A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

PROJECTEN VOOR THUIS

DIY-hacks: maak je eigen fotoaccessoires

Zou het niet geweldig zijn om een studio-opstelling te hebben met professionele verlichting, zoals een softbox voor zachte, diffuse verlichting en een hotspot voor gerichte verlichting waar je maar wilt? En als je wilde dieren in de tuin fotografeert, zou je dan niet graag een veelzijdige standaard willen om je camera te stabiliseren op ieder oppervlak? Probeer zelf accessoires te maken in plaats van veel geld te investeren in dergelijke accessoires!
In dit artikel laten we zien hoe je alledaagse voorwerpen kunt gebruiken om accessoires te maken die je met je Canon-camera en bestaande apparatuur kunt gebruiken om creatieve effecten toe te voegen en je fotografie naar een hoger niveau te tillen.

1. Maak je eigen softbox

Als je portretten maakt, is een softbox een must! De lichtbron wordt dan verspreid, waardoor je portretten visueel aantrekkelijker worden.

Je hebt het volgende nodig:

 • Kartonnen doos
 • Sterk karton
 • Potlood
 • Schaar
 • Tape
 • Elastiekjes
 • Folie
 • Bakpapier of overtrekpapier (doorschijnend papier werkt het beste)
Een softbox is ideaal om de lichtbron zachter en flatteuzer te maken voor portretten. Maar je hoeft niet meteen een gloednieuwe softbox te kopen. Met een kartonnen doos, een paar vellen folie en een stuk bakpapier kun je binnen 30 minuten je eigen softbox maken. Je hoeft bijna niet te knippen of snijden en we gebruiken een handige truc waarbij je gebruikmaakt van de plastic standaard van je Speedlite. Volg deze instructies en je kunt in een mum van tijd mooiere portretten maken met je nieuwe softbox.

Stap 1 - Maak een rechthoekige buis

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Vouw het karton rond de bovenkant van je Speedlite en maak het stevig vast met tape.
Snijd alle vier de hoeken omlaag en klap de panelen naar buiten.

Knip een stuk sterk karton dat nauwsluitend om de Speedlite past. Dit moet ongeveer tweemaal de lengte van het buigbare deel van de flitser meten. Plak het stevig vast. Verwijder de Speedlite en knip in de vier hoeken tot ongeveer halverwege de lengte. Buig deze vervolgens zo dat ze naar buiten staan.

Stap 2 - Een Speedlite standaard bevestigen

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Bevestig de plastic standaard van je Speedlite aan de buitenkant van de doos en prik een gat in de tape zodat je er een schroef in kunt draaien. Je hebt dit nodig om de softbox op je statief te bevestigen.
Haak twee elastiekjes over twee kartonnen flappen.

Plak de plastic standaard van je Speedlite vast op de kartonnen buis (wikkel de tape een paar keer rond en prik een gat door de tape zodat je de plastic standaard later op het statief kunt bevestigen). Haak vervolgens twee rubberen elastiekjes over twee van de naar buiten staande kartonnen flappen, zodat deze kunnen worden gebruikt om de Speedlite in de kartonnen buis vast te maken.

Stap 3 - Plak de buis op de doos

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Duw de Speedlite door het gat in de kartonnen doos en plak de vier naar buiten staande flappen vast.
Bevestig de enkele flap aan de buitenkant van de doos op de buis.

Plaats het uiteinde van de buis in het midden van de grote kartonnen doos (hoe groter de doos, hoe meer diffuus het licht is) en markeer de omtrek. Snijd rond drie zijden van het gemarkeerde gebied en vouw vervolgens de vierde kant omhoog om een enkele flap te maken. Duw de Speedlite buis vanaf de binnenkant door het gat (zorg ervoor dat je de elastiekjes ook door het gat voert). Bevestig de vier naar buiten staande flappen op de Speedlite buis aan de binnenkant van de doos en plak de enkele flap vast aan de buitenkant van de buis.

Stap 4 - Bedek de doos

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Maak een reflecterende voering van aluminiumfolie voor je zelfgemaakte softbox en gebruik een ander onmisbaar product uit de keuken - bakpapier - om de voorkant van de doos te bedekken.

Plaats aluminiumfolie aan de binnenkant van de doos. Wikkel eerst folie om de boven- en onderkant van de doos en plak deze goed vast. Maak vervolgens twee schuine zijpanelen door de uiteinden van twee vellen folie dicht bij het midden van de doos aan beide zijden vast te plakken. Trek de folie strak aan en plak stevig vast, zodat er een driehoekvormige holte tussen de folie en de doos ontstaat. De hoeken helpen bij het richten van het licht. Plak bakpapier of overtrekpapier over de voorkant van de doos. Je DIY-softbox is nu klaar voor gebruik. Schroef deze op een standaard of statief via de plastic standaard van de Speedlite en schuif de Speedlite in de buis. Haak de elastiekjes over het uiteinde om alles op zijn plaats te houden.

Stap 5 - Plaats de lamp

Het is tijd om je softbox te testen - plaats deze aan de zijkant van en iets boven het gezicht van je onderwerp en activeer vervolgens de Speedlite om de foto te verlichten.
A portrait of a boy against a black background.
Door de softbox wordt het licht op het gezicht verzacht en wordt er sfeer toegevoegd aan de uiteindelijke foto.

Plaats de softbox aan de zijkant en iets boven het gezicht van je onderwerp. Je kunt de Speedlite activeren in de softbox door een tweede Canon Speedlite te gebruiken die is bevestigd aan de flitsschoen van de camera, of door een draadloze knop (zoals de Canon ST-E3-RT) te gebruiken of door de pop-up flitser te gebruiken (op compatibele Canon-camera's). Als uitgangspunt voor de belichting stel je de camera in op de handmatige modus met de belichting op 1/200 sec, ISO 100 en diafragma f/5.6. Stel de flitser in op handmatig inschakelen bij een achtste vermogen en maak vervolgens een proefopname. Als het te licht of te donker is, pas dan de flitssterkte of het diafragma aan tot het licht er goed uitziet.

2. Maak een spotlight buis

Een gerichte spotlight is handig voor het creëren van allerlei dramatische effecten in je foto's.

Je hebt het volgende nodig:

 • Cilindervormige, met folie beklede chipskoker
 • Precisiemes of schaar
 • Afplaktape
Een eenvoudige chipskoker kan erg handig zijn om de spreiding van je Speedlite te regelen. Deze buizen hebben vaak een vergelijkbare diameter als de meeste Speedlites. Hierdoor kun je er in een paar seconden een nauwsluitend over de voorkant van je Speedlite plaatsen. Hierdoor kun je de lichtspreiding aanscherpen om een spotlight of haarlicht te creëren en door de flitser aan één kant te plaatsen, kun je een rimlicht toevoegen om randen extra te laten opvallen voor een dramatische look.

Stap 1 - Knip de buis

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Door de metalen voering in deze buis wordt het licht van de Speedlite op het onderwerp gericht.

Je hebt een cilindervormige buis nodig die groot genoeg is om over het uiteinde van de Speedlite te passen, zoals een chipskoker of, in ons geval, een soepstengelverpakking. Idealiter heeft de koker een metalen voering, omdat dit helpt om het licht langs de buis te laten weerkaatsen. Knip het uiteinde van de buis af met een precisiemes of schaar.

Stap 2 - Plaats over de Speedlite

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Schuif de buis over de Speedlite. Deze moet goed aansluiten - als dit niet het geval is, bevestig de buis dan met afplaktape.
De spotlight buis werkt als een zaklamp en verlicht je onderwerp.

Bevestig de buis over je Speedlite. Als de diameter niet goed is en de buis niet nauwsluitend past, gebruik dan afplaktape om de deze vast te plakken. Bevestig vervolgens de Speedlite op de plastic voet en schroef deze vast op een lichtstandaard of statiefplaat.

Stap 3 - De flitser activeren

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Maak een paar testfoto's met je nieuwe spotlight om er zeker van te zijn dat alles naar wens werkt.

We moeten de Speedlite op afstand activeren door een tweede, op de camera bevestigde, Speedlite zoals deze te gebruiken, of door een draadloze knop te gebruiken. Daarnaast is het bij veel Canon-cameramodellen ook mogelijk om compatibele Speedlites te bedienen met de pop-up flitser van de camera - niet alleen om de Speedlite te activeren, maar ook om de stroom in te stellen. Maak een paar proefopnamen om te controleren of de flitser werkt.

Stap 4 - De lamp plaatsen

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Richt de spotlight op de zijkant van je onderwerp en maak een paar testfoto's. De spotlight is vrij smal, dus het kan zijn dat je deze een aantal keer moet aanpassen om de juiste positie te vinden.
Creëer een achtergrond, gemaakt van een laken of gordijn, in een contrasterende kleur om ervoor te zorgen dat je onderwerp goed opvalt.

Voor een look met tegenlicht plaats je de Speedlite achter het onderwerp, in een hoek waardoor deze naar het onderwerp en de camera gericht is. Omdat de lichtstraal vrij strak is, is het belangrijk om de juiste hoek te kiezen. Je kunt de functie voor instellicht op de Speedlite gebruiken (druk op de testknop en houd deze ingedrukt) of je kunt de Canon Camera Connect-app gebruiken om proefopnamen op afstand te maken vanaf je smartphone terwijl je de positie van de flitser aanpast. Maak opnamen van je onderwerp tegen een eenvoudige achtergrond - gordijnen of lakens zijn hier goed voor - en gebruik een contrasterende kleur om ervoor te zorgen dat het onderwerp opvalt.

Stap 5 - Stel de sluitertijd in

The settings display on the back of a Speedlite.
Maak een paar testfoto's en pas de instellingen op je camera aan tot je het gewenste resultaat bereikt.

Een goed uitgangspunt voor de belichting is: Stel de camera in op de modus voor handmatige belichting en stel ISO in op 100, sluitertijd op 1/200 sec en diafragma op f/8. Stel vervolgens de flitser in op de handmatige modus en verlaag de uitvoer naar 1/32. Neem een testfoto. Als het te licht of te donker is, kun je het flitsvermogen verlagen of verhogen tot het er goed uitziet. Ga naast het onderwerp staan voor een dramatische profielopname en begin vervolgens met fotograferen.

3. Maak je eigen beanbag

Je kunt niet altijd een statief gebruiken bij het maken van macro-opnamen, vooral laag bij de grond. Een veelzijdig object, zoals een zelfgemaakte beanbag, kan de camera echter stabiel houden waardoor je betere resultaten bereikt.

Je hebt het volgende nodig:

 • Een oude broek
 • Naald en draad of een naaimachine
 • Zak linzen / rijst of soortgelijk gedroogd voedsel
Een beanbag kan handig zijn in allerlei opnamesituaties. Je kunt je lens erop laten rusten voor stabielere opnamen, je camera erop zetten wanneer je laag bij de grond bent, of je kunt de beanbag op je autoruit plaatsen voor een geïmproviseerde vogelkijkwand. Je kunt eenvoudig je eigen beanbag maken met een oude broek, een naald en draad (of nog beter, een naaimachine) en een zak linzen of soortgelijk gedroogd voedsel.

Stap 1 - Knip een van de benen af

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Knip de onderkant van een oude broek af. Je hebt zo'n 30 centimeter nodig.
Naai de opening aan één uiteinde dicht met een naaimachine of met naald en draad.

Neem een oude broek en knip een van de benen af. Je hebt een stuk van ongeveer dertig cm nodig. Pak vervolgens je naald en draad (of naaimachine) en naai de opening aan één uiteinde dicht. Naai het andere uiteinde dicht, maar laat een kleine opening van enkele centimeters open.

Stap 2 - Vul met gedroogd voedsel

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Vul de beanbag met kleine gedroogde peultjes of rijst totdat de zak bijna vol is.

Giet een zak linzen of soortgelijk klein, gedroogd voedsel zoals rijst in de opening (een trechter kan handig zijn - je kunt er een maken van een vel A4-papier, indien nodig). Vul de zak totdat deze bijna vol is. Neem vervolgens je naald en draad en naai de opening dicht om het voedsel in de zak te af te sluiten. Je zelfgemaakte beanbag is nu klaar voor gebruik.

Stap 3 - Stabiliseer de lens

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Je zelfgemaakte beanbag is ideaal om lange lenzen stabiel te houden en cameratrillingen te voorkomen.

Je beanbag kan erg goed van pas komen om lange lenzen te stabiliseren. Langere lenzen zijn niet alleen zwaar om lang vast te houden, maar hoe langer de brandpuntsafstand, hoe smaller de beeldhoek is. Elke kleine bewegingen worden op deze manier versterkt. Je beanbag voorkomt trillingen bij het maken van opnamen met een langere brandpuntsafstand. Als jouw lens, net als de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM -lens, ook beeldstabilisatie heeft, kun je deze het beste ook inschakelen terwijl je opnamen vanuit de hand maakt.

Stap 4 - Gebruik deze laag bij de grond

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Het kan lastig zijn om de juiste positie te vinden voor opnamen vanuit een lage hoek, maar je beanbag is een ideaal vervormbaar kussen.

Als je je camera laag bij de grond plaatst, kunt je vaak een ongebruikelijk perspectief krijgen, maar het kan lastig zijn om opnamen te maken vanuit een dergelijke lage hoek. Je zelfgemaakte beanbag kan hierbij helpen door de lens te ondersteunen terwijl je de opname inkadert. Daarnaast kun je de beanbag ook richting de gewenste hoek kneden. Een camera met een uitvouwbaar scherm, zoals de Canon EOS 250D, kan ook handig zijn, aangezien het lastig is om een opname te maken met behulp van de zoeker in een dergelijke lage hoek. Een andere optie is het gebruik van de Canon Camera Connect-app, waarmee je de camera op afstand kunt bedienen vanaf je smartphone.

Stap 5 - Volg bewegende onderwerpen

Dankzij de beanbag kun je de bewegingen van de bij volgen…
…terwijl de camera stabiel blijft.

Het volgen van bewegende onderwerpen met een lange lens kan lastig zijn, vooral kleine dieren in de tuin, zoals bijen. Omdat je beanbag de camera ondersteunt, maar deze niet op één plaats vergrendelt, blijft de camera stabiel, maar kun je nog steeds bewegingen volgen. Het is ook belangrijk om de automatische scherpstelling in te stellen voor bewegende onderwerpen. Dankzij de functie voor het volgen van live-beelden op de Canon EOS 250D kun je eenvoudig scherpstellen op de bijen.

Geschreven door James Paterson

Gerelateerde artikelen
Set up your own home studio

PROJECTEN VOOR THUIS

Een thuisstudio creëren

Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je op een betaalbare manier prachtige portretten kunt maken met flitsfotografie.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

BINNEN FOTOGRAFEREN

Drie ideeën voor binnenfotografie om thuis creatief aan de gang te gaan.

Leer je camera beter kennen en ontdek hoe je portretten van bioscoopkwaliteit, macro-opnamen en time-lapse-video's maakt.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

PRODUCTFOTOGRAFIE

Je productfotografie verbeteren

Ontdek hoe Sophie Sellu, bekroonde eigenares van een klein bedrijf, productfotografie in haar voordeel heeft gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken