VLOGGEN

Vloggen: Acht tips om aan de slag te gaan

Het beginnen van een vlog is leuk, lonend en eenvoudiger dan ooit, vooral als je onze tips van experts volgt voor het maken van effectieve vlogs van betere kwaliteit.
Een vrouw houdt een camera op een statief op armlengte, gericht op zichzelf, met een terras met veelkleurige gebouwen op de rivieroever achter haar.

Je hebt je niche gevonden, een prachtige locatie en een meeslepend verhaal. Je denkt dat je alle ingrediënten hebt voor de perfecte vlog, maar weet je ook welke uitrusting je moet kiezen en hoe je een hoogwaardige video moet filmen om je volgers te (blijven) boeien?

In deze instructies voor vloggers geven we je acht tips & tricks waarmee zowel beