FAMILIEFOTOGRAFIE

Generaties van opzij: print een familieportret om te koesteren

Leer hoe je een prachtig zwart-witportret van je dierbaren maakt en print voor een kunstwerk dat je nog vele jaren zult koesteren.
Een zwart-witfoto van drie generaties van één familie op rij, van jong naar oud, allemaal vanaf de zijkant gefotografeerd.

Tijdens de COVID-19-pandemie konden veel families elkaar minder vaak zien dan normaal, en de bezoeken aan grootouders werden bijvoorbeeld aanzienlijk beperkt. Het delen van geprinte familiefoto's werd waardevoller dan ooit. Spontane foto's van speciale momenten kunnen veel plezier opleveren, maar een geplande fotoshoot is altijd de moeite waard.

Hier delen we een techniek voor het maken van in het oog vallende portretfoto's van meerdere generaties en leggen we uit hoe je die kunt printen, om zo een unieke en duurzame wandversiering of cadeau te maken. Door elke persoon afzonderlijk te fotograferen en de portretten vervolgens samen te voegen tot één foto kun je een stijlvolle groepsfoto maken die kan worden geprint. Zo kun je de overeenkomsten en verschillen tussen de gezichten in je gezin benadrukken. Je kunt deze portretten in de toekomst zelfs uitbreiden met nieuwe generaties, als een erfstuk dat meegroeit met je familie.

1. De apparatuur die je nodig hebt

Handen die een Canon EOS R6-camera vasthouden.

Met de baanbrekende AF met oogdetectie en een superieure sensor met 20 Megapixel is de Canon EOS R6 een uitstekende keuze voor deze vorm van portretfotografie.

Een close-up van een zilveren paraplu en een Speedlite.

Een Speedlite en zilveren paraplu zijn ideaal voor het belichten van de gezichten van je onderwerpen.

Je hebt maar een paar eenvoudige items nodig voor deze sessie: een Speedlite of andere externe lichtbron voor de belichting, een lichtstandaard, en een zilveren paraplu of softbox. Een wireless trigger voor de flitser kan ook van pas komen. Met een camera zoals de Canon EOS R6 met een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens heb je veel controle over de belichting en andere instellingen, zodat je mooie details in schaduwen en hooglichten krijgt.

Als het gaat om printen, is een printer zoals de Canon PIXMA TS7450a-serie ideaal, met de voordelige FINE-cartridges en gebruiksvriendelijke wireless connectiviteit, waardoor je eenvoudig rechtstreeks vanaf je computer of smartphone kunt printen. Voor nog prints die nog langer meegaan, is het systeem met zes inktkleuren van de Canon PIXMA TS8350a-serie, dat is voorzien van Canon's uitstekende ChromaLife 100-technologie, perfect voor het maken van heldere, scherpe foto's met rijke zwarttinten.

Speciaal Canon-fotopapier zorgt voor prachtige, duurzame prints.

2. Individueel poseren

Een kind zit in het donker met een flitser en een zilveren paraplu die het gezicht belichten.

Experimenteer met de positie van je lichtbron. Hoe verder naar achteren de lichtbron staat, hoe harder het licht wordt en hoe dieper de schaduwen. Probeer als vuistregel te voorkomen dat er licht op het oor valt dat naar de camera is gericht.

Een man van opzij. Alleen zijn gezicht wordt belicht. De achterkant van zijn hoofd en de rest van het frame zijn gehuld in schaduwen.

Leg elk gezinslid vast met zijn of haar gezicht en profil. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens en een Canon Speedlite 430EX II ingesteld op 1/200 sec, f/11 en ISO100.

Als je je gezinsleden afzonderlijk fotografeert, kun je niet alleen de beste foto van elke persoon kiezen, maar de personen ook precies zo naast elkaar zetten zoals jij wilt voor de uiteindelijke print. Het betekent ook dat je niet iedereen tegelijkertijd op dezelfde plek bij elkaar hoeft te hebben.

Gebruik een donker laken of een donkere plaat als achtergrond. Vraag elk onderwerp om rechtop te zitten, met de zijkant van het gezicht naar de camera toe, de schouders naar achteren en de kin iets omhoog. Als je jongere kinderen fotografeert, vraag dan een familielid om je te helpen door vanaf de zijkant hun aandacht te trekken of door ze op hun plek te houden. Voorkom dan wel dat dit familielid op de foto komt.

Een flitser zorgt voor een consistente belichting. Bevestig de flitser aan een softbox of een zilveren paraplu. Dit zorgt voor zachtere, meer diffuse belichting die flatteuzer is voor portretten. Plaats de flitser op een standaard aan de zijkant, iets achter het onderwerp, zodat de omlijning van het gezicht belicht wordt.

Als je geen flitser hebt, kun je ook een sterke binnenlamp of een dunne reep daglicht via een raam gebruiken in een verder verduisterde kamer. Het onderwerp moet dan zo zitten dat het licht vlak achter het gezicht valt.

3. Camera- en flitserinstellingen

De achterkant van een Canon EOS R6-camera met de belichtingsinstellingen. Op de achtergrond zit een man voor een flitser.

Als je een losse flitser gebruikt, kun je het beste eerst je belichting handmatig instellen en vervolgens de flitssterkte aanpassen volgens je geselecteerde instellingen.

Indien mogelijk kun je je flitser wireless activeren met een compatibele camera en flitser of met een wireless trigger en ontvanger. Wat de camera-instellingen betreft, kun je beginnen door de camera in te stellen op de modus voor handmatige belichting (M) met een sluitertijd van 1/200 sec, een diafragma van f/11, en ISO100. Pas deze instellingen vervolgens naar wens aan. Als dit met je camera mogelijk is, sla je foto's dan op in een RAW+JPEG-indeling. Hiermee krijg je een eenvoudig te beheren JPEG-bestand dat je snel kunt delen, en een RAW-bestand met de maximale afbeeldingsinformatie voor flexibiliteit bij het bewerken.

Zet de Speedlite handmatig in op een vol vermogen van 1/1. Maak een testfoto en pas vervolgens de flitssterkte aan tot de belichting van het gezicht precies goed is. Je kunt de helderheid ook nauwkeurig aanpassen door het licht dichter bij het gezicht van het onderwerp of juist verder weg te plaatsen.

4. Foto's aanpassen en combineren

Een foto van de zijkant van een man. De foto wordt bewerkt in Canon's Digital Photo Professional met de kleuraanpassingstools.

Gebruik de tools van het deelvenster Aanpassingsgebied in Canon's Digital Photo Professional-software (DPP) om lichte delen van de opname te selecteren en donkerder te maken, met uitzondering van het gezicht, en zet de opname vervolgens om in zwart-wit.

Zodra je de gewenste foto's hebt gemaakt, is het tijd om ze te bewerken. Als je je foto's niet graag bewerkt, kun je opnamen omzetten in zwart-wit, ze naar wens bijsnijden en de foto's voor het printen rangschikken op het papier wanneer je print met de standaard instellingen in Canon's Easy-PhotoPrint Editor - zie hiervoor het volgende gedeelte.

Als je echter vertrouwd bent met het bewerken van foto's, kun je deze stappen beter handmatig uitvoeren. Start Canon's gratis Digital Photo Professional-software (DPP) en open de foto's die je hebt gekozen. Eerst moet je ervoor zorgen dat alleen de gezichten zichtbaar zijn en dat de rest van elke foto volledig zwart is. Als ergens anders ook licht op valt, ga je naar het deelvenster Aanpassingsgebied, selecteer je de gebieden die je wilt verwijderen en sleep je de schuifknoppen voor Helderheid omlaag om die gebieden donkerder te maken.

Om de contrastrijke stijl van onze opnamen te benadrukken, hebben we ervoor gekozen ze om te zetten in zwart-wit. Ga hiervoor naar het deelvenster Afbeeldingskleuren en klik op de knop Monochroom. Gebruik de schuifknoppen om de conversies te verfijnen tot je een volledige set markante zwart-witportretten hebt. Je kunt deze stap desgewenst overslaan en de foto's in kleur houden.

Vervolgens kun je je foto's samenvoegen zodat de lichte delen van een portret door de donkere delen van een ander portret heen worden weergegeven. Open de reeks opnamen in DPP en selecteer het eerste portret. Ga vervolgens naar Tools en kies Compositie starten.

Kies nog een portret in de lijst Voorgrondafbeelding en stel de Samenstellingsmethode in op Lichter maken. Gebruik de pijlen om het tweede gezicht richting het eerste gezicht te schuiven. Klik op Opslaan, laad de opgeslagen foto en herhaal het proces met een ander gezicht totdat alle gezichten gecombineerd zijn.

5. Bereid het printen voor

Een foto met twee zwart-witportretten vanaf de zijkant. Ze worden bewerkt met de tool Compositie in Canon's Digital Photo Professional-software.

Gebruik de tool Compositie in DPP om de lichte delen van je portretten in elkaar te laten overvloeien.

Een foto van een rij zwart-witgezichten vanaf de zijkant. Het formaat van de foto wordt aangepast en hij wordt geprint in Canon DPP.

Als je klaar bent om je portret te printen, ga je naar Bestand > Printen met gedetailleerde instellingen.

Als je DPP gebruikt, klik je op het waarschuwingspictogram Hooglichten / schaduwen tonen onder in het venster. Gebruik de schuifknoppen voor tinten om ervoor te zorgen dat de achtergrond volledig zwart is en de gezichten geen overbelichte gebieden hebben. Gebruik vervolgens het deelvenster Afbeeldingsdetails om de foto scherper te maken. Ga tot slot naar Bestand > Printen met gedetailleerde instellingen. Je kunt hier niet alleen je printinstellingen kiezen, maar ook het formaat van de afbeelding aanpassen aan het gewenste printformaat.

Als alternatief voor al deze bewerkingen kun je de Easy-PhotoPrint Editor gebruiken op je smartphone, tablet of computer. Selecteer in het scherm Nieuw de optie Fotolay-outs, selecteer een sjabloon om mee te beginnen en gebruik de gratis lay-outeditor om je afzonderlijke portretten naast elkaar te rangschikken. Geef het papierformaat op en selecteer vervolgens de foto's die je wilt gebruiken.

Selecteer Bijsnijden onder de tools bij Bewerken om ongewenste delen van elke opname te verwijderen zodat alleen het gezicht overblijft. Gebruik de opties voor Item bewerken om de positie en grootte van elk gezicht aan te passen en om desgewenst gezichten toe te voegen of te wijzigen. Als je ervoor kiest je foto's om te zetten in zwart-wit gebruik je de opties onder Creatieve filters of voeg je een antiek tinteffect toe.

6. Print je ontwerp en hang het op

Een printer uit de Canon PIXMA TS8350-serie die een groepsfoto in zwart-wit print. Op het bureau ernaast staat een Canon-camera met fotopapier.

Maak familiefoto's van fotolabkwaliteit met een printer uit de Canon PIXMA TS8350a-serie in combinatie met Canon Photo Paper Plus Glossy II. Canon-inktcartridges en -papier zijn speciaal ontworpen om samen gebruikt te worden voor perfecte resultaten.

Een familieportret in zwart-wit van gezichten en profil, ingelijst en aan een muur bevestigd.

Dankzij ontwikkelingen als Canon's ChromaLife 100-inkttechnologie zien je dierbare familiefoto's er niet alleen fantastisch uit aan de muur, maar blijven ze ook jarenlang mooi.

Als je zwart-witfoto's print, selecteer je de voorinstelling Zwart-wit printen. Selecteer vervolgens de juiste papiersoort en stel de kwaliteit in op Beste. Zo zorg je ervoor dat je prints die gedetailleerde schaduwen en delicate hooglichten bevatten.

Je samengestelde familieportret is een indrukwekkende muurversiering of een prachtig cadeau voor verre familie. Maar dat is nog maar het begin. Je kunt individuele portretten of geselecteerde groepen printen met een compacte Canon SELPHY-printer, of je eigen wenskaarten maken voor verjaardagen, jubileums of andere familiegelegenheden. Met de Easy-PhotoPrint Editor kun je in een handomdraai nog meer persoonlijke items maken, zoals aangepaste kalenders die de hele familie het hele jaar door kan gebruiken.


Geschreven door James Paterson

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PROJECTEN VOOR THUIS

  Drie DIY-fotoaccessoires

  Maak je eigen softbox, spotlight voor gericht licht en beanbag voor een stabiele camera.

 • CREATIEF PRINTEN

  Toptips voor het tonen van geprinte foto's

  Ontdek hoe je jouw huis kunt transformeren met prachtige prints van familiefoto's in galerijstijl.

 • FOTO'S HERSTELLEN

  Dierbare fotoherinneringen herstellen

  Ontdek het project dat slachtoffers in België helpt door hun door water beschadigde foto's te herstellen.

 • PRINTEN

  De beste Canon-printers voor foto's

  Of je je foto's nu inlijst, in een plakboek plakt of als een sticker overal op wilt plakken: vind de printer die het beste bij je creatieve wensen past.