VIDEO

Voedsel in bewegende beelden: de overstap naar het filmen van voedsel

Contentcreator Jessie Bakes Cakes deelt haar tips voor het maken van smakelijke video's over voedsel.
Een Canon EOS R8-camera en een selectie Canon RF-lenzen van bovenaf getoond, omringd door cakes, koekjes en ingrediënten.

Voedsel heeft de kracht om mensen van alle rangen en standen samen te brengen en het fotograferen en filmen van voedsel boeit het publiek al heel lang, vooral met de opkomst van sociale media. Het is echter niet eenvoudig om voedsel in bewegende beelden vast te leggen - iets wat contentcreator Jessica Marsden-Urquhart maar al te goed weet.

Op haar account Jessie Bakes Cakes op sociale media, dat meer dan 100.000 volgers heeft, maakt Jessie korte video's waarin ze het creatieve proces en alle uren werk benadrukt die het maken van voedsel met zich meebrengt. Haar interesse in de fotografie van voedsel begon tijdens de lockdown. "Ik heb bakken altijd leuk gevonden en ik herinner me dat ik in 2013 vreselijke foto's op mijn telefoon maakte", lacht Jessie. "In 2020 begon ik er serieuzer over na te denken door me te vragen: 'wat vind ik leuk om te doen?'. Ik begon mijn recepten te verbeteren, maar ook meer te focussen op de fotografische kant ervan."

Hier beschrijft Jessie haar reis van het fotograferen van voedsel naar het filmen ervan, en deelt ze praktische tips & tricks voor andere mensen die het maken van video-opnamen over voedsel overwegen.

Overgang van het fotograferen van voedsel naar het filmen ervan

Een vrouw staat achter een Canon EOS R8-camera op een statief voor het filmen van voedsel.

Je hoeft geen video te gebruiken om beweging over te brengen in de fotografie van voedsel. Het fotograferen van kaneelbroodjes die worden bedekt met roomkaasglazuur is voldoende om te veranderen hoe de kijker de beelden waarneemt. De overgang naar video voegt echter een geheel nieuwe dimensie toe aan je content. Hoe we van voedsel genieten, wordt enorm beïnvloed door hoe het eruitziet. Met video is het veel gemakkelijker om textuur en schaal te benadrukken. In wezen kijken we graag naar beelden van voedsel omdat we het willen eten, en video maakt nog meer dat we het willen eten.

Het is ook van vitaal belang voor contentcreators om zich aan te passen aan de veranderingen op sociale media. "Wat echt mijn interesse wekte om over te stappen van fotografie naar videografie, was de verschuiving in trends", zegt Jessie. "Ik wist dat ik moest gaan leren hoe ik video kon gebruiken om mijn carrière en bedrijf te laten groeien."

Koop de juiste Canon-apparatuur om het voedsel de ster van de show te laten zijn

Twee handen bevestigen een Canon-lens aan een Canon EOS R8-camera.

"Ik kan er maar niet over uit hoe licht de RF-lenzen van Canon aanvoelen in vergelijking met de EF-lenzen," zegt Jessie. "Om nog maar te zwijgen over de verbetering van de beeldkwaliteit, de scherpstelmogelijkheden en het diafragmabereik."

Een glimlachende vrouw zit op een bank en steekt een vork uit naar een cupcake op een bord voor haar.

Fouten maken is heel belangrijk om je vaardigheden te verbeteren en te leren wat voor jou en je volgers werkt, zegt Jessie. En als er iets misgaat, kun je altijd nog smullen van al dat heerlijke voedsel.

De apparatuur die je gebruikt voor het filmen van voedsel kan van grote invloed zijn op je werk, maar je hoeft niet veel geld uit te geven om geweldige resultaten te behalen. Jessie is van mening dat je lenskeuze belangrijker is dan de camera en raadt een 50mm-lens met een groot diafragma aan, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM. "Die geeft me de resolutie en kwaliteit die ik nodig heb", zegt ze. Door de kleine scherptediepte valt het voedsel ook op, zodat het het middelpunt van de aandacht is.

Jessie gebruikte tijdens deze shoot ook de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-lens en zegt dat ze er meteen verliefd op werd. "Hij is ideaal om dicht bij het voedsel te komen, en de scherpte van de beelden is ongelooflijk", zegt ze. "Ik gebruik hem graag om de heerlijke textuur van een baksel te laten zien. Met de AF/MF-schakelaar kan ik eenvoudig schakelen tussen handmatig scherpstellen, scherpstellen op het onderwerp en automatisch scherpstellen wanneer ik beweging in een scène wil volgen." Bovendien kan Jessie met een klein diafragma het eten benadrukken en een dromerige, wazige achtergrond creëren. De lens beschikt over 5,5-stops optische IS voor trillingsvrije opnamen, maar kan tot 8-stops leveren in combinatie met een camera met In-Body Image Stabilization (IBIS), zoals de Canon EOS R6 Mark II. Dubbele Nano USM-motoren zorgen ook voor een nauwkeurige en high-speed automatische scherpstelling in vrijwel volledige stilte, zodat het geluid van de lens je onderwerp niet verstoort.

De veelzijdige Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM is een compacte en lichte camera. "Dankzij de brede brandpuntsafstand kan ik lange opnamen maken om het hele onderwerp in beeld te brengen en daarna inzoomen voor close-ups, zonder dat ik de lens moet verwisselen of het statief moet verplaatsen, en zonder verlies van resolutie", zegt Jessie. "Hij reageert ook snel op beweging en stelt scherp op het onderwerp zonder geluid te maken - perfect bij het maken van video-opnamen met geluid." Deze lens heeft tot 5-stops optische IS en als je de lens pant met IS geactiveerd, schakelt deze automatisch over van Standaard IS naar Pannend IS. Dit betekent dat je video's kunt opnemen vanuit de hand en met de camera kunt bewegen om elk detail vast te leggen.

Wat haar camera betreft, gebruikte Jessie tot het begin van 2023 een APS-C-spiegelreflexcamera voordat ze overstapte naar de full-frame systeemcamera Canon EOS R8. "Ik gebruik een kunstmatige lichtbron, dus die moet je afstemmen op de kleur op je camera, anders krijg je groene of roze tinten", zegt ze. "En helemaal met voedsel, want je wilt niet dat witte room er geel uitziet. De EOS R8 heeft echt geholpen omdat ik hiermee een aangepaste witbalans kan instellen, zodat ik precies de kleuren krijg die ik wil."

De EOS R8 is met name geschikt voor video omdat hij 4K-opnamen maakt met maximaal 60p oversampling van de 6K-gegevens van de sensor, wat resulteert in 4K-video van hogere kwaliteit dan video's die standaard zijn opgenomen met een 4K-resolutie. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je iets mist, want de EOS R8 heeft een vooropnamefunctie die 3-5 seconden aan beeldmateriaal vastlegt voordat je op de opnameknop drukt.

Stroomlijn het filmen van voedsel

Een Canon EOS R8-camera is op een statief geplaatst in een hoek van 90° om opnamen te maken in portretstand in plaats van landschapsstand.

Jessie maakt meestal foto's in portretstand, omdat ze weet dat veel van haar content op smartphones wordt bekeken. Om tijd te besparen, plant ze de opnamen die ze wil vastleggen vooruit. "Maak een opnamelijst en denk na over het verhaal dat je wilt vertellen", adviseert ze. "Ik noteer de camerahoeken, de lens die ik wil gebruiken en de instellingen die volgens mij goed werken. Georganiseerd worden heeft me echt geholpen."

Een foto van een hand die glazuur op een taart uitsmeert, weergegeven op een laptopscherm in de Canon EOS Utility software.

"Denk na over hoe je textuur kunt toevoegen aan een opname, zodat je kijkers wel door het scherm heen willen reiken om het eten te pakken," zegt Jessie. "Dat kan het gebruik van een paletmes zijn om glazuur op een cupcake uit te smeren, of het spuiten met een specifiek spuitmondje." Jessie gebruikt de Canon EOS Utility-software om de textuur van haar beelden gedetailleerder te bekijken op haar laptop.

Het is belangrijk om een werkwijze te vinden die bij je past. Als je recepten bedenkt, bakt of kookt en ze dan ook nog opneemt, kan dat uitdagend en tijdrovend zijn en daarom is Jessie altijd aan het multitasken. "Terwijl ik een recept aan het ontwikkelen ben, denk ik al na over hoe ik het in een video kan vastleggen", zegt ze. "Als ik bijvoorbeeld een recept voor brownies schrijf, denk ik: 'hier gaan de chocoladeschilfers erin, daar kan ik een opname van maken'. Je gaat waarschijnlijk 30 minuten filmen die je later tot 30 seconden terugbrengt, dus het is belangrijk om te noteren welke deeltjes het belangrijkst zijn."

Jessies content is in de eerste plaats voor sociale media. De content wordt in portretstand gemaakt om op een smartphone te worden bekeken en ze vindt het een goede gewoonte om de bewerking op haar telefoon te doen. "Ik gebruik geen dure fotobewerkingssoftware", legt ze uit. "Ik zet mijn video's over naar mijn telefoon met de Canon Camera Connect-app en bewerk ze daar. Er zijn veel gratis apps die je kunt gebruiken; je hoeft geen duur abonnement aan te schaffen."

Ze gebruikt ook de EOS Utility-software van Canon om in realtime op haar laptop te zien wat de camera ziet. "Zien wat de camera ziet op een veel groter scherm helpt echt bij het opzetten van de scène en als ik midden in de opname zit en de bewegingen van het voedsel vastleg," zegt Jessie. "Ik gebruik de rasterpunten van de software om items nauwkeuriger te kunnen plaatsen in de scène. Het geeft me ook volledige controle over de kleurtemperatuur, wat bij het gebruik van een kunstmatige lichtbron belangrijk is om de beste kleurnauwkeurigheid te krijgen."

Zowel de EOS R8 als de EOS R50 kunnen ook hoogte-breedtemarkeringen in de camera weergeven, zodat je de scène op de juiste manier kunt inkaderen voor de sociale media waarvoor je opnamen maakt. Het hele frame is nog steeds zichtbaar, maar de hulplijnen geven aan waar het wordt bijgesneden.

Beste instellingen en technieken voor het filmen van voedsel

Een vrouw plaatst een taart voor een softboxlamp. Er staat een laptop op een tafel vlakbij en een Canon EOS R8-camera op een statief om van bovenaf te filmen.

"Denk na over manieren waarop je iemand tijdens je video betrokken kunt houden", zegt Jessie. "Een goede truc is om de manier waarop je iets filmt te veranderen. Zorg ervoor dat de camera niet de hele tijd op het voedsel is gericht. Maak op die manier een opname, maak dan een opname van bovenaf en vervolgens een driekwart hoekopname vanaf de zijkant. Als je de hoek verandert, wordt ook het bewegingsaspect benadrukt."

Een vrouw richt haar Canon EOS R8 op een kom met verschillende soorten chocolade terwijl ze er stukjes witte chocolade overheen strooit.

Bij het spuiten van glazuur, het besprenkelen met toppings of het snijden met een mes door een sponscake kan de snelheid van de video een enorm verschil maken. Jessie raadt aan te experimenteren met verschillende effecten om te zien wat je kunt bereiken.

Jessie zegt dat een van de meest gemaakte fouten bij het maken van video's is dat je niet weet wanneer je moet schakelen tussen de handmatige modus en de AF-modus. "Als je iets uit het beeld haalt en je wilt dat de scherpstelling naar het voorwerp erachter gaat, gebruik dan automatische scherpstelling," legt ze uit. "Ik maak zelf meestal opnamen in de handmatige modus om te voorkomen dat de scherpstelling terugkaatst, omdat het kan afleiden."

Het is ook belangrijk om met verschillende hoeken te experimenteren wanneer je een kookvideo maakt. "Een opname van bovenaf kan bijvoorbeeld perfect zijn voor een opname van het mixen van cakebeslag in een kom, omdat je beweging kunt visualiseren en de kijker erin kunt trekken", zegt ze. "Het is ook handig om te schakelen tussen close-ups en groothoeken, zodat je de verschillende texturen in het voedsel of de grootte ervan kunt laten zien."

Hoewel je veel van je video's in realtime kunt posten, kan experimenteren met het vertragen of versnellen van je video's een enorme impact hebben op het eindresultaat. Tijdens het bewerken kun je zelfs bepaalde delen van een post op sociale media versnellen en andere vertragen. "Je kunt een opname in slow motion maken en als opening gebruiken, want met slow motion ziet alles er luxueus uit!", zegt Jessie. Ze zegt daarentegen: "Het versnellen van video's voegt veel energie toe." Als je beperkte tijd hebt voor posts, kan het versnellen van je video ook helpen om meer content in een kortere tijd te krijgen: "versnellen is ook handig als een opname in een tijdsbestek van vijf of tien seconden moet passen", zegt Jessie.

Laat trends voor je werken - en vertrouw op je instincten

Een Canon EOS R8 opgesteld om een hand te filmen die glazuur op de bovenkant van een taart uitsmeert.

"Het filmen van voedsel gaat vaak met vallen en opstaan, dus wees niet bang om risico's te nemen," zegt Jessie. "Als een reel er niet goed uitziet, is dat niet erg. Probeer het dan nog een keer."

Sociale trends veranderen voortdurend. De ene week zijn mensen geobsedeerd door video's over bananenbrood en de volgende week door fondant en glazuur, wat voor contentcreators best overweldigend kan voelen. "Trends komen en gaan", zegt Jessie. "Het gaat erom dat je dat wat je leuk vindt aan die trend eruit haalt en denkt: 'hoe kan ik dit in mijn eigen werk toepassen?', maar niet: 'ik moet hetzelfde doen'."

Jessie benadrukt ook hoe belangrijk het is om je eigen stijl en benadering te behouden bij het filmen van voedsel. "Dat is wat de merken of klanten met wie je werkt leuk vinden; ze hebben je gekozen vanwege je individualiteit", legt ze uit. "Het is makkelijk om geïntimideerd te zijn door mensen met meer volgers, maar proberen om hen en hun aantallen te evenaren is niet de manier waarop je succesvol wordt. Focus op waarom je doet wat je doet. Doe waar je gepassioneerd over bent, want die passie zal in je werk naar boven komen. Toen ik mijn eerste klant binnenhaalde, had ik nog maar 2.000 volgers, dus je hebt niet per se een groot publiek nodig. Ook met weinig volgers kun je succesvol zijn.

"Het is oké om aan jezelf te twijfelen," vervolgt ze. "Er is zoveel inspiratie overal, en misschien probeer je wel iets na te maken waarvan je denkt: 'dit past niet helemaal bij mijn stijl' of 'is dit wat ik echt leuk vind?'. Volg je intuïtie. Dat loont vaker wel dan niet."

Dus de volgende keer dat je een taart bakt of aan het koken bent, experimenteer dan eens met de videomogelijkheden van je camera en de tips in dit artikel om te zien wat je kunt bereiken.

Geschreven door Nikita Achanta

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen