A father and son flick through the pages of a recipe book together.

TIPS VOOR HET PRINTEN

Alle ingrediënten die je nodig hebt om je eigen receptenboek te maken

De meesten van ons hebben een selectie speciale recepten - bijvoorbeeld je eigen creatieve draai aan een klassieker, of een favoriet in de familie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het opnemen van die kenmerkende gerechten in je eigen, persoonlijke receptenboek is een leuk en creatief printproject dat je eenvoudig thuis kunt uitvoeren.

Natasha Alipour-Faridani fotografeert eten en drinken, en komt uit Londen. Ze is een expert op het gebied van het maken van smakelijke foto's en heeft veel nuttige tips voor het maken van indrukwekkende foto's van eten. Als je klaar bent om je foto's te printen en je fotoboek samen te stellen, kun je met een printer zoals de wireless Canon PIXMA TS3350-serie eenvoudig je foto's selecteren en hoogwaardige prints maken.

Je recepten selecteren

Selecteer recepten of ingrediënten voor visuele impact. Deze blauwe bessen, een ingrediënt in het recept voor ontbijtmuffins, zien er geweldig uit in close-up.

Natasha koos een ontbijtmuffin voor haar receptenboek omdat ze een paar foto's van de ingrediënten wilde opnemen. "Als je een afwisselend en kleurrijk boek wilt maken, mag je jezelf niet beperken tot foto's van het eindresultaat", zegt ze. "Voor het ontbijtmuffinrecept heb ik me op de blauwe bessen gericht. Ik vind het erg leuk om van eten een close-up te maken."

Ze koos ook een recept voor een hartige taart met flespompoen en ricotta, gegarneerd met rucola. "Ik wilde recepten die helder van kleur waren," legt ze uit.

Voor de fotoshoot gebruikte Natasha een Canon EOS 5D Mark IV en twee lenzen: een Canon EF 50mm f/1.8 STM en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. "De macrolens is ideaal om echt dicht bij je onderwerp te komen", legt ze uit. De EF 100mm f/2.8L Macro IS USM heeft een maximale vergroting van 1:1 of 1x, wat betekent dat onderwerpen op de sensor op ware grootte worden weergegeven. De combinatie van de mogelijkheid om close-ups te maken en een groot diafragma, zoals het zeer lage f-getal op de Canon EF 50mm f/1.8 STM , zorgt ervoor dat een zeer geringe scherptediepte kan worden gecreëerd. Natasha legt uit: "Het betekent dat ik die prachtige vervaging kan vastleggen die zachtjes in de achtergrond overgaat."

De Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM -lens is een voordeliger alternatief voor de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM en kan haarscherpe resultaten produceren.

Foto's maken

Door bijvoorbeeld glazen water te gebruiken en voorwerpen zoals bestek aan de rand van het frame te plaatsen, krijg je een authentiek tintje en voelt het beeld aan als een deel van een groter geheel.

Natasha gebruikte een statief en koppelde haar camera aan haar computer, zodat ze de resultaten direct kon bekijken en de compositie kon aanpassen. Ze stelde haar diafragma in op f/8 of f/9 voor de meeste opnamen, waardoor ze haar onderwerp scherp kon houden.

"Bekijk je ingrediënten en verken alle hoeken voordat je begint", zegt ze. "Als het eten er plat uitziet, is een vogelperspectief van bovenaf een goede optie. Ik zorg er altijd voor dat ik iets heb dat verder reikt dan de rand van het frame reikt. Dit kan gewoon de rand van het bord zijn, maar het versterkt het idee dat het een doorlopend tafereel is."

Als het om belichting gaat, heb je geen speciale kit nodig voor professionele resultaten. "Ik heb deze foto's thuis gemaakt, belicht door een groot raam en ik heb een reflector gebruikt om een paar donkere schaduwen te vullen", zegt ze. "Ik werk graag met natuurlijk licht. Als het zonlicht naar binnen schijnt, kun je de prachtige, heldere schittering vastleggen. Als je wilt dat je foto zachter en sfeervoller is, werkt het weinige licht 's ochtends of 's avonds goed. Kijk hoe en wanneer het licht je huis binnenkomt om de resultaten te krijgen die je wilt."

Print je foto's

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha gebruikte de optie voor printen zonder witrand op haar Canon PIXMA TS3350-serie, zodat haar foto's direct na het printen konden worden opgeplakt - bijsnijden is niet nodig.

Natasha heeft haar foto's geprint op een Canon PIXMA TS3350-serie, die een wireless functie heeft voor snel en efficiënt printen. "Deze printer is geweldig," zegt ze. "Snel en eenvoudig in te stellen. De inktcartridges zijn heel makkelijk te installeren en zorgen voor levendige, accurate kleuren."

Natasha koos voor Canon's Photo Paper Plus Glossy II voor een hoogwaardige uitvoer en experimenteerde met verschillende papierformaten. "Ik heb een selectie foto's geprint op 13 x 18 cm, 10 x 15 cm en 13 x 13 cm. Dankzij de functie voor printen zonder witrand hoeven de randen niet te worden bijgesneden." Deze optie voor printen op de Canon PIXMA TS3350-serie is beschikbaar tot 13 x 18 cm en de printer ondersteunt verschillende papierformaten tot A4, die allemaal via de aanpasbare achterste papierlade worden ingevoerd.

Net als alle andere wireless PIXMA-printers van Canon is de PIXMA TS3350-serie compatibel met een groot aantal Canon print-apps. De Canon Easy-PhotoPrint Editor-app heeft een aantal creatieve opties voor lay-outs en sjablonen die kunnen worden aangepast voor een receptenboek en is compatibel met smartphones en tablets. Er is ook een desktopversie voor Mac of pc.

"Printen via de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app is snel en eenvoudig", zegt Natasha. "Ik heb de optie 'Bladeren' gebruikt om verbinding te maken met de foto's van eten op mijn computer." De app kan ook verbinding maken met een groot aantal andere cloud- en social-mediaplatforms, waaronder Google Drive en Instagram.

Het eindproduct

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Het fotograferen van je favoriete culinaire creaties en deze bewaren in een aantrekkelijk receptenboek is een geweldige manier om een familieaandenken te maken.

De volgende keer dat je naar de keuken gaat, moet je dus nadenken over de speciale recepten die je wilt vastleggen en doorgeven aan je familie en vrienden. Je hebt niet alleen veel plezier bij het fotograferen en maken van je receptenboek, maar je maakt ook een dierbaar aandenken vol smakelijke gerechten en foto's om de volgende generaties te inspireren.

Geschreven door Claire Gillo

Gerelateerde artikelen
A young girl creating a face out of food on a plate.

CREATIEF PRINTEN

Word creatief met eten

Speel met je foodfotografie en maak plaatjes van unieke stillevens.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOODFOTOGRAFIE

De beste lenzen voor foodfotografie

Serveer foodfoto's om van te smullen met deze selectie onmisbare Canon-lenzen.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

FOODFOTOGRAFIE

Beheers de kunst van foodfotografie

Fotograaf en foodblogger Lina Lomelino deelt haar beste tips om het meeste uit je foodfotografie te halen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde producten

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken