CREATIEF PRINTEN

Print en maak prachtige wenskaarten op maat in zes eenvoudige stappen

Als je papier en een printer hebt en graag creatief bezig bent, probeer dan thuis met vrienden en familie je eigen kaarten te maken.
Een verzameling handgemaakte wenskaarten op een tafel naast een Canon-printer.

Met de hand gemaakte kaarten zijn niet alleen attente cadeaus, maar ook een geweldige manier om creatieve vaardigheden te leren. Of het nu gaat om een belangrijke verjaardag in de familie, de bruiloft van een goede vriend, een geboorte of een diploma: er zijn meer dan genoeg levensgebeurtenissen die een wenskaart met een persoonlijke boodschap verdienen. En je hoeft ook geen volwaardige kunstenaar te zijn om prachtige wenskaarten te maken. Probeer het gewoon en laat je fantasie de vrije loop.

Toen Tania Ahmed 13 jaar geleden vanuit Pakistan naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, voelde ze zich er dankzij haar creatieve hobby's sneller thuis. "In Pakistan kun je niet zo makkelijk artikelen voor papierkunst kopen als in het Verenigd Koninkrijk", zegt ze. "Ik heb geborduurd, sieraden gemaakt, met kralen gewerkt en genaaid. Ik gebruikte mijn creativiteit als uitlaatklep. Toen ik naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, ontdekte ik YouTube en zo ook de wereld van het kaarten maken en papierkunst. Ik was heel nieuwsgierig, vond een winkel bij mij in de buurt en kon ook online wat benodigdheden kopen. Dat was dus mijn manier om sneller mijn draai te vinden in het land."

Tania is een creatieve ondernemer die zich specialiseert in handgemaakte kaarten en online cursussen geeft over gemengde media. Hier deelt ze haar beste tips en vertelt ze meer over het maken van kaarten met een printer uit de Canon PIXMA TS7450-serie.

1. Je spullen samenstellen

Zorg dat je al je kaartmateriaal bij de hand hebt voordat je met je nieuwe hobby aan de slag gaat. Dit heb je allemaal nodig:


Optioneel:
 • Stickers en strassteentjes
 • Foam dots
 • Stanleymes

2. Kies je ontwerp

Een vrouw bekijkt printbare kaartsjablonen op een smartphone.

Er zijn honderden sjablonen om uit te kiezen in Creative Park, Canon's gratis en inspirerende contentservice. Van verjaardagskaarten en uitnodigingen tot bedankkaarten, kerstkaarten en felicitatiekaarten: er zijn sjablonen voor elke gelegenheid.

Een vrouw gebruikt haar smartphone om een kaart te printen met de Canon PIXMA-printer.

De printer uit de Canon PIXMA TS7450-serie is eenvoudig en snel te installeren, volgens Tania. "Ik had hem binnen twintig minuten aangesloten. Ik stond ervan versteld hoe snel en probleemloos ik mijn telefoon aan de printer kon koppelen."

Zodra je over de juiste middelen beschikt, is het tijd om een ontwerp te selecteren. De gratis Creative Park-app van Canon zit boordevol sjablonen die je kunt downloaden en printen. Kies uit een groot aantal minikaarten en pop-upkaarten, en er zijn ook thema-enveloppen voor elke gelegenheid. Nog voor de feestdagen beginnen, kun je je eigen kerstkaarten printen of zelfs een pop-upkaart maken met een sneeuwpop of een slee.

Om je creativiteit te stimuleren, kun je ontwerpen combineren tot een volledig originele kaart of een ontwerp gebruiken van de sectie Papiermodellen van Creative Park. Tania koos de laatste optie voor haar eigen creaties. "Ik heb een sjabloon gekozen die oorspronkelijk was bedoeld voor een bloemenkrans, maar in plaats daarvan besloot ik hem op een kaart te gebruiken", legt ze uit. "Ik heb de sjabloon geprint met een printer uit de Canon PIXMA TS7450-serie, vervolgens de bloemen uitgeknipt en alle onderdelen gebruikt die ik nodig had.

"Ga een stap verder en zoek naar andere dingen die je in een kaart kunt gebruiken", adviseert ze. "Gebruik de website als uitgangspunt en laat je inspireren - je kunt het ontwerp naar wens aanpassen."

3. Selecteer de beste papiersoort

Een printer print een vel Creative Park-ontwerpen op een tafel, naast Canon-printerpapier.

Het is belangrijk om stevig papier te gebruiken dat zijn vorm behoudt, vooral als je net als Tania 3D-decoraties voor je kaarten wilt maken.

Het perfecte papier voor het maken van kaarten is sterk en stevig en heeft een matte afwerking voor stralende kleuren en scherpe afbeeldingen.

Voor de basis van haar kaarten gebruikte Tania dubbelzijdig mat papier van Canon dat wordt geleverd met een vouw in het midden en een envelop, en voor de versieringen gebruikte ze mat fotopapier. Het papier was eenvoudig uit te snijden, waardoor Tania haar kaarten een extra dimensie kon geven. "Voordat ik de bloemen opplakte, krulde ik de bloemblaadjes", legt ze uit. "Het papier was stevig genoeg, zodat het niet geplet zou worden in de envelop."

4. Print je kaartonderdelen

Een glimlachende vrouw die bloemvormen uitknipt met een schaar.

Het is mogelijk om creatieve kaartmethoden te combineren voor unieke resultaten. "Er zijn heel veel geweldige hybride kaartmakers", zegt Tania.

De handen van een vrouw die roze papieren bloemen uitknipt met een schaar.

Als je de basisbeginselen van het maken van kaarten eenmaal onder de knie hebt, kun je je creativiteit de vrije loop laten en je cadeaus een persoonlijk tintje geven. Ontwerpen en creëren zijn ook uitstekende mindfulness-oefeningen.

Nu je je papier hebt, is het tijd om te printen. Je kunt de Creative Park-website of de Creative Park-app gebruiken en je Canon-printer aansluiten. Tania maakte goed gebruik van de gebruiksvriendelijke draadloze connectiviteit van de Canon PIXMA TS7450-serie, waarmee je eenvoudig rechtstreeks vanaf je computer of smartphone kunt printen.

Print vervolgens de sjablonen die je uit de honderden beschikbare opties hebt gekozen. Is er even geen speciale gelegenheid om kaarten voor te maken? Creative Park bevat ook veel 'zomaar'-ontwerpen die ideaal zijn als je iemand wilt laten weten dat je om of haar geeft.

5. Personaliseren, personaliseren en personaliseren

Een vrouw houdt voorzichtig een papieren bloem vast bij een tafel vol kleurrijke handgemaakte kaarten, knutselbenodigdheden en een printer.

Een van de leukste dingen aan het maken van je eigen kaarten is dat je ze kunt aanpassen aan wat je hart je ingeeft. Als je nog niet bekend bent met papierkunst, is dit een leuke en eenvoudige manier om aan de slag te gaan.

Een vrouw plakt zilveren kralen op de wielen van een kinderwagen op een handgemaakte wenskaart.

Met Creative Park heeft Tania een nieuw aspect van het maken van kaarten ontdekt. "Het is heel fijn omdat ik niet veel werk met digitale ontwerpen. Ik maak meestal volledig nieuwe kaarten, waarbij ik de afbeelding moet stempelen en inkleuren met potloden en markeerstiften. Hierdoor moet ik buiten de geijkte paden denken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en de instructies kunnen worden gedownload en geprint."

Zodra je prints klaar zijn en je elk onderdeel zorgvuldig hebt uitgeknipt om op je kaart te lijmen, is het tijd om te gaan plakken en creatief te werk te gaan. Van glitters en folie tot gekleurde kaarten en stickers: er zijn eindeloos veel technieken en materialen die je kunt gebruiken voor kleurrijke en opvallende, handgemaakte kaarten.

"Ik heb een paar extra stickers en een glanzende, gouden kaart gebruikt om de bloemkernen te maken", zegt Tania. "Toen heb ik ze aan elkaar geplakt en er glanzende strassteentjes aan toegevoegd."

Tania zegt dat het toevoegen van een extra dimensie aan je kaart eenvoudig is, maar dat je wel moet weten hoe het moet. "Als je een platte kaart driedimensionaal wilt maken en een centraal element wilt geven dat eenvoudig kan worden uitgesneden, kun je dezelfde sjabloon twee keer printen", legt ze uit. "Dan kun je de basis gebruiken zoals hij is, maar knip je alleen de centrale versiering uit. Gebruik een paar foam dots voor extra dimensie en een opvallende stijl."

6. Maak er een sociale activiteit van

Een afgewerkte driedimensionale bloemenkaart staat op een tafel naast twee dozen Canon-printerpapier. Op de achtergrond is een knutselende vrouw te zien.

Tania komt uit een familie waarin creativiteit een tweede natuur is. "Toen ik opgroeide, droeg ik jurken die mijn moeder zelf maakte en verkocht, en werd ik omringd door mensen die heel creatief waren, op welke manier dan ook. Mijn vader is een heel getalenteerde timmerman, dus hij heeft een poppenhuis, boekenplanken en meubels gemaakt. We hebben ook kunstenaars in de familie, dus ik dacht altijd dat iedereen zo was", zegt ze.

Aangezien je alleen een printer, papier, lijm en een schaar nodig hebt, is het maken van kaarten een geweldige manier om vrienden en familie bij elkaar te brengen en met zijn allen iets creatiefs te doen.

Je kunt speciale avondjes organiseren om samen kerstkaarten te maken onder het genot van feestelijke hapjes en drankjes, of met vrienden afspreken om wenskaarten te maken voor een babyfeestje.

Als je geen inspiratie kunt vinden, adviseert Tania om een bezoekje te brengen aan Pinterest voor ideeën en kleurcombinaties. "Je kunt ook basisfilmpjes bekijken over kleurtheorie", stelt ze voor.

Vergeet niet te zoeken op de hashtag #MadeWithPixma om meer inspiratie op te doen, en gebruik de hashtag zelf om je eigen creaties te delen.

Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Kerstkaarten printen

  Creëer jouw stijl voor een feestelijke fotoshoot om unieke kerstkaarten te printen.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  De beste tips & tricks voor attente knutselcadeaus van papier

  Ontdek hoe je betekenisvolle cadeaus maakt met Canon's Creative Park en je PIXMA-printer.

 • CREATIEF PRINTEN

  Papieren tafeldecoraties

  Maak prachtige tafeldecoraties voor alle gelegenheden met Creative Park.

 • CREATIEF PRINTEN

  Printbare ideeën voor Halloween

  Seizoensgebonden ideeën voor een leuk en griezelig decor, kostuums, lekkernijen en meer.