TIME-LAPSE-FOTOGRAFIE

Time-lapse fotoprojecten voor beginnende fotografen

Verken de wereld van time-lapse-video's in je eigen huis, of als je weg bent met de familie. Je Canon EOS-camera maakt het makkelijk!
Twee ijsjes die eruitzien als schijfjes watermeloen, smeltend op een bord.

Time-lapses zijn een creatieve manier om een verborgen wereld in beweging te ontdekken. Met een time-lapse kun je verrassende en mooie resultaten behalen. Van het versnellen van donkere wolken boven een landschap tot het filmen van sterren in de nachtelijke hemel. Een time-lapse is een geweldig canvas - maar het is een techniek die ook gemakkelijk dicht bij huis kan worden toegepast met kleinere objecten.

Om je te laten zien dat je niet ver hoeft te reizen om creatief bezig te zijn, vroeg Canon twee time-lapse fotografen iets moois te filmen in en om hun eigen huis.

Oefen thuis

Alex Nail is een prijswinnende landschapsfotograaf en een time-lapse filmmaker in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een bijzonder talent voor het tot leven brengen van landschappen en heeft een indrukwekkend portfolio met persoonlijke time-lapse projecten. Hij gebruikt deze techniek ook commercieel voor verschillende organisaties, waaronder de British Tourist Authority.

Hoewel Alex zijn lenzen normaal gesproken in de bergen van Europa gebruikt, zegt hij dat dicht bij huis blijven een goede manier is om kennis te maken met time-lapse technieken. Hij maakte deze time-lapse van een overgang van dag naar nacht door een van de ramen in zijn huis om te laten zien hoe makkelijk het kan zijn.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

"Je huis is de perfecte plek om te leren hoe time-lapses werken, omdat je er alles onder controle hebt," legt Alex uit. "Buitenshuis is een time-lapse lastiger, omdat je te maken krijgt met harde wind, regen of onverwachte veranderingen van het licht. Maar je kunt gemakkelijk over time-lapses leren met het comfort van je eigen huis. Ik maak ondertussen al acht jaar time-lapses, en probeer nog steeds dingen uit als ik thuis ben.

"Natuurlijk levert het filmen in huis ook uitdagingen op. Huizen zijn meestal statische plekken, en het is daarom een uitdaging voor jou als fotograaf om een verandering of beweging in de scène te creëren. Je woont misschien ook niet in een modelwoning (ik in ieder geval niet). Maar dit hoeft je niet tegen te houden als je je dagelijkse leven wilt vastleggen, of je op kleinere details wilt concentreren. Als je een zonsopgang of zonsondergang vastlegt, kun je nadenken over hoe de verlichting binnenshuis verandert (of niet) in vergelijking met de grote verschillen buitenshuis."

Alex raadt aan vaste objecten te gebruiken als contrast tegen de beweging die je wilt vastleggen. "Een raamkozijn en decoratieve accessoires vormen bijvoorbeeld een contrast met de takken van bomen die bewegen in de wind, of wolken die door de lucht razen. De statische elementen zorgen ervoor dat de kijker zich op de beweging in de scène kan focussen.

De bewegingen van dieren vastleggen

Camilla Rutherford uit Schotland studeerde aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen en verliet daarna de stad om foto's te maken en films te schieten over avontuurlijke atleten die "op zoek zijn naar de sneeuw in de wereld". Ze heeft zich nu in Wanaka, Nieuw-Zeeland, gevestigd en woont daar met haar gezin op een schapenboerderij.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

In Camilla's time-lapses is een kudde schapen op haar boerderij vastgelegd. De snellere bewegingen van de grazende dieren en de langzaam voorbijtrekkende wolken zorgen voor visueel contrast. De kwaliteit van het licht en de dramatische achtergrond zorgen voor een cinematografische sfeer.

Je hebt deze ruige schoonheid misschien niet in je achtertuin, maar deze techniek werkt ook goed bij het vastleggen van een huisdier in een kamer, of vogels bij een voederbak. Zet je camera op een statief, stel een lange intervaltijd in voor de time-lapse en film de dagelijkse bewegingen van dieren die je normaal gesproken niet ziet.

Maak je eigen time-lapse

Je kunt dus zien hoe effectief een kleinschalige time-lapse kan zijn. Je hebt ook geen dure camera of speciale lens nodig. Als je veel tijd en geduld hebt, kun je ook een aantal foto's maken met regelmatige intervallen en deze samenvoegen in een videobewerkingsprogramma voor een time-lapse video.

Om alles wat gemakkelijker te maken, hebben een aantal EOS-camera's van Canon een ingebouwde intervaltimer die het hele proces automatiseert. Hiermee kun je bepalen hoeveel foto's je wilt maken en hoelang de intervaltijd tussen de foto's moet zijn - in seconden, minuten of uren. De camera maakt dan een reeks opnamen op de ingestelde intervals, totdat het ingestelde aantal beelden is vastgelegd. Deze foto's kunnen vervolgens worden gebruikt om een time-lapse video te maken met de juiste software, of de individuele foto's kunnen voor een ander creatief project worden gebruikt.

Sommige EOS-camera's hebben zelfs een Time-lapse Movie-optie voor nog meer gemak. Deze doet al het werk voor jou. De functie combineert de foto's in de camera, en slaat ze op als een time-lapse video. Jij kunt de film dan direct kijken en delen.

Een aantal camera's van Canon's EOS-serie heeft deze functies, en sommige hebben beide. De EOS 250D en EOS RP zijn twee camera's voor beginnende fotografen waarmee je de creatieve wereld van time-lapse video's kunt verkennen. Van bloeiende en verwelkde bloemen tot smeltend ijs en het zonlicht in je woonkamer. Er zijn eindeloos veel onderwerpen die in prachtige time-lapse video's kunnen worden vastgelegd.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Tips voor time-lapses

Als je eenmaal een geschikt onderwerp hebt gekozen voor je time-lapse, is het tijd om je camera klaar te zetten. Een statief komt hierbij goed van pas omdat die ervoor zorgt dat vaste delen van de scène scherp in beeld blijven.

Een Canon EOS 250D op een statief, gericht op een ijsje in de vorm van een schijfje watermeloen op een bord met een bureaulamp ernaast.

Plaats je camera op een statief zodat het beeld dat je wilt schieten niet verandert, maar alleen de delen die je zelf wilt aanpassen en verplaatsen.

De levensduur van de accu is van belang als je een lange time-lapse wilt filmen. Zorg er dus voor dat de batterij volledig is opgeladen. Om te voorkomen dat de batterij snel leeg raakt, wordt het display aan de achterkant van sommige camera's uitgeschakeld. Je kunt deze ook zelf uitschakelen in het scherm met Time-Lapse Movie-instellingen. Voor lange time-lapses kun je ook een batterygrip plus extra batterij gbruiken, of een optionele voedingsadapter gebruiken voor stroomvoorziening.

Een accu wordt in een Canon EOS 250D geplaatst.

Zorg ervoor dat de accu volledig is opgeladen wanneer je foto's gaat maken voor de time-lapse, met name wanneer je gedurende een langere periode veel foto's wilt maken.

Voor het licht van een time-lapse binnenshuis is het vaak beter om kunstmatig licht te gebruiken in plaats van natuurlijk licht, voor meer consistente resultaten. De kleurtemperatuur en intensiteit van daglicht veranderen gedurende de tijd die het duurt om een time-lapse te filmen. Hoewel deze verandering misschien niet met het blote oog te zien is, zal er een duidelijk verschil zijn in de uiteindelijke film. Een bureaulamp is handig voor kleinere objecten, vooral als het licht wordt verzacht met een doek.

Een bureaulamp die door fijn gaas schijnt, waardoor het ijsje op het bord wordt belicht.

Als je binnen een time-lapse maakt, kan kunstlicht zorgen voor een consistente belichting gedurende de hele shoot.

De intervaltimer of Time-lapse Movie-functie kan worden ingeschakeld in het rode opnamemenu van EOS-camera's met deze functies. Sommige camera's hebben beide functies, maar je moet de camera in videomodus zetten om de Time-lapse Movie-functie te kunnen gebruiken, zoals je hier kunt zien met de EOS 250D.

Een Canon EOS 250D wordt ingesteld op videomodus.

Je EOS-camera instellen op videomodus.

Een gebruiker selecteert met zijn vinger de videomodus voor time-lapse op het variangle touchscreen van een Canon-camera.

Selecteer time-lapse videomodus.

Sommige EOS-camera's hebben verschillende opties voor de instellingen van een scène in het Time-lapse Movie-menu. Deze zijn geoptimaliseerd voor verschillende onderwerpen, zoals lopende mensen of langzaam voorbijtrekkende wolken. Voor volledige controle over de instellingen van de time-lapse kun je Aangepast kiezen. Hier kun je de intervaltijd tussen iedere opname instellen, en het aantal foto's voor de time-lapse selecteren. Deze opties bepalen hoelang het zal duren om de beelden vast te leggen en ze bepalen de lengte van de time-lapse. Je kunt deze op het scherm zien veranderen als je de parameters aanpast.

Het scherm voor aangepaste instellingen voor een time-lapse video.

Voor de volledige controle over je time-lapse video selecteer je Aangepast. Hier kan je de intervaltijd tussen elk shot en het totaal aantal shots dat je wilt maken instellen.

Kies een interval voor de snelheid van de beweging die je probeert vast te leggen. Als de actie niet lang duurt, zoals een familie die een spel speelt of aan het koken is, kun je een kortere interval van slechts een paar seconden instellen voor een soepele opname. Voor een langzame beweging, zoals de zonsopkomst en zonsondergang, kies je een langere interval. Als je de interval verandert, zal de opnametijd langer of korter worden.

De intervalinstellingen voor een time-lapse video op een LCD-scherm van een Canon EOS 250D.

Om meer actiefoto's vast te leggen, kan je de intervallen tussen de shots verkorten. Om langzamere momenten, zoals een zonsondergang, vast te leggen, kan je een langere intervaltijd instellen.

Het aantal beelden dat wordt vastgelegd bepaalt hoelang de time-lapse duurt, afhankelijk van de framerate van je video. Als je bijvoorbeeld een 4K time-lapse met 25 fps opneemt, heeft iedere seconde van je video 25 individuele opnames nodig. Dit betekent dat je 500 foto's moet maken voor een time-lapse video van 20 seconden. Het aantal opnamen heeft een effect op de opnametijd en de afspeeltijd - en het bepaalt hoeveel ruimte je nodig hebt op de geheugenkaart.

Een instelscherm voor een time-lapse video laat zien dat het minder dan 50 minuten kost om 300 foto's te maken met intervallen van 10 seconden, en slechts 12 seconden om ze af te spelen.

Het aantal foto's in je time-lapse, gecombineerd met de framerate van je video, bepalen hoelang de time-lapse-opname wordt. Met een groter aantal foto's duurt het langer om ze te maken, waardoor het ook langer duurt om ze af te spelen.

De optie voor een pieptoon na elke gemaakte foto tijdens een time-lapse video instellen.

Op je camera kan je instellen dat na elk gemaakt shot een pieptoon volgt, zodat je weet wanneer de opnamereeks is beëindigd.

Time-lapse Movie heeft extra opties, zoals een hoorbare pieptoon na iedere opname. Dit is handig als je camera in een andere kamer staat, omdat je dan kunt horen wanneer de opname is afgelopen.

Stel zoveel mogelijk parameters handmatig in om de time-lapse video er meer consistent uit te laten ziet. Als je de Picture Style en witbalans bijvoorbeeld op Auto zet, kan de camera de instellingen voor een aantal opnamen veranderen.

Het variangle scherm van een Canon EOS 250D met de gekozen instellingen voor een time-lapse shoot.

Om er zeker van te zijn dat de camera niet automatisch de belichting, witbalans of andere instellingen wijzigt vanwege kleine veranderingen tijdens de opname-omstandigheden dien je zoveel mogelijk opnameparameters handmatig in te stellen.

Time-lapses zijn erg leuk om te filmen, waar je ook bent. Net als met alle fotografische projecten moet je eerst de basis onder de knie krijgen voordat je lastigere onderwerpen gaat filmen. Waarom pak je je camera niet en begin je iets vanuit het raam te filmen? Of zet een statief in de keuken en film de volgende keer wanneer je kookt. Het geweldige aan time-lapses is dat je ze gemakkelijk kunt leren en ze de moeite zijn om te leren. Voor je het weet zie je dagelijkse dingen in een nieuw creatief daglicht.


Geschreven door Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • TIME-LAPSE-FOTOGRAFIE

  Beweging vastleggen in een timelapse-video

  Technieken voor het maken van perfecte timelapse-, hyperlapse- en slow motion-video's.

 • TIME-LAPSE-FOTOGRAFIE

  Leer hoe je time-stacks schiet

  Leer hoe je een dag naar nacht timelapse opname instelt en creëer een verbluffende time stack die het verloop van de tijd in één beeld toont.

 • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Fotograferen op afstand

  Ontdek de voordelen van opnamen op afstand voor allerlei soorten fotografie.

 • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  5 geweldige tips voor het maken van time-lapse-opnamen van landschappen

  Breng landschappen tot leven met deze beste tips en tricks voor time-lapse-fotografie.