LANDSCHAP

De beste Canon-objectieven voor landschapsfotografie

Landschapsfotografen Valtteri Hirvonen en Radomir Jakubowski praten over hun favoriete objectieven voor het maken van prachtige opnamen van landschappen. Hierbij geven ze opties voor alle prijsklassen, brandpuntsafstanden en technische mogelijkheden.
Zachte wolken boven een rotsachtige bergketen met hier en daar bevroren grond, in de oranje gloed van de zonsondergang in de verte.

Natuurfotograaf Radomir Jakubowski gebruikt meerdere Canon-objectieven voor landschapsfotografie, waaronder het ultragroothoekobjectief, de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. "Dit is één van de beste objectieven die ik voor zonnesterren heb gebruikt", zegt hij. "Als je tegen de zon in fotografeert, is het echt indrukwekkend hoe goed overstraling wordt gecompenseerd." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 15mm, 1/8 sec, f/16 en ISO100. © Radomir Jakubowski

Door landschapsfotografie kun je in extreme weersomstandigheden terechtkomen. Vraag het maar aan landschapsfotograaf en Canon Ambassador Valtteri Hirvonen. Hij maakt regelmatig opnamen bij temperaturen van -35 °C in het noorden van Finland. "De camera en objectieven vormen mijn gereedschap, en ik ben er niet overdreven voorzichtig mee. Het is dus belangrijk dat ze weerbestendig zijn", zegt hij. "De prachtigste momenten gebeuren bij slecht weer. Als het stormt en iedereen thuisblijft, zijn in de natuur de meest magische momenten te zien. Ik wil dat mijn apparatuur het doet in dat soort situaties." Radomir Jakubowski is natuurfotograaf en Canon Ambassador, en is het helemaal eens met Valtteri. "Er is niets saaiers dan de blauwe lucht. Ik houd van stormen, ik houd van regen, ik houd van het licht dat voor je ogen verandert", zegt hij.

Toen Valtteri overstapte van zijn geliefde Canon EOS 5D Mark IV met EF-objectieven uit de L-serie naar de Canon EOS R5 met RF-objectieven uit de L-serie, kreeg hij meer vrijheid bij zijn landschapsfotografie. "Ik kan vanuit de hand opnamen maken met sluitertijden van een seconde en die zijn gewoon scherp. Geweldig. Ik vind het mooi hoe een statief je dwingt bedachtzaam te zijn, maar fotograferen vanuit de hand geeft je de vrijheid om sneller te bewegen."

De constructie van zowel de spiegelreflex- als de systeemcamera's van Canon is van grote kwaliteit, maar de evolutie van spiegelreflexcamera naar systeemcamera heeft veel voordelen gebracht. "Met RF-objectieven kun je betere beeldkwaliteit, een kortere scherpstelafstand, minder focus breathing (wat perfect is voor focus stacking), verbeterde beeldstabilisatie en een snellere autofocusmotor verwachten", zegt Mike Burnhill, de Senior Product Specialist van Canon Europe.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Valtteri's favoriete objectief voor landschapsfotografie is de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, maar al zijn objectieven hebben een unieke kant die nieuwe, creatieve mogelijkheden biedt. Hier vertellen Valtteri en Radomir over de objectieven in hun uitrusting, van groothoekobjectieven voor een brede zichthoek tot teleobjectieven om kleine details op afstand vast te leggen. Ondertussen vertelt Mike, expert op het gebied van objectieftechnologie, waarom deze objectieven zo geschikt zijn voor landschapsfotografie.

Je kunt het volledige bereik van Canon-objectieven gebruiken met de lensselectie-tool van Canon waarmee je de perfecte match voor je EOS-camera en je favoriete genre fotografie kunt vinden.

Zonnestralen verlichten een kalm wateroppervlak. Op de achtergrond is het silhouet van een klein eiland zichtbaar.

De geïntegreerde beeldstabilisatie (IBIS) van de Canon EOS R5 werkt in combinatie met de 5-stops optische beeldstabilisatie van het RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief. Hiermee worden verschillende soorten cameratrilling tegengegaan, waardoor Valtteri vanuit de hand scherpe foto's kan maken. "Ik kan op nieuwe manieren werken en hoef me minder zorgen te maken over de scherpte", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 70 mm, 1/8000 sec, f/4.5 en ISO100. © Valtteri Hirvonen

Een blauw-wit voertuig rijdt langs heuvels met gebouwen en velden, en bomen en bergen op de achtergrond.

De betaalbare Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM is een flexibel objectief dat perfect is voor reisfotografie. Zo kun je landschappen, portretten en zelfs wildlife fotograferen met één zoomobjectief. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 129mm, 1/800 sec, f/8 en ISO400.

1. Beste allround objectieven voor landschapsfotografie: Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM en Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

"De Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM is een geweldig allround objectief. Als je dat hebt, kun je zo'n beetje alle situaties aan. Ik heb dit objectief altijd bij me en 80% van de tijd is dit het enige objectief dat ik gebruik", zegt Valtteri. "Met mijn favoriete brandpuntsafstand van 50 mm zie ik vergeleken met mijn prime objectief geen kwaliteitsverschil – van het midden van de foto tot aan de randen – en f/2.8 is snel genoeg voor de meeste situaties. Een belangrijk voordeel is dat de RF-versie van het objectief ingebouwde stabilisatie heeft, wat de EF-versie niet heeft. Maar het gewicht en de grootte blijven gelijk."

Voor fotografen die de EF-vatting gebruiken, raadt Mike het Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief aan. "Dit is een fantastisch allround objectief met een uitstekende reputatie wat betreft prestaties. Het wordt beschouwd als een van de beste in zijn soort, van welke fabrikant dan ook. Door het snelle diafragma van f/2.8 is het objectief geschikt voor fotograferen bij weinig licht en met het groot diafragma kun je bovendien een onderwerp afzetten tegen de achtergrond met behulp van differentiële focus. En omdat het objectief uit de L-serie komt, is het ook weerbestendig. Je kunt erop vertrouwen dat als je buiten aan het werk bent en het weer omslaat, het zijn werk even goed blijft doen.

"Tijdens de ontwikkeling van de equivalente RF-versie was het een uitdaging om op de reputatie van EF-objectieven voort te bouwen en een nog betere versie te creëren voor de volgende tien jaar", legt Mike uit. "Canon moest de grenzen nog verder verleggen."

De Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM is een andere flexibele en betaalbare keuze voor landschapsfotografen. Met het 10x zoomobjectief kun je alles vastleggen, van groothoekopnamen van landschappen tot details op afstand in het landschap.

"Het is een geweldige optie als je veel reist", zegt Mike. "Dit objectief kan alles. Dus naast landschappen kun je ook portretten en wildlife fotograferen. Zet het op een Canon EOS R8 om een lichtgewicht camera te krijgen die alle populairste brandpuntsafstanden dekt."

Een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Dit veelzijdige en draagbare 10x zoomobjectief voor de EOS R System-serie weegt slechts 750 g en is ideaal als je maar één objectief wilt meenemen.
Het silhouet van een grote vogel met uitgestrekte vleugels tegen een met wolken bezaaide lucht.

"Met een teleobjectief moet je meer over de scherptediepte nadenken", legt Valtteri uit. "Waarop wil je scherpstellen? Moet je een kleiner diagfragma gebruiken? Deze beslissingen moet je maken tijdens het fotograferen. Ik begin meestal met een groot diafragma dat ik vervolgens verklein tot het goed is voor de situatie." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 124 mm, 1/640 sec, f/4.5 en ISO320. © Valtteri Hirvonen

Golven klotsen zachtjes tegen twee rotsformaties met op de achtergrond een donkeroranje lucht.

Deze dramatische foto van een donkeroranje lucht is gemaakt tijdens het gouden uur - 's zomers om 11 uur 's avonds in Finland. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 200 mm, 1/2000 sec, f/2.8 en ISO100. © Valtteri Hirvonen

2. Beste objectief voor landschappen op schaal: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Teleobjectieven bieden nieuwe, spectaculaire manieren om een landschap vast te leggen en onderwerpen te isoleren tegen een wazige achtergrond. Valtteri gebruikt deze techniek graag. "Als ik in mijn eigen land ben, gebruik ik vaak een teleobjectief", zegt hij. "Je probeert dan namelijk nieuwe, interessante details te ontdekken in een gewoon tafereel dat je vaak hebt gezien."

