Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Time-lapse-fotografie: brengt landschappen tot leven

Bij time-lapse-fotografie worden honderden of zelfs duizenden stills gemaakt, die in een reeks worden afgespeeld om zo een gecomprimeerde video te krijgen. Deze aantrekkelijke kunstvorm kan de traditionele landschapsfotografie nieuw leven inblazen. "Met time-lapse-fotografie kun je nieuwe mogelijkheden in een landschap zien", aldus Alex Nail, een professionele landschapsfotograaf en time-lapse-filmmaker, die beelden maakt voor organisaties zoals Visit Britain en The Woodland Trust.
"Bij landschapsfoto's kan het moeilijk zijn om de aandacht van de kijker vast te houden, maar zodra je beweging toevoegt, komt de scène tot leven. Als je op een mooie zomerdag naar buiten gaat, is het harde licht waarschijnlijk niet geweldig om te fotograferen. Maar als je wolken ziet opkomen of langstrekken, dan is dat de perfecte gelegenheid om een time-lapse te maken."
Een zonsopgang, een stromend beekje, de golven aan de kust of zelfs het voorbijkomende verkeer in de straten van een stad kunnen allemaal worden omgezet in betoverende beelden. Je hebt slechts enkele minuten nodig om de camera in te stellen en foto's te maken.
Met de Canon EOS RP, een compacte, lichte en intuïtieve full-frame systeemcamera, ideaal voor creativiteit onderweg, deelt Alex zijn vijf beste tips voor het maken van time-lapse-opnamen van landschappen.

1. Begin met de juiste uitrusting

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
Voor Alex was de compacte, lichte en krachtige Canon EOS RP ideaal voor het maken van time-lapse-opnamen van landschappen op afgelegen locaties.

Voor het fotograferen van landschappen met time-lapse gebruikt Alex een statief, een groothoeklens of een zoomlens uit het middensegment en meestal een intervalometer om de tijdsinterval tussen frames in te stellen. Een aantal Canon-camera's is voorzien van een ingebouwde intervalometer en een modus voor time-lapse-opnamen, waaronder de EOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II en EOS RP, die allemaal time-lapse-beelden in 4K kunnen vastleggen. De EOS RP biedt de mogelijkheid om met intervallen van één seconde of meer opnamen te maken met een duur van maximaal 3600 frames in 4K UHD of Full HD. Het proces is eenvoudig: je hoeft alleen maar de camera in te stellen, te bepalen hoeveel tijd tussen de opnamen in moet zitten en hoe lang je achter elkaar wilt fotograferen. De camera doet de rest en voegt in de camera zelf de opnamen voor je samen tot een video.

"Je hoeft de Canon EOS RP alleen maar in te stellen en de camera gaat voor je aan het werk, terwijl de scène voor je ogen verandert", vertelt Alex.

Alex combineert zijn Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens. "Deze lens werkt goed bij time-lapse-fotografie omdat de brandpuntsafstanden ervan echt heel handig zijn. Ik schiet veel van mijn time-lapse-landschappen met 24mm, maar met deze lens heb ik nog steeds extra bereik voor scènes op nog grotere afstand", zegt hij. Behalve met de volgende generatie RF-lenzen is de Canon EOS RP ook compatibel met het assortiment Canon EF- en EF-S-lenzen via een EF-EOS R-vattingadapter.

2. Stel je camera in

De 5-stops Image Stabilizer-technologie in de Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens is handig bij het maken van opnamen vanuit de hand, maar Alex raadt aan om een statief te gebruiken voor time-lapse-opnamen. "Als jouw lens is voorzien van een Image Stabilizer (IS), moet je eraan denken om de IS uit te schakelen wanneer je een statief gebruikt, omdat deze anders ongewenste trillingen kan veroorzaken", legt hij uit. Als je de modus Time-lapse-movie op de Canon EOS RP selecteert, wordt de IS van de lens uitgeschakeld.

Alex adviseert ook de instellingen te vergrendelen zodat je een nog betere helderheid en consistentie krijgt. "Als ik er zelf aan moet denken om handmatig scherp te stellen, gaat dat bij mij altijd fout. Een verandering in de scène of de hoeveelheid licht of zelfs een minieme verschuiving in de scherpstelling kan al problemen veroorzaken. Vergrendel daarom alles, de camera en de instellingen, en stel handmatig scherp." Je hoeft alleen maar de AF/MF-schakelaar op je lens op MF te zetten.

3. Beheers alle ins & outs van de sluitertijd

Landschapsfoto's zijn onlosmakelijk verbonden met natuurlijk licht en dat kan binnen enkele seconden heel anders zijn. Belichting speelt dus een zeer belangrijke rol in time-lapse-fotografie. Tenzij hij direct tegen de zon in fotografeert, gebruikt Alex de modus Diafragmavoorkeuze voor het vastleggen van een zonsopgang en zonsondergang. Dit betekent dat de camera automatisch de sluitertijd instelt op basis van de lichtomstandigheden. "De veranderingen in de belichting tussen frames zijn erg klein", zegt hij. "Er is dus minder flikkering dan je zou verwachten." Als je echter natuurlijke veranderingen in de belichting wilt vastleggen, stelt Alex voor om over te schakelen naar de handmatige modus. "Dit is eigenlijk de eenvoudigste manier om een time-lapse-opname te maken, omdat je het gewoon kunt instellen en er dan niet meer aan hoeft te denken."

In de modus Time-lapse-movie op de Canon EOS RP kun je een testopname maken om de belichtingsinstellingen te analyseren, voordat je op de filmopnameknop drukt om de time-lapse op te nemen.

4. Kies een tijdsduur die past bij de scène

Stel de interval tussen de opnamen in op basis van een inschatting van de snelheid waarmee de scène zal veranderen. Stromend water, golven aan de kust en passerend verkeer bewegen allemaal vrij snel, dus bij kortere intervallen leg je beelden zonder abrupte, schoksgewijze veranderingen vast. Voor snel bewegende wolken op een winderige dag heb je een interval tussen één en vier seconden nodig.

Wanneer Alex een korte video van vier tot zes seconden wil maken, schat hij in dat hij 10 tot 12 seconden moet filmen. "Het is vaak lastig inschatten wanneer het interessantste deel gaat gebeuren", legt hij uit. Als je een stapje verder gaat en handmatig time-lapse-beelden in software maakt, kun je ook het afspelen versnellen. Door bovendien "het aantal frames te verdubbelen, kun je de snelheid eveneens verdubbelen als je merkt dat jouw time-lapse te langzaam verandert." De meeste opnamereeksen van Alex beginnen bij ongeveer 300 frames. Dit geeft hem 12 seconden aan beeldmateriaal, wanneer het wordt afgespeeld met een snelheid van 25 frames per seconde (fps).

Wanneer je merkt dat je vaardiger wordt, adviseert Alex om te experimenteren met de schemering en daarna met de sterrenhemel. "Om de nachtelijke hemel in een time-lapse vast te leggen en de sterren te zien ronddraaien rond de Poolster, kun je het beste filmen met een interval van 40 seconden en een sluitertijd van 30 seconden", vertelt hij. "Je filmt dus veel langer dan wanneer je wolken gaat vastleggen."

De levensduur van de accu is een belangrijke overweging als je 's nachts opnamen maakt. "Ik heb gemerkt dat de accu's van Canon heel betrouwbaar zijn, zelfs als het koud is", zegt Alex. Bedenk wel dat de accucapaciteit onder koude omstandigheden zal dalen. Voor lange of nachtelijke opnamen met de Canon EOS RP moet je wellicht overwegen om de camera aan te sluiten op een voedingsbron met optionele accessoires, zoals de AC-E6N-adapter, het DC-koppelstuk DR-E18 of de AC-adapterset ACK-E18.

5. Creëer een pakkende compositie

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Bij het maken van landschapsfoto's kiest Alex voor sterke grafische elementen op de voorgrond, zoals rotsen, bomen of water. Maar bij time-lapse-opnamen komt een andere benadering kijken. "Als je echt mooie time-lapse-beelden wilt maken, moet je het kader vereenvoudigen zodat de kwaliteit eruit springt. Wanneer ik foto's maak, ben ik heel precies wat compositie betreft. Maar met time-lapse maak ik de opnamen wat breder, omdat je niet kunt anticiperen op wat er kan gebeuren. Bovendien kan ik de beelden in de nabewerking altijd bijsnijden, als ik dat wil. De Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens is ideaal voor groothoekopnames, maar als ik dichter bij de scène wil komen, bijvoorbeeld wanneer de maan of de zon achter de horizon verdwijnt, kan ik dat ook probleemloos vastleggen.

Dus als je de volgende keer op stap bent, zoek dan naar mogelijkheden om het landschap tot leven te brengen. Het maken van een time-lapse hoeft niet veel meer tijd te kosten dan het opzetten van een statief voor een landschapsfoto. Bovendien wordt het heel eenvoudig als je een camera gebruikt met een modus voor time-lapse-opnamen, zoals de Canon EOS RP.Geschreven door Natalie Denton

Gerelateerde artikelen
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Uitdaging met landschapslenzen

Professioneel fotograaf Verity Milligan deelt haar ervaring met het fotograferen van creatieve landschappen met twee lichtgewicht lenzen.

Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

TIME-LAPSE-FOTOGRAFIE

Beweging vastleggen in een timelapse-video

Technieken voor het maken van perfecte timelapse-, hyperlapse- en slow motion-video's.

Create light trails

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Lichtsporen maken

Het gebruik van lange sluitertijden om lichtsporen te maken: tips van de winnaar van de Canon Redline Challenge.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken