FOODFOTOGRAFIE

De beste Canon-lenzen voor foodfotografie

Klaar om je foodfotografie naar een hoger niveau te brengen? Serveer beelden om van te smullen met deze zorgvuldig geselecteerde, onmisbare Canon-lenzen.
Een holle chocoladebal gevuld met ijs en gegarneerd met blaadjes en chocoladehagel.

Foodfotografie is een leuke manier om met je Canon-camera te experimenten. En niet alleen omdat je het onderwerp na de sessie kunt opeten. Neem de tijd om je ingrediënten te stylen, de belichting te regelen en je instellingen te verfijnen, en je zult zien dat je foodfoto's om te smullen zijn.

Er zijn wel een paar dingen en aanvullingen op je uitrusting die kunnen helpen om de beste kwaliteit uit je camera te halen. Een statief, bijvoorbeeld, kan handig zijn als je voedsel van bovenaf in een plat liggend formaat fotografeert, bij weinig licht of als je extreme close-ups maakt. Hoewel Canon's lens-assortiment met beeldstabilisatie (IS) in dit soort situaties ook een grote hulp zijn. Als je een Canon Speedlite-flitser of een andere kunstmatige lichtbron aan je kitbag toevoegt, krijg je meer creatieve opties tot je beschikking om je foodfotografie een professionele uitstraling te geven.

Maar de grootste impact op je foodfotografie heb je als je je lens upgradet. Met veel lenzen is je scherpstelafstand kort genoeg om kleine details vast te leggen, maar alleen een echte macrolens geeft je een vergroting van minimaal 1x. Dit betekent dat het onderwerp op de sensor 1:1 of levensgroot wordt opgenomen als de lens is ingesteld op minimale focus.

Een macrolens is ideaal voor het onthullen van de verborgen texturen, complexe patronen en subtiele structuren van voedsel die anders onopgemerkt zouden blijven. Maar dat is niet alles waar foodfotografie om draait. Hier bekijken we de beste lensopties voor Canon EOS-camera's.

Een kom met tomaat en basilicumpasta, van bovenaf gefotografeerd, met een vork, basilicumblaadjes en stamper en vijzel in beeld.

Foodfotografen kiezen vaak voor een 35mm-lens voor platte foto's van bovenaf, omdat die breed genoeg is voor objecten zoals bestek en ingrediënten. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens ingesteld op 1/125 sec, f/2.5 en ISO800. © Natasha Alipour-Faridani

Beste RF-instaplens voor foodfotografie: Canon RF 50mm F1.8 STM

Werkt met: EOS R System-camera's

De Canon RF 50mm F1.8 STM heeft een zichthoek die niet te breed en niet te smal is, en is daardoor geschikt voor het maken van opnamen uit verschillende hoeken. Dankzij het snelle maximale diafragma van f/1.8 biedt de lens je meer dan genoeg controle over de scherptediepte om afzonderlijke elementen van verrukkelijke gerechten te kunnen isoleren en kun je onscherpe, artistieke achtergronden maken wanneer je fotografeert vanuit een frontale, diagonale of zijdelingse positie. Het grote diafragma laat ook ruimschoots genoeg licht binnen om te kunnen fotograferen onder slechte lichtomstandigheden, zoals restaurants met zachte sfeerverlichting.

De RF 50mm F1.8 STM is een betaalbare opstap naar Canon's full-frame EOS R System en is voorzien van een asferische lenscoating die scherpte tot aan de rand van het frame geeft. Dit is vooral handig bij het maken van framevullende opnamen van bovenaf in plat liggend formaat. Hij is compact en licht, en vormt een naadloze en krachtige aanvulling op de kitbag van elke foodfotograaf.

Pastelkleurige snoepjes, een paar losse en een paar in kleine schaaltjes, op een tafel naast diervormige geglazuurde koekjes.

De Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM is voorzien van een snel Ultra Sonic Motor- scherpstelsysteem, maar het is ook mogelijk om de scherpstelring handmatig te draaien om de scherpte te verfijnen. De Super Spectra-coating vermindert ghosting en schitteringen door licht dat van de sensor weerkaatst. Gefotografeerd met een EOS 800D (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 850D) en een Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-lens, ingesteld op 1/6 sec, f/4 en ISO100.

Canon's eerste EF-S macro-lens waarmee je levensgrote opnamen kunt maken, is een goede eerste keuze voor foodfotografen. De lens is compact, licht en zeer scherp, en heeft een groot maximaal diafragma dat helpt om het onderwerp te positioneren tussen een prachtig wazige achtergrond en voorgrond.

Met een beeldhoek die gelijk is aan een 96mm f/2.8-lens op een full-frame camera, krijg je met de Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-lens effectief meer 'bereik', zodat je vanaf een grotere afstand foto's kunt maken die het hele kader vullen. Dit betekent niet alleen dat je niet zo snel schaduw op het onderwerp werpt, maar ook dat het gemakkelijker is om de smakelijkst ogende hapjes op een bord te isoleren.

Meest veelzijdige lens voor foodfotografie: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Werkt met: EOS R System-camera's

Een rechthoekig stuk kaas, een vijgenrol en stukjes fruit aan het uiteinde van een staande vork.

De Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM kan de verrukkelijke textuur en details vastleggen, mede dankzij de RF-vatting, die de lens dichter bij de sensor plaatst. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/16 en ISO100.

Verschillende kleine etenswaren, waaronder een aspergepunt en een garnalenstaart op een lepel.

Met een macro-vergroting tot 1:2 kunnen foodfotografen inzoomen op alle details. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/16 en ISO100.

Een veelzijdige macrolens die is ontworpen voor het full-frame Canon EOS R System is de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Je kunt er zowel groothoekopnamen van een tafelschikking als een close-up op halve levensgrootte mee maken — en alles daartussenin.

De lens is klein en licht genoeg om zonder statief te gebruiken, terwijl de 5-stops Dual Sensing IS-technologie je helpt om het indrukwekkende oplossend vermogen van de lens optimaal te benutten.

Net als andere lenzen in Canon's RF-serie beschikt de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM over een aanpasbare bedieningsring aan de voorkant van de lenscilinder, waaraan je belangrijke camerabedieningsfuncties kunt toewijzen, zoals diafragma, ISO of belichtingscompensatie. Hiermee kun je de instelling eenvoudig en nauwkeurig aanpassen door de ring even snel te draaien. Deze functie is ook beschikbaar bij gebruik van EF-lenzen op EOS R System-camera's via de Canon Control Ring-vattingadapter EF-EOS R.

Probeer deze lens met de Canon EOS RP, waarmee je kunt profiteren van de focusbracketing-functie op de camera om je foodfotografie naar een nieuw scherpteniveau te tillen.

Beste lens voor foodfotografie voor extreme close-ups: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Werkt met: EOS R System-camera's

Schijfjes citroen die in stilstaand water vallen en waterdruppels doen opspatten tegen een volledig zwarte achtergrond.

Dankzij het telefotozichtsveld is de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-lens perfect voor het maken van foodfoto's vanaf de voorkant, zijdelings of zijkant. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/4 en ISO4000. © Sharon Cosgrove

Met een vergroting van 1,4x accentueert de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM zelfs de kleinste details van een uitgebreide maaltijd, terwijl de kwaliteit van de optische constructie van de L-serie een voortreffelijke beeldhelderheid oplevert.. Met tot wel 8 stops compensatie in combinatie met een camera met ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS), zoals de Canon EOS R6, levert de lens haarscherpe opnamen vanuit de hand, zelfs bij weinig licht. Bovendien betekent de relatief lange brandpuntsafstand van 100 mm dat je niet zo dichtbij hoeft te komen als met een kortere lens. Dit kan het plaatsen van lampen, reflectoren en andere accessoires vergemakkelijken, en zorgt ervoor dat je lens niet beslaat bij het fotograferen van gloeiend hete gerechten.

De Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM biedt supersnelle autofocus dankzij de snelle RF-vatting en een stille Dual Nano USM-drive, wat hem ideaal maakt voor hybride foodfotografen die video-opnamenmaken. De camera is ook voorzien van een Spherical Aberration Control-ring, waarmee je bokeh- en zachte focuseffecten kunt instellen voor creatieve foto's van voedsel.

De beste lens voor foodfotografen die licht willen reizen: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Werkt met: EOS R System-camera's

Een macrofoto van de zeshoekige compartimenten in een honingraatpatroon.

De 9 cm lange Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM weegt slechts 500 g en is de perfecte telelens voor in een kitbag en om overal foto's van te maken waar je honger je brengt, of het nu gaat om een lokale voedselmarkt of een imkerij. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/60 sec, f/2 en ISO1600. © Ilvy Njiokiktjien

De Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM is betaalbaarder dan zijn 100mm-tegenhanger en is een fantastische keuze voor foodfotografen die op zoek zijn naar een korte telelens met macrofuncties.

Deze lens is iets breder dan de 100mm en biedt iets meer flexibiliteit bij het framen als de ruimte beperkt is. Dankzij het telefoto-'bereik', de vergroting van 0,5x en de minimale focusafstand van 35cm is het niet moeilijk om dichtbij te komen. De lens heeft een royaal maximaal diafragma van f/2 en biedt 5-stops Hybrid IS, wat leidt tot zuivere, scherpe resultaten onder alle lichtomstandigheden. Bovendien heeft hij een Super Spectra optische coating om overstraling en reflecties te verminderen - handig wanneer het licht moeilijk te regelen is, zoals bij outdoor foodevents.

Beste lens voor foodvloggers: Canon RF 16 mm F2.8 STM

Werkt met: EOS R System-camera's

Een jonge vrouw, van achteren gefotografeerd, richt een Canon EOS R6-camera op een saladebar, vol kommen met kleurrijke salades.

De gestroomlijnde, betaalbare Canon RF 16mm F2.8 STM-lens levert uitstekende kwaliteit met een wijde zichthoek.

Een vrouw in een café houdt een croissant richting een camera die is bevestigd op een klein statief op de tafel voor haar.

Dankzij het heldere, ultrabrede zicht is dit een ideale optie voor foodvlogs.

Aan de lage kant van het focale spectrum maakt elke millimeter een merkbaar verschil. Als je extra ruimte nodig hebt en de bewegingsvrijheid beperkt is - bij het filmen in een piepklein restaurant, bijvoorbeeld, of bij het maken van opnamen van een groot plat formaat - kan de enorme breedte van de Canon RF 16mm F2.8 STM de hele opnamesessie redden. Maak je je zorgen over vertekening van de ultragroothoeklens? Dat hoeft echt niet, want alle Canon EOS R System-camera's, inclusief de Canon EOS R, EOS RP en EOS R6, beschikken over ingebouwde lensvervormingscorrectie, zodat je opnamen er altijd natuurlijk uitzien.

Deze supercompacte lens, die slechts 165 g weegt, heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 13 cm: korter dan sommige macrolenzen, zodat je super dichtbij kunt komen voor zoveel mogelijk details. Net als de andere prime-lenzen op deze lijst heeft de RF 16mm F2.8 STM ook een helder maximaal diafragma voor flexibiliteit met scherptediepte en verlichting.

Beste zoomlens voor foodfotografie: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Werkt met: EOS R System-camera's

Een close-up van een stuk geroosterd witbrood met een beetje smeltende boter erop.

Als je één lens wilt die in alle situaties voldoet aan je creatieve behoeften, is de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM een fantastische keuze. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4-71 IS STM-lens, ingesteld op 1/13 sec, f/4 en ISO400.

Met een zoombereik van 24mm tot 105mm is de ultraveelzijdige Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM perfect voor elke positie vanwaaruit je opnamen maakt. Met een minimale focusafstand van slechts 13 cm en een vergrotingsfactor van 0,5x bij handmatige scherpstelling op 24 mm, is dit apparaat ook een uitstekende presteerder voor fijnproevers die heerlijke close-ups willen.

Het meest verrassende aan de RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM is misschien wel dat het ongelooflijk grote zoombereik en de 5 stops van IS in een body passen die minder dan 9 cm lang is en slechts 395 g weegt. Dankzij dit kleine formaat past de lens moeiteloos in compacte kittassen en maak je moeiteloos opnamen zonder statief, met betrouwbare, scherpe resultaten.Geschreven door Marcus Hawkins

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen