A time stack image showing a tulip blooming.

TIME-LAPSE-FOTOGRAFIE

Momenten in de tijd: maak van een time-lapse een print met deze time stack-techniek

Het maken van honderden foto's die het tijdsverloop met een time-lapsereeks laten zien, kan geweldig zijn, maar je kunt de resulterende video's niet aan je muur hangen. Het is echter wel mogelijk om een time-lapse-opname om te zetten in één opname om te printen. Voor het maken van een time stack-afbeelding moet je een reeks foto's maken, net als bij een time-lapse. Maar in plaats van een video te maken, neem je verschillende onderdelen van afzonderlijke frames en voeg je deze samen tot één opvallende opname die de overgang laat zien, bijvoorbeeld van dag naar nacht.

Hier leggen we de basisprincipes uit van het instellen van je camera voor een time-lapse-opname, met behulp van een camera met ingebouwde intervaltimer. Het is een eenvoudige cameratechniek die je gemakkelijk zelf kunt proberen vanuit je eigen huis / tuin. We hebben de fascinerende beweging van bloemblaadjes van tulpen gedurende een hele middag en avond vastgelegd, maar je kunt dezelfde techniek toepassen op elk onderwerp dat langzaam verandert, van een smeltend ijsje tot een dag / nacht-landschapsreeks. Zodra dit klaar is, voegen we onze frames samen om zo een opvallende print voor aan de muur te creëren.

1. Schiet jouw time-stacks

Kies een positie

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Wanneer je een plek kiest voor het maken van je time stack, houd dan rekening met veranderingen in het weer en bescherm je camera tegen de elementen.

Plaats je camera op een statief en kies een hoek om foto's te maken. Houd er rekening mee dat de camera enkele uren stil moet blijven staan, dus kies een plek die niet in de loop ligt. Als er kans op regen is, plaats je de camera beschut of maak foto's vanuit een raam. Een rustige dag is het beste, want sterke wind kan ongewenste bewegingen in de bloem veroorzaken. Zorg ervoor dat de accu volledig is opgeladen. Tulpen zijn rond 12.00 uur 's middags volledig geopend om het zonlicht op hun bloemblaadjes te vangen. Dit is dus het moment waarop we onze camera instellen.

Een effen achtergrond instellen

A black back drop is used to make tulips stand out.
Een effen achtergrond maakt het combineren van de time stack-afbeeldingen veel eenvoudiger.

Als je een onderwerp zoals een bloem fotografeert, kun je er een effen achtergrond achter plaatsen. Dit is niet alleen om de bloem goed te laten opvallen te midden van een drukke tuinachtergrond, maar het maakt het ook makkelijker om later meerdere foto's naadloos in één foto te combineren. We hebben hier een zwart doek achter de bloem gelegd, maar je kunt experimenteren met allerlei achtergrondkleuren. Om de achtergrond donker te houden, hebben we er ook voor gezorgd dat er geen direct zonlicht op valt.

Stel de sluitertijd in

Gerelateerde artikelen
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

BINNEN FOTOGRAFEREN

Perfecte foto's: drie ideeën voor creatieve fotoshoots thuis

Creatief thuis aan de gang. Tips voor het maken van portretten van bioscoopkwaliteit, abstracte macrobeelden en time-lapsevideo's.

Tulips in a garden framed by trails of light.

TUINFOTOGRAFIE

Laat je creativiteit de vrije loop in je tuin: drie technieken om onder de knie te krijgen

Leuke projecten om thuis te proberen, van schilderen met licht tot het fotograferen van de sterren.

How to shoot time-lapse films

TIME-LAPSE-FOTOGRAFIE

Time-lapse video's opnemen

Verken de wereld van time-lapse video's met je EOS vanuit het gemak van je eigen huis.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
De modus Diafragmavoorkeuze (Av) is ideaal voor het maken van time stacks. De camera past de sluitertijd aan als reactie op het veranderende licht, maar maakt nog steeds opnamen met het diafragma dat je kiest.

De sluitertijd die je kiest, is afhankelijk van het onderwerp en de belichting. In het algemeen is diafragmavoorkeuze een goede keuze voor time-lapsereeksen waarbij de lichtniveaus gedurende de dag veranderen. Dit betekent dat je het diafragma en de ISO-waarde vast kunt zetten terwijl de camera de sluitertijd aanpast aan de omstandigheden. Een gemiddeld diafragmabereik van f/8 is ideaal en een lage ISO-waarde zoals ISO 100 helpt ruis tot een minimum te beperken. Nadat je op het onderwerp hebt scherpgesteld, stel je de lens in op handmatige scherpstelling, zodat de lens tijdens de hele reeks vergrendeld blijft.

Denk ook aan de beeldkwaliteit. RAW-beelden bevatten extra details in de lichte en donkere gebieden, waardoor je meer speling krijgt om overbelichting of onderbelichting te corrigeren. Wanneer je niet vertrouwd bent met RAW, kies je voor RAW+JPG, maar vergeet niet dat je meer ruimte op je geheugenkaart nodig hebt voor deze optie.

Beheers de belichting

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Door te voorkomen dat het zonlicht direct op je onderwerp valt en compenseert met kunstlicht, behoud je een consistent effect.

Consistente belichting helpt je opnamen aan elkaar te smelten, maar dit kan moeilijk zijn wanneer je op verschillende momenten van de dag opnamen maakt. Belangrijk is om het daglicht te ontkrachten, zodat het een minimale rol speelt in de gehele verlichtingsomgeving. Je hebt hier een aantal opties. Ten eerste kun je het zonlicht tijdelijk blokkeren met een reflector of deken en de bloem verlichten met een lamp of krachtige zaklamp. Je kunt ook een Speedlite of externe flitser gebruiken om het daglicht te overheersen.

Stel je intervallen in

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Het maken van een time stack is een langdurig proces. Om dit gemakkelijker te maken, gebruik je een camera met de mogelijkheid om intervalopnamen te maken, zoals de Canon 5D Mark IV, die we hier gebruiken, de Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D, of EOS M6 Mark II.

Ga naar de instellingen voor intervalopnamen in het cameramenu. Hier zijn twee belangrijke bedieningselementen. De instelling Interval bepaalt de tijd tussen opnamen en het bereik dat je kunt kiezen is afhankelijk van je camera: bij sommige zijn intervallen van maximaal 30 seconden mogelijk, bij sommige maximaal 59 minuten en 59 seconden, sommige een aantal uren, minuten en seconden (hier is de camera ingesteld om elk uur een opname te maken). Het aantal opnamen kan worden ingesteld op een specifiek aantal of op 00 Onbeperkt (als je camera dit toestaat) om continu opnamen te maken. Zodra dit alles is ingesteld, kun je de reeks starten door op de sluiter te drukken.

2. Je foto's samenvoegen

Bouw de time stack op

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Selecteer de gewenste reeks opnamen in de beeldbewerkingssoftware Canon Digital Photo Professional (DPP) en voeg deze samen met de tools voor aanpassen en samenvoegen.

Als je een reeks foto's in een aantal uur hebt gemaakt, kun je ze samenvoegen tot één afbeelding waarop het onderwerp wordt weergegeven dat de hele dag door verandert. Kies de afbeeldingen die je wilt samenvoegen. Je kunt er zo veel of zo weinig selecteren als je wilt, maar hoe meer afbeeldingen, hoe langer het duurt. Verwerk de afbeeldingen om de kleuren en tinten te verbeteren zoals bij een afzonderlijke foto. Om tijd te besparen, kun je deze in een batch verwerken in DPP met behulp van de functie Recipe.

Zorg ervoor dat de achtergrond consistent is

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Gebruik de tool voor aanpassen om de achtergrond consistent te maken voor elke afbeelding die wordt samengevoegd.

Als er, net als de bloem hier, gebieden in de achtergrond zijn die niet volledig zwart zijn, kun je eroverheen tekenen met de tool voor aanpassen en het gebied vervolgens selectief donkerder maken. Vervolgens kun je de foto's gaan samenvoegen met de tools voor aanpassen en samenstellen in DPP. Met de tool voor aanpassen kun je de gebieden in een afbeelding die je niet wilt gebruiken zwart maken en vervolgens met de tool voor samenstellen een andere afbeelding kiezen en samenvoegen met de instelling Lichter of Toevoegen. Sla de samenvoeging op en ga op dezelfde manier door, beeld voor beeld, om het effect te creëren.

Voeg je foto's samen

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Je kunt kiezen hoe je je afbeeldingen samenvoegt in DPP. Hier hebben we een bloem gekozen in verschillende bloeistadia.

Er zijn veel beeldbewerkingsprogramma's en apps die je kunt gebruiken om je foto's samen te voegen, maar de principes blijven hetzelfde. Plaats de foto's op elkaar en kies de gebieden op elke foto die je wilt gebruiken in je samengevoegde afbeelding. Je kunt een overgangsmix kiezen, van de ene kant van het frame naar de andere, of experimenteren met andere typen overgangen, zoals een reeks plakken, zoals te zien is in de voorbeeldafbeelding van een time-stack van een landschap hieronder.

Zodra je de basisprincipes van het combineren van opnamen in DPPonder de knie hebt, kun je verschillende effecten proberen, zoals het samenvoegen van gesneden afbeeldingen.

3. Print je time stack

Bereid je afbeelding voor

Nu deze foto's zijn samengevoegd tot één afbeelding, zijn ze klaar om te worden geprint.

Wanneer je time-lapsefoto's eenmaal zijn vermengd, kun je je proces nog een niveau hoger tillen en je foto printen. Een ingelijste print van een bloem in verschillende stadia van bloei kan een opvallende aanvulling zijn aan je muur of op je schoorsteenmantel, of zelfs een cadeau voor een dierbare. Het voorbereiden van een afbeelding voor printen is een eenvoudige taak die in de meeste beeldbewerkings-apps kan worden uitgevoerd. Welke kleur je ook kiest, het is van groot belang dat de kleuren op je display worden gekalibreerd, zodat wat je op het scherm ziet, ook zo uit je printer komt.

Kies de juiste instellingen

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Wanneer je de juiste instellingen kiest, komt je print overeen met de kleuren op je scherm, wat een prachtige decoratieve aanwinst voor je huis oplevert.

Het printproces kan enigszins afwijken, afhankelijk van de printer die je gebruikt. Professionele printers bieden voordelen zoals printen op posterformaat met een langere levensduur. De Canon PIXMA PRO-10S kan prints tot A3+ formaat produceren met behulp van een systeem met 10 pigmentinkten voor een prachtige kleurenreproductie, terwijl de PIXMA PRO-100S gebruikmaakt van een systeem met 8 inkten voor prints die mogelijk nog langer mooi blijven. Of til het naar een nog hoger niveau met de Canon imagePROGRAF PRO-1000 voor prints tot A2-formaat met het LUCIA PRO-inktsysteem met 12 pigmentinkten van Canon.

Wanneer je deze of een andere Canon Pro-printer gebruikt, kun je Print Studio Pro gebruiken om je door het printproces te leiden. Deze plug-in werkt met DPP en andere bewerkings-apps en je kunt hiermee de instellingen voor kleurbeheer en papierprofielen aanpassen om een nauwkeurige match te bereiken tussen het scherm en de print.

Als je een fotoprinter voor thuis gebruikt, zoals de Canon PIXMA TS6350 die wij hebben gebruikt, kan DPP het proces beheren: selecteer Printen, Properties en kies de papiersoort die je gebruikt en de juiste instellingen. Gebruik voor de beste resultaten speciaal papier zoals Canon Pro-fotopapier en een printer met ten minste een 5-kleuren inktsysteem (zoals de ChromaLife100-inkttechnologie van Canon die wordt gebruikt in de PIXMA TS6350) om hoogwaardige prints te produceren.


Geschreven door James Paterson

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips & tricks