FAMILIEFOTOGRAFIE

Leg spontane familiemomenten vast met de PowerShot PX

Of het nu gaat om familie, vrienden of huisdieren, met de Canon PowerShot PX leg je gemakkelijk prachtige alledaagse momenten vast.
Een vrouw en haar drie kinderen staan rond een mengkom in de keuken en gaan iets bakken. De PowerShot PX staat boven op een stapel boeken tegenover hen.

Met de nieuwe Canon PowerShot PX leg je moeiteloos gezellige momenten van het dagelijkse gezinsleven vast. De PowerShot PX is slim genoeg om gezichten automatisch te herkennen en wordt bediend door middel van spraakopdrachten. Hij is de perfecte familiefotograaf, klaar om meteen een foto te maken en altijd aanwezig in het hart van je huis.

Digital creator en fotograaf Eimear Varian Barry, wier foto's van haar leven en gezin bijna 97.000 volgers hebben op Instagram, is een alleenstaande moeder en meestal de persoon achter de camera.

Maar nu ze de Canon PowerShot PX tot haar beschikking heeft, hoeft Eimear niet meer buiten beeld te blijven. Met deze slimme camera met een automatische detectie- en opnamemodus heeft Eimear haar eigen digitale familiefotograaf bij de hand om die ogenschijnlijk onbelangrijke momenten vast te leggen die achteraf vaak de meest bijzondere zijn.

Leg alledaagse momenten moeiteloos vast

Een gezin zit buiten op een picknickkleed en eet fruit. De Canon PowerShot PX staat op een picknickmand tegenover hen.

De Canon PowerShot PX gebruikt scèneherkenningstechnologie die zo slim is dat deze gezichten van mensen herkent. De mooiste compositie wordt bepaald en met automatisch pannen, kantelen en zoomen de perfecte herinnering gemaakt, terwijl je gewoon op je stoel kunt blijven zitten. Dankzij het gebruiksgemak is de PowerShot PX de perfecte metgezel voor het hele gezin, zelfs in de drukste huishoudens. "Ik vind de app en spraakherkenning gewoonweg geniaal", zegt Eimear, die als alleenstaande ouder vaak haar handen vol heeft.

"Ik vind het geweldig dat de Canon PowerShot PX momenten vastlegt waarvan je eerst zou denken dat die niet fotowaardig zijn", zegt Eimear. "Denk hierbij aan foto's waarop de kinderen aan de ontbijtbar aan het kleuren zijn, terwijl ik de vaatwasser inruim. Over 20 jaar kijk ik naar die foto's en denk ik ongetwijfeld: 'Wat was dat een heerlijke tijd!' Het is gewoon fantastisch dat die spontaan worden gemaakt."

Wat het fotograferen met deze camera zo gemakkelijk maakt, zijn de slimme functies en scèneherkenningstechnologie die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Zodra de PowerShot PX is ingeschakeld en ergens is neergezet, gebruikt hij gezichtsherkenning om automatisch naar een onderwerp te zoeken en past hij de compositie aan om opnamen te maken met iedereen in beeld. Er worden veel foto's gemaakt en vervolgens zal de app aangeven welke de beste zijn. De camera herkent gezichten die vaak voorkomen en kan daardoor prioriteit geven aan de mensen die belangrijk voor je zijn.

Als je bijvoorbeeld bezig bent met koken, een gesprek aan de keukentafel voert, een verjaardagsfeestje met het gezin viert of je kinderen helpt met hun huiswerk, kan de PowerShot PX je helpen om de stralende gezichten en de schoonheid van het dagelijkse leven vast te leggen zonder dat je erover na hoeft te denken.

Voor Eimear zijn die simpele dingen zoals het spelen met de hond of samen op de bank een verhaal lezen, de momenten die ze koestert en wil delen. "Het is heel fijn dat die momenten worden vastgelegd, vooral omdat je je er niet bewust van bent", zegt ze.

Je eigen persoonlijke digitale fotograaf

Een vrouw en een jongen kijken enthousiast naar de Canon PowerShot PX die op een stapel boeken staat.

"Ik kijk altijd naar de fotografieboeken van mijn vader - hij is een kunstenaar - en alle fotografieboeken die ik thuis heb, gaan over fotojournalistiek. Toen ik klein was, zag ik het leven in vormen en in licht", zegt Eimear, die er altijd van geniet als ze niet achter de camera staat tijdens die intieme momenten met het gezin.

Een meisje speelt geknield aan een lage tafel met haar speelgoed. De Canon PowerShot PX staat tegenover haar. Haar moeder bekijkt de feed van de camera op haar telefoon en de foto is zichtbaar op het scherm terwijl ze de opname aanpast.

"Als fotograaf ben ik eraan gewend om situaties op het werk vast te leggen. Dat is mijn taak, om momenten vast te leggen, maar de meeste daarvan zijn geregisseerd. De andere kant van mij vindt het juist geweldig dat spontane momenten worden vastgelegd waarbij ik denk: 'O, dat was echt maf'."

Hoewel Eimear al van kinds af aan een camera in haar hand heeft en op haar Instagram liever een zorgvuldige selectie laat zien, vindt ze het fijn om thuis foto's van het dagelijkse leven te maken die geen deel uitmaken van een fotoshoot.

"Ik vind de PowerShot PX echt een geweldige camera om op die momenten te hebben. Ik ben bijvoorbeeld de hele week alleen thuis met de kinderen. Ik ben een alleenstaande ouder. Ik heb niemand die een foto maakt wanneer ik met de kinderen aan het bakken ben of met ze in de tuin speel. Ik ben altijd degene die achter de camera staat."

Wat je op die momenten nodig heb, is de handsfree bediening van de Canon PowerShot PX, die werkt door middel van spraakopdrachten. Bovendien kan de camera zelf foto's en video's maken en samenstellen met de pan-tilt-lens met 3x optische zoom. De app selecteert de beste foto's en video's en maakt er een overzichtelijk geheel van zodat die kostbare momenten voor altijd bewaard blijven.

"De spraakherkenning is fantastisch. Wanneer je bijvoorbeeld in de woonkamer bent en denkt: 'O, dit wil ik nooit vergeten', dan kan dat", zegt Eimear. "Ik kijk met evenveel plezier naar foto's van die spontane momenten als naar de meer geposeerde beelden."

Wanneer je graag even zelf de fotograaf wilt zijn, kun je de camera ook gemakkelijk bedienen via een smartphone-app waarmee je foto's en video's kunt vastleggen en bekijken.

Op zijn plaats in het hart van het huis

Een gezin rondom de ontbijtbar mengt bakingrediënten in een kom.

"We hebben foto's gemaakt toen we aan het bakken waren", zegt Eimear. "Dat is waar het om gaat. We zijn gewend geraakt aan foto's van een perfect uitziend leven en daarom ben ik zo blij dat Canon deze camera heeft ontwikkeld. Want voor mij zijn de meest spontane foto's van het alledaagse leven, de beste."

Dankzij het compacte en aanpasbare ontwerp van de Canon PowerShot PX is deze camera overal in je huis perfect op zijn plaats.

Voor Eimear zou haar ontbijtbar een ideale plek zijn om de PowerShot PX neer te zetten, omdat veel van het gezinsleven zich daar afspeelt. "Ik wil de camera graag in de keuken hebben, omdat die open is en de ontbijtbar de centrale plek is", zegt ze.

"Dat moment 's avonds rondom de ontbijtbar wanneer ik aan het koken ben en de kinderen aan het kleuren, wanneer ik gewoon die alledaagse moederdingen doe, dat is geen moment van glamour, maar betekent wel alles voor mij. Een foto waarop ik met een wasmand binnenkom terwijl de kinderen hun huiswerk doen, is een visueel voorbeeld van mijn dagelijkse leven als moeder. En dat zijn de momenten die ik wil onthouden", zegt ze.

We weten allemaal dat het leven zich vóór de camera en niet achter de camera afspeelt. Maar hoe onthoud je die hoofdstukken waaruit je dagelijkse leven bestaat? Voor ouders zoals Eimear kan de PowerShot PX een geweldig hulpmiddel zijn om hun dierbaren vast te leggen, voor nu en in de toekomst.

"Het is onmogelijk om elk moment van je leven te onthouden. Eerlijk gezegd kan ik me niet eens meer de tijd herinneren dat ik zwanger was. Dat klinkt gek, maar het is echt waar! Wanneer je de foto's ziet en terugblikt, denk je bij jezelf, 'Dat wist ik niet meer. Dat was ik helemaal vergeten.' Daarom vind ik het zo fijn om die momenten spontaan te kunnen vastleggen en voor altijd te bewaren. Het is echt geweldig."


Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen