uitzonderlijke slow-motion-effecten.

Muhammed waardeert ook het kleine formaat van de camera, wat betekent dat hij kan werken zonder de aandacht op zich te vestigen. "De camera is niet intimiderend, dus ik kan onopvallend fotograferen. Dat maakt alles voor mij een stuk makkelijker en ik lever niets in op de beeldkwaliteit."

"Opnamen maken in 8K biedt veel ruimte voor het bijsnijden van video's en foto's in de nabewerking", voegt Mike toe. "Je kunt ook de 4K HQ-modus gebruiken om 4K-opnamen met een ongelooflijke hoeveelheid details te maken."

Via firmware-updates zijn er nieuwe functies toegevoegd aan de EOS R5. "Met de meest recente update kun je opnemen in 8K 30p ProRes RAW wanneer je de camera aansluit op een Atomos Ninja V+ monitor en recorder", legt Mike uit. "Door van een interne naar een externe recorder te gaan, kun je onbeperkt in 8K opnemen - in feite tot de accu leeg is of tot de kaart vol zit - en raakt het systeem niet oververhit, ongeacht de omgevingstemperatuur."

Javier Cortes filmt een balletdanser met de Canon EOS R6.

Filmmaker en fotograaf Javier Cortés was de eerste professional die de videomogelijkheden van de Canon EOS R6 testte op een fotoshoot die balletdansers door Sicilië volgde. Canon Log- en HDR PQ-opties hielpen hem om meer dynamisch bereik vast te leggen en hoogwaardige 10-bits 4:2:2-opnamen worden intern ondersteund in elk van de twee UHS-II SD-geheugenkaartsleuven van de camera. © Javier Cortés

4. Beste camera voor opnamen bij weinig licht: Canon EOS R6

Met een extra groot dynamisch bereik dankzij Canon Log, combination IS, 4K-video tot wel 60p en ondersteuning voor 10-bits interne 4:2:2-opnamen is de Canon EOS R6 een veelzijdig hulpmiddel voor het maken van films. De camera heeft net als de Canon EOS R5 een variangle touchscreen. "Hoewel sommige filmmakers misschien de voorkeur geven aan het aansluiten op een externe monitor, is het variangle scherm ongelofelijk handig", zegt fotograaf en filmmaker Clive Booth. "Hierdoor blijft de uitrusting namelijk compact en licht. Ik maak altijd gebruik van het scherm. De mogelijkheid om met een tik op het scherm scherp te stellen maakt de camera intuïtief en dankzij de mogelijkheid om de snelheid van de scherpstelling via het menu te wijzigen, krijg je de look die je wilt in je films."

De Canon EOS R6-camera.

Canon EOS R6

Fantastische video's tot 4K 60 fps en Full HD 120 fps, allemaal met Dual Pixel CMOS AF.

Een ander belangrijk kenmerk van de Canon EOS R6 is dat deze dezelfde 20 Megapixel full-frame sensor heeft als de EOS-1D X Mark III. "De prestaties bij weinig licht zijn uitstekend," zegt Mike. "Daarnaast heeft de camera, net als de EOS R5 een in-body beeldstabilisatie (IBIS) die samen met de optische beeldstabilisatie in een compatibel objectief zorgt voor vloeiende opnamen vanuit de hand met een correctie van de sluitertijd tot wel 8 stops. Een derde systeem - digitale beeldstabilisatie van films - voegt een extra stabilisatielaag toe voor professioneel ogende resultaten."

Camera's zoals de Canon EOS R6 worden telkens beter. "Canon heeft sinds de introductie van de EOS R5 en EOS R6 drie belangrijke upgrades voor deze camera's uitgebracht en daarmee nieuwe functies toegevoegd", zegt Mike. "AF-tracking voor voertuigen bijvoorbeeld, die bij de EOS R3 werd geïntroduceerd, is nu te vinden op de EOS R5 en EOS R6, en is dus niet alleen voorbehouden aan Canon's topmodel." Beide camera's profiteren nu ook van andere functies waarover de EOS R3 beschikt, zoals detectie van dieren en geavanceerde gezichts- en oogdetectie, zelfs door maskers heen.

Een man kijkt geconcentreerd naar het scherm van een Canon EOS M50 Mark II.

De Canon EOS M50 Mark II is verder ontwikkeld volgens de eisen van de gebruikers en bevat nu, in vergelijking met zijn voorganger, extra functies die het leven van de vloggers een stuk gemakkelijker maken. Speciaal met het oog op videocontent voor social media is er nu een menuoptie voor verticale opname en worden video's getagd zodat bewerkingsprogramma's de richting waarin de video is gemaakt, kunnen herkennen.

5. Beste vlogcamera: Canon EOS M50 Mark II

Vloggen houdt vaak in dat je de camera op armlengte vasthoudt, dus idealiter wil je iets kleins en lichts. "De APS-C Canon EOS M50 Mark II met 24 Megapixel weegt slechts 388 gram, maar heeft een ingebouwde zoeker én een variangle touchscreen", zegt Mike. "Dat kantelbare scherm is essentieel voor vloggers, en het Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM-objectief is een perfecte partner bij het maken van opnamen op armlengte. Het is gestabiliseerd en heeft een STM (stappenmotor)-scherpstelsysteem om ongewenste geluiden te vermijden. Ondanks het compacte formaat heeft de Canon EOS M50 Mark II een externe microfoonaansluiting, wat betekent dat je hoogwaardige audio kunt opnemen wanneer je klaar bent voor de volgende stap.

A Canon EOS M50 Mark II camera.

Canon EOS M50 Mark II

Voor schitterende foto's met geringe scherptediepte en films die net zo goed klinken als ze eruitzien. Dankzij de slimme technologie van de EOS M50 Mark II kun je je creativiteit de vrije loop laten.

"Canon heeft aan deze tweede versie functies toegevoegd die het leven voor vloggers een stuk makkelijker maken", voegt Mike eraan toe. "De drie belangrijkste voordelen van de EOS M50 Mark II ten opzichte van de EOS M50 zijn de verbeterde autofocus bij gezichts- en oogtracking, een modus voor verticale opname, ideaal voor platforms zoals TikTok, met optimaal behoud van de 4k-resolutie; en je kunt er nu mee live streamen naar YouTube."

Mike merkt op: "Het Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief is het kleinste van de huidige RF-objectieven. Met een natuurlijk uitziende brandpuntsafstand en een snel diafragma is dit een ideaal objectief voor straatfotografie voor fotografen die niet willen opvallen."

Geschreven door Angela Nicholson and Tim Coleman


Gerelateerde artikelen

 • Een filmmaker die van RF-objectief wisselt op de Canon EOS R5.

  ARTIKEL

  Wat maakt RF-objectieven perfect voor video?

  Ontdek waarom RF-objectieven met hun unieke ontwerp, oplossend vermogen en geavanceerde onderdelen geweldig gereedschap vormen voor filmmakers.

 • ARTIKEL

  Effectieve social-first-video – strategie en tips voor het maken van opnamen

  Contentcreator Harry Seaton deelt zijn technieken voor het maken van video-opnamen voor sociale media en hij legt uit waarom de EOS C70 en EOS R5 zijn favoriete camera's hiervoor zijn.

 • ARTIKEL

  Moeten fotografen vaardigheden op het gebied van video leren?

  Fotojournalisten Ilvy Njiokiktjien en Magnus Wennman bespreken de waarde van video, hun eigen ervaringen met dit format en de uitrusting waar ze op vertrouwen om verhalen te vertellen met bewegende beelden.

 • ARTIKEL

  Termen die je moet kennen wanneer je begint met filmen

  Stap je over van foto's naar video's? Canon's begrippenlijst met 27 professionele videotermen, van 'anamorphic' tot 'Wide DR', maakt filmen een stuk minder ingewikkeld.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro