VIDEO

5 manieren om je video's op social media te verbeteren

Wil je de volgende stap maken met je social media? Vier contentcreators delen tips voor het maken van hoogwaardige beelden waarmee je online opvalt.
Een Canon EOS R50 op een statief boven op een tafel die opnamen maakt van een vrouw in een roze jumpsuit die wordt omringd door knutselgereedschap.

Op social media draait het vooral om video's. Hoe laat je je content opvallen? Om te beginnen moet je de juiste hulpmiddelen gebruiken. Je camera is cruciaal voor de kwaliteit van je beelden. Als je opnamen maakt op een smartphone, zou switchen naar een camera zoals de Canon EOS R50 een grote stap vooruit zijn.

De EOS R50 is gemaakt voor het maken van content en helpt je jezelf op nieuwe manieren uit te drukken. Je kunt 4K-video en -audio van hogere kwaliteit maken en RF- en RF-S-lenzen gebruiken om de look and feel van je content vorm te geven. Bovendien kun je gebruikmaken van een reeks professionele videofuncties, zoals Canon's baanbrekende Dual Pixel CMOS AF, een speciale vlogmodus en naadloze smartphoneconnectiviteit.

Vanaf dat moment draait het volledig om jouw creativiteit en technieken. Om je hierbij te helpen, geven vier creators met veel volgers op social media tips over video's. Het gaat om kookinfluencer Martyn Odell en art director Zeena Shah uit het Verenigd Koninkrijk, mode- en beautyinfluencer Fatou N'Diaye uit Frankrijk, en fitness- en voedingsinfluencer Elena Bulkowski uit Duitsland. Ze zijn stuk voor stuk een ster op social media. Dit zijn hun vijf tips voor het verbeteren van je videocontent.

1. Maak opnamen van de best mogelijke kwaliteit

Een Canon EOS R50 op een statief filmt contentcreator Elena Bulkowski die in een oranje top een yogapose doet op een veld.

De Canon EOS R50 beschikt over dezelfde Dual Pixel CMOS AF II-autofocus als professionele EOS R System-camera's, zoals de EOS R6 Mark II. "Het helpt me een nieuw niveau te bereiken", zegt Elena. "Als je content maakt, is het belangrijk dat die van goede kwaliteit is: dat het beeld scherp is en niets wazig is, en de kleuren helder en mooi zijn."

Socialmedia-influencer Fatou N'Diaye, met een pluizige bruine jas en een paraplu, staat op een weg naast verlichte winkelpanden.

De beeldsensor met 24,2 Megapixel van de EOS R50 legt ongelooflijke details vast, zelfs bij weinig licht. Gefotografeerd met een Canon EOS R50 met een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 45mm, 1/40 sec, f/6.3 en ISO3200.

"Er is zoveel concurrentie onder contentcreators", vertelt Zeena. "De beeldkwaliteit is allesbepalend. Ik wil iedereen precies laten zien wat ik in het echt zie en ze inspireren met die levendige kleur, het golfen van het water of die inktdruppel."

Camera's zoals de Canon EOS R50 hebben grotere sensoren dan die in smartphones, wat leidt tot veel helderder beeldmateriaal, vooral bij weinig licht. De EOS R50 beschikt ook over Canon's snelle automatische scherpstelling en bevat tientallen jaren onderzoek naar kleurwetenschap door Canon, wat resulteert in scherpe beelden en prachtige, natuurlijke tinten. Dankzij het variangle-touchscreen kun je vanuit creatieve hoeken opnamen maken en jezelf bekijken tijdens het vloggen, terwijl je toch profiteert van de voordelen van de grotere sensor. "Het is zo nuttig", vervolgt Zeena. "Je kunt hem in elke gewenste richting draaien. Dat is erg handig voor het van bovenaf fotograferen van een tafelschikking of voor tutorials."

Bovendien kun je met de Canon EOS R50 de RF- en RF-S-lenzen de look and feel van je content aan te passen. "Met de EOS R50 en RF-lenzen kun je creatief zijn en een prachtige geringe scherptediepte produceren", zegt Martyn.

2. Weet wanneer je verticaal moet opnemen

Een Canon EOS R50 op een statief voor verticale opnamen die kookinfluencer Martyn Odell filmt in een keuken.

Met het variangle-touchscreen van de Canon EOS R50 kun je vanuit elke hoek filmen en je beeldmateriaal met indrukwekkende details bekijken voordat je het online deelt. De EOS R50 beschikt ook over een videomodus voor close-updemo's, waarmee de scherpstelling wordt aangepast wanneer je schakelt tussen opnamen van het product en van de presentator.

Een van de belangrijkste beslissingen bij het maken van video's, is of je verticaal of horizontaal gaat opnemen. Je moet de juiste keuze maken, en het hangt af van de app waarvoor je opnamen maakt.

Platforms zoals TikTok werken alleen in de verticale stand, waardoor je verticale opnamen moet maken. Anders moeten alle horizontale beelden worden verkleind zodat ze binnen de breedte van een telefoonscherm passen, of worden bijgesneden aan de zijkanten, waardoor je een deel van het beeld verliest.

YouTube Shorts werken ook het beste in de verticale stand. Maar als je standaard YouTube- of Twitch-content maakt, kun je meestal het beste horizontaal opnemen. Dit past het beste bij de stand van computerschermen en de modus voor volledig scherm op telefoons, zodat je content er professioneel uitziet.

De Canon EOS R50 kan automatisch vaststellen of je verticaal of horizontaal opnamen maakt en in die indeling opnemen. "Een van de krachtige functies van de EOS R50 is dat hij weet wat de stand van de camera is," legt Martyn uit. "De camera weet wanneer ik verticaal film, zodat ik de beelden rechtstreeks op social media kan plaatsen wanneer ik ze op mijn telefoon importeer."

Als je een video voor meerdere platforms opneemt, kun je tijdens het opnemen ook de hoogte-breedtemarkeringen voor de door jou gekozen verhouding op het scherm weergeven, zodat je de compositie goed kunt bepalen. Het hele kader is nog steeds zichtbaar, maar de markeringen laten zien waar de opname wordt bijgesneden. Zo kun je er zeker van zijn dat het beeldmateriaal zowel horizontaal als verticaal goed wordt weergegeven.

3. Overgangen zijn belangrijk, maar houd ze eenvoudig

Canon EOS R50 - Slow motion

Elke filmmaker moet weten hoe hij van de ene opname naar de andere kan overgaan. Het is belangrijk dat deze overgangen goed zijn. Het is het beste om ze consistent en subtiel te houden. Overgangen moeten een doel hebben, maar toch naadloos in je beeldmateriaal passen.

Gebruik er in het in begin maar een paar. Begin met de basics, zoals een hard-cut overgang, waarbij de ene opname overschakelt naar de andere zonder effecten, of een overgang met in- en uitzoomen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar je zult ervan versteld staan hoe professioneel eenvoudige overgangen kunnen ogen.

Draaiovergangen, waarbij een video in de volgende clip overgaat met een snelle draai van 180 graden, of speelse swipes met je hand en knippen met je vingers zijn ook ideaal voor leuke, snelle video's voor social media.

Vervolgens kun je je basisovergangen verder verfijnen met bijvoorbeeld een J-overgang, waarbij de audio van het volgende shot start voordat het beeld begint.

Voeg B-roll-beelden met audio toe om scènes op te breken. Het vastleggen met 120 fps van de Canon EOS R50 is ideaal voor het maken van prachtige, vertraagde B-roll-beelden voor een professionele uitstraling van je uiteindelijke edit. "Dankzij de slowmotionfunctie van de EOS R50 kan ik een dynamisch element toevoegen aan mijn content", zegt Martyn. "Alles van kokende olie tot beelden van schenken en hakken in slow motion."

4. Post regelmatig

Een Canon EOS R50 wordt vastgehouden terwijl er bestanden worden overgezet van de camera naar een telefoon op de tafel ernaast.

Je denkt misschien dat regelmatig posten moeilijk is bij 4K-opnamen, maar de Canon Camera Connect-app en de mogelijkheid om bestanden automatisch over te zetten van de camera naar een telefoon, maken het gemakkelijk om beelden direct na het opnemen naar social media te uploaden.

Je volgers willen zien hoe je leeft en wat je doet, dus het is belangrijk dat je regelmatig iets post zodat ze betrokken blijven. De algoritmen van social media worden ook getriggerd door regelmatig posten, wat betekent dat je eerder wordt opgemerkt.

Probeer tot vier keer per dag op TikTok te posten en ten minste één keer per week op YouTube. Deze frequentie kan een uitdaging zijn, dus Fatou raadt je aan om te handelen zodra je geïnspireerd raakt. "Ik deel graag dingen over wat er nu gebeurt, zowel mijn woede-uitbarstingen als mijn creatieve buien", zegt ze.

Elena is het daarmee eens: "Ik probeer mijn content spontaan te maken en aan te passen aan de situatie", zegt ze. "Ik ben volledig flexibel en kan mijn hele leven delen."

"De reden dat mijn community enorm is gegroeid, is dat ik er veel tijd aan besteed", voegt Martyn toe. "Ik ben elke dag uren bezig met het beantwoorden van opmerkingen en het verzenden van spraakmemo's en videoberichten. Als je een community wilt opbouwen, moet je er energie insteken. Je kunt niet verwachten dat mensen je zomaar gaan volgen."

Hoewel je regelmatig iets moet posten, is het belangrijk dat je niet zomaar iets post; je content moet nog steeds van hoge kwaliteit zijn. "Wat je deelt, moet passen bij wie je bent, omdat de mensen die je volgen gewend zijn om jou te zien; ze kennen jou", zegt Fatou.

5. Maak je eigen trends

Socialmedia-influencer Fatou N'Diaye met een pluizige bruine jas en een bril loopt met een Canon EOS R50 langs pastelkleurige huizen.

"We kunnen door mensen worden geïnspireerd, maar er is een verschil tussen inspiratie en kopiëren", zegt Fatou. "Wanneer je mensen kopieert, kopieer je iets dat niet bij je past. Je volgers weten niet wie je echt bent, want de ene dag ben je dit, de andere dag dat. Je volgt trends in plaats van je eigen trends te maken."

"Als iemand mij vraagt welk advies ik nieuwe contentcreators zou geven," zegt Fatou, "dan zeg ik dat het draait om jezelf te zijn. Dat iemand anders een foto heeft gemaakt en die succesvol was, betekent niet dat jij hetzelfde effect zult hebben. Je moet je eigen identiteit hebben, iets hebben om over te praten, maar echt trouw blijven aan wie je bent. Mensen vinden je vaak goed omdat je anders bent dan anderen."

Zeena sluit zich daarbij aan: "Blijf trouw aan jezelf, wees uniek", zegt ze. "Ik heb zoveel ideeën en projecten die ik heel graag wil delen. Er is altijd een nieuw idee dat niemand anders doet."

"Contentcreators moeten doen wat ze leuk vinden", adviseert Elena. "Als je niet van sport houdt, word dan geen fitness-influencer. Mensen kijken zo door je heen. Wees jezelf, maak plezier en motiveer mensen."

De uitrusting die de contentcreators gebruiken voor hun socialmediavideo's

Een hand met een Canon Tripod Grip HG-100TBR die is bevestigd aan een Canon EOS R50 met een Canon Stereo Microphone DM-E100.

De Canon Tripod Grip HG-100TBR is een ideaal hulpmiddel voor het maken van content, aldus Martyn. "Ik ben een rommelige chef, dus het is fijn dat ik me geen zorgen hoef te maken over het aanraken van mijn camera, waardoor deze vies wordt. Hij is ook ideaal voor vloggen. Het is een verlengstuk van je arm, zodat je bredere hoeken kunt vastleggen terwijl je in beweging bent."

Canon EOS R50
Een lichte systeemcamera om overal mee naartoe te nemen en spontane creativiteit te ontketenen. Dankzij de sensor met 24,2 Megapixel van de Canon EOS R50 maak je opnamen in 4K 30p en Full HD 120 fps. De camera heeft ook een reeks creatieve voorinstellingen waarmee je de look and feel van je opnamen kunt aanpassen, direct op de camera. In onze gids voor de beste Canon-camera's voor vloggen vind je alternatieve opties.

Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Ontdek de mogelijkheden van de EOS R System APS-C-systeemcamera met een lens die aan al je videobehoeften voldoet. De Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens is licht en compact en biedt een 4-stops Optical Image Stabilizer voor stabiele video vanuit de hand, plus een nuttig zoombereik van 18–45 mm voor geweldige resultaten, elke dag weer.

Canon Stereo Microphone DM-E100
Reken af met blikkerig geluid. Met de Canon Stereo Microphone DM-E100 til je je audio naar een hoger niveau. De microfoon is klein en licht, net als de Canon EOS R50, en werkt op de accu van de camera. Deze pikt stereogeluid uit één richting op en is dus ideaal voor vloggen.

Canon-statiefgreep HG-100TBR
Film met vertrouwen en leef je creatief uit dankzij de Canon Tripod Grip HG-100TBR met afstandsbediening, een verstelbare bovenkant en een uitstekend ergonomisch ontwerp voor stabiele opnamen.

Canon RF 16mm F2.8 STM
Met de RF-bevestiging van de Canon EOS R50 kun je alle RF-lenzen gebruiken. Naarmate je meer ervaring opdoet, kunt je je lenskeuze aanpassen aan je creatieve stijl. De ultragroothoeklens RF 16mm F2.8 STM is ontworpen voor vloggers en is perfect voor praten naar de camera. Het snelle diafragma van f/2.8 zorgt voor vloeiende, zachte bokeh voor een bioscoopeffect.

Canon RF 50mm F1.8 STM
De RF 50mm F1.8 STM-lens is compact en licht en heeft een vrijwel stille scherpstelling. Hij is ideaal bij weinig licht en voor creatieve scherptediepte.


Als je als contentcreator je werk naar een hoger niveau wilt tillen, kun je je met het advies van onze vier socialmediaprofessionals onderscheiden van de rest.

Peter Wolinski

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • VIDEO

  Zo maak je hoogwaardige video's over voedsel als een pro

  Jessie Bakes Cakes heeft meer dan 100.000 volgers verzameld met haar indrukwekkende video's over voedsel. Hier legt ze uit hoe je het filmen van voedsel onder de knie kunt krijgen.

 • VLOGGEN

  Zo word je een vlogger

  Ga aan de slag en produceer hoogwaardige vlogs met onze tips & tricks voor beginnende vloggers

 • VIDEOTECHNIEKEN

  Een videoverhaal maken

  10 tips voor het maken van boeiende minifilms.

 • VLOGGEN

  Canon's beste camera's en lenzen voor vloggen

  Canon maakt een serie camera's en lenzen die ideaal zijn voor contentcreators. Deze gids helpt je bij het vinden van de perfecte match.