ARTIKEL

De beste Canon-apparatuur voor fotografie bij weinig licht en nachtfotografie

Ontdek de Canon EOS R System-camera's en -objectieven voor ongeëvenaarde prestaties en beeldkwaliteit wanneer je 's nachts of binnen bij weinig licht opnamen maakt.
Een weerspiegelend meer onder een sterrenhemel, gefotografeerd bij weinig licht. Op de voorgrond staan twee pollen riet, op de achtergrond is een uitgestrekte bergketen te zien.

"De EOS R System-camera's van Canon hebben een ongeëvenaarde mate van detail en structuur bij fotograferen bij weinig licht, en toch blijft de beeldruis echt tot een absoluut minimum beperkt," aldus Mike Burnhill van Canon Europe. Deze spectaculaire nachtfoto is gemaakt met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, een combinatie die Mike met name aanraadt voor astrofotografie. Gefotografeerd bij 15mm, 25 sec, f/6.3 en ISO3200. © Ulla Lohmann

Met Canon's state-of-the-art EOS R System-camera's en RF-objectieven kun je onder alle weersomstandigheden aan de slag, maar dankzij hun geavanceerde technologieën zijn ze met name voor fotografie bij weinig licht een uitstekende keuze. Dit geldt zelfs voor extreme situaties waarbij het lange tijd lastig was om een goede beeldkwaliteit en all-round prestaties te behouden, zoals 's nachts opnamen maken zonder kunstmatige lichtbron of fotograferen in een kolenmijn, waarbij het juist om het tonen van de sfeer gaat en een flitser niet geschikt is.

"De belangrijkste technische uitdaging van nachtfotografie is het verschil tussen wat je met het oog kunt zien en wat je met de camera kunt vastleggen," zegt Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe. "Dankzij het enorm brede dynamische bereik van wat de mens kan zien, kunnen we zelfs als het bijna donker is nog veel details waarnemen, maar diezelfde details reproduceren in een camerasysteem is een ware uitdaging.

"Dat gezegd hebbende: een probleem van spiegelreflexcamera's in het donker is dat je afhankelijk bent van omgevingslicht als je door de optische zoekers kijkt, en dan bestaat de kans dat je vrijwel niets ziet. Maar EOS R System-camera's hebben een elektronische zoeker, waarvan je de helderheid kunt aanpassen. Oftewel: je kunt zien in het donker. Bovendien krijg je door belichtingssimulatie een nauwkeurig voorbeeld van de belichtingsniveaus en andere instellingen die je hebt toegepast. Daarnaast bieden EOS R System-camera's ook automatische scherpstelling in bijna volledige duisternis. Dat kan hét verschil maken tussen de perfecte opname krijgen en je kans mislopen, omdat je niet zelf kunt zien waarop is scherpgesteld."

Door doorbraken in het ontwerp van beeldsensoren en beeldprocessortechnologie in het EOS R System-assortiment wordt een ongeëvenaarde beeldkwaliteit geleverd, zelfs bij zeer hoge ISO-instellingen. Geavanceerde beeldstabilisatiesystemen die tot wel 8-stops beeldstabilisatie bieden, zorgen voor totaal nieuwe mogelijkheden voor fotografie bij weinig licht en nachtelijke straatfotografie.

Hier onthult Mike de beste Canon-systeemcamera voor nachtfotografie en de apparatuur die elke fanatieke fotograaf van opnamen bij weinig licht in de tas zou moeten hebben.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een nachtelijke hemel boven een meer, met bomen en heuvels eromheen die in het water worden weerspiegeld. In de lucht zijn sterren en meteoren te zien.

Dankzij de 45MP-beeldsensor van de nieuwe generatie en de DIGIC X-processor kun je met de Canon EOS R5 een sensationele mate van fijne details vastleggen, zelfs bij hoge ISO-instellingen. Dit wordt nog eens versterkt door tot maar liefst 8 stops aan beeldstabilisatie en een geavanceerd systeem voor automatische scherpstelling dat ook werkt als het bijna helemaal donker is. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM), ingesteld op 30 sec, f/7.1 en ISO5000. © Ulla Lohmann

1. Beste systeemcamera-uitrusting voor landschappen bij weinig licht en nachtelijke landschappen

"Je kunt hiervoor eigenlijk alle EOS R System-camera's gebruiken, maar ik geef zelf de voorkeur aan de Canon EOS R5," vertelt Mike. "Deze camera biedt veel Megapixel zodat je ultrafijne details behoudt en geavanceerde beeldstabilisatie voor maximaal 8 stops. Hierdoor kun je vanuit de hand fotograferen en met de beeldhoeken spelen, wat eerder onmogelijk was. De hoeveelheid ruis bij hoge ISO-instellingen is groter dan in de foto's met een hoge ISO-waarde van de Canon EOS R6, maar omdat je zo'n hoge resolutie hebt, kun je voor de beelden waar nodig de instelling verlagen, bijvoorbeeld van 45 naar 30 Megapixel. En daarna kun je met resampling de ruis nog verder beperken."

The Canon EOS R5 camera

Canon EOS R5

De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen.

Het objectief dat Mike bij voorkeur gebruikt voor landschapsfotografie en nachtfotografie bij weinig licht is de Canon RF 28-70mm F2L USM, die een groot aantal brandpuntsafstanden biedt, en een snel diafragma van f/2. Hoewel dit objectief geen optische beeldstabilisatie biedt, kun je nog wel maximaal 8-stops beeldstabilisatie krijgen door het met de EOS R5 te koppelen. Dankzij de relatief grote beeldcirkel heeft de ingebouwde IS voldoende ruimte om de sensor te bewegen voor het stabiliseren van het beeld, zonder het risico dat de beeldranden worden afgesneden.

Je kunt ook EF-objectieven gebruiken op EOS R System-camera's, zonder kwaliteitsverlies of minder functionaliteit, via een EF-EOS R-vattingadapter. Als je deze optie kiest, is de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM ideaal. "Toen dit objectief op de markt kwam, was dat echt grensverleggend voor de mogelijkheden van een standaardzoomobjectief," vertelt Mike, "Het werd meteen een klassieker voor professionele fotografie."

Een enorme fabriek en de industriële omgeving ervan in de nacht. De fabriek is volop verlicht en op de achtergrond zijn de contouren van een stad zichtbaar.

De full-frame CMOS-sensor van de Canon EOS R3 is voorzien van twee circuitlagen die op elkaar zijn gestapeld om de lichtgevoeligheid te verhogen en beeldruis te verminderen. De EOS R3 is een uitstekende camera voor professionele fotografen die fotograferen bij weinig licht, dankzij een gevoeligheid van tot wel ISO120.400, 8-stops beeldstabilisatie en een heldere elektronische zoeker. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 24-70mm F2.8 L IS USM-objectief, ingesteld op 59mm, 13 sec, f/5.6 en ISO100.

2. Beste systeemcamera-uitrusting voor nachtelijke stadslandschappen en straatfotografie

Alleen al het tonale bereik van nachtelijke stadslandschappen kan voor elke camera een ware uitdaging zijn. "Vaak is er een enorm verschil tussen helder verlichte gebieden en bijna zwarte schaduwen," legt Mike uit. "De Canon EOS R3 maakt HDR-beelden (High Dynamic Range) ín de camera en komt zo echt tot zijn recht. Andere EOS R System-camera's hebben deze functie ook wel, maar dankzij de supersnelle opnamen en het uitlezen van gegevens van de EOS R3 kun je in amper 30 milliseconden maar liefst drie opnamen met belichtingsbracketing maken. Oftewel: in een flits van een seconde kun je, zelfs van bewegende objecten, HDR-beelden maken.

De Canon EOS R3-camera.

Canon EOS R3

Vergankelijke momenten door de tijd, vastgelegd op beeld op een nooit eerder vertoonde manier. Welkom in de toekomst van de actiefotografie.

"Je kunt gemakkelijk weidse stadslandschappen in het kader krijgen omdat de Canon RF 14-35mm F4L IS USM niet alleen heel compact is voor een ultragroothoekzoomobjectief, maar ook maximaal 8 stops aan beeldstabilisatie biedt als je hem combineert met de nieuwere camera's," vervolgt Mike. "De Canon RF 24-105mm F4L IS USM heeft niet zo'n grote beeldhoek, maar biedt je wel meer telefotobereik met hetzelfde constante diafragmabereik van f/4. Dit is snel genoeg voor nachtelijke stadslandschappen en straatfotografie.

"Voor spontane straatopnamen vormen de ultracompacte Canon EOS RP en het Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief een uitstekende combinatie. De gestabiliseerde Canon EF 35mm f/2 IS USM is een ideaal alternatief met EF-vatting; dit heeft dezelfde traditionele 35mm-brandpuntsafstand waar fotografen voor straatfotografie vaak de voorkeur aan geven – breed genoeg om het omliggende gebied vast te leggen wanneer je scherpstelt op een onderwerp. Ook behoud je een natuurlijk perspectief."

Een close-upportret van een vrouw met donker haar, met roze lippenstift en oogschaduw, bij weinig licht.

De Canon EOS R6 is een fantastisch veelzijdige camera, en combineert een beeldsensor van 20 Megapixel met een DIGIC X-processor van de nieuwste generatie, voor een prachtige beeldkwaliteit met weinig ruis voor zowel foto's als video's. De camera bevat bovendien technologie voor gezichts- en oogdetectie die zelfs bij heel weinig licht prima werken. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/1.8 en ISO250. © Ejiro Dafé

3. Beste systeemcamera-uitrusting voor portretten bij weinig licht

Mike gebruikt zelf het liefst de Canon EOS R6 voor portretfotografie bij weinig licht. "Deze camera heeft veel dezelfde functies als de EOS R5, maar biedt daarnaast zelfs in nog donkerdere omstandigheden automatische scherpstelling, helemaal tot -6.5EV, meer dan de -6EV van de EOS R5," zegt hij. "De intelligente technologie voor automatische scherpstelling voor gezichts- en oogdetectie, die mogelijk is door kunstmatige intelligentie en deep learning, werkt zelfs bij heel weinig licht nog uitstekend. Dit betekent dat je bij portretfotografie moeiteloos nauwkeurig kunt scherpstellen bij een heel geringe scherptediepte en je je kunt concentreren op de creatieve elementen, zoals de houding en compositie om een fantastische foto te maken. Zoals eerder gezegd biedt de uiterst effectieve beeldstabilisatie de vrijheid van fotograferen vanuit de hand.

Canon EOS R6

Wat je ook vastlegt, hoe je het ook vastlegt, met de EOS R6 kun je creatief zijn op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden.

"De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is een favoriet objectief voor portretfotografie tijdens bruiloften en evenementen, dankzij het grote aantal brandpuntsafstanden en de uitstekende beeldkwaliteit. Maar mijn eerste keus is zonder enige twijfel de Canon RF 85mm F1.2L USM DS. Dit objectief is geoptimaliseerd voor fotograferen met een grote objectiefopening en dankzij de verbetering met Defocus Smoothing krijgen klassieke bokeh-schijven, die ontstaan door onscherpte lichtbronnen, heel zachte contouren.

"Als je een compact, relatief goedkoop alternatief zoekt, is de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM een slimme keuze. Dat geldt ook voor de Canon RF 50mm F1.8 STM; dankzij het snelle diafragma is met dit objectief altijd nog 7-stops beeldstabilisatie mogelijk als je het combineert met de EOS R6, ondanks het feit dat deze camera geen Optical Image Stabilizer heeft.

"De beste alternatieven voor EF-vattingen zijn de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, Canon EF 85mm f/1.4L IS USM en Canon EF 50mm f/1.8 STM.

"Wil je portretten bij weinig licht iets extra belichten, dan is een flitser handig," voegt Mike toe. "De Canon Speedlite EL-1 is fantastisch, want deze flitser heeft een erg lage minimumuitvoer van 1/18000e van het maximale vermogen. Hierdoor is het mogelijk om een heel klein beetje licht toe te voegen, zonder de sfeer van de omgeving en achtergrond kwijt te raken."

Meerdere kleurrijke lichtsporen lopen rondom een model dat haar handen op haar heupen houdt voor een zwarte achtergrond.

Snelle diafragma's zijn niet nodig wanneer je lange sluitertijden gebruikt, zodat je kunt 'schilderen' met licht of lichtsporen kunt fotograferen. Het opmerkelijk compacte Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief weegt slechts 395 g, maar biedt desondanks een groot aantal brandpuntsafstanden. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief, ingesteld op 44mm, 13 sec, f/16 en ISO100.

4. Beste systeemcamera-uitrusting voor lichtsporen en schilderen met licht

Voor het vastleggen van lichtsporen en het schilderen met licht zijn er volgens Mike niet echt specifieke criteria voor de gekozen camera's en objectieven. "Je gaat waarschijnlijk lange sluitertijden gebruiken, dus je hebt geen objectief nodig met een snel diafragma. Maar de mogelijkheid om de camera op afstand te bedienen, kan wel enorme voordelen opleveren, dus het is handig om een camera zoals de Canon EOS RP te gebruiken in combinatie met de Canon Camera Connect-app. Je kunt de camera volledig bedienen vanaf je smartphone, via Bluetooth of door een Wi-Fi hotspot te maken. Dus om te schilderen met licht kun je je op een goede plek opstellen en vervolgens de belichting starten en stoppen en de resultaten controleren zonder telkens heen en neer naar de camera te hoeven rennen. Wat lichtsporen betreft, kun je door de bediening op afstand trillingen voorkomen die ontstaan wanneer je de camera aanraakt.

"Voor dit soort nachtopnamen is het Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief een perfecte keuze. Dankzij het compacte formaat en het lage gewicht past dit objectief erg goed bij de EOS RP. Ook de prijs is aantrekkelijk. Het grote zoombereik biedt meer veelzijdigheid; het relatief kleinere diafragma hoeft geen nadeel te zijn als je lange sluitertijden gebruikt."

The Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Profiteer van alle voordelen van de full-frame EOS R-serie met een veelzijdig, multifunctioneel 24-105mm-objectief met ingebouwde Optical Image Stabilizer die je foto's en video's stabiel houdt.
Foto met lange sluitertijd van een sterrenhemel met diverse meteoorsporen, allemaal zichtbaar boven de boomtoppen.

De groothoekversie uit de Canon's 'drie-eenheid' van f/2.8 RF-zoomobjectieven is het RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, dat ideaal is voor het fotograferen van alles, van volgepakte interieurs tot weidse buitenlocaties. Dankzij het snelle, constante diafragmabereik en de brede beeldhoeken is dit objectief perfect om in een sterrenhemel meteoren te fotograferen. De uitstekende beeldkwaliteit wordt verder versterkt dankzij drie asferische optische elementen en twee optische UD-elementen (Ultra-low Dispersion). Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 18mm en gemaakt met verschillende belichtingen bij 14 sec, f/2.8 en ISO3200. © Fergus Kennedy

5. Beste systeemcamera-uitrusting voor astrofotografie

"Voor astrofotografie raad ik absoluut de Canon EOS R5 aan, vanwege de hoge resolutie," zegt Mike. "Het is vaak essentieel dat je zo veel mogelijk kleine details in de lucht behoudt. Dat kan een groot probleem zijn als kleine sterren niet in de foto te zien zijn. Het verbaast me steeds weer hoeveel details van de nachtelijke hemel je met deze camera kunt vastleggen. Ik heb weleens foto's gezien die met een EOS R5 en een Canon RF 800mm F11 IS STM-objectief en een Canon Extender RF 2x zijn gemaakt, waarbij je gewoon de ringen van Saturnus goed kon zien.

"Over het algemeen heb je voor astrofotografie relatief snelle sluitertijden nodig, zodat het licht van sterren en andere hemellichamen niet over de hemel wordt uitgesmeerd. Brede beeldhoeken en grote diafragma's zijn de ideale combinatie, en de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM is de meest voor de hand liggende keuze. Als je op zoek bent naar een compactere, lichtere en goedkopere optie, is de Canon RF 16mm F2.8 STM ideaal. Voor EF-objectieven met een vattingadapter zou ik het Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-zoomobjectief of de Canon EF 14mm f/2.8L II USM-prime kiezen."

Het Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Canon's snelste ultragroothoekzoom met een Nano USM-motor, 5-stops beeldstabilisatie, plus 3 asferische elementen en 2 UD-elementen voor verbluffende scherpte.
Een bewegende danser met ontbloot bovenlijf, gefotografeerd bij weinig licht door het goudkleurige kozijn van een luxueus vertrek.

Voor Mike is het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief de perfecte keuze voor all-round foto's en video-opnamen bij weinig licht, vooral in combinatie met de Canon EOS R6. "Deze camera en dit objectief leveren samen de 8 stops aan beeldstabilisatie, wat voor het maken van foto's én video's uiterst effectief is," zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/350 sec, f/2.8 en ISO800. © Javier Cortés

6. Beste multifunctionele systeemcamera-uitrusting voor foto's en video's bij weinig licht

Voor ultieme all-round veelzijdigheid en prestaties bij het maken van foto's en video's bij weinig licht, raadt Mike de Canon EOS R6 en het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-zoomobjectief aan. "De EOS R6 levert een uitzonderlijke beeldkwaliteit bij heel hoge ISO-instellingen. Daarnaast is het Nano USM-systeem van het objectief voor automatische scherpstelling supersnel voor foto's, maar ook vloeiend en stil als je de focus in video's wilt veranderen. Je kunt zelfs de overgangssnelheid voor automatische scherpstelling aanpassen als je video-opnamen maakt, zodat je scherpstelling precies de look and feel krijgt die je zoekt.

"Voor prime-objectieven zou ik voor de Canon RF 50mm F1.2L USM gaan; dit is een fantastisch objectief bij weinig licht, hoewel het beter geschikt is voor foto's dan voor video's. De Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM wint als het aankomt op een all-roundobjectief dat geweldige prestaties levert en toch betaalbaar is, met een zeer natuurlijk beeldperspectief.

"Als je een alternatief voor een EF-vatting zoekt, raad ik je de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM aan voor uitstekende prestaties en veelzijdigheid."

Het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

De RF 24-70mm F2.8L IS USM is een van de drie essentiële f/2.8 RF-zoomobjectieven van Canon. Het heeft een snel diafragma en beeldstabilisatie plus een Nano USM-motor voor stille scherpstelling.

Gerelateerde artikelen

 • Meteoren trekken een spoor door de nachtelijke hemel met reflecties in een meer, omgeven door silhouetten van bomen.

  ARTIKEL

  Meteorenzwerm fotograferen: de belangrijkste tips

  Astrofotografie-experts Fergus Kennedy en Timo Oksanen delen hun beste tips voor het maken van dynamische foto's van meteorenzwermen.

 • Rotspartijen in Zion National park, Utah, VS, 's nachts. Er loopt een spoor van onscherp licht over de weg en de Melkweg is erboven in de lucht te zien.

  ARTIKEL

  De donkere kant: fotografie bij weinig licht

  Valtteri Hirvonen ontwikkelde zijn techniek tijdens de donkere winters van Finland. Hier deelt hij zijn tips om opnamen te maken bij weinig licht.

 • First pro shoot with the Canon RF 85mm F1.2L USM DS

  ARTIKEL

  De eerste professionele shoot met de Canon RF 85mm F1.2L USM DS

  Hoe trouwfotograaf Félicia Sisco het eerste Canon-objectief met een unieke Defocus Smoothing-coating gebruikte om prachtige portretten vol bokeh te maken.

 • Het groene noorderlicht verlicht de hemel boven een berg en de Melkweg ernaast is zichtbaar.

  ARTIKEL

  Dansend licht en lavastromen, gefotografeerd met de EOS R6

  Van het noorderlicht in Finland tot een IJslandse vulkaan: ontdek hoe Canon's full-frame systeemcamera de natuurwonderen van de wereld heeft vastgelegd.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro