VLOGGEN

De beste Canon-camera's om mee te vloggen

Ontdek hoe deze geweldige vlogcamera's van Canon je vlog gemakkelijk tot leven kunnen brengen, met veel controle en verbluffende videokwaliteit.
Een persoon die vlogt met een Canon EOS R10. Op de achtergrond staat een sinaasappelboom vol fruit.

Vloggen is een geweldige manier om anderen je echt te laten leren kennen – en om een vlog te maken, heb je een vlogcamera nodig. Of je nu een influencer wilt worden met duizenden volgers en YouTube-abonnees, of er gewoon plezier in hebt om je hobby of vakantieavonturen op video vast te leggen, er zijn talloze manieren om creatief te zijn en met een vlog je echte ik te laten zien. Het klopt dat er al veel vloggers zijn, maar sympathieke, creatieve personen met een krachtige boodschap zullen altijd een manier vinden om gehoord te worden.

Wat betreft je glimlach en de juiste boodschap, daar ga je zelf over. Maar als het gaat om de beste vlogcamera's die Canon heeft, zorgen de hier genoemde camera's ervoor dat je met plezier en gemak je ideeën tot leven brengt, terwijl je de videokwaliteit en creatieve controle krijgt die je nodig hebt om een gepolijste vlog te maken. Al deze vlogcamera's van Canon hebben ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth, zodat je je video's en foto's direct kunt delen door ze wireless naar je smartphone of tablet over te zetten en ze naar social media te uploaden.

Dit zijn de beste Canon's vlogcamera's – lees verder en ontdek waarom.

Een buitenfoto die is gemaakt met een Canon EOS R10-camera, met microfoon en ministatief, ingesteld voor video-opnames.

De Canon EOS R10 is speciaal gemaakt voor avontuurlijke creators. Met een gewicht van slechts 429 g is dit de perfecte metgezel voor reisvloggers en degenen die vanuit de hand en onderweg opnamen maken.

1. Canon EOS R10

Canon's beste vlogcamera voor beginnende fotografen en casual social media creators

 • Sensor: 24,2 Megapixel APS-C
 • AF-systeem: Dual Pixel CMOS AF met tracking van ogen, gezichten, dieren en voertuigen
 • Scherm: 7,6 cm, variangle LCD-touchscreen met 1,04 miljoen dots
 • Max. videoresolutie: 4K (3840 x 2160); 6K (met oversampling)
 • Lenssysteem: RF-S-lenzen; RF-lenzen (met een bijsnijdfactor van 1,6x); EF- en EF-S-lenzen via vattingadapters
 • Zoeker: Elektronische zoeker (EVF) van 2,36 miljoen dots met een vergroting van 0,95x
 • Audio: Ingebouwde microfoon met interne ruisreductie; microfooningang
 • Modus Video zelfontspanner: 2 seconden, 10 seconden, afstandsbediening
 • Video's: verticaal video-aspect beschikbaar
 • Gewicht: 429g


Of je nu een enthousiaste videograaf bent met een groeiend socialmedia-account, of een beginnende vlogger die op zoek is naar de beste camera om je YouTube-carrière te beginnen, met de Canon EOS R10 zit je goed. De EOS R10 is een betaalbaar instapmodel in Canon's EOS R System-systeemcamera's, maar geeft je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van Canon's professionele RF-vatting, voor razendsnelle automatische scherpstelling met speciale RF-S-lenzen. Het gaat onder meer om de betaalbare en compacte Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, een ideale lens voor algemeen gebruik en om mee te beginnen met een systeemcamera.

Met Canon's intelligente deep-learning AF kan de EOS R10 moeiteloos ogen en gezichten volgen in 100% van het frame1, dus ongeacht de lichtomstandigheden ben je altijd de blikvanger. Om ervoor te zorgen dat je huisdieren niet over het hoofd worden gezien, kan de EOS R10 ook dieren volgen.

De APS-C-sensor met 24,2 Megapixel biedt de kwaliteit die je nodig hebt om je content er fantastisch uit te laten zien, met 4K bij tot 60p zonder beperkte opnametijd. Voor filmische slow-motion maakt de EOS R10 opnamen van 120 fps in Full HD, terwijl de verticale opnamemodi geschikt zijn voor Instagram Stories en TikTok.

De EOS R10 is mede ontworpen voor vloggers die opnamen maken vanuit de hand. Met een gewicht van slechts 429 g en een variangle touchscreen voor meer veelzijdigheid en om jezelf te zien tijdens het opnemen, kun je de hele dag door op armlengte vloggen. Combineer hem met de lichte en compacte Canon RF 16mm F2.8 STMeen geweldige lens voor beginnende vloggers – met een scherp en helder ultragroothoekperspectief. Houd er rekening mee dat het gebruik van een RF-lens, die is ontworpen voor een full-frame camera, op een camera met een APS-C-sensor het bereik van de lens in feite met een factor 1,6x vergroot, wat betekent dat het onderwerp een groter deel van het beeld vult.

In het verleden hadden zelfs sommige van de beste vlogcamera's voor YouTubers en creators externe microfoons nodig. De EOS R10 heeft echter een ingebouwde microfoon die automatisch interne cameraruis reduceert voor zuiver geluid, ideaal voor vloggen onderweg.

Een vrouw, met haar rug naar de camera, die een Canon EOS R7 met een microfoon in haar uitgestrekte hand vasthoudt.

De EOS R7 heeft een sensor met 32,5 Megapixel en heeft hetzelfde geavanceerde autofocussysteem dat wordt gebruikt in professionele Canon-camera's zoals de EOS R5 en EOS R5 C, en is daardoor een fantastische optie voor creators die hun content naar een hoger niveau willen tillen.

2. Canon EOS R7

Voor digitale-contentcreators en liefhebbers die professionele functies willen

 • Sensor: APS-C met 32,5 Megapixel
 • AF-systeem: Dual Pixel CMOS AF met tracking van ogen, gezichten, dieren en voertuigen
 • In-body Image Stabilizer (IBIS): Ja
 • Scherm: 7,6 cm, variangle LCD-touchscreen met 1,62 miljoen dots
 • Max. videoresolutie: 4K (3840 x 2160); 7K (met oversampling)
 • Opslag: Twee SD-kaartsleuven
 • Zoeker: EVF van 2,36 miljoen dots met een vergroting van 1,15x
 • Lenssysteem: RF-S-lenzen; RF-lenzen (met een bijsnijdfactor van 1,6x); EF- en EF-S-lenzen via vattingadapters
 • Audio: Ingebouwde microfoon met interne ruisreductie; microfooningang
 • Modus Video zelfontspanner: 2 seconden, 10 seconden, afstandsbediening
 • Video's: verticaal video-aspect beschikbaar
 • Gewicht: 539g


Of je nu een ervaren digitale-contentcreator bent of gewoon de content van je vlog wilt verbeteren om het te laten opvallen, een professionele EOS R System APS-C-camera zoals de Canon EOS R7 is de perfecte oplossing. De EOS R7 combineert een sensor met 32,5 MegaPixel met de RF-lensvatting, waardoor je gebruik kunt maken van Canon's professionele serie RF-lenzen, of van je bestaande EF-S- en EF-lenzen. Bovendien krijgt je content met de EOS R7 het strakke, professionele effect dat je nodig hebt om op te vallen op YouTube of Instagram. Met de EOS R7 profiteer je van dezelfde intelligente automatische scherpstelling als bij de EOS R10 en hij maakt gebruik van 527 AF-zones (651 voor foto's) om onderwerpen, gezichten en ogen op 100% van de frame te volgen1, zodat elke seconde van je videocontent scherp blijft.

De EOS R7 is gemaakt voor vooruitstrevende, onafhankelijke contentcreators en levert 4K resolutie bij 60p en 7K-video's met oversampling bij 30p, wat ongelooflijke details oplevert bij het terugschalen naar 4K. Met de interne Canon Log 3-opname krijg je ook een enorme hoeveelheid creatieve flexibiliteit bij de nabewerking.

De EOS R7 heeft een ingebouwde 5-assige IBIS en is ontworpen om stabiel opnamen te maken vanuit de hand, zelfs bij heel weinig licht en met lenzen zonder Image Stabilizer. In combinatie met een RF-lens met IS, zoals de veelzijdige Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, waarin een grote kijkhoek wordt gecombineerd met een helder maximaal diafragma, biedt de EOS R7 tot wel 7 stops2 beeldstabilisatie voor een vloeiende, trillingsvrije content, zelfs als je fotografeert terwijl je loopt.

De EOS R7 is stof- en waterbestendig en heeft ook twee kaartsleuven met gelijktijdige opname, zodat je van al je opnamen een back-up hebt. Dankzij al deze eigenschappen is de EOS R7 ideaal voor avontuurlijke creators die nooit weten in welke omstandigheden ze opnamen gaan maken.

Net als de EOS R10 heeft de EOS R7 ook een variangle LCD-touchscreen voor vloggen vanuit de hand en een ingebouwde microfoon met interne ruisreductie, voor audio die bij de kwaliteit van je video past.

Een vrouw in een lichtblauwe jas die kijkt naar het variangle touchscreen van een Canon EOS RP op een statief.

De CMOS-sensor met 26,2 Megapixel van de EOS RP werkt ongelooflijk goed bij weinig licht, terwijl het variangle LCD-touchscreen je een helder beeld geeft van je onderwerp.

3. Canon EOS RP

Een krachtige full-frame systeemcamera voor vloggers met nieuwe creatieve mogelijkheden

 • Sensor: Full-frame CMOS met 26,2 Megapixel
 • AF-systeem: Dual Pixel CMOS AF met gezichts- en oogdetectie en -tracking tot -5 EV
 • Scherm: 7,5 cm, variangle LCD-touchscreen met 1,04 miljoen dots
 • Max. videoresolutie: 4K (3840 x 2160)
 • Lenssysteem: Professionele RF-lenzen; RF-S-lenzen; EF- en EF-S-lenzen van Canon via vattingadapters
 • Zoeker: OLED-kleuren-EVF met 2,36 miljoen dots
 • Audio: Ingebouwde stereomicrofoons; microfooningang
 • Modus Video zelfontspanner: 2 seconden, 10 seconden, afstandsbediening
 • Video's: verticaal video-aspect beschikbaar
 • Gewicht: 485g


Een full-frame camera zoals de Canon EOS RP is een geweldige manier om je creatieve horizon te verbreden zodra je wat meer ervaring hebt. De grote en zeer gevoelige sensor van 35 mm zorgt voor betere prestaties in uitdagende en veranderende lichtomstandigheden en geeft je meer controle over de scherptediepte, waarmee je de stemming en sfeer van je content kunt aanpassen.

De EOS RP beschikt over alle hulpmiddelen die je nodig hebt om je grenzen te verleggen, zoals Canon's intelligente AF-systeem, dat gezichten en ogen kan detecteren en volgen, in combinatie met geavanceerde RF-lenzen die sneller scherpstellen, zodat je content er strak en scherp uitziet, tot wel 4K. Hij heeft de perfecte body om er een snelle en betaalbare RF-ultragroothoeklens op te bevestigen, zoals de Canon RF 16mm F2.8 STM, die ontworpen is voor vloggers en creatieve-contentcreators.

De lichte RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, met een halve-macrofunctie voor prachtig onscherpe achtergronden, of de veelzijdige RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, een soepele en stille ultra-groothoeklens, zijn ook uitstekende keuzes. Beide lenzen beschikken over ingebouwde beeldstabilisatie om stabiel video's vanuit de hand op te nemen.

Op de EOS RP vind je dezelfde intuïtieve gebruikersinterface en menu-indeling als op elke andere digitale Canon-camera. Er zijn 23 aangepaste functies die kunnen worden toegewezen aan de Fn-knoppen en met de Canon Photo Companion-app kun je zien wat je allemaal met je camerafuncties kunt doen. Bovendien zijn alle professionele functies van de camera beschikbaar in een kleine en lichte body, waardoor de EOS RP de hele dag kan worden gebruikt voor het maken van content vanuit de hand.

Een man in een beige trui en een bril kijkt in het variangle scherm van een Canon M50 Mark II-camera.

De beroemde bakker en vlogger Matt Adlard gebruikte de Canon EOS M50 Mark II om zijn opvallende voedselcreaties vast te leggen.

Een assortiment Canon-apparatuur, neergelegd in een vierkant, waaronder de EOS M50 Mark II, lenzen, een flitser en een microfoon.

Voor creatieve flexibiliteit kun je EF- en EF-S-lenzen in combinatie met een Canon-vattingadapter EF-EOS M gebruiken voor de EOS M50 Mark II, maar de compacte, speciaal ontworpen Canon EF-M-lenzen zijn al perfect voor vloggen.

4. Canon EOS M50 Mark II

Een veelzijdige Canon-systeemcamera die is ontworpen voor zowel binnen- als buitengebruik.

 • Sensor: 24,1 Megapixel APS-C
 • Scherm: 7,5 cm variangle touchscreen
 • AF-systeem: Dual Pixel CMOS AF met gezichts- en onderwerptracking
 • Max. videoresolutie: 4K (3840 x 2160)
 • Lenssysteem: speciaal ontworpen kleine, lichte EF-M-lenzen en compatibiliteit voor EF- en EF-S-lenzen met een Canon-vattingadapter EF-EOS M.
 • Audio: microfooningang
 • Modus Video zelfontspanner: 2 seconden, 10 seconden, afstandsbediening
 • Video's: verticaal video-aspect beschikbaar


De Canon EOS M50 Mark II is ontwikkeld met video - en vloggen in het bijzonder - in het achterhoofd. Om te beginnen biedt de Canon EOS M50 Mark II tot wel 143 autofocuspunten (afhankelijk van de gebruikte lens) met Dual Pixel AF met gezichts- en onderwerptracking. Selecteer een onderwerp vanaf een willekeurige plek over bijna het hele frame, sleep niet met je vinger maar raak gewoon aan waar je wilt scherpstellen om het AF-punt te verplaatsen of een professioneel pull-focuseffect te creëren.

De EOS M50 Mark II is uitstekend om te filmen bij weinig licht. Wanneer je opnamen maakt in 4K, biedt de camera een gevoeligheid tot ISO 6400. Dit wil zeggen dat je kunt rekenen op heldere beelden met nauwkeurige kleuren, of je nu 's avonds jezelf tijdens een unboxing filmt in een verlichtte slaapkamer, of door de straten van een grote stad wandelt in de felle middagzon. Als je geen 4K-opnamen hoeft te maken, kun je bij het filmen in HD-kwaliteit dat ISO-bereik vergroten van 100 tot maar liefst 25600. Je kunt dan zelfs filmen bij maanlicht terwijl je gezicht nog steeds goed te zien is!

Met het volledig kantel- en draaibare variangle scherm kun je het scherm snel omdraaien en direct wat opnamen van jezelf maken wanneer je langs de marktkraampjes loopt of over de Appalachian Trail wandelt. Met het fantastische AF-systeem van de EOS M50 wordt een vierkant over je gezicht geplaatst om aan te geven dat je scherp in beeld bent. De Movie Digital IS in de camera zorgt daarnaast voor stabiele beelden, zelfs wanneer je opnamen uit de hand maakt.

Er is ook nog een ingebouwde stereomicrofoon en een 3,5 mm stereominiplug voor het aansluiten van een externe microfoon. En wanneer de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM is bevestigd, ligt de EOS M50 Mark II comfortabel in je hand. Dit betekent dat je jezelf op armlengte afstand kunt filmen zonder moe te worden.

Een man filmt zichzelf met de Canon PowerShot G7 X Mark III op een gimbal.

Videograaf en fotograaf Jamie James stelde de Canon PowerShot G7 X Mark III op de proef tijdens zijn outdoorshoot.

Een Canon PowerShot G7 X Mark III op een turquoise mat, met een externe microfoon en afstandsbediening.

Zorg ervoor dat het geluid je niet in de steek laat. De PowerShot G7 X Mark III is voorzien van een 3,5 mm aansluiting voor een externe microfoon, waardoor je niet alleen een fantastische videokwaliteit krijgt, maar bovendien perfect geluid.

5. Canon PowerShot G7 X Mark III

Canon's vlogcamera in zakformaat, gewoon voor onderweg

 • Sensor: 20,1 Megapixel stacked CMOS 1.0
 • Scherm: 7,5 cm kantelbaar touchscreen
 • AF-systeem: continue AF met gezichts- en onderwerptracking, 31-punts AF; 4-stops IS met lensverschuiving, Intelligent IS met 5-assige Advanced Dynamic IS en Auto Level
 • Max. videoresolutie: 4K (3840 x 2160)
 • Filter: ingebouwd ND-filter
 • Video's: verticaal video-aspect beschikbaar


De Canon PowerShot G7 X Mark III is een compactcamera in zakformaat, met een grote sensor en een ingebouwde 24-100mm (equivalent) f/1.8-2.8 lens. De combinatie van het lichte gewicht en de grote sensor maken het tot een beest voor vloggers en de beste camera om onderweg te vloggen voor YouTube. Je kunt hem in je zak stoppen en overal mee naartoe nemen - alles wat je op je pad tegenkomt, kan hiermee worden vastgelegd. De ingebouwde lens is supersnel, zodat je nooit meer een moment hoeft te missen. En dankzij het kantelbare scherm ben je zelf ook onderweg in een handomdraai in beeld.

De PowerShot G7 X Mark III biedt je een enorm bereik qua brandpuntsafstand en beeld. Bij een sportevenement kun je bijvoorbeeld de volledige scène in beeld krijgen en vervolgens inzoomen tot 100 mm van de brandpuntsafstand om de actie vast te leggen. Zoom vervolgens uit, klap het touchscreen omhoog, tik op het scherm en neem je reactie op!

De PowerShot G7 X Mark III beschikt ook over een geweldige gezichtsdetectie- en trackingmodus. Dit betekent dat je je vrij kunt bewegen, je handen van puur enthousiasme in de lucht kunt steken en je reactie op wat er gebeurt kunt laten zien zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je gezicht buiten het scherptegebied valt.

De PowerShot G7 X Mark III presteert uitstekend onder alle lichtomstandigheden, of dat nou fel zonlicht is of een door lampen verlichte slaapkamer. Met deze camera kun je overal uit de voeten.

Dankzij de 5-assige Advanced Dynamic IS, ontworpen om cameratrilling tegen te gaan, kun je ongelooflijk stabiele filmopnamen maken, zelfs bij volledig inzoomen en tijdens het pannen of wanneer je ergens naartoe loopt.

6. De beste Canon-lenzen om mee te vloggen

Er zijn veel Canon-lenzen die ideaal zijn voor vloggen, waarbij een breed gezichtsveld wordt gecombineerd met een uitstekende beeldkwaliteit. De betaalbare, ultragroothoek Canon RF 16mm F2.8 STM is een geweldige eerste lens voor beginnende fotografen en biedt fantastische creatieve mogelijkheden voor contentcreators die zowel binnenshuis opnamen willen maken als grote vergezichten willen vastleggen. De RF 24mm F1.8 MACRO IS STM combineert daarentegen grote kijkhoeken met een helder maximaal diafragma en interne stabilisatie, terwijl de RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM een veelzijdig brandpuntbereik biedt om aan je behoeften te voldoen, van ultra-groothoek voor vloggen vanuit de hand tot smallere hoeken als je wat extra bereik nodig hebt. De compacte, intrekbare en lichte Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM is ook een ideale keuze als je lange dagen onderweg bent.

Geschreven door Jeff Meyer en Peter Wolinski

 1. Van toepassing wanneer het onderwerpframe wordt weergegeven tijdens het volgen en er een compatibele lens op de camera is bevestigd terwijl de AF met volledig bereik actief is of wanneer het onderwerp wordt gedetecteerd in een andere gebiedsmodus.
 2. 7-stops gebaseerd op de CIPA-norm met de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens bij een brandpuntsafstand van 150 mm.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • Een vrouw in een zomerjurk en met een zonnehoed houdt de Canon EOS R10 voor haar gezicht om door de zoeker te kijken, terwijl ze voor Spaanse architectuur met veel details staat.

  REISFOTOGRAFIE

  Een rondreis door Sevilla met de EOS R10

  Blogger Diana Millos ontdekt waarom deze creatieve camera de perfecte reisgenoot is.

 • Een vrouw zet haar Canon PowerShot G7 X Mark III naast haar laptop om een yogales vanuit haar woonkamer te filmen.

  COMPACTCAMERA'S

  De beste compactcamera voor content

  Ontdek waarom je met de PowerShot G7 X Mark III iedere dag weer je creativiteit de vrije loop kunt laten.

 • Socialmedia-influencer Fatou N'Diaye, in een pluizige bruine jas, zit gehurkt voor een Canon EOS R50-camera op een statief en glimlacht.

  VLOGGEN

  Content maken met de EOS R50

  Til je socialmedia-feeds naar een hoger niveau met de EOS R50

 • Een Canon PowerShot V10 staat op een aanrecht met een snijplank op de achtergrond. De hand van een vlogger ligt op het oppervlak ervoor.

  VLOGGEN

  Dit is de PowerShot V10

  Ontdek waarom Canon's compacte 4K-vlogcamera de perfecte alles-in-één starterset is.