FOTO'S HERSTELLEN

Dierbare herinneringen herstellen

Ontdek het ReStory-project waarbij talloze foto's worden hersteld die werden beschadigd tijdens de verwoestende overstromingen die zich in 2021 voordeden in België.
Handen die een beschadigde foto van een slapende baby vasthouden.

In juli 2021 werd België geteisterd door een van de meest verwoestende en plotselinge overstromingen in haar geschiedenis, waarbij veel doden vielen en meer dan 220.000 huizen werden beschadigd of vernietigd. Het Waalse deel in het zuiden van het land, en met name de provincie Luik, was een van de zwaarst getroffen gebieden, en is nog steeds niet hersteld van de gevolgen.

Als je alles bent kwijtgeraakt, houd je je vast aan herinneringen, maar de overlevenden verloren ook duizenden foto's van enorme sentimentele waarde, die beschadigd raakten of werden weggespoeld.

Dankzij de ondersteuning van het ReStory-project, een gezamenlijk initiatief van reclamebureau Happiness Brussels, talloze digitale retoucheerders, herstellaboratorium Object Care en Canon België, werd een missie gestart om zoveel mogelijk foto's te herstellen voor de slachtoffers van de overstroming.

"Canon kent de emotionele kracht van foto's en de verhalen die daarbij horen", vertelt Jacco Leurs, Managing Director van Canon Benelux. "Daarom ondersteunt Canon het ReStory-programma voor het herstellen van foto's en werden we geraakt door de verhalen achter die foto's. Het project is bedoeld voor iedereen die is getroffen door de overstroming en beschadigde foto's wil laten herstellen. Op deze manier kunnen deze mensen hun herinneringen intact houden en kunnen we hen helpen hun verdriet te verlichten."

ReStory: Een project voor het herstellen van foto's die door overstroming zijn beschadigd

Een vrouw die aan een tafel zit en een foto met waterschade vasthoudt.

Met foto's kunnen we een kostbaar stukje geschiedenis in onze handen houden - de mensen, plaatsen en herinneringen die ons zo na aan het hart liggen.

Een foto van een jonge vrouw die met een hond in het gras zit.

Deze foto was heel belangrijk voor de eigenaar omdat hij was gemaakt op een mooie plek bij haar in de buurt, waar ze regelmatig met haar zus naartoe ging.

Tijdens de overstroming waren de stemmen en gezichten van de vele mensen die hard werden getroffen door de levensveranderende gebeurtenis volop aanwezig in de media. Mattias Vermeire, business director bij Happiness Brussels, herinnert zich de reportages en hoe deze een beweging op gang zetten om hulp te bieden.

"Er was een vrouw op tv die vertelde dat ze alles kwijt was, maar nog wel een fotoalbum met haar trouwfoto's en vakantiefoto's had", legt hij uit. "Ze zei: 'Ik kan mijn tv vervangen, ik kan alles vervangen, maar deze herinneringen zijn onvervangbaar', natuurlijk zonder dat ze wist wat de mogelijkheden waren. We dachten: 'Wij kunnen die mensen helpen'. We gingen kijken of er services bestonden waarmee we foto's konden herstellen."

Het bureau ging naar Object Care, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het herstellen van voorwerpen door middel van chemische stabilisatie, om de beschadigde foto's te repareren.

Herinneringen zoeken om te herstellen

Een vrouw die midden in het puin staat en een fotoalbum met een beschadigde trouwfoto vasthoudt.

De echtgenoot van deze vrouw overleed negen jaar voor de overstroming waarbij haar huis veel waterschade opliep. Ze wilde enorm graag haar herinneringen aan hun tijd samen bewaren, vooral haar trouwfoto's.

Een vrouw die voor een muur staat en een zwart-witfoto van een driewieler vasthoudt.

Je denkt misschien dat foto's met waterschade niet meer kunnen worden hersteld, maar het is mogelijk ze te reinigen en herstellen met behulp van digitale technieken.

Het Happiness Brussels-team promootte het project via Facebook-groepen en non-profitorganisaties die slachtoffers van overstromingen helpen. De eerste reacties waren echter beperkt. "We spraken met mensen bij Canon België. Zij gaven ons de beste bioscoopapparatuur van Canon en we hebben er een documentaire over gemaakt", legt Mattias uit. "Daarna gingen we op zoek naar de mensen ter plekke.

"We hebben er drie dagen doorgebracht en spraken met iedere voorbijganger en legden uit wat we gingen doen. Sommige mensen zeiden: 'Je kunt me helpen, ik heb nog een paar foto's of ik ken iemand die foto's heeft'."

Het team begon vervolgens met het herstelproces en documenteerde het project via opgenomen interviews die werden gepresenteerd in een korte documentaire en in een fototentoonstelling tijdens het Photo Days-evenement van de Brussels Expo in oktober 2021. Ze werden al snel door steeds meer mensen benaderd voor het herstellen van hun foto's en het project is in 2022 voortgezet.

Het fotoherstelproces

Een gekreukte, door water beschadigde foto van een vrouw die eet.

"De foto's die we hebben verzameld waren niet alleen beschadigd door water", vertelt Mattias. "Er zit zand, vuil en zelfs materiaal zoals olie of inkt op. We hebben zelfs foto's gekregen die helemaal oranje waren."

Een geretoucheerde foto van een vrouw die eet.

Hoewel er beperkingen zijn voor wat kan worden hersteld, is het proces niettemin verbazingwekkend effectief. Zelfs de meest verweerde foto's kunnen aanzienlijk worden verbeterd.

Bij het herstelproces van Object Care wordt elke foto handmatig schoongemaakt. Vervolgens worden de foto's door een team vrijwilligers bij het bureau Happiness Brussels verder geretoucheerd en verbeterd.

"Ze zijn niet bang om een beschadigde foto gewoon in water te laten vallen", vertelt Mattias. "In het begin vonden we dat allemaal echt onbegrijpelijk, maar ze wisten precies wat ze moesten doen. Ze legden de foto's in water om te proberen alle verschillende elementen te verwijderen en de foto's zo schoon mogelijk te maken. Daarna digitaliseerden ze de foto door er een foto van te maken met een Canon-camera. En dat is waar Canon uitkomst bood.

"Bij Happiness Brussels maken we reclamefoto's en gebruiken we Photoshop en andere technieken om foto's te verbeteren of te combineren. We dachten: 'We kunnen deze expertise voor de beschadigde foto's gebruiken om ze schoon te maken en vlekken en ander vuil weg te halen'."

De digitale retoucheerders van het bureau die als vrijwilligers aan het project meewerken, hebben nu ongeveer 1000 uur besteed aan het schoonmaken van de door overstroming beschadigde foto's voor het ReStory-project, samen met freelancers die ook hun steentje bijdragen. Het bewerkingsproces heeft beperkingen, maar de resultaten en reacties zijn opmerkelijk.

"Wat we niet kunnen doen, is weergeven hoe een persoon van wie het gezicht vanwege de schade voor de helft verdwenen is er op een foto uitzag. Maar we kunnen wel de lucht en bomen nabootsen en vlekken op mensen in de foto's verwijderen", zegt Mattias.

De gecorrigeerde foto's zijn geprint met de Canon imagePROGRAF PRO-1000 voor levendige prints van professionele kwaliteit. "We verzamelen momenteel een heleboel foto's, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen. We regelen dat de foto's aan huis worden opgehaald, omdat mensen ze natuurlijk niet graag in een envelop willen stoppen om ze via de post naar ons te sturen, vanwege de emotionele waarde van deze foto's."

Verzoeken voor het herstellen van foto's die zijn beschadigd door de overstroming kunnen worden ingediend op www.restory.photo

Vijf tips voor het herstellen van oude of beschadigde foto's

Handen die beschadigde foto's vasthouden, de bovenste foto is een portret van een jong kind.

"Veel mensen hebben maar twee of drie foto's om te laten herstellen, en dat betekent dat we veel mensen kunnen helpen", zegt Mattias. "Dat is onze doelstelling. We wilden niet drie of vier mensen met 100 of 200 foto's helpen. We wilden juist veel mensen helpen met een kleiner aantal foto's waar ze echt om geven, foto's die hun herinneringen weer tot leven brengen."

1. Probeer je foto's niet snel te drogen

"Probeer foto's die zijn beschadigd door water niet direct te drogen door ze op een verwarmingssysteem te leggen, omdat de foto's hierdoor nog verder beschadigd raken", adviseert Mattias. "Het papier wordt dan harder en begint te barsten, en dat is in feite een chemische verandering die niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Als een foto eenmaal beschadigd is, kun je hem het beste in dezelfde omgeving bewaren."


2. Stop de foto's in een afgesloten zak met waterdamp

Voor degenen die hun foto's naar professionele herstellers willen sturen: "Als je foto in aanraking is geweest met water, kun je hem het beste in een afgesloten zak met wat waterdamp of -druppeltjes stoppen om ervoor te zorgen dat de omstandigheden hetzelfde blijven", zegt Mattias.


3. Als je oude foto's zelf wilt herstellen, digitaliseer ze dan voordat je ze importeert in Photoshop of Digital Photo Professional (DPP)

Scan de foto die je wilt herstellen of maak er een foto van hoge kwaliteit van en open dan de digitale versie in bewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop. Nadat je een kopie van de foto hebt gemaakt, kun je de benodigde aanpassingen maken met de functies voor uitsnijden en rechttrekken.


4. Pas beschadigde gebieden aan en maak kleurcorrecties

Met het Snel retoucheerpenseel in Adobe Photoshop kun je kreuken verwijderen, vlekken wegwerken en scheuren corrigeren, en beschadigde gebieden die door water of veroudering zijn aangetast herstellen. Zorg er wel voor dat je een nieuwe laag maakt voor alle wijzigingen die je wilt aanbrengen, zodat je je oorspronkelijke achtergrondlaag niet bewerkt. Je kunt ook de tool Ruisreductie gebruiken om korreligheid te verminderen. Kleurvervaging komt vaak voor op oude foto's, dus het wordt ook vaak aangeraden om kleurcorrecties aan te brengen voor hoogwaardige prints. DPP, Canon's software voor RAW-verwerking en fotobewerking, heeft ook opties om je foto's te verfijnen, waaronder kleuraanpassing en verscherping.


5. Bereid het printen voor

Sla de foto op in een geschikte bestandsindeling voor foto's, zoals JPEG, PNG of TIFF voordat je deze thuis print. Als je camera dit ondersteunt, is het raadzaam om te fotograferen in RAW, omdat je dan maximale bewerkingsflexibiliteit hebt. De compacte maar veelzijdige Canon PIXMA PRO-200-printer voor A3+ prints is perfect voor hoogwaardige prints in kleur en zwart-wit. Als je zelf foto's wilt herstellen, beschik je met deze wireless printer over een dye-inktsysteem met 8 kleuren voor uitzonderlijke reproductie en aanpasbare printformaten. De betaalbare printers uit de PIXMA-serie leveren ook hoogwaardige resultaten bij het thuis printen van foto's. Canon Pro Platinum PT-101 is glanzend, zwaar fotopapier voor prints met een studioafwerking die niet vervagen.


Adobe en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.


Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • BASISPRINCIPES VOOR BEWERKING

  Speciale foto's bewerken

  Verbeter je opnamen van speciale gelegenheden met deze eenvoudige tips om foto's te bewerken.

 • FOTOBEWERKING / POSTPRODUCTIE

  RAW-opnamen bewerken met DPP

  Ontdek hoe je RAW-opnamen kunt bewerken, verbeteren en verfijnen met de DPP-software van Canon.

 • CREATIEF PRINTEN

  Toptips voor het tonen van geprinte foto's

  Ontdek hoe je jouw huis kunt transformeren met prachtige prints van familiefoto's in galerijstijl.

 • FAMILIEFOTOGRAFIE

  Maak betere kerstfoto's dan vorig jaar

  Fotograaf Lena Petrova vertelt hoe je je kerstfoto's kunt verbeteren.