VIDEOTECHNIEKEN

Een videoverhaal maken

10 tips & tricks om je te helpen al het beeldmateriaal vast te leggen dat je nodig hebt om je eigen minifilms te maken.
Een flat lay van een Canon EOS R50-camera, externe microfoon en statiefgreep op een roze houten achtergrond, omringd door knutselmaterialen.

Of je nu een avontuurlijke documentairemaker, een productvlogger of een socialmediachef bent, het is belangrijk om te weten hoe je een videoverhaal kunt maken. Bij het maken van een film draait het om het construeren van een verhaal, of je het resultaat nu op TikTok wilt plaatsen of op het grote scherm wilt weergeven.

Maar hoe maak je dan een boeiend videoverhaal? Allereerst heb je de kit nodig die bij je creativiteit past. Canon's EOS R System-camera's zijn ontworpen met het oog op de hybride shooters van vandaag. Zo is de Canon EOS R50 licht en eenvoudig te hanteren, en kan deze toch 4K-opnamen met oversampling produceren, en beschikt hij over een reeks professionele videofuncties waarmee je hoogwaardige content kunt maken, zoals vastleggen tot 120 fps slow motion, een variangle touchscreen en intelligente Dual Pixel CMOS AF II-autofocus.

De kwaliteit en professionaliteit van je video's zijn echter ook afhankelijk van de juiste vaardigheden en technieken. Hier vind je 10 tips voor het maken van een videoverhaal dat je publiek van begin tot eind boeit.

 1. Plan je opname
 2. Bepaal de omgeving
 3. Houd alles stabiel
 4. Focus op het detail
 5. Experimenteer met verschillende perspectieven
 6. Denk na over je compositie
 7. Speel met snelheid en tijd
 8. Neem helderder geluid op
 9. Bouw de spanning op
 10. Geniet van je werk, maar blijf geconcentreerd

1. Plan je opname

Handen die een Canon EOS R50 in een zwarte cameratas plaatsen.

De Canon EOS R50 is ongelooflijk compact voor een camera met zulke krachtige videovaardigheden. Hierdoor is het de perfecte tool voor het maken van content, omdat hij licht genoeg is om overal mee naartoe te nemen.

Als je een opname van tevoren plant, weet je zeker dat je al het benodigde beeldmateriaal kunt vastleggen. Schrijf aantekeningen over wat je wilt laten zien en hoe je het filmen gaat aanpakken, of stel een globaal storyboard samen. Zo kun je de opname in je hoofd organiseren voordat je daadwerkelijk gaat filmen.

Het helpt je ook om na te denken over de look and feel van de video. Een Canon-camera zoals de EOS R50 beschikt over een reeks creatieve kleurprofielen voor prachtige esthetiek. Experimenteer met deze instellingen voordat je de sfeer bepaalt die je met de film wilt oproepen.

Het is ook belangrijk om de apparatuur voor te bereiden voordat je de opnamen maakt: laad de batterijen op, reinig de lenzen en formatteer geheugenkaarten.

Zorg er ten slotte voor dat je smartphone of tablet is verbonden met de Canon Camera Connect-app. Hiermee kun je de instellingen op afstand aanpassen en snel video's overbrengen vanaf de camera.

2. Bepaal de omgeving

Een vrouw in een bruine pluizige jas houdt een paraplu vast in een kasseienstraat naast verlichte winkelpanden. Gefotografeerd met een Canon EOS R50.

Experimenteer met scherptediepte om het onderwerp te isoleren of in de omgeving te positioneren. Veel van Canon's RF- en RF-S-lenzen hebben een groot maximaal diafragma voor zachte, onscherpe achtergronden, maar mogelijk wil je ook de omgeving vastleggen met een kleine scherptediepte, om context te bieden. Gefotografeerd met een Canon EOS R50 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 45mm, 1/40 sec, f/6.3 en ISO 3200.

Een zijaanzicht van een vrouw in een bruine pluizige jas die haar hand tegen haar bril houdt. Gefotografeerd met een Canon EOS R50.

Je kunt vertrouwen op Canon's intelligente Dual Pixel CMOS AF II- autofocus om ervoor te zorgen dat het gezicht van het onderwerp altijd scherp is met gezichts- en oogdetectie. Gefotografeerd met een Canon EOS R50 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18mm, 1/500 sec, f/4.5 en ISO 800.

Wanneer je foto's maakt op locatie, moet je context creëren met brede opnamen van de omgeving. Combineer deze met details en extreme close-ups van de omgeving. Beweeg rond de locatie en voorkom dat je steeds vanuit dezelfde positie opnamen maakt. Probeer per clip een opname te maken van ten minste 10 seconden, waarin je vervolgens tijdens de nabewerking naar wens kunt knippen.

Als je andere mensen filmt, presenteer dan de belangrijkste personages door details te tonen van waar ze zijn en wat ze doen. Maak verschillende clips van de onderwerpen in actie en probeer ongebruikelijke composities en soorten belichting.

3. Houd alles stabiel

CINC_EOS R50_Movie IS mode

Om schokkerige beelden te voorkomen en ervoor te zorgen dat je films er professioneel uitzien, is het belangrijk om de camera en de lens te ondersteunen. Houd de camera met beide handen vast en houd je ellebogen dicht tegen je lichaam.

De Canon EOS R7 is voorzien van sensor-shifting in-body beeldstabilisatie (IBIS) voor stabielere videobeelden uit de hand, die, afhankelijk van de gebruikte lens, 8 stops aan compensatie kan bieden voor camerabeweging. Daarnaast heeft de Canon EOS R50 ingebouwde technologie om bewegingsonscherpte tijdens het filmen te minimaliseren. Movie Digital IS - zoals te zien in de bovenstaande video - zorgt ervoor dat video die is opgenomen vanuit de hand vloeiend en scherp blijft.

Je kunt ook een lens met interne stabilisatie gebruiken, zoals de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Deze betaalbare zoomlens beschikt over 4,5 stops aan optische IS om opnamen vanuit de hand scherp te houden, en over een veelzijdig zoombereik voor het maken van allerlei opnamen.

4. Focus op de details

Door specifieke items uit te lichten met een close-up houd je de aandacht vast. Met de RF- en RF-S-zoomlenzen van Canon kun je zo dichtbij komen als je wilt om onderwerpen groter te maken in het kader, terwijl je ze op artistieke wijze isoleert van hun achtergrond.

Je kunt ook een macro prime lens gebruiken, zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, waarmee je op elk detail kunt scherpstellen, zelfs op korte afstand. Een macrolens voor opnamen van heel dichtbij is vooral nuttig voor content over producten, voedsel of schoonheid, omdat kijkers de subtiele details willen zien.

De EOS R50 is voorzien van focus-breathing-correctie, zoals te zien is in de bovenstaande video, waardoor de beeldhoek behouden blijft terwijl de scherpstelling wordt gewijzigd. Zo blijft de aandacht op de gewenste plek en krijg je een natuurlijkere en professionelere uitstraling.

5. Experimenteer met verschillende perspectieven

Een Canon EOS R50-camera waaraan een microfoon is bevestigd, aan een verticale standaard met de lens naar beneden gericht. Op het variangle-touchscreen van de camera is een koekenpan te zien.

Het variangle touchscreen van de Canon EOS R50 geeft je de flexibiliteit om vanuit vrijwel elke hoek opnamen te maken.

Een man kijkt naar het variangle touchscreen van de Canon EOS R50 die hij vasthoudt om een bord met voedsel te filmen.

Met het variangle-touchscreen kun je ook de compositie en belichting controleren wanneer je opnamen maakt vanuit de hand.

Leg je onderwerpen vast vanuit ongebruikelijke hoeken om je video dynamischer te maken. Het zal niet altijd goed uitpakken, maar niet geschoten is altijd mis. Verander je gezichtspunt door je onderwerp van bovenaf te filmen, of schiet juist vanaf de grond omhoog.

Het veranderen van je perspectief helpt ook bij het vertellen van verhalen. Zo kun je met het maken van opnamen vanuit een lage hoek laten zien dat de persoon in de opname macht of dominantie heeft over de kijker.

Je kunt het perspectief ook wijzigen met verschillende lenzen. Als je opnamen maakt langs je onderwerp in de voorgrond, selecteer je één bepaald punt om de achtergrond scherp te houden terwijl je wat filmische onscherpte op de voorgrond toevoegt. Dit kun je doen door het diafragma te verkleinen. Een RF-lens met een groot maximaal diafragma, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM, geeft een ongelooflijk geringe scherptediepte en zachte vervaging voor een bioscoopeffect.

6. Denk na over je compositie

Een Canon EOS R10 op een statief tussen gebogen relingen om een vrouw in de verte te filmen.

Sterke compositionele lijnen, zoals deze gebogen relingen, leiden de blik van de kijker van de voorgrond naar de achtergrond. Door de camera laag te plaatsen, maximaliseer je het effect.

Bedenk hoe je de elementen in je frame het beste kunt positioneren. Over het algemeen werken beproefde en geteste benaderingen voor composities zoals de regel van derden en leidende lijnen goed. Maar probeer ook eens andere uitgangspunten. Gebruik bijvoorbeeld symmetrie om alternatieve opnamen te maken. Dit kan zo eenvoudig zijn als een stap naar links of rechts zetten, de camera hoger of lager plaatsen, hurken of liggen.

Als je een specifieke compositie vindt die geschikt is voor je onderwerp, kun je deze verfijnen en aan je eigen wensen en smaak aanpassen om je opnamen een geheel eigen look te geven. Veel filmmakers hebben erkenning gekregen voor hun compositiestijl. Het is dus de moeite waard om te experimenteren met verschillende regels - en hoe je deze kunt overtreden - om de sfeer van de film en je persoonlijke stijl over te brengen.

7. Speel met snelheid en tijd

Voeg tempo toe aan je film door middel van snelle overgangen. Film vergelijkbare opnamen vanuit dezelfde hoek en maak vervolgens een snelle overgang tussen verschillende delen in elke opname om een overgang van het ene moment naar het andere te creëren.

Hoge framerates bieden een geweldige manier om acties te filmen. Als je opnamen maakt in Full HD met 120 fps op de EOS R50 , kun je enorm vertraagde effecten creëren, waarbij je elk moment wordt vastgelegd, voor het afspelen van de clip op normale snelheid.

Je kunt ook proberen de kijker te betrekken met een reeks timelapse-opnamen om langzame acties te comprimeren tot kortere clips of een video-haiku te maken.

8. Neem helderder geluid op

Een vrouw, met een Canon-camera met daarop een Stereo Microphone DM-E1, die een man met een boor filmt.

Audio is ongelooflijk belangrijk bij het maken van een videoverhaal. Daarom is het een goed idee om te investeren in een externe microfoon zoals de Canon Stereo Microphone DM-E1.

De kwaliteit van het geluid is net zo belangrijk als het beeld. Je verbetert hiermee je videoverhaal met context en creëert sfeer. De meeste camera's hebben een ingebouwde microfoon die geluid kan opnemen. Maar je legt audio van hogere kwaliteit vast met een externe microfoon, zoals de Canon Stereo Microphone DM-E1 of de Stereo Microphone DM-E100

Het koppelen van je camera met een Canon STM-lens, zoals de Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, is een uitstekende keuze wanneer je audio opneemt, omdat de STM-motor (stappenmotor) zorgt voor vloeiende, stille scherpstelbeweging.

9. Bouw de spanning op

Het is belangrijk om elementen van visuele spanning op te nemen, vooral als je video de ontknoping nadert. Gebruik hiervoor verschillende soorten opnamen, van extreme close-ups tot groothoekopnamen. Door de camera opnieuw te kadreren van een neutraal onderwerp naar de eindscène zorg je voor een goed verloop naar deze laatste fase.

Gebruik korte opnamen om de spanning op te bouwen. Vergeet niet dat je een langere opname altijd kunt inkorten. Film dus een paar extra seconden vóór en na de content die je eigenlijk wilt filmen.

10. Geniet van je werk, maar blijf geconcentreerd

Hoewel het een goed idee is om iets meer te filmen dan je nodig hebt, kun je je gemakkelijk laten meeslepen en veel te veel filmen. Probeer dus om objectief te blijven en zorg ervoor dat je een doel hebt. Je zult jezelf later dankbaar zijn als je gaat bewerken en je niet door grote hoeveelheden nutteloos beeldmateriaal hoeft te bladeren.

Geniet tot slot van het maken van je films, en vergeet niet dat dingen soms niet helemaal volgens plan verlopen, maar dat je wel altijd veel leert van dit soort situaties. Je steekt een stukje van je eigen persoonlijkheid in je verhaal, dus maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.

Peter Wolinski

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • VIDEOTECHNIEKEN

  Breng je verhalen tot leven met video

  De bekroonde documentairemaker en Canon Ambassador Joel Santos deelt zijn beste tips voor het vertellen van verhalen met video's.

 • VIDEO

  Tips voor het verbeteren van je socialmediavideo's

  Vier creators bespreken wat content goed maakt en hoe je online kunt opvallen.

 • VLOGGEN

  Content maken met de EOS R50

  Til je socialmedia-feeds naar een hoger niveau met de EOS R50

 • VIDEOTECHNIEKEN

  Tips voor 's nachts video-opnamen maken

  Ontdek een wereld vol creativiteit met Canon's gids voor het maken van video's in het donker.