Dankzij de RF-vatting kreeg het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief een compleet nieuw ontwerp. "Het is ongeveer 35% korter en met slechts 1,07 kg ook nog eens lichter. De drie RF f/2.8-objectieven nemen zelfs minder ruimte in dan twee gelijksoortige EF-objectieven", zegt Mike. "Er is scherpstellen met Dual Nano, waardoor je nog sneller kunt scherpstellen en voor focus breathing kunt compenseren. De beeldkwaliteit wordt over het gehele zoombereik behouden. Je kunt dichterbij scherpstellen op 70 cm en het is net zo weerbestendig als de EF-versie. De 70-200mm is een multifunctioneel werkpaard voor iedere professionele fotograaf, in welk genre dan ook."

Een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Dit hoogwaardige f2.8-telezoomobjectief is derde in Canon's trio van essentiële RF-objectieven, levert uitzonderlijke beeldkwaliteit in een compacte behuizing en is bestand tegen alle omstandigheden.

Mike stelt ook dat het Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief een uitstekend medium teleobjectief is voor fotografen met een spiegelreflexcamera. "Veel landschapsfotografen fotograferen met een statief, maar als je in het veld vanuit de hand opnamen moet maken, heeft dit objectief een 3,5-stops Image Stabilizer om beelden scherp te houden", legt Mike uit. "Net als andere objectieven in de L-serie werkt de autofocus met een ringvormige USM-motor rondom het objectief, die heel snel scherpstelt. Desgewenst kan de autofocus handmatig worden uitgeschakeld door de scherpstelring aan te raken. Het objectief heeft een fluorcoating om het schoon te houden. Als het regent, loopt het water er gewoon vanaf zonder op te drogen en vlekken achter te laten die de beeldkwaliteit beïnvloeden."

Een kleine vogel zit op een tak omringd door groene bladeren. Een paar bladeren zijn scherp, maar de rest van de achtergrond is wazig.

Met een superteleobjectief, zoals de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM of het vergelijkbare EF-objectief, de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, kun je op details binnen het landschap scherpstellen, zoals deze kleine vogel op een tak. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief, ingesteld op 500 mm, 1/1250 sec, f/7.1 en ISO5000. © Robert Marc Lehmann

3. Beste lange objectief voor landschapsfotografie: Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM

"Voor landschapsfotografie ligt de keus voor teleobjectieven niet altijd voor de hand", zegt Mike. "Maar je kunt ze gebruiken om een scène op een andere manier te bekijken. Met name met het Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief kun je een perspectief op een object creëren dat vanuit andere hoeken onmogelijk is. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een landschap met heuvels comprimeren of objecten op de horizon isoleren. Je wilt niet altijd een panoramische afbeelding."

"Met een teleobjectief kun je zelfs in saaie landschappen interessante composities vinden", voegt Valtteri toe. "Kleine details vinden, spelen met licht in de scène en alleen daarop scherpstellen. Dat is met een groothoekobjectief veel lastiger. En het is ook makkelijker om wildlife in de scène vast te leggen."

De Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM heeft vergelijkbare functies als het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, dat Mike aanraadt voor gebruikers van EF-vattingen die een superteleobjectief voor landschapsfotografie nodig hebben. Daarnaast heeft de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM een ring voor zoomtouchaanpassing, Nano USM waardoor sneller scherpstellen mogelijk is en een extra stabilisatiestop bij gebruik met camera's als de Canon EOS R5 en de EOS R6 Mark II. "Dit objectief is net zo groot als het EF 100-400 mm-objectief en is iets lichter, maar biedt een groter brandpuntbereik", zegt Mike. "Als je opnamen maakt met de EOS R5 kun je scherpe foto's maken vanuit de hand met sluitertijden van 1/8 sec en een brandpuntsafstand van 500 mm.

Een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief.

Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief

Met 5-stops beeldstabilisatie en L-serie-kwaliteit levert dit objectief unieke prestaties en beeldkwaliteit, dankzij de UD-objectiefelementen en ASC-coatings voor ongeëvenaard contrast en scherpte.

"Veel mensen beschouwen dit als een brandpuntsafstand voor sport- en wildlifefotografie, maar het werkt ook perfect voor landschappen", legt Mike uit. Het gaat erom dat je op een andere manier naar landschappen kijkt, waarbij je gebieden of details zoals groepjes bomen isoleert. Een mooie functie is de ring voor zoomtouchaanpassing, waarmee je het vasthouden van de zoom kunt aanpassen al naar gelang het onderwerp dat je fotografeert. Bovendien voorkomt deze functie dat de brandpuntsafstand per ongeluk wordt gewijzigd als je het objectief omhoog of omlaag beweegt."

Een helderblauwe lucht boven een rustige, diepblauwe zee met een dunne strook land ertussen en een paar fel gekleurde boten tegen een havenmuur.

Naast een instelbare bedieningsring is het ultragroothoekobjectief Canon RF 10-20MM F4L IS STM voorzien van een aanpasbare objectieffunctieknop. "Je kunt er verschillende functies aan toewijzen, zoals het wisselen tussen AF-modi", legt Mike uit. "Je zou de knop zelfs kunnen gebruiken om de scherpstelling vast te houden. Een extra knop die je kunt gebruiken zonder je oog van de zoeker te hoeven halen, geeft net dat beetje extra bedieningsgemak." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 10-20MM F4L IS STM-objectief, ingesteld op 10mm, 1/2000 sec, f/11 en ISO1000.

4. Beste ultragroothoekobjectief voor landschapsfotografie: Canon RF 10-20MM F4L IS STM

Ultragroothoekobjectieven kunnen weidse landschappen in één frame vatten, maar de Canon RF 10-20MM F4L IS STM verlegt echt grenzen op dit gebied. "Dit objectief is in veel opzichten het eerste in zijn soort", vertelt Mike. "Het is het breedste full-frame objectief met een vast diafragma en ook het breedste full-frame objectief met automatische scherpstelling en IS."

De Canon RF 10-20MM F4L IS STM is een RF-interpretatie van de klassieke EF 11-24mm f/4L USM. Maar dankzij het ontwerp van de RF-vatting weegt het objectief maar de helft van zijn EF-equivalent.

"Systeemcamera's gaven ons de mogelijkheid om terug naar de tekentafel te gaan en een eenvoudiger ontwerp te creëren", legt Mike uit. "Met de Canon RF 10-20MM F4L IS STM is er alleen een focusgroep met één element. Dit betekent dat dit het eerste objectief uit de L-serie is waar we een STM-scherpstelmotor in konden zetten. STM's zijn niet zo krachtig als USM’s. Daarom zijn ze niet in objectieven uit de L-serie gebruikt, omdat die meestal grote focusgroepen hebben. Maar STM's zijn compacter en veel stiller en dus uitstekend voor video’s.

"De STM bouwt voort op de standaard STM’s die we in consumentenobjectieven gebruiken en biedt daarnaast continu handmatig scherpstellen."

Ook nieuw is dat de Canon RF 10-20MM F4L IS STM een nieuw type Image Stabilizer introduceert dat speciaal is ontworpen voor groothoekobjectieven. "Als een groothoek wordt gebruikt bij een camera met IBIS, dan kan het beeld in de hoeken wat bewogen lijken", vertelt Mike. "Dat wordt eerder veroorzaakt door een shift van perspectief dan door de stabilisatie. En hoewel dit vooral zichtbaar is in video's, kunnen ook stilbeelden last krijgen van wazige hoeken.

"Het nieuwe Peripheral Correction Image Stabilization-systeem dat is ontwikkeld voor ultragroothoekobjectieven, combineert de IS-systemen in de camera en het objectief om dat te verminderen", aldus Mike. "De Canon RF 10-20MM F4L IS STM biedt een 5-stops IS in een normale body of 6-stops op een camera met IBIS, maar dat omvat nu bijna het hele beeld in plaats van alleen het midden. Je krijgt dus heldere, scherpe video- en stilbeelden van rand tot rand."

Bij een ondergaande zon springt een man van de ene rots naar de andere. Zijn reflectie is te zien in het water tussen de rotsen.

Het Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief haalde Valtteri uit zijn comfortzone, waardoor hij werd uitgedaagd om nieuwe hoeken te vinden die hij anders misschien niet zou hebben geprobeerd. "Ik had deze foto niet met een ander objectief kunnen maken", zegt hij. "De beeldhoek zorgt ervoor dat de vijver heel groot lijkt en de persoon bevond zich op slechts een meter afstand. Ik maakte de opname richting de laagstaande zon voor een gouden gloed." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 14mm, 1/3200 sec, f/4 en ISO320. © Valtteri Hirvonen

5. Beste groothoekobjectieven voor landschapsfotografie: Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en Canon RF 14-35mm F4L IS USM

De Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM is een toonaangevend objectief dat de robuustheid en technische mogelijkheden van de RF-serie perfect samenvat. Om deze reden is het een must-have geworden voor wildlife- en landschapsfotografie. "Als je op zoek bent naar een snel diafragma om nachtlandschappen zoals het noorderlicht en sterren vast te leggen, moet je echt gaan voor de RF 15-35mm F2.8L IS USM", zegt Radomir.

Volgens Mike is dit hoogwaardige objectief de meest voor de hand liggende keuze. "Dit is de ster van de RF-serie", vertelt hij. "Dit objectief heeft in zijn geheel de beste beeldscherpte van rand tot rand en de minste vertekening. Het objectief beschikt over 5-stops beeldstabilisatie, is weerbestendig en dankzij het snelle diafragma zijn de sluitertijd en ISO korter, waardoor je het sterrenlandschap kunt vastleggen zonder dat het beeld onscherp wordt door het draaien van de aarde."

The RF 15-35mm F2.8L IS USM biedt ook ingebouwde compensatie voor focus breathing, een videofunctie waarmee je de focus kunt verschuiven zonder dat dit vergroting veroorzaakt. Deze techniek werkt ook voor stilstaande beelden, dus je kunt gebruikmaken van minder scherptediepte met behoud van beeldscherpte van rand tot rand door meerdere foto's te maken en ze vervolgens in de camera samen te voegen.

"Landschapsfoto's moeten scherp zijn, dus veel mensen denken dat alles op f/22 ingesteld moet staan als je begint", vertelt Mike. "Maar met dit objectief en een body zoals de Canon EOS R10, de EOS R7 of de EOS R3 (met de bijgewerkte firmware) kun je focus bracketing gebruiken en foto's in een stack plaatsen in de camera."

RF 15-35mm F2.8 L IS USM

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Met een ultragroothoek en buitengewone scherpte dankzij de optische kwaliteit van de L-serie en de 5-stops beeldstabilisatie voor dynamische hoeken, zelfs in kleine ruimten.

Het Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief is compacter dan de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en het vergelijkbare EF-objectief, de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM. Daarnaast biedt het een grotere beeldhoek, maar wel met één stop minder licht. "Als je een groothoekobjectief op je camera zet, wordt je uitgedaagd om interessante hoeken te vinden, zoals reflecties in de zee", zegt Valtteri. "Natuurlijk zijn er ook situaties waarin je het gewoon nodig hebt, zoals bij opnamen in kleine ruimtes."

Mike voegt daaraan toe: "Het voordeel van de Canon RF 14-35mm F4L IS USM is de grotere zichthoek met Ultra Low Dispersion (UD) en asferische elementen die zijn ontworpen om te compenseren voor allerlei objectiefafwijkingen die typisch zijn voor zo'n compact groothoekobjectief."

Mike raadt nog steeds het Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief aan voor EF-gebruikers die een groothoekobjectief aan hun uitrusting willen toevoegen. "Het blijft erg scherp bij alle brandpuntsafstanden en is met name indrukwekkend bij 16 mm wanneer er met volledig geopend diafragma wordt gefotografeerd. Bovendien krijg je met de 16mm-instelling een zichthoek die je doorgaans niet in foto's ziet. Het objectief is prima voor scènes met veel details, zoals stadsgezichten, en de brede zichthoek lijkt veel op wat we met onze ogen zien."

Een meer omringd door bergen onder een met wolken bezaaide lucht.

Dankzij het variabele diafragma van het ultragroothoekobjectief Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM heeft Canon de kosten laag kunnen houden zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit. "Dit houdt in dat het optische ontwerp compacter is", vertelt Mike. "Bij objectieven met een vast diafragma is er ruimte nodig voor de groothoekkant, terwijl de grootte van de opening bij een variabel systeem hetzelfde blijft. Vandaar dat dit objectief compacter, een stuk lichter en daarom ook goedkoper is." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objectief, ingesteld op 15mm, 0,6 sec, f/11 en ISO100. © Verity Milligan

6. Beste landschapsgroothoekobjectieven voor beginnende fotografen: Canon RF 16mm F2.8 STM, Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM en Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een fantastische optie voor enthousiaste fotografen die hun landschapsfotografie naar een hoger niveau willen tillen. "Van oudsher is het ontwerpen van 16mm-objectieven voor spiegelreflexcamera's best ingewikkeld. Je kijkt al snel naar veel extra glas en hogere kosten als je het optische punt 16mm van de sensor wilt hebben", vertelt Mike. "Maar dankzij de RF-objectiefvatting bestaat er extreem snelle communicatie tussen objectief en camera, waardoor de 16mm een eenvoudiger product wordt, en ook een betaalbare optie."

De beste eigenschappen van dit objectief zijn de prijs en de draagbaarheid. "Dit objectief laat je gewoon op je camera zitten en je krijgt altijd die prachtige groothoekweergave", zegt Mike.

De Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM is ook een fantastische optie voor fotografen die graag groothoekopnamen van landschappen willen maken. "Het is een geweldig multifunctioneel objectief", zegt Mike. "Het diafragma is heel helder, dus je kunt het objectief gebruiken bij weinig licht en niet alleen voor traditionele landschappen, maar ook voor stedelijke landschappen. Bovendien beschikt het over uitstekende macrofuncties.

"Dit objectief is perfect als je met een statief gelaagde landschapsfoto's wilt maken", voegt Mike toe.

RF 24mm F1.8 MACRO IS STM FRA-1x1

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

Een speciaal prime-objectief voor liefhebbers van landschapsfotografie die op zoek zijn naar minder vertekening en beelden van hogere kwaliteit.

De Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM is een goede aankoop voor fotografen die in de landschapsfotografie willen stappen met een betaalbare zoom. "Dit is waarschijnlijk één van de goedkoopste ultragroothoekobjectieven op de markt, en het heeft 5,5-stops beeldstabilisatie", zegt Mike.

Het ideale brandpuntsbereik voor landschapsfotografie is 15-30mm, en met dit prestatieniveau voor deze prijs gaan veel deuren open op creatief vlak: "Het maakt niet uit of dat nu inhoudt dat je dichterbij een mountainbiker komt of dat je naar een meer uitdagende locatie gaat", voegt Mike toe.

Als je een APS-C-systeemcamera gebruikt, zoals de Canon EOS R7 of de EOS R10, zijn deze landschapsgroothoekobjectieven voor beginners een fantastische introductie voor objectieven uit de RF-serie, aangezien ze prestaties leveren die je nodig hebt om je vaardigheden als fotograaf te verbeteren. Meer aanbevelingen vind je in deze Laat je inspireren-gids met de beste objectieven voor landschapsfotografie voor beginners.

Een close-up van boomschors omringd door de bladeren van een rode plant.

De Canon RF 35mm F1.8 MACRO STM is een compact, flexibel objectief voor landschappen, omgevingsportretten en stadsgezichten. "Ik ben geen macrofotograaf, maar dit objectief hielp me anders te denken en nieuwe ideeën uit te proberen", zegt Valtteri. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO STM-objectief, ingesteld op 1/80 sec, f/10 en ISO100. © Valtteri Hirvonen

Een klein gebouw wordt weerspiegeld in kabbelend water, waardoor de reflectie wordt vervormd.

"Als je een compacte optie hebt, zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO STM, kun je prachtige beelden vastleggen op onverwachte momenten", zegt Mike. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO STM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/3,5 en ISO200. © Valtteri Hirvonen

7. Beste objectief voor landschapsfotografie op korte afstand: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

De Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM is betaalbaar, multifunctioneel, compact en discreet, en past goed bij Valtteri's aanpak om scherp te stellen op individuele elementen in een scène. Het stimuleerde hem om nieuwe technieken uit te proberen. "Als je maar één brandpuntsafstand gebruikt, begin je dingen op een nieuwe manier te zien", legt hij uit. "Een groothoekobjectief waarmee je van zo dichtbij kunt scherpstellen is ongebruikelijk, bijvoorbeeld. Ik gebruik het om kleine details in het bos te vinden, maar je hebt ook een groothoek waarmee je de bomen in de achtergrond kunt zien. Ik ben altijd op zoek naar details, iets om op scherp te stellen, en leg niet altijd alles vast wat ik kan zien."

De RF 35mm F1.8 MACRO IS STM heeft een aanpasbare bedieningsring om de belichting te veranderen en een nieuw, optisch ontwerp. "In spiegelreflexcamera's moet elk objectief met een brandpuntsafstand van meer dan 40 mm een retrofocusontwerp hebben", zegt Mike. "Het optische ontwerp is het tegenovergestelde van EF-objectieven, waarbij het grootste objectiefelement van de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM zich aan de achterkant bevindt. In combinatie met de grotere RF-objectiefvatting betekent dit dat het licht rechter op de sensor valt, waardoor de kwaliteit in de hoeken van de afbeelding wordt verbeterd. Er is minder vertekening, zoals chromatische aberraties en vervaging van licht. Je kunt heel dichtbij komen met een halve vergrotingsfactor, wat ideaal is voor het vastleggen van spinnenwebben en ochtenddauw."

Het Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Een groothoek prime met een snel maximaal diafragma van f/1.8 en macromogelijkheden.

Voor landschapsfotografen die een licht, betaalbaar prime 35mm-objectief voor een EF-vatting willen, raadt Mike de Canon EF 35mm f/2 IS USM aan. Dit objectief heeft 4-stops beeldstabilisatie, een snel diafragma van f/2 voor opnamen bij minder licht en een korte scherpstelafstand van 0,24 m voor close-ups. "De Canon EF 35mm f/2 IS USM is een prachtig objectief – compact en licht, maar met uitstekende prestaties", legt Mike uit. "Dit is een van mijn favoriete objectieven. Het is erg veelzijdig waardoor het een ideaal objectief is om mee te reizen en stedelijke en conventionele landschappen vast te leggen."

Een figuur in een kajak peddelt de horizon tegemoet, waarbij het water en de lucht een oranje getinte gloed hebben.

De Canon RF 24-105mm F4L IS USM biedt een uitstekende beeldkwaliteit bij groothoek-, standaard- en grote brandpuntsafstanden. Dit zorgt voor een groot aantal opties voor het kadreren bij het fotograferen van landschappen. Het robuuste ontwerp van de L-serie biedt bovendien bescherming tegen stof en vocht bij buitenopnamen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 105mm, 1/2500 sec, f/4 en ISO100. © Jake Baggaley

8. Beste objectief voor veelzijdigheid: Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Canon RF 24-105mm F4L IS USM is een van de meest veelzijdige objectieven voor het fotograferen van landschappen. Het langere bereik van dit full-frame zoomobjectief biedt nieuwe creatieve mogelijkheden voor landschapsfotografie – of je nu interessante elementen binnen een breder beeld wilt isoleren of op grotere afstanden wilt fotograferen om lagen in het landschap veel dichterbij te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

De Canon RF 24-105mm F4L IS USM is een geweldig objectief voor het fotograferen van reislandschappen, suggereert Mike. "Het is superlicht en compact, heeft een 5-stops Image Stabilizer en bestrijkt het merendeel van de brandpuntsafstanden die de meeste mensen nodig hebben als ze beginnen.

"Bij landschappen focussen we ons vaak op de brede instelling, maar je kunt ook prachtige omgevingsbeelden met het telefoto-objectief maken", zegt Mike. "Met een langere brandpuntsafstand kun je landschappen een beetje comprimeren. Veel van de prachtige foto's van Toscaanse velden zijn gemaakt vanaf de top van een heuvel met behulp van langere brandpuntsafstanden. Met een 24-105mm objectief heb je dus een klassiek groothoekobjectief én een teleobjectief zodat je ook die landschappen op afstand vast kunt leggen."

Een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Het 24-105mm objectief levert groothoek-, standaard- en grote brandpuntsafstanden, terwijl een 5-stops Image Stabilizer ervoor zorgt dat de scherpte behouden blijft bij het fotograferen van landschappen bij weinig licht.
Tim Coleman, Jack Fitter and Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro