CREATIEF PRINTEN

Speel met je eten: gezonde, eetbare fotoprojecten om te printen en in te lijsten

Maak fotografische kunstwerken met alledaagse etenswaren.
Een jong meisje dat een gezicht maakt van eten op een bord.

Het is verbazingwekkend wat je met een beetje creatief denken kunt omtoveren tot prachtig geprint kunstwerk. In deze gids zie je hoe je je eigen leuke, op eten gebaseerde kunst kunt maken, vervolgens het resultaat met je camera kunt vastleggen en een levendige print kunt maken om met je werk te pronken. Het is een leuk project om met je gezin uit te proberen. Je hebt waarschijnlijk alles wat je nodig hebt binnen handbereik en je kunt je creatie na afloop als gezond tussendoortje opeten.

1. Selecteer het eten

Groente, fruit en brood in kommetjes op een dienblad.

Plunder de koelkast voor kleurrijke groenten en fruit en kies voedingsmiddelen die als gelaatstrekken kunnen dienen, zoals spaghetti voor het haar, aardbeien voor de lippen, rozijnen voor de ogen, enzovoort.

Een moeder en haar twee kinderen die eten in de vorm van een gezicht op een groen bord neerleggen.

Experimenteer met allerlei eten om je ontwerp gaandeweg te veranderen.

Verzamel etenswaren in diverse kleuren om creaties met grappige gezichten te maken. Verse groenten en fruit zijn erg geschikt, niet alleen omdat ze kleurrijk zijn en je ze gemakkelijk vorm kunt geven, maar ook omdat ze een goede manier zijn om gezond eten te promoten. Tomaten, paprika's, aardbeien en wortelen geven een kleurenexplosie, terwijl kleinere bessen en noten van pas kunnen komen voor het maken van ogen en andere gezichtskenmerken. Dingen die gestrooid kunnen worden, zoals gedroogde linzen of zaden, werken ook goed. Sommige voedingsmiddelen, zoals broodjes en pannenkoeken, hebben van nature de vorm van een gezicht, waardoor kinderen alvast een goed begin hebben voor hun kunstwerken.

2. Maak een voedselcompositie

Een persoon gemaakt van eten, waaronder komkommer, sinaasappel en appel, op een wit bord.

Gezichtjes maken van eten is een leuke manier om het gezin bij kunst te betrekken, en je kunt van het materiaal snoepen terwijl je werkt. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1,3 sec, f/8 en ISO 100.

Nu komt het leuke gedeelte. Roep het gezin bij elkaar, kies een bord en combineer de etenswaren zodat er een gezicht, een poppetje of een andere leuke vorm ontstaat. Kies kleuren die elkaar aanvullen of juist contrasteren en houd er rekening mee dat sommige verse producten sneller bruin worden dan andere, dus bewaar je plakjes appel of banaan tot het laatst. Wat borden en bestek betreft zijn effen borden in verschillende kleuren het beste. Vermijd borden met ingewikkelde patronen, want die kunnen de aandacht afleiden van het eten. Houd een mes en snijplank bij de hand om de kleinere details te kunnen snijden en vorm te geven.

3. Geef vorm aan je belegde boterhammen

Een moeder en zoon maken een toren van eten die lijkt op de Big Ben-klokkentoren in Londen.

Het maken van bezienswaardigheden en torens is een eenvoudige en leuke manier om je gezin erbij te betrekken.

Een beeld van de Big Ben-klokkentoren in Londen, gemaakt van brood, kaas en komkommer.

Ga voor groots en maak je eigen beroemde bezienswaardigheid van voedsel, zoals dit eerbetoon aan de Big Ben in Londen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1 sec, f/5,6 en ISO 100.

Probeer eens een alledaagse snack om te toveren in een opvallend bouwwerk zoals deze Big Ben-boterhammenstapel. Dingen als brood, koekjes, ontbijtgranen en cake kunnen gemakkelijk opgestapeld worden - en verborgen satéprikkers kunnen voorkomen dat ze omvallen. De kinderen zullen zich kostelijk vermaken met het maken van hun eigen beroemde bezienswaardigheid, en het is net zo leuk om die daarna voor de lunch te slopen.

4. Bereid je opname voor

Een moeder houdt haar kind vast terwijl ze een camera op een statief zet om een bord eten in de vorm van een gezichtje van bovenaf te fotograferen.

Zet de soft-touch ontspanknop aan als je camera die heeft, want zo kunnen kinderen op het scherm tikken om in één keer scherp te stellen en de foto te nemen.

Het variangle-scherm van een Canon-camera, met daarop een timer van twee seconden die ingesteld is om een bord eten te fotograferen.

Door een timer van twee seconden te gebruiken, voorkom je cameratrilling die zou kunnen ontstaan door het indrukken van de ontspanknop. Zo kan de camera weer scherpstellen voordat de foto wordt gemaakt.

Zodra je voedselkunstwerk klaar is, pak je je camera en bereid je de opname voor. Als je van bovenaf fotografeert, kun je een stuk gekleurd papier onder het bord leggen voor een levendige achtergrond. Kies een kleur papier die contrasteert met je bord met eten. Gebruik een statief voor je foto's, als je er een hebt. Met een statief kun je met langere sluitertijden fotograferen, waardoor je weer een lagere ISO kunt gebruiken voor foto's met minder ruis. Als je geen statief hebt, kun je prima uit de hand fotograferen, maar heb je misschien wel een hogere ISO-waarde nodig. Als je camera op een statief staat, heb je meer vrijheid om de compositie van je opname te veranderen.

5. Maak gebruik van natuurlijk licht

Een vrouw fotografeert een toren van eten met een camera op een statief bij een groot raam.

Maak je opstelling in de buurt van een groot raam om gebruik te maken van het zachte licht voor foto's van stillevens.

Een klein meisje houdt een stuk blauw papier omhoog achter een toren van eten in de vorm van de Big Ben.

Een vel papier omhoog houden kan een mooie neutrale achtergrond vormen, waardoor de aandacht op het onderwerp gericht blijft.

Natuurlijk licht is ideaal voor het fotograferen van dit soort stillevens. Een raam is een grote lichtbron die je eten ruimschoots in zacht, gelijkmatig licht zet. Kies een plekje naast een groot raam – maar vermijd wel direct zonlicht – en experimenteer om te zien of het licht beter van boven of van de zijkant kan komen. Als het licht aan één kant te sterk is, kun je een reflector of een stuk wit papier gebruiken om het licht naar de schaduwen aan andere kant te kaatsen.

6. Kies je camera-instellingen

De achterkant van een Canon-camera die is bevestigd op een statief, waarmee van bovenaf wordt gefotografeerd.

Sommige statieven, zoals dit, hebben een middenzuil die horizontaal uitsteekt, wat handig is om de camera recht boven het eten te plaatsen.

Een banaan uitgesneden en geboetseerd in de vorm van een vrouw met een hoelarokje, geplaatst op een zwart bord met gele vlekken.

Door creatief te experimenteren zal je eetbare kunst niet eens meer lijken op het eten waarvan die gemaakt is, zoals deze dansende vrouw gemaakt van een banaan. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1,3 sec, f/8 en ISO 100.

Je kunt elke camera-instelling gebruiken die je prettig vindt, maar dit is een handige standaard belichtingsinstelling voor fotograferen met statief: stel je camera in op de modus Diafragmavoorkeuze (Av) en gebruik een gemiddeld diafragma, zoals f/8, en stel je ISO in op 100. De camera zoekt dan zelf de ideale sluitertijd voor je uit. Met deze instellingen is de sluitertijd waarschijnlijk vrij langzaam, dus stel een timer van twee seconden in om cameratrilling te voorkomen als je de sluiter indrukt, of gebruik de Canon Camera Connect-app om de foto vanaf je mobiele apparaat te maken.

7. Bereid je print voor

Vier foto's van borden met eten die tot een collage zijn gemaakt met de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app.

Je kunt met de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app niet alleen afzonderlijke foto's printen, maar ook eenvoudige collages maken.

Als je eenmaal foto's van je creaties hebt gemaakt, waarom zou je die dan niet printen? Je kunt het printen gemakkelijk voorbereiden met de Canon Easy-PhotoPrint Editor-applicatie. Zet je foto's over op je smartphone met de Canon Camera Connect-app of image.canon. Open vervolgens de foto's in de Easy-PhotoPrint Editor-app, kies een papierformaat en gebruik de bijsnijfunctie om rommelige randen weg te werken. Er is ook serie filters waar je uit kunt kiezen als je tinten wilt verrijken. Zorg ervoor dat je in de printinstellingen het juiste mediatype instelt, mat of glans, en stel de hoogste printkwaliteit in. Het is ook de moeite waard om voorinstellingen voor het printen op te slaan – in de speciale vervolgkeuzelijst – zodat je met een paar klikken dezelfde printinstellingen kunt gebruiken voor de rest van je eetbare kunst.

8. Printen en inlijsten

Een jong meisje kijkend naar een Canon PIXMA TS8351 dat kleurrijke foto's met gezichtjes van eten print.

De Canon PIXMA TS8350-serie is ideaal voor wireless printen vanaf je computer of telefoon en stelt je in staat levendige, gedetailleerde prints te maken. Elke printer in de Canon PIXMA-serie kan dit ook doen.

Een jong meisje plaatst een fotocollage met eetbare gezichten in een lijst op de schouw.

Eenmaal geprint, kun je je creatie inlijsten en heb je een uniek kunstwerk voor aan je muur of op de schoorsteenmantel.

Plaats een paar vellen mat fotopapier in je printer en begin met printen. Overweeg om je prints in te lijsten wanneer je klaar bent. Je kunt ook Canon magnetisch fotopapier gebruiken en je creaties op de koelkast hangen, of gebruik een Canon SELPHY Square QX10 om meteen te printen op vierkante fotostickers! Je kleurige kunstwerken zullen er fantastisch uitzien als je er een collage van maakt aan de muur of op de schouw, en wat is een betere manier om de herinnering aan een gezellige namiddag knutselen met eten vast te leggen?

Geschreven door James Paterson

Gerelateerde producten

 • Printers voor thuis

  SELPHY SQUARE QX10

  Koester je speciale herinneringen als prachtige prints die je overal wireless kunt maken.
 • Inkjetprinters

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Maak je fotoprints creatiever en interactiever met Canon's magnetische fotopapier MG-101.
 • Inkjetprinters

  Matte Photo Paper MP-101

  Matte Photo Paper zorgt met een matte afwerking voor hoge kwaliteit prints van foto's, illustraties en tekst. Ook geschikt voor meer creatieve toepassingen, zoals wenskaarten, displays en papierkunst.
 • Inkjetprinters

  Glossy Photo Paper GP-501

  Met Wi-Fi en AirPrint-ondersteuning kun je printen van smartphones, tablets en Apple-apparatuur.
 • Gerelateerde artikelen