FOODFOTOGRAFIE

Breek door in foodfotografie: zo word je een professional

Foodfotograaf en Canon Ambassador Yasmin AlBatoul vertelt hoe de ontwikkeling van haar carrière verliep en geeft tips aan beginnende fotografen.
Thee spat omhoog vanuit een hoge beker met een motief op een schotel.

Foodfotografie is nog steeds razend populair. Miljoenen Instagram-feeds worden er dagelijks mee gevuld. Maar omdat er zo veel beschikbare content is, wordt het moeilijker voor beginnende foodfotografen om op te vallen in de massa. Ontdek hoe je zelfs de eenvoudigste, zelfgemaakte gerechten eruit kunt laten zien als Michelingerechten.

Een van de fotografen die met succes de overstap maakte van beginner naar professional, is Canon Ambassador Yasmin AlBatoul. De autodidactische Yasmin uit Batna in Algerije heeft een zeer herkenbare stijl. Ze maakt gebruik van beweging en energie om haar foto's in het oog te laten springen. "Ik vind het interessant om iets normaals wat je elke dag ziet, zoals voedsel, te veranderen in iets wat prachtig en artistiek is," zegt ze.

Yasmin begon met fotografie in haar vroege tienerjaren, geïnspireerd door de Franse interieurcatalogi van haar opa. "Sommige hadden wel meer dan 4000 pagina's. Ik kon er uren doorheen bladeren, en dan wenste ik dat ik ook zulke foto's kon maken."

Een paar jaar later stortte Yasmin zich op social media. Met behulp van YouTube-tutorials leerde ze alles over de handmatige bediening van haar Canon EOS 600D (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 850D). Hoe meer ervaring ze opdeed, hoe meer volgers ze kreeg. Al snel was ze een volledig professionele foodfotograaf. Tegenwoordig heeft ze bijna 50.000 volgers op Instagram en talloze professionele opdrachten op haar naam.

Yasmin kan tevreden terugkijken op haar prestaties tot nu toe. Hier vertelt ze over de belangrijkste lessen die ze heeft geleerd op haar weg naar succes.

1. Experimenteer met verschillende technieken

Twee glazen met felroze vloeistof en drijvende blaadjes. De vloeistof wordt van een hoogte in een van de glazen gegoten.

Yasmin zegt dat ze haar online succes te danken heeft aan haar unieke, in het oog springende stijl – hiermee viel ze op in de massa. Gefotografeerd met een Canon EOS R en RF 24-105mm F4L IS USM-lens ingesteld op 85mm, 1/200 sec, f/4 en ISO100. © Yasmin AlBatoul

Een bord met churros op een tafel. Eentje is in een kom met chocoladesaus gedoopt en eentje zweeft boven de kom.

Als je op één specifiek gebied of onderwerp focust bij foodfotografie, heb je meer ruimte voor creativiteit. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens ingesteld op 1/200 sec, f/6.3 en ISO250. © Yasmin AlBatoul

Yasmin moedigt experimenteren aan om je eigen stijl te creëren.

"Ik vind het altijd fascinerend als professionele fotografen ongebruikelijke technieken gebruiken," vertelt ze. "Persoonlijk gebruik ik graag een korte sluitertijd om vliegende objecten of druppels water te fotograferen. Daarmee creëer je interessante effecten op de achtergrond. Dit was een van de eerste technieken die ik leerde toen ik aan de slag ging met de handmatige modus." Tekenen met licht is een ander trucje dat Yasmin al gebruikt sinds ze een amateur was. "Als je dit met mate doet," zegt ze, "kan het een foto iets artistieks geven."

Voor fotografen die beweging willen vastleggen zoals Yasmin, heeft de Canon EOS M50 een burst-modus van 10 fps waarmee je niets mist.

2. Ontwikkel je artistieke kant

Verschillende vruchten die in de lucht lijken te hangen, op een vork geprikt, tegen een helderblauwe achtergrond.

Als je een online community creëert, kun je zien wat er al bestaat. Je kunt ook in contact komen met je volgers en je merk laten groeien. Gefotografeerd met een Canon EOS R en RF 24-105mm F4L USM-lens ingesteld op 105mm, 1/100 sec, f/7.1 en ISO100. © Yasmin AlBatoul

Drie gebakken eieren, die op een rijtje lijken te zweven tegen een gele achtergrond.

Yasmin gebruikt nog steeds haar eerste camera voor professionele foto's. Hiermee bewijst ze dat je ook hoogwaardige foto's kunt maken zonder daarvoor diep in de buidel te hoeven tasten. Gefotografeerd met een Canon EOS R en RF 24-105mm F4L IS USM-lens ingesteld op 70mm, 1/125 sec, f/4.5 en ISO100. © Yasmin AlBatoul

"Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat je de aandacht trekt als je iets maakt wat anders is," zegt Yasmin. "Er is steeds meer belangstelling voor foodfotografie en -content op ieder platform. Daarom moet je ook aan het artistieke aspect van je werk denken als je een foodinfluencer wilt worden.

Denk na over de esthetiek," zegt ze. "Foto's van voedsel lijken vaak op elkaar, dus creëer je eigen stijl. Goede foodinfluencers hebben een kenmerkende look. Als je je artistieke kant ontwikkelt, kun je een uniek resultaat behalen."

3. Bouw je community op

Een gele soep die in een kom wordt gegoten en spetters die de lucht in vliegen.

De techniek waar Yasmin voor kiest, maakt haar foto's leuk en, in tegenstelling tot stillevens, beweeglijk. Gefotografeerd met een Canon EOS R en RF 24-105mm F4L IS USM-lens ingesteld op 105mm, 1/160 sec, f/6.3 en ISO200. © Yasmin AlBatoul

Yasmin wist dat ze tussen alle gelijkgestemde fotografen alleen kon opvallen door met iets nieuws te komen. "Ik besefte dat er veel voedseltesters en reisfoodies waren op platforms als Instagram, maar er zaten heel weinig foodfotografen tussen. Dat was een eureka moment voor me. Ik dacht: waarom ga ik geen content maken vanuit het gezichtspunt van een foodfotograaf?"

"Toen ik begon, waren er niet veel foodfotografen in Algerije, dus misschien was het wel interessant om dat gebied te verkennen. Koken is een belangrijk onderdeel van de cultuur in Algerije. Voedsel is belangrijk voor ons, dus ik had al een natuurlijke band met het onderwerp."

Dankzij social media heeft Yasmin geleerd hoe waardevol het is om contact te maken met mensen. Het ontwikkelen van een netwerk heeft haar geholpen om te groeien, als fotograaf en als influencer.

"Toen ik mijn eerste foto's postte, gaf de feedback me het vertrouwen om door te gaan met waar ik mee bezig was," vertelt ze. "Ik heb als influencer geleerd dat mensen geïnteresseerd zijn in wat ik doe. Ze willen meer weten. En als mijn online 'familie' groeit, groeit ook de interesse voor mijn content."

4. Lenzen openen de deur naar creativiteit

Een close-up van geroosterde kastanjes. Eentje knapt uit zijn schil.

Met een macrolens kun je de verschillende texturen en patronen van voedsel verkennen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en RF 24-105mm F4L IS USM-lens ingesteld op 105mm, 1/200 sec, f/8 en ISO100. © Yasmin AlBatoul

Voor professionele foto's heb je geen budget van een pro nodig. "Ik ben begonnen met de Canon EOS 600D, omdat deze camera ideaal is voor beginners: betaalbaar en goede kwaliteit. Ik vind het een van de betrouwbaarste camera's op de markt," zegt Yasmin. Maar niet lang nadat Yasmin begonnen was met fotografie, wilde ze haar standaardlens opwaarderen. "De resultaten waren goed, maar ik wilde meer. Daarom koos ik voor de Canon EF 50mm f/1.8 STM," vertelt ze.

Yasmin ontdekte dat een nieuwe lens nieuwe creatieve mogelijkheden bood. "Het diafragma maakte het mogelijk om wazige achtergronden te creëren die een foto charme en kracht geven. Ik zag meteen de verbetering. Vooral in de details, kleuren en algehele kwaliteit."

Yasmin gebruikt ook de Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM-lens, die ze meestal combineert met haar Canon EOS 5D Mark IV. "Het is mijn favoriete lens. Macro tilt mijn foodfotografie naar een hoger niveau. De foto's zijn intenser en helderder, vol texturen en details."

Andere lenzen die je kunt overwegen, zijn de EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-lens met de EOS M50 en de EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-lens in combinatie met een spiegelreflexcamera.

5. Blijf nieuwe vaardigheden leren

Een roze theepot schenkt thee in een kopje, dat boven een schotel zweeft.

Experimenteren met lenzen, zoals een macrolens, kan een wereld van verschil maken voor je uiteindelijke foto's. Yasmins favoriete lens is de Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Een stapel kommen die met rijst wordt gevuld. De houten lepel met rijst zweeft erboven.

De behoefte voelen om jezelf voortdurend te verbeteren, is belangrijk als je Yasmins voorbeeld wilt volgen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens ingesteld op 1/160 sec, f/9 en ISO100. © Yasmin AlBatoul

Yasmins vermogen en bereidheid om nieuwe dingen te leren, zelfs als gevestigd professional, zijn belangrijke redenen dat ze al zo lang succesvol is.

"Als ik mijn foto's van twee of drie jaar geleden bekijk, ben ik heel tevreden met het resultaat, maar ik ben ook blij dat ik mezelf steeds heb verbeterd. Ik weet dat ik het nu veel beter kan," zegt ze. "Het geheim daarvoor is simpel: altijd blijven leren. Daarom geef ik iedereen die beter wil worden met alle liefde mijn advies."Je kunt de food-avonturen van Yasmin volgen op haar Instagram-account @yasmin_albatoul.

Geschreven door Natalie Denton

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • FOOD

  Zo maak je foodfoto's als een pro

  Geniet van Yasmin Albatouls gids over foodfotografie en leer hoe je de perfecte compositie kiest en verborgen props en technieken kunt gebruiken om je foto's tot leven te brengen.

 • VIDEO

  Zo maak je hoogwaardige video's over voedsel als een pro

  Jessie Bakes Cakes heeft meer dan 100.000 volgers verzameld met haar indrukwekkende video's over voedsel. Hier legt ze uit hoe je het filmen van voedsel onder de knie kunt krijgen.

 • TIPS VOOR HET PRINTEN

  Print je eigen receptenboek

  Natasha Alipour-Faridani over hoe je je eigen receptenboek kunt fotograferen en printen.

 • MACROFOTOGRAFIE

  Macrofoodfotografie

  Maak interessante abstracte foto's van eten met Canon-macrolenzen.