UITRUSTING

De beste Canon-apparatuur voor fotografie bij weinig licht en nachtfotografie

Ontdek de Canon EOS R System-camera's en -objectieven voor ongeëvenaarde prestaties en beeldkwaliteit wanneer je 's nachts of binnen bij weinig licht opnamen maakt.
Een weerspiegelend meer onder een sterrenhemel, gefotografeerd bij weinig licht. Op de voorgrond staan twee pollen riet, op de achtergrond is een uitgestrekte bergketen te zien.

"De EOS R System-camera's van Canon hebben een ongeëvenaarde mate van detail en structuur bij fotograferen bij weinig licht, en toch blijft de beeldruis echt tot een absoluut minimum beperkt," aldus Mike Burnhill van Canon Europe. Deze spectaculaire nachtfoto is gemaakt met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, een combinatie die Mike met name aanraadt voor astrofotografie. Gefotografeerd bij 15 mm, 25 sec, f/6.3 en ISO 3200. © Ulla Lohmann

Met Canon's state-of-the-art EOS R System-camera's en RF-objectieven kun je onder alle weersomstandigheden aan de slag, maar dankzij hun geavanceerde technologieën zijn ze met name voor fotografie bij weinig licht een uitstekende keuze. Dit geldt zelfs voor extreme situaties waarbij het lange tijd lastig was om een goede beeldkwaliteit en all-round prestaties te behouden, zoals 's nachts opnamen maken zonder kunstmatige lichtbron of fotograferen in een kolenmijn, waarbij het juist om het tonen van de sfeer gaat en een flitser niet geschikt is.

"De belangrijkste technische uitdaging van nachtfotografie is het verschil tussen wat je met het oog kunt zien en wat je met de camera kunt vastleggen," zegt Mike Burnhill, Senior Product Specialist bij Canon Europe. "Dankzij het enorm brede dynamische bereik van wat de mens kan zien, kunnen we zelfs als het bijna donker is nog veel details waarnemen, maar diezelfde details reproduceren in een camerasysteem is een ware uitdaging.

"Dat gezegd hebbende: een probleem van spiegelreflexcamera's in het donker is dat je afhankelijk bent van omgevingslicht als je door de optische zoekers kijkt, en dan bestaat de kans dat je vrijwel niets ziet. Maar EOS R System-camera's hebben een elektronische zoeker, waarvan je de helderheid kunt aanpassen. Oftewel: je kunt zien in het donker. Bovendien krijg je door belichtingssimulatie een nauwkeurig voorbeeld van de belichtingsniveaus en andere instellingen die je hebt toegepast. Daarnaast bieden EOS R System-camera's ook automatische scherpstelling in bijna volledige duisternis. Dat kan hét verschil maken tussen de perfecte opname krijgen en je kans mislopen, omdat je niet zelf kunt zien waarop is scherpgesteld."

Door doorbraken in het ontwerp van beeldsensoren en beeldprocessortechnologie in het EOS R System-assortiment wordt een ongeëvenaarde beeldkwaliteit geleverd, zelfs bij zeer hoge ISO-instellingen. Geavanceerde beeldstabilisatiesystemen die tot wel 8-stops beeldstabilisatie bieden, zorgen voor totaal nieuwe mogelijkheden voor fotografie bij weinig licht en nachtelijke straatfotografie.

"Het was nooit eerder zo eenvoudig om prachtige foto's te maken in het donker", vertelt Tibor Szövetes, specialist productmarketing bij Canon Europe. "Dankzij de ontwikkeling van geavanceerde ultragroothoekobjectieven, zoals de Canon RF 10-20mm F4L IS STM, is het mogelijk om prachtige nachtscènes gedetailleerd vast te leggen met een wijdere hoek dan ooit tevoren. Met snelle objectieven, zoals de Canon RF 135mm F1.8L IS USM en de Canon RF 28-70mm F2L USM, kun je meer licht binnen laten in de camera. En wat betreft de sensortechnologie, zijn er functies die het eenvoudiger maken om scherp te stellen bij weinig licht en opnamen te maken met minder ruis. De Canon EOS R6 Mark II kan bijvoorbeeld scherpstellen bij lichtniveaus die lager zijn dan die van een halve maan."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Hier onthullen Mike en Tibor de beste Canon-systeemcamera's voor nachtfotografie en de apparatuur die elke fanatieke fotograaf van opnamen bij weinig licht in de tas zou moeten hebben.

Een mistig nachtlandschap met bergen, bomen en een verlicht kerkgebouw in de verte, gemaakt met een Canon EOS R5.

Dankzij de 45MP-beeldsensor van de nieuwe generatie en de DIGIC X-processor kun je met de Canon EOS R5 een sensationele mate van fijne details vastleggen, zelfs bij hoge ISO-instellingen. Dit wordt nog eens versterkt door tot maar liefst 8 stops aan beeldstabilisatie en een geavanceerd systeem voor automatische scherpstelling dat ook werkt als het bijna helemaal donker is. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 200 mm, 30 sec, f/2.8 en ISO 800. © Piotr Skrzypiec

1. Beste systeemcamera-uitrusting voor landschappen bij weinig licht en nachtelijke landschappen

"Je kunt hiervoor eigenlijk alle EOS R System-camera's gebruiken, maar ik geef zelf de voorkeur aan de Canon EOS R5," vertelt Mike. "Deze camera biedt veel Megapixel zodat je ultrafijne details behoudt en geavanceerde beeldstabilisatie voor maximaal 8 stops. Hierdoor kun je vanuit de hand fotograferen en met de beeldhoeken spelen, wat eerder onmogelijk was. De hoeveelheid ruis bij hoge ISO-instellingen is groter dan in de foto's met een hoge ISO-waarde van de Canon EOS R6 Mark II, maar omdat je zo'n hoge resolutie hebt, kun je voor de beelden waar nodig de instelling verlagen, bijvoorbeeld van 45 naar 30 Megapixel. En daarna kun je met resampling de ruis nog verder beperken."

Tibor noemt de EOS R6 Mark II een van de beste Canon-camera's voor omstandigheden met weinig licht. "Dit is waarschijnlijk de meest uitgebalanceerde Canon-camera voor het fotograferen van landschappen bij weinig licht of 's nachts", zegt hij. "De EOS R6 Mark II heeft een verbeterde sensor in vergelijking met de originele EOS R6. De sensor heeft een hogere resolutie met ongeveer 24 Megapixel. Dit biedt een zeer goede balans tussen resolutie en prestaties bij weinig licht, doordat hij minder gevoelig is voor ruis dan camera's die veel meer pixels op hun sensoren hebben."

Het objectief dat Mike bij voorkeur gebruikt voor landschapsfotografie en nachtfotografie bij weinig licht is de Canon RF 28-70mm F2L USM, die een groot aantal brandpuntsafstanden biedt, en een snel diafragma van f/2. Hoewel dit objectief geen optische beeldstabilisatie biedt, kun je nog wel maximaal 8-stops beeldstabilisatie krijgen door het met de EOS R5 te koppelen. Dankzij de relatief grote beeldcirkel heeft de ingebouwde IS voldoende ruimte om de sensor te bewegen voor het stabiliseren van het beeld, zonder het risico dat de beeldranden worden afgesneden.

Voor het vastleggen van bredere scènes biedt de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM een wijdere beeldhoek op een full-frame camera in vergelijking met de eerder genoemde objectieven. In combinatie met het snelle diafragma, de 5-stops Image Stabilizer en de weerbestendige constructie van de L-serie is dit objectief ideaal voor buitenfotografie bij weinig licht.

The Canon EOS R5 camera

Canon EOS R5

De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen.

Je kunt ook EF-objectieven gebruiken op EOS R System-camera's, zonder kwaliteitsverlies of minder functionaliteit, via een EF-EOS R-vattingadapter. Als je deze optie kiest, is de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM ideaal. "Toen dit objectief op de markt kwam, was dat echt grensverleggend voor de mogelijkheden van een standaardzoomobjectief," vertelt Mike, "Het werd meteen een klassieker voor professionele fotografie."

Een enorme fabriek en de industriële omgeving ervan in de nacht. De fabriek is volop verlicht en op de achtergrond zijn de contouren van een stad zichtbaar. Gefotografeerd met een Canon EOS R3.

De full-frame CMOS-sensor van de Canon EOS R3 is voorzien van twee circuitlagen die op elkaar zijn gestapeld om de lichtgevoeligheid te verhogen en beeldruis te verminderen. De EOS R3 is een uitstekende camera voor professionele fotografen die fotograferen bij weinig licht, dankzij een gevoeligheid van tot wel ISO 102400, 8-stops beeldstabilisatie en een heldere elektronische zoeker. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 59 mm, 13 sec, f/5.6 en ISO 100.

2. Beste systeemcamera-uitrusting voor nachtelijke stadslandschappen en straatfotografie

Alleen al het tonale bereik van nachtelijke stadslandschappen kan voor elke camera een ware uitdaging zijn. "Vaak is er een enorm verschil tussen helder verlichte gebieden en bijna zwarte schaduwen," legt Mike uit. "De Canon EOS R3 maakt HDR-beelden (High Dynamic Range) ín de camera en komt zo echt tot zijn recht. Andere EOS R System-camera's hebben deze functie ook wel, maar dankzij de supersnelle opnamen en het uitlezen van gegevens van de EOS R3 kun je in amper 30 milliseconden maar liefst drie opnamen met belichtingsbracketing maken. Oftewel: in een flits van een seconde kun je, zelfs van bewegende objecten, HDR-beelden maken.

"Je kunt gemakkelijk weidse stadslandschappen in het kader krijgen, omdat de Canon RF 14-35mm F4L IS USM niet alleen heel compact is voor een ultragroothoekzoomobjectief, maar ook maximaal 7 stops aan beeldstabilisatie biedt als je hem combineert met de nieuwere camera's met IBIS", vervolgt Mike. De Canon RF 10-20mm F4L IS STM gaat zelfs nog verder. Dit AF-zoomobjectief heeft namelijk de wijdste groothoek ter wereld. "Hiermee kun je een prachtig, uitgestrekte foto vastleggen met minimale vertekening", aldus Tibor. "Als je in een smalle straat werkt, kun je met die brandpuntsafstand van 10 mm de scène op een dramatische, nieuwe wijze inkaderen, terwijl de lijnen, randen en structuren van gebouwen recht blijven."

De Canon RF 24-105mm F4L IS USM is een geweldige allrounder voor dit type fotografie bij weinig licht, voegt Mike toe. "Hij heeft niet zo'n grote beeldhoek, maar biedt je wel meer telebereik met hetzelfde constante diafragmabereik van f/4. Dit is snel genoeg voor stadslandschappen en straatfotografie bij nacht."

Een Canon EOS R3-camera.

Canon EOS R3

Vergankelijke momenten door de tijd, vastgelegd op beeld op een nooit eerder vertoonde manier. Welkom in de toekomst van de actiefotografie.

Voor spontane straatfotografie vormen de ultracompacte Canon EOS R8 en het Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief een uitstekende combinatie. "De EOS R8 is de compactste en lichtste full-frame camera in het EOS R System en beschikt over een HDR-opnamemodus voor bewegende onderwerpen", merkt Tibor op. "Wanneer je 's nachts op pad gaat, wil je echt geen omvangrijke uitrusting meedragen die de aandacht trekt. De camera heeft ook dezelfde full-frame sensor als die in de Canon EOS R6 Mark II, dus je kunt hiermee sfeervolle stadsscènes vastleggen bij weinig licht."

Een vrouw in winterkleding lacht terwijl ze 's nachts een marshmallow aan een stok roostert boven een vuur. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II.

De Canon EOS R6 Mark II is een fantastisch veelzijdige camera die een beeldsensor met 24,2 Megapixel combineert met een DIGIC X-processor van de nieuwste generatie, voor een prachtige beeldkwaliteit met weinig ruis voor zowel foto's als video's. De camera bevat bovendien autofocustechnologie voor gezichts- en oogdetectie die zelfs bij heel weinig licht prima werkt. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 0,5 sec, f/1.8 en ISO 400.

3. Beste systeemcamera-uitrusting voor portretten bij weinig licht

Mike gebruikt zelf het liefst de Canon EOS R6 Mark II voor portretfotografie bij weinig licht. "Deze camera heeft veel dezelfde functies als de EOS R5, maar biedt daarnaast zelfs in nog donkerdere omstandigheden automatische scherpstelling, helemaal tot -6.5EV, meer dan de -6EV van de EOS R5," zegt hij. "De intelligente technologie voor automatische scherpstelling voor gezichts- en oogdetectie, die mogelijk is door kunstmatige intelligentie en deep learning, werkt zelfs bij heel weinig licht nog uitstekend. Dit betekent dat je bij portretfotografie moeiteloos nauwkeurig kunt scherpstellen bij een heel geringe scherptediepte en je je kunt concentreren op de creatieve elementen, zoals de houding en compositie om een fantastische foto te maken. Zoals eerder gezegd biedt de uiterst effectieve beeldstabilisatie de vrijheid van fotograferen vanuit de hand.

"De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is een favoriet objectief voor portretfotografie tijdens bruiloften en evenementen, dankzij het grote aantal brandpuntsafstanden en de uitstekende beeldkwaliteit. Maar mijn eerste keus is zonder enige twijfel de Canon RF 85mm F1.2L USM DS. Dit objectief is geoptimaliseerd voor fotograferen met een grote objectiefopening en dankzij de verbetering met Defocus Smoothing krijgen klassieke bokeh-schijven, die ontstaan door onscherpte lichtbronnen, heel zachte contouren.

"Als je een compact, relatief goedkoop alternatief zoekt, is de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM een slimme keuze. Dat geldt ook voor de Canon RF 50mm F1.8 STM; dankzij het snelle diafragma is met dit objectief altijd nog 7-stops beeldstabilisatie mogelijk als je het combineert met de EOS R6 Mark II, ondanks het feit dat deze camera geen Optical Image Stabilizer heeft."

Tibor raadt ook de Canon RF 135mm F1.8L IS USM aan als een uitstekend objectief voor portretten bij weinig licht. "Het heldere diafragma en de telefotocompressie zijn essentieel hier", zegt hij. "Je krijgt een prachtige scheiding tussen de achtergrond, voorgrond en het hoofdonderwerp, en de beeldkwaliteit van dit objectief is ongeëvenaard." De RF 135mm F1.8L IS USM is uitgerust met een 5,5-stops Optical Image Stabilizer (uitgebreid naar 8 stops op een EOS R System-camera met IBIS). Hiermee beschik je over nog meer mogelijkheden voor fotografie bij weinig licht.

Een Canon EOS R6 Mark II-camera.

Canon EOS R6 Mark II

Foto's of video's, actie of portret – de combinatie van prestaties en beeldkwaliteit van de EOS R6 Mark II biedt ruimte voor grenzeloze creativiteit.

"Wil je portretten bij weinig licht iets extra belichten, dan is een flitser handig," voegt Mike toe. "De Canon Speedlite EL-1 is fantastisch, want deze flitser heeft een erg lage minimumuitvoer van 1/18000e van het maximale vermogen. Hierdoor is het mogelijk om een heel klein beetje licht toe te voegen, zonder de sfeer van de omgeving en achtergrond kwijt te raken."

De Canon Speedlite EL-5 is een andere krachtige optie voor camera's met Canon's Multi-function shoe, zoals de EOS R6 Mark II en EOS R3. De output van deze Speedlite kan worden teruggebracht tot een vermogen van slechts 1/1024 en hij is voorzien van een instelbare, dubbele, witte LED-lamp waarmee je kunt zien waar het licht valt in een foto.

Lichtsporen op een slingerende bergweg bij avondlicht, die tot in de verte duidelijk zichtbaar is. Gefotografeerd door Piotr Skrzypiec met een Canon EOS R5.

Alle Canon EOS R System-camera's hebben ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth, zodat je de camera op afstand kunt bedienen. Dit is handig als je de camera niet per ongeluk wilt bewegen, bijvoorbeeld wanneer je lichtsporen maakt. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm f/F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 19 mm, 1/6 sec, f/11 en ISO 100. © Piotr Skrzypiec

4. Beste systeemcamera-uitrusting voor lichtsporen en schilderen met licht

Voor het vastleggen van lichtsporen en het schilderen met licht zijn er volgens Mike niet echt specifieke criteria voor de gekozen camera's en objectieven. "Je gaat waarschijnlijk lange sluitertijden gebruiken, dus je hebt geen objectief nodig met een snel diafragma. Maar de mogelijkheid om de camera op afstand te bedienen, kan wel enorme voordelen opleveren, dus het is handig om een camera zoals de Canon EOS R8 te gebruiken in combinatie met de Canon Camera Connect-app. Je kunt de camera volledig bedienen vanaf je smartphone, via Bluetooth of door een Wi-Fi hotspot te maken. Dus om te schilderen met licht kun je je op een goede plek opstellen en vervolgens de belichting starten en stoppen en de resultaten controleren zonder telkens heen en neer naar de camera te hoeven rennen. Wat lichtsporen betreft, kun je door de bediening op afstand trillingen voorkomen die ontstaan wanneer je de camera aanraakt.

"Voor dit soort nachtopnamen is het Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief een perfecte keuze. Dankzij het compacte formaat en het lage gewicht past dit objectief erg goed bij de EOS R8. Ook de prijs is aantrekkelijk. Het grote zoombereik biedt meer veelzijdigheid; het relatief kleinere diafragma hoeft geen nadeel te zijn als je lange sluitertijden gebruikt."

Het Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Profiteer van alle voordelen van de full-frame EOS R-serie met een veelzijdig, multifunctioneel 24-105mm-objectief met ingebouwde Optical Image Stabilizer die je foto's en video's stabiel houdt.
Foto met lange sluitertijd van een sterrenhemel met diverse meteoorsporen, allemaal zichtbaar boven de boomtoppen. Gefotografeerd met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief.

De groothoekversie uit de Canon's 'drie-eenheid' van f/2.8 RF-zoomobjectieven is het RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, dat ideaal is voor het fotograferen van alles, van volgepakte interieurs tot weidse buitenlocaties. Dankzij het snelle, constante diafragmabereik en de brede beeldhoeken is dit objectief perfect om in een sterrenhemel meteoren te fotograferen. De uitstekende beeldkwaliteit wordt verder versterkt dankzij drie asferische optische elementen en twee optische UD-elementen (Ultra-low Dispersion). Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 18 mm en gemaakt met verschillende belichtingen bij 14 sec, f/2.8 en ISO 3200. © Fergus Kennedy

5. Beste systeemcamera-uitrusting voor astrofotografie

"Voor astrofotografie raad ik absoluut de Canon EOS R5 aan, vanwege de hoge resolutie," zegt Mike. "Het is vaak essentieel dat je zo veel mogelijk kleine details in de lucht behoudt. Dat kan een groot probleem zijn als kleine sterren niet in de foto te zien zijn. Het verbaast me steeds weer hoeveel details van de nachtelijke hemel je met deze camera kunt vastleggen. Ik heb weleens foto's gezien die met een EOS R5 en een Canon RF 800mm F11 IS STM-objectief en een Canon Extender RF 2x zijn gemaakt, waarbij je gewoon de ringen van Saturnus goed kon zien.

"Over het algemeen heb je voor astrofotografie relatief snelle sluitertijden nodig, zodat het licht van sterren en andere hemellichamen niet over de hemel wordt uitgesmeerd. Brede beeldhoeken en grote diafragma's zijn de ideale combinatie, en de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM is de meest voor de hand liggende keuze. Als je op zoek bent naar een compactere, lichtere en goedkopere optie, is de Canon RF 16mm F2.8 STM ideaal.

De Canon EOS R8 is geweldig voor beginnende fotografen die zich richten op astrofotografie en daarbij een full-frame camera willen gebruiken, stelt Tibor. "Je beschikt over dezelfde sensor en verbeterde gevoeligheid als met de Canon EOS R6 Mark II, maar in een compactere, lichtere body. Alles wat het gewicht omlaag brengt, is een voordeel als je apparatuur meeneemt naar een afgelegen locatie voor astrofotografie."

Door de EOS R8 te combineren met de Canon RF 10-20mm F4L IS STM kun je meer van de nachtelijke hemel vastleggen dan ooit tevoren, voegt Tibor toe. "Dit is het wijdste full-frame objectief in de Canon-serie dat geen fisheye is, en het biedt ongekende scherpte van rand tot rand met minimale vertekening."

Voor sommige onderwerpen aan de sterrenhemel is een lange afstand belangrijker dan een wijde hoek. Hierbij kan een APS-C-camera, zoals de Canon EOS R7 of EOS R10, handig zijn voor astrofotografie. "Als je bijvoorbeeld wat meer op de maan wilt focussen, kun je de bijsnijdfactor van 1,6x van deze camera's gebruiken om je dat extra bereik te geven", zegt Tibor. "De EOS R7 heeft ook een relatief hoge resolutie met 32,5 Megapixel, waardoor je meer details kunt vastleggen."

RF 15-35mm F2.8 L IS USM

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Canon's snelste ultragroothoekzoom met een Nano USM-motor, 5-stops beeldstabilisatie, plus 3 asferische elementen en 2 UD-elementen voor verbluffende scherpte.

Als je meer ruimtelijke beelden van de hemel wilt vastleggen met een APS-C-camera, kun je een ultragroothoekobjectief gebruiken. "De RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM is een goede keuze", aldus Tibor. "Zelfs met de bijsnijdfactor van 1,6x biedt de kortste brandpuntsafstand van dit zoomobjectief het equivalent van 16 mm op een full-frame camera, waardoor je nog steeds een ultragroothoekopname krijgt." Voor algemene scènes aan de sterrenhemel biedt de RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM een veelzijdige reeks brandpuntsafstanden in een lichtgewicht, compact pakket.

Aan de donkere hemel is de heldere maan zichtbaar, boven een nachtscène van een rivier, brug en boten met daarachter een stadsgezicht. Gefotografeerd met een Canon EOS R8.

De Canon EOS R8 is uitgerust met dezelfde processor en sensor als de EOS R6 Mark II, vertelt Tibor. "Dat betekent dat deze compacte, lichtgewicht body beelden kan vastleggen met dezelfde look and feel als beelden die zijn vastgelegd met een geavanceerdere camera." Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 19 mm, 20 sec, f/22 en ISO 640. © Mara Leite

6. Beste multifunctionele systeemcamera-uitrusting voor foto's en video's bij weinig licht

Voor ultieme allround veelzijdigheid en het maken van foto's en video's bij weinig licht, raadt Mike de Canon EOS R6 Mark II en het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-zoomobjectief aan. "De EOS R6 Mark II levert een uitzonderlijke beeldkwaliteit bij zeer hoge ISO-instellingen. Daarnaast is het Nano USM-systeem van het objectief voor automatische scherpstelling supersnel voor foto's, maar ook vloeiend en stil als je de focus in video's wilt veranderen. Je kunt zelfs de overgangssnelheid voor automatische scherpstelling aanpassen als je video-opnamen maakt, zodat je scherpstelling precies de look and feel krijgt die je zoekt.

"Voor prime-objectieven zou ik voor de Canon RF 50mm F1.2L USM gaan; dit is een fantastisch objectief bij weinig licht, hoewel het beter geschikt is voor foto's dan voor video's. De Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM wint als het aankomt op een allrounder die geweldige prestaties levert en toch betaalbaar is, met een zeer natuurlijk beeldperspectief."

Hoewel de EOS R6 Mark II ongeveer de helft van de resolutie van de EOS R5 heeft, heeft Canon een oplossing om de resultaten te verbeteren, legt Tibor uit. "Met Canon's tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk op abonnementsbasis kun je je foto's bij weinig licht verwerken en ruis beter verwijderen met behulp van deep learning-technologie. Daarbij maakt Canon's opschaaltool via neuraal netwerk het mogelijk om de definitie te behouden, terwijl het aantal verticale en horizontale pixels wordt verdubbeld.

"Alle AI-oplossingen van Canon zijn ontworpen om je te helpen de beeldkwaliteit te verbeteren, en ze kunnen je fotografische mogelijkheden uitbreiden wanneer je 's nachts opnamen maakt. De eerste maand van het abonnement is gratis en omdat je niets te verliezen hebt, is het de moeite waard om eens te proberen."

Het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

De RF 24-70mm F2.8L IS USM is een van de drie essentiële f/2.8 RF-zoomobjectieven van Canon. Het heeft een snel diafragma en beeldstabilisatie plus een Nano USM-motor voor stille scherpstelling.

Tibor noemt ook de Canon EOS R7 als een van de beste Canon-camera's voor fotografie en video-opnamen bij weinig licht. "Net als de EOS R6 Mark II kan hij nauwkeurig scherpstellen bij zeer weinig licht en produceert hij weinig ruis bij hoge ISO-gevoeligheid." Beide camera's zijn uitgerust met IBIS, zo benadrukt hij, en ze kunnen geweldige details en kleuren en een groot dynamisch bereik vastleggen in donkere omstandigheden. "Het zijn geweldige allrounders met alle technologie die nodig is om foto's en video's van hoge kwaliteit te maken bij weinig licht."

Matthew Richards and Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • TECHNIEKEN

  8 tips & tricks voor verbluffende maanfotografie

  De juiste plek, het juiste moment, de juiste uitrusting… Maanfotografen James Burns en Andrew Fusek Peters vertellen over hun favoriete uitrusting en technieken voor het vastleggen van de maan.

 • ARTIKEL

  Waarom weinig licht niet hoeft te leiden tot veel ruis

  Hoe kun je mooiere stilbeelden en video’s maken bij weinig licht? Experts van Canon leggen de ruisreductie-technologieën van de EOS en Cinema EOS uit.

 • ARTIKEL

  Zes tips voor het creëren van sfeer met weinig licht

  Canon Ambassador Evgenia Arbugaeva, bekend om haar sfeervolle, etherische foto’s, deelt haar technieken voor fotograferen met weinig licht.

 • ARTIKEL

  Meteorenzwerm fotograferen: de belangrijkste tips

  Astrofotografie-experts Fergus Kennedy en Timo Oksanen delen hun beste tips voor het maken van dynamische foto's van meteorenzwermen.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro