PROJECTEN VOOR THUIS

Doe inspiratie op in je dagelijkse bezigheden wanneer je thuis portretten maakt

Michaela Efford onthult haar beste tips en tricks voor het maken van opvallende portretten in je woonkamer.
Een vrouw met vlinderclips in haar haar maakt meer vlinderclips vast aan touwtjes die aan een zilveren staaf hangen.

De professionele portret- en modefotografe, opkomende TikTok-ster en enthousiaste Instagrammer Michaela Efford heeft op sociale media een grote schare volgelingen uit de hele wereld verzameld. Haar succes is deels te danken aan het delen van instructievideo's die creatieve inspiratie en begeleiding bieden aan fotografen met verschillende achtergronden.

Net als velen van ons voelde Michaela zich enigszins opgesloten tijdens de lockdown en zocht ze naar een uitlaatklep voor haar creativiteit. Ze heeft de beperkingen omgebogen tot iets moois door alledaagse voorwerpen en verschillende locaties in haar huis te gebruiken om thuisopnamen een creatieve draai te geven.

"Ik vroeg me af hoe ik thuis dromerige foto's kon maken en hoe ik kon experimenteren met de belichting", zegt ze. "Ik heb Pinterest gebruikt als inspiratie voor de foto's die ik wilde maken en zag hoe andere fotografen hun foto's hadden gemaakt. Muziekvideo's zijn ook een geweldig springplank voor creatieve ideeën."

Hier volgen een paar van haar beste tips en tricks voor het thuis maken van creatieve portretten.

1. Geef je creativiteit de hoofdrol

Het bedenken van creatieve ideeën is vaak de grootste uitdaging bij het maken van opnamen thuis. "Ik probeer meestal een beeld van de uiteindelijke opname te vormen in mijn hoofd", zegt Michaela. "Ik vraag me af welke kleuren bij elkaar passen, welke materialen ik kan gebruiken en of ik wel of niet een achtergrond zal gebruiken. Ik gebruik graag ongebruikelijke materialen, zoals glas en aluminiumfolie."

Michaela zegt dat ze een opname altijd benadert met een idee, maar zich niet aan dat idee vastklampt. Ze adviseert anderen om open te staan voor nieuwe ideeën en om voorbij hun gebruikelijke methodes te kijken. "Zelfs als ik thuis fotografeer, wil ik niet worden beperkt door vier muren. Verschillende kamers in huis kunnen de opnamen een andere uitstraling geven, dus ik raad iedereen aan om niet op één locatie te blijven."

Een portret van een glimlachende jonge vrouw tegen een roze achtergrond. Papieren vlinders omgeven haar hoofd en versieren haar haar.

Het loont om te experimenteren. Dit portret heeft een dromerige sfeer die tijdens het maken van de foto ontstond in plaats van tijdens de nabewerking. Het effect werd mogelijk gemaakt door cellofaan om de rand van de lens te wikkelen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 67 mm, 1/160 sec, f/3,5 en ISO320.

Een portret van een jonge vrouw voor een groene achtergrond. Papieren vlinders omgeven haar hoofd en versieren haar haar.

Bij deze opname gebruikte Michaela dezelfde opstelling, maar transformeerde ze de sfeer van de foto door de achtergrondkleur en de pose te wijzigen. "Creativiteit is heel belangrijk bij het bewerken van foto's en tijdens het fotograferen zelf", voegt ze toe. "Ik speel graag met zwart-witniveaus voor het algehele contrast en om kleuren te benadrukken. Hierdoor vallen je foto's goed op." Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 67mm, 1/160 sec, f/3.5 en ISO320.

Ze adviseert iedereen om vooral te denken aan de sfeer die je wilt uitdragen wanneer je een concept voor een fotosessie bedenkt. "Pinterest is handig als ik alternatieve stijlen wil zien en ik maak vaak een kleine moodboard die helpt bij het kiezen van rekwisieten, materialen en kleuren", zegt ze. "Het is belangrijk om flexibel te zijn en om open te staan voor alternatieven in plaats van een vaste formule te volgen."

2. Doe inspiratie op in je dagelijkse bezigheden

Een portret van een jonge vrouw die een lok haar om haar vinger draait en een ogenschijnlijke bel roze kauwgom blaast.

"Ik wilde laten zien dat je een willekeurig rekwisiet kunt gebruiken en dat kunt manipuleren zodat het ergens anders op lijkt", vertelt TikTok-ster Michaela Efford over dit opvallende zelfportret dat ze tijdens de lockdown heeft gemaakt. 'Het lijkt op roze kauwgom, maar het is eigenlijk een ballon die voor de helft is opgeblazen." Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 42mm, 1/100 sec, f/2.8 en ISO400. © Michaela Efford

Een portret van een jonge vrouw met een bos zonnebloemen. Ze draagt een jurk met een madeliefjespatroon en staat voor een blauwe achtergrond bedekt met wolken vol bloemetjes.

Dit portret is geïnspireerd op Michaela's jurk met madeliefjespatroon. "Ik kocht de outfit en zo bedacht ik het bloementhema voor de foto", zegt ze. "Ik maakte de wolkenachtergrond van polyester en lijmde hem op karton, waarna ik de wolken vulde met kleine madeliefjes." Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 26mm, 1/125 sec, f/3.2 en ISO640. © Michaela Efford

Michaela kwam tijdens de lockdown tot de ontdekking dat de voorwerpen en kamers in haar huis met een beetje creativiteit prima als studio konden fungeren. "Ik heb prachtige voorwerpen en ornamenten in mijn huis die ik voor de lockdown altijd voor lief nam", zegt ze. "Als je ze elke dag ziet, lijken ze onzichtbaar te worden. Toen ik veel thuis was, was het alsof ik ze weer voor het eerst zag en vroeg ik me af hoe ik ze op een creatieve manier kon verwerken in mijn opnamen."

3. Licht en locatie

Een jonge vrouw kijkt in de camera. Ze draagt een light-upbril met een blauw montuur en een roze pruik, met een blauwe lichtkrans achter haar.

"Er gaat niets boven goede rekwisieten", zegt Michaela. "Ik kocht deze light-upbril en zodra ik hem opzette, waande ik me een personage in een sciencefictionfilm, waarmee het thema van de opname was bepaald. De sfeer wordt aangevuld door een vel aluminiumfolie als achtergrond." Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 70mm, 1/160 sec, f/3.5 en ISO640. © Michaela Efford

Een jonge vrouw houdt haar hoofd iets opzij en laat het op één hand rusten. Ze kijkt naar een glas water dat voor haar staat met daarin twee goudvissen, die later digitaal zijn toegevoegd.

"Deze foto is gemaakt in mijn tuin met een dekbedovertrek als achtergrond om als diffuser te dienen", zegt Michaela. "Ik heb een glas water gebruikt als het belangrijkste rekwisiet. Ik maakte eigenlijk foto's om mijn gezicht te vervormen, maar uiteindelijk heb ik digitaal vissen toegevoegd aan het water omdat ik vond dat er een creatief element ontbrak." Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 33mm, 1/1000 sec, f/3.2 en ISO100. © Michaela Efford

Michaela is ervan overtuigd dat goede fotografie begint met de kwaliteit van het licht. "Voor de meeste thuisopnamen gebruik ik mijn woonkamer of slaapkamer omdat ik daar 's ochtends het beste licht heb, maar op andere momenten van de dag zijn andere kamers weer beter", legt ze uit. Als je thuis opnamen maakt, bekijk dan deze tips en tricks om je eigen thuisstudio in te richten.

Voor zelfportretten en video's die ze op TikTok plaatst, richt Michaela zich liever op portretten met hoofd en schouders. "Het uitwerken van verschillende poses voor opnamen van het hele lichaam kan lastig zijn met al die ledematen, en ik denk sowieso dat close-ups interessanter zijn", voegt ze eraan toe.

"Als ik zelfportretten maak, gebruik ik een afstandsbediening of de zelfontspanner van de camera. Veel recente Canon-camera's hebben een variangle scherm dat perfect is om jezelf in beeld te brengen. Als ik iemand anders fotografeer, begin ik vaak met zelfportretten om de beste belichting te bepalen en om te zien hoe de rekwisieten en achtergronden samenwerken. Van daaruit ga ik verder."

4. Kies de juiste uitrusting

Een Canon EOS 5D Mark IV, een statief en verschillende kantoorbenodigdheden op een tafel.

Michaela gebruikt een scala aan hulpmiddelen, technieken en apparatuur tijdens haar fotoshoots. "Met foto's kun je krachtige boodschappen overbrengen, dus wees nooit bang om via foto's te zeggen wat er in je omgaat", zegt ze.

Een vrouw in een witte jurk met papieren vlinders in haar haar en over haar mond.

Behalve haar Canon-apparatuur gebruikte Michaela rekwisieten en eenvoudige huishoudelijke artikelen zoals huishoudfolie om de uiteindelijke look te creëren. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 67 mm, 1/160 sec, f/3,5 en ISO320.

Michaela koos voor een Canon EOS 5D Mark IV nadat ze als beginnende fotografe verliefd was geworden op de camera's uit de EOS 5D-serie. "Nu word ik verleid door de Canon EOS R6-systeemcamera. Ik heb fotografen gezien die hem gebruikten voor Fashion Week-opnamen. Hij is heel compact en licht en ik heb spectaculaire resultaten gezien bij zowel foto's als video's."

Je hoeft echter niet meteen te investeren in een full-frame camera om indrukwekkende resultaten te krijgen. Zowel de Canon EOS M50 Mark II met een verwisselbare lens als de compacte Canon PowerShot G7 X Mark III bieden uitstekende prestaties voor foto's en 4K UHD-video's.

"Ik ben in de ban van Canon-camera's omdat ik heel enthousiast ben over hoe ze kleur verwerken," vervolgt Michaela. "Daar heb ik veel onderzoek naar gedaan voor ik overging tot aanschaf en je ziet het ook terug in mijn werk. Als het gaat om lenzen voor portretfotografie gebruik ik het liefst de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM- en de EF 35mm f/1.4L II USM-lens. Het natuurlijke perspectief past goed bij de manier waarop ik fotografeer en dankzij het grote diafragma heb ik veel controle over de scherptediepte."

Michaela wil heel graag de Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM-lens uitproberen. Net als de camerabehuizingen van de Canon EOS RP en de EOS R6 is hij praktisch en compact, maar levert hij ook uitstekende beeldkwaliteit en all-round prestaties, met hybride optische beeldstabilisatie en de veelzijdigheid van 0,5x macrovergroting voor extreme close-ups.

5. Werk samen met anderen en deel inspiratie

Een vrouw met helderblauwe oogschaduw en pareltjes in druppelvorm, ondergedompeld in levendig blauw water. Alleen haar hoofd en armen zijn zichtbaar.

Een foto uit een van Michaela's shoots voor een klant. "We hebben blauwe kleurstof aan het water toegevoegd zodat de kleur nóg levendiger zou zijn", legt ze uit. "Kleur kan een belangrijk ingrediënt zijn. Vraag je af welke kleuren goed samengaan zonder veel geld uit te geven aan chique rekwisieten." Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 63mm, 1/125 sec, f/3.2 en ISO320. © Michaela Efford

Een jonge, blonde vrouw in een nauwsluitende lila top staat voor een pluizige roze achtergrond. Ze doet alsof ze ergens van schrikt terwijl ze een roze telefoon tegen haar oor houdt.

"We wilden voor de supergirly popstijl van de jaren 90 gaan", vertelt Michaela over deze opvallende foto die ze in mei 2021 maakte als onderdeel van een modeshoot. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 61mm, 1/160 sec, f/8 en ISO125. © Michaela Efford

Als je portretten van een vriend maakt, raadt Michaela aan om de gewenste poses duidelijk uit te leggen. "Ik ben beter met lichaamstaal dan met woorden, dus voor poses doe ik de gewenste houding gewoon voor in plaats van dat ik het probeer uit te leggen," zegt ze. "Dat is natuurlijker en interactiever. En het is heel belangrijk dat mensen zich zo natuurlijk en comfortabel mogelijk voelen."

"Als ik video's maak voor TikTok probeer ik altijd wat opnamen achter de schermen vast te leggen om later toe te voegen. Die zorgen voor een extra dimensie en mensen willen vaak graag zien hoe een opname tot stand is gekomen."

Als je experimenteert met portretten ontdek je je eigen stijl. "Wees zelfverzekerd en wees niet bang om jezelf te zijn", zegt Michaela. "Volg andere fotografen om inspiratie op te doen, maar ontwikkel je eigen stijl en blijf daar trouw aan. Wees trots op je unieke ideeën."


Geschreven door Matthew Richards

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  De beste kit voor beginnende portretfotografen

  Camera's en lenzen voor elk type portretfotografie.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Upgrade je selfie

  TikTokker Nina Collins legt uit hoe je thuis creatieve zelfportretten kunt maken.

 • PROJECTEN VOOR THUIS

  Een thuisstudio creëren

  Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je op een betaalbare manier prachtige portretten kunt maken met flitsfotografie.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Maak abstracte portretten

  Experimenteer met dubbelopnamen, schilderen met licht, spelen met schaduwen en meer.