ARTIKEL
David Noton over het fotograferen van 'samengevoegde' landschappen
Landschapsfotograaf en Canon-ambassadeur David Noton vertelt over zijn nieuwste project – het fotograferen van 'samengevoegde' landschappen met de Canon EOS R
ARTIKEL
Wat zijn de beste objectieven voor landschapsfotografie? Op welke essentiële functies moet je letten bij het kiezen van een Canon-landschapsobjectief? En welke objectieven zijn robuust genoeg om de zo uiteenlopende omstandigheden aan te kunnen bij het maken van landschapsfoto's?
Canon-ambassadeur en ervaren landschapsfotograaf David Noton vertelt hier alles over zijn favoriete Canon-objectieven voor landschappen en Mike Burnhill, Canon's Professional Imaging Product Specialist en expert op het gebied van objectieven, zet uiteen waarom deze objectieven bijzonder geschikt zijn voor landschapsfotografie.
“Wanneer ik landschapsfoto's maak, gebruik ik meestal de 50 Megapixel Canon EOS 5DS R", zegt David, "en bij het maken van beelden met een hoge resolutie heb je glas van topkwaliteit nodig." Alle besproken objectieven komen uit de L-serie van Canon. Ze zijn snel en vervaardigd met de hoogwaardige materialen die voor dit genre vereist zijn, met inbegrip van coatings die overstraling en reflecties verminderen en voorzieningen zoals weerbestendigheid en innovatieve Image Stabilizer.
David: "Constructiekwaliteit vormt een belangrijke factor bij mijn keuze. Mensen zijn geneigd onafhankelijke objectieven te kopen omdat die goedkoper zijn. Maar als je fotografeert in een land als IJsland, moet je er wel zeker van zijn dat je objectieven robuust genoeg zijn om de vele verschillende weersomstandigheden aan te kunnen."
David bespreekt hier geen prime-objectieven. "Ik gebruik geregeld prime-objectieven voor mijn reisportretten, maar voor mijn landschapswerk heb ik liever de flexibiliteit van zoomobjectieven", zegt hij. "De kwaliteit van zoomobjectieven is enorm verbeterd en de kwaliteit van de nieuwste generatie objectieven uit de L-serie is net zo goed als die van primes. Als ik naar het andere eind van de wereld reis, wil ik zo flexibel mogelijk zijn. De mogelijkheid om het bijsnijden nauwkeurig aan te passen door te zoomen vind ik erg handig. Daar komt bij dat als je alleen met primes fotografeert, je voortdurend objectieven en filterringen aan het verwisselen bent, terwijl je eigenlijk op het licht zou moeten letten omdat dit zo snel kan veranderen."
Dit zijn de beste Canon-objectieven voor landschapsfotografie, met alle opties van groothoekobjectieven om een brede zichthoek te verkrijgen tot teleobjectieven om kleine details op grotere afstand vast te leggen.
"Ik ga maar heel zelden de deur uit voor een fotosessie zonder dit objectief mee te nemen", zegt David Noton. “Het is waarschijnlijk mijn meest gebruikte objectief voor landschapsfotografie omdat hij zo veelzijdig is. Het grote brandpuntsafstandbereik maakt het objectief geschikt voor het vastleggen van uitgestrekte landschappen maar net zo goed voor het inzoomen op één afzonderlijk onderwerp. De Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM is een redelijk compact en prima draagbaar objectief met uitstekende optische kwaliteiten over het gehele zoombereik. Als ik maar één objectief mee zou kunnen nemen, zou het zeker deze zijn."
Mike Burnhill voegt daaraan toe: "Dit is een fantastisch allround objectief met een uitstekende reputatie wat betreft prestaties. Hij wordt beschouwd als een van de beste in zijn soort van welke fabrikant dan ook. Door het snelle diafragma van f/2.8 is het objectief geschikt voor fotograferen bij weinig licht en met het groot diafragma kun je bovendien een onderwerp afzetten tegen de achtergrond met behulp van differentiële focus. Omdat het een objectief uit de L-serie betreft, is de weerbestendigheid uitstekend. Je kunt erop vertrouwen dat als je buiten aan het werk bent en het weer omslaat, hij zijn werk even goed blijft doen."
David: "Ik werk steeds vaker met langere lensperspectieven voor mijn landschapsfotografie. Ik ben gek op de indruk van schaalverhoudingen bij het gebruik van langere objectieven. Als je bijvoorbeeld een berg er groot wilt laten uitzien, gebruik je een lang lensperspectief, zodat bomen maar heel klein zijn vergeleken met de berg. Ik hou van die strakke grafische composities die je met een langer objectief kunt krijgen. Het 70-200mm-objectief is ook prima geschikt voor inzoomen op details in het landschap op grotere afstand. Mijn Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM heeft een maximum diafragma van f/2.8 en die minimale scherptediepte heb ik al heel vaak gebruikt. Ik gebruik die ook voor het maken van compositiefoto's, waarbij verschillende opnames samen worden gevoegd."
Mike is het ermee eens dat de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM een uitstekend objectief voor landschapsfotografie is. Hij voegt daar aan toe dat de nieuwere versie, de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM “in bijna elk opzicht identiek is, maar voorzien is van verbeterde mechanismen en lenscoatings." Mike: "De meeste landschapsfotografen werken met een statief, maar als je de camera in de hand moet houden, heeft dit objectief een 3,5-stops Image Stabilizer waardoor de beelden scherp blijven. Net zoals andere objectieven in de L-serie werkt de autofocus met een ringvormige USM-motor rondom het objectief die heel snel scherpstelt. Desgewenst kan de autofocus handmatig worden uitgeschakeld door de scherpstelring aan te raken. Het objectief heeft een fluorietcoating die de lens schoon houdt. Als het regent, loopt het water er meteen vanaf zonder dat het de kans krijgt op te drogen zodat er geen harde druppels achterblijven die de beeldkwaliteit aantasten."
"Ik gebruik het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief veel voor mijn landschapsfoto's en maak daarbij gebruik van alle geboden brandpuntsafstanden. Het extra bereik, tot liefst 400 mm, is daarbij bijzonder handig", zegt David. "Mijn objectief heeft zichzelf al vele malen terugbetaald. Het is een fantastisch objectief, haarscherp en gezien de maximale brandpuntsafstand is hij heel gemakkelijk mee te nemen. Net zoals bij de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM is de Image Stabilizer (met vier stops) van prima kwaliteit. Hij is zelfs handig wanneer de camera op een statief staat in zwaardere omstandigheden zoals op een heuveltop, waar harde wind een probleem kan zijn. En hij is ook prima voor het maken van close-ups."
Mike: "Veel mensen beschouwen dit als een objectief voor sport- en wildlifefotografie, maar hij is ook perfect voor landschappen. Het gaat erom dat je op een andere manier naar landschappen kijkt, waarbij je gebieden of details zoals groepjes bomen isoleert. Een mooie functie is de ring voor zoomtouchaanpassing, waarmee je het vasthouden van de zoom kunt aanpassen al naar gelang het onderwerp dat je fotografeert. Bovendien voorkomt deze functie dat de brandpuntsafstand per ongeluk wordt gewijzigd als je het objectief omhoog of omlaag beweegt."
David: "De brandpuntsafstand van de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM is erg handig voor landschapsfotografie, met name wanneer je elementen in de voorgrond wilt benadrukken. Ik heb dit objectief ook gebruikt voor het fotograferen van de nachtelijke hemel en het diafragma van f/2.8 komt van pas als je een kortere belichtingstijd wilt gebruiken zonder dat daarvoor een hoge ISO-waarde nodig is. Hij is fantastisch voor een brede opname van de nachtelijke hemel wanneer je daarin de hele Melkweg boven je wilt vastleggen. In dergelijke situaties moet je op je objectief kunnen vertrouwen, met het grootste diafragma kunnen fotograferen en toch scherpte en contrast over het volledige beeld hebben."
Mike meldt het volgende: "De Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM is nog beter dan zijn voorganger wat betreft beeldscherpte van rand tot rand. Hij blijft erg scherp bij alle brandpuntsafstanden en is met name indrukwekkend bij 16 mm wanneer er met volledig geopend diafragma wordt gefotografeerd. Bovendien krijg je met de 16mm-instelling een zichthoek die je doorgaans niet in foto's ziet. Het objectief is prima voor scènes met veel details, zoals stadsgezichten, en de brede zichthoek lijkt veel op wat we met onze ogen zien."
“Tilt-shiftobjectieven zijn vervaardigd met specialistische optica en worden vaak geassocieerd met architectuurfotografie, maar ze zijn ook geschikt voor landschapsfotografie", aldus David. "De 'shift'-functie is met name handig voor het corrigeren van naar elkaar toe lopende verticale lijnen. Als ik bijvoorbeeld een groothoekobjectief gebruik voor het fotograferen van een landschap met krachtige verticale lijnen in het kader, zoals een boom aan de rand, zal die boom onder een heel lelijke hoek het kader in komen. Met de ‘shift'-functie kun je dat prima compenseren.
En tegelijkertijd kun je met de 'tilt'-functie het scherpstelvlak veranderen. Je kunt dat gebruiken om alles op de voorgrond en in de verte volledig scherp te houden of om een minimale scherptediepte in te stellen waarbij er maar één element scherp is en de rest wazig.
"Ik gebruik mijn Canon TS-E 24mm f/3.5L II ook voor het maken van panoramische beelden waarbij je het objectief naar links, naar het midden en naar rechts kunt draaien om een breed panorama in post-productie te maken waarin de beelden heel goed op elkaar aansluiten."
Mike: "Zowel het Canon TS-E 17mm f/4L- als het Canon TS-E 24mm f/3.5L II-tilt-shiftobjectief zijn ontworpen om de allerbeste beeldkwaliteit te leveren met weinig vertekening en een uitstekende beeldscherpte van rand tot rand. Ze hebben UD-elementen (Ultra-low Dispersion) die vervaardigd zijn van speciaal glas dat licht gemakkelijker doorlaat en minder afbuigt. Bovendien zijn ze voorzien van sub-wavelength-structuurcoating (SWC), die eruitziet als het oog van een mot en in feite de lens bedekt met microscopisch kleine kegeltjes. Dat verzacht het licht en minimaliseert overstraling en reflecties."
Geschreven door
ARTIKEL
Landschapsfotograaf en Canon-ambassadeur David Noton vertelt over zijn nieuwste project – het fotograferen van 'samengevoegde' landschappen met de Canon EOS R
ARTIKEL
De wildlifefotograaf onthult hoe het Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-superteleobjectief uit de L-serie onmisbaar is gebleken.
ARTIKEL
De wetenschapper, wildlifefotograaf en Canon Ambassador vertelt ons hoe hij zijn ongelofelijke zee- en bergfoto's van de Noordse natuur maakt.
VERHALEN
Tijdens een opdracht voor National Geographic moest wildlife- en reservaatfotograaf Christian Ziegler bonobo's in het wild fotograferen. Er was maar één objectief geknipt voor die taak...
Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro