PORTRETFOTOGRAFIE

Creatieve portretfotografie

Fotografe Nina Collins heeft een indrukwekkende groep volgers op TikTok opgebouwd met haar leuke zelfportretten. Hier geeft ze haar tips voor het stylen van een shoot en het optimaal benutten van een eenvoudige opstelling.
Een vrouw met lang blond haar en een roze getinte zonnebril poseert tegen een roze gordijn en kralensnoeren. Haar afbeelding is zichtbaar op de achterkant van de camera op de tafel voor haar.

TikTokker en autodidactisch fotografe Nina Collins dacht dat een carrière in fotografie onbereikbaar was, maar ze was vastbesloten om te slagen. “Ik was een student zonder geld, maar hoewel ik iets studeerde dat er helemaal niets mee te maken had, wist ik dat ik in de fotografie wilde werken. En daarvoor moest ik een portfolio samenstellen”, licht ze toe. “Ik heb mezelf leren fotograferen door veel onderzoek te doen en veel fouten te maken.”

In plaats van haar foto's op haar gebruikelijke platforms te plaatsen, waar ze al aanwezig was, besloot Nina om helemaal opnieuw te beginnen op TikTok. “Ik was bang voor negatieve feedback”, legt ze uit. “Ik dacht dat mensen heel kritisch zouden zijn en onvolkomenheden zouden opmerken in mijn bewerkingsvaardigheden of camera-instellingen.”

De reacties op haar inspirerende TikTok-video's waren echter ontzettend positief en ze ontwikkelde al snel een groep volgers. “In de eerste vier maanden liep het aantal volgers op naar 20.000. De opmerkingen van mensen waren heel bemoedigend, terwijl ze geen idee hadden wie ik was. Ze hoefden geen positieve dingen te zeggen. Ze reageerden omdat ze echt leuk vonden wat ze zagen en dat gaf me het vertrouwen dat ik nodig had.”

De reeks ‘Decennia’-fotoshoots van Nina, waarin ze de mode, haarstijlen en opnamestijlen door de jaren heen laat zien, waren bijzonder populair. Ze geeft de kijker ook toegang tot haar voorbereiding achter de schermen en laat zien hoe iedereen verschillende looks kan nabootsen. Haar doel is nu om andere mensen te inspireren om een camera op te pakken en een poging te wagen. “Ik maak mijn TikTok-video's om ideeën, methoden en oplossingen te delen, in de hoop dat het andere mensen met een passie voor fotografie kan helpen”, zegt ze.

Hier vertelt Nina over de eenvoud van haar opstelling en hoe ze haar shoots vormgeeft, en geeft ze tips om zelfvertrouwen te krijgen wanneer je poseert voor je eigen creatieve zelfportretten.

1. Stel je ideeën scherp

Een vrouw met lang blond golvend haar in een wit T-shirt, witte sportschoenen en kaki jeans houdt een Canon-camera vast en lacht naar de camera.

Nina heeft meer dan 60.000 volgers op TikTok en haar fotografietutorials, met tips en technieken voor alles van het stylen van een Valentijnsdag-foto tot het nabootsen van bekende foto's van beroemdheden, worden vaak meer dan 20.000 keer bekeken.

Een vrouw met lang blond haar en een roze getinte zonnebril kijkt naar boven en glimlacht, terwijl ze haar handen aan de zijkant van haar gezicht houdt alsof ze danst en haar armen omhoog tilt.

Haar en make-up zijn belangrijk voor het nabootsen van de look die je wilt. Door moodboards samen te stellen, kom je op ideeën en doe je inspiratie op voor rekwisieten die bij het tijdperk passen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/2.8 en ISO250. © Nina Collins

“Ik ben geïnteresseerd in mode, redactionele fotografie en portretfotografie, dus ik vind het echt fascinerend om te zien hoe dat zich heeft ontwikkeld”, legt Nina uit. “Er zijn duidelijke veranderingen in kleding, haar en make-up, maar ook in de foto's zelf door de apparatuur en hulpmiddelen die op dat moment beschikbaar zijn. ‘Decennia’ is ontstaan omdat ik een reeks foto's wilde maken die deze ontwikkeling in beeld brengt.

“Ik heb veel geleerd, vooral wat ik wel en niet goed vond in elk portret, zoals verschillende bewerkingsstijlen en poses, en dat is iets dat ik in toekomstige selfies zal meenemen.”

Als je zelf een concept voor een shoot wilt bedenken, raadt Nina aan een moodboard met ideeën te maken. “Ik heb voor elk decennium een Pinterest-board gemaakt met outfits, poses en bewerkingsstijlen”, licht ze toe. “Daarmee kon ik beter nadenken over wat ik moest doen om elke look tot stand te brengen.”

2. Achtergronden, rekwisieten en opnamelocaties

Een vrouw knielt op de vloer en drapeert een roze doek en lange roze kralensnoeren op een vrijstaande kledingstang. Achter haar bevindt zich een camerastatief.

Achtergronden hoeven niet duur of professioneel te zijn. Gebruik wat je al in huis hebt om interessante effecten te creëren, zoals lakens van stof of kralensnoeren.

Als je, net als de meeste mensen, geen toegang hebt tot een fotostudio, kun je thuis je eigen studio inrichten. Nina maakt al haar looks thuis en vertrouwt op rekwisieten, styling en de kwaliteit van haar Canon-camera om de look te produceren die ze zoekt. “Alles in mijn thuisstudio is eenvoudig”, zegt ze.

Je hebt ook geen dure accessoires nodig. “Ik heb zo'n beetje alles wel een keer als achtergrond gebruikt: handdoeken, beddengoed, lakens. Je hebt niet eens een echte standaard nodig. Ik heb de achtergronden over stoelen en trapleuningen gehangen, en zelfs aan kastdeuren. Je kunt ook eenvoudige huishoudelijke artikelen gebruiken, zoals planten, om een interessante achtergrond te creëren.”

Om ervoor te zorgen dat haar shoots zo duurzaam mogelijk zijn, komen de outfits die Nina kiest meestal uit haar eigen kledingkast. “Ik probeer beelden uit mijn gekozen tijdperk te vinden in kleding die ik al heb”, aldus Nina.

3. Kies de beste tools

Een vrouw met lang blond haar zit voor een roze doek met hangende kralensnoeren. Voor haar zie je een Canon-camera en -lens, een gesloten klaptelefoon met opgeplakte siersteentjes, een roze getinte zonnebril en vlinderclips.

Een hybride camera zoals de Canon EOS R6 combineert snelheid, beeldkwaliteit en flexibiliteit, waardoor het de ideale tool is voor het maken van content. Door de camera te koppelen aan een lens met een groot diafragma, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM, krijgen je portretfoto's een mooi vervaagde achtergrond.

Nina raadt een veelzijdige camera aan, zoals de Canon EOS R6, die ze kan koppelen aan haar favoriete Canon RF 50mm F1.8 STM-lens. De kleine, lichte en betaalbare RF 50mm F1.8 STM is ideaal bij weinig licht en Nina vindt het prettig om de geringe scherptediepte te gebruiken, wat bijdraagt aan het creëren van prachtig vervaagde achtergronden. Dit heeft een onverwacht extra voordeel: “Het is heel handig als je een ongestreken achtergrond gebruikt, omdat je de vouwen niet ziet”, zegt ze. Meer informatie over het kiezen van de perfecte portretlens vind je in de handleiding van Canon-apparatuur.

Nina is ook enthousiast over de beeldkwaliteit van de EOS R6. “De beeldkwaliteit is echt geweldig en geeft mijn foto's die thuis met zeer eenvoudige materialen zijn gemaakt een professionele uitstraling”, licht ze toe. Ze vindt het kantelscherm handig voor het maken van foto's met een timer en vindt het prettig dat de verbinding met haar smartphone eenvoudig tot stand komt met behulp van de Canon Camera Connect-app.

Je hoeft ook niet te investeren in dure verlichtingsapparatuur. “Mijn tutorials zijn zo toegankelijk mogelijk gemaakt, wat betekent dat iedereen het thuis kan proberen”, legt Nina uit. “Als ik lichtbakken en flitsers zou gaan gebruiken, zou ik mijn doel voorbijschieten. Ik gebruik altijd goed verlichte plekken bij grote ramen. Soms, als ik schaduwen wil gebruiken, pak ik eenvoudige lampen en zaklampen, maar over het algemeen gebruik ik niets.”

Als je wilt experimenteren met de belichting, vind je meer informatie over het maken van een zelfgemaakte softbox voor flatteuzere portretten in de Canon-handleiding voor het maken van je eigen fotoaccessoires.

4. Experimenteer met instellingen

Een hand houdt een camera vast, waarbij verschillende instellingen zichtbaar zijn op het scherm achterop.

Speel met je camera-instellingen om het beste diafragma, de beste sluitertijd en de beste ISO-waarde voor je portretten te vinden, zodat je je daarna volledig kunt concentreren op het vinden van de juiste look.

Een eenvoudige aanpak is het beste als het gaat om het maken van zelfportretten, zodat je je kunt concentreren op je poses en compositie. “Ik wil mijn instellingen niet te veel wijzigen als ik voor de camera zit”, aldus Nina. “Ik gebruik altijd automatische scherpstelling. Voor portretten heeft de EOS R6 uitstekende gezichts- en oogdetectie en -tracking, dus het kan eigenlijk niet fout gaan. Ik maak meestal foto's met f/1.8 voor een mooie, minimale scherptediepte, rond ISO800 en een sluitertijd van 1/125 sec.”

5. Gebruik de Canon Camera Connect-app

Een vrouw met lang blond haar zit op de vloer van een woonkamer, terwijl ze een roze getinte zonnebril vasthoudt en glimlacht naar een camera die op een houten tafel staat.

Nina houdt haar opstelling graag eenvoudig om zoveel mogelijk van haar volgers te inspireren om het ook te proberen. Als je de camera op een stevig oppervlak plaatst, zoals een salontafel, kun je jouw selfie maken zonder een statief.

Handen houden een smartphone vast waarop de Canon Camera Connect-app te zien is, met een Canon-camera op een tafel erachter.

Nina zegt dat de Canon Camera Connect-app essentieel is voor haar proces. Hiermee kun je je foto kadreren, instellingen aanpassen en de sluiter op afstand bedienen.

Jezelf kadreren, instellingen wijzigen en de sluiter bedienen, is eenvoudig met de Canon Camera Connect-app. Hiermee kun je je camera met Wi-Fi vanaf je smartphone bedienen, zonder dat je extra of dure accessoires nodig hebt.

“Ik weet eerlijk gezegd niet of ik mijn zelfportretten zou kunnen maken zonder de app”, legt Nina uit. “Je krijgt een duidelijk beeld van hoe je jouw foto's kadreert en je kunt de app gebruiken om instellingen aan te passen en de sluiter te activeren. Ik maak ik al mijn content op die manier.”

6. Oefen je poses

Een vrouw met lang blond haar, dat aan de bovenkant omhoog wordt gehouden door enkele kleine vlinderclips, houdt een klaptelefoon tegen de zijkant van haar gezicht en pruilt naar de camera.

Het gebruik van rekwisieten is een van Nina's beste tips om het decennium te definiëren dat ze wil laten zien, zoals deze klaptelefoon. Je kunt bijvoorbeeld tweedehands kleding en rekwisieten bij een kringloopwinkel kopen, of neem een kijkje in de kledingkast van je ouders om je shoot betaalbaar en duurzaam te houden. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/2.8 en ISO1000. © Nina Collins

Een vrouw met lang blond haar staart humeurig naar de camera terwijl ze haar haren opzij trekt.

Experimenteer met beweging om je beelden interessanter te maken en om te voorkomen dat ze te veel op elkaar lijken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/2.8 en ISO1000. © Nina Collins

“Ik weet wat voor mij werkt, maar ik weet ook dat het normaal is om je een beetje ongemakkelijk te voelen voor de camera. Misschien vind je dat je een ‘beste hoek’ hebt, maar dat kan betekenen dat je foto's er allemaal een beetje hetzelfde uit gaan zien”, zegt Nina.

“Het gebruik van rekwisieten geeft je iets om interactie mee te hebben. Zo kun je me zien met een zonnebril of een lippenstift, of met een fonkelende klaptelefoon, zoals in het laatste decennium dat ik heb gedaan: de jaren 2000. Je kunt ook beweging toevoegen door bijvoorbeeld je haar of je outfit te bewegen. En bedenk dat niemand anders de foto's ziet die je uiteindelijk niet gebruikt, dus je kunt gewoon alles proberen!”

7. Experimenteer met bewerking

Als je een specifieke look wilt, denk dan na over hoe je jouw foto's gaat bewerken, of dat nu in software is zoals in Canons gratis Digital Photo Professional (DPP) of in Adobe Lightroom. “Vooral voor mijn serie ‘Decennia’ was ik sterk afhankelijk van de bewerking”, aldus Nina. “Dan keek ik naar mijn moodboard en koos ik verschillende dingen uit elk tijdperk, zoals korreligheid, verlichting en tint. Beelden uit de jaren ‘60 en ‘70 waren bijvoorbeeld heel groen of geel getint. Ik noteerde deze belangrijke variabelen en ging aan de slag met de instellingen in Lightroom totdat ik tevreden was.”

8. Krijg sociale media in je vingers

Een vrouw met lang blond haar brengt lipgloss aan voor een spiegel.

Nina heeft ontdekt dat het delen van haar proces, van het samenstellen van moodboards tot het stylen van haar haar en make-up, haar kijkers heeft geïnspireerd om hun eigen zelfportretten te maken.

Laten zien wat er bij het maken van een foto komt kijken, wordt altijd gewaardeerd op TikTok. “Op andere sociale kanalen denk je misschien ‘oh dat is een geweldige foto’, maar weet je niet hoe de opname tot stand is gekomen”, legt Nina uit. “Bij TikTok kun je achter het gordijn kijken en zien hoe ik van niets iets maak. Mensen vinden het leuk omdat ze denken: ‘Dat zou ik ook kunnen’.”

Het is ook de moeite waard om na te denken over muziek. Bij elk van de ‘Decennia’-shoots van Nina hoort een soundtrack die bij het tijdperk past en die zorgvuldig is gekozen voor maximale impact. “Het moet niet alleen relevant zijn, maar ook bekend genoeg dat kijkers er vertrouwd mee zijn. Het moet populair genoeg zijn dat andere mensen de sound ook gebruiken. Hoe meer mensen een sound gebruiken, hoe beter het is voor het TikTok-algoritme, wat leidt tot grotere populariteit.”

Kijk hoe Nina deze shoot tot stand brengt op TikTok en kies met behulp van haar tips een tijdperk en probeer het ook eens. Deel je creaties en tag @canonemea op TikTok.


Adobe en Lightroom zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.


Geschreven door Astrid Pitman

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PROJECTEN VOOR THUIS

  Een thuisstudio creëren

  Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je op een betaalbare manier prachtige portretten kunt maken met flitsfotografie.

 • PORTRET

  Queer portretten met gevoel

  Non-binair fotograaf Louis Painter over het fotograferen van de queer-gemeenschap.

 • CREATIEVE FOTOGRAFIE

  Experimenteren met zeven verschillende stijlen

  Sla met je fotografie nieuwe wegen in en maak prachtige foto's door elke dag een nieuwe stijl uit te proberen.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Sprookjesachtige portretten

  Tien tips voor het maken van gedenkwaardige fabelachtige beelden van expert Rosie Hardy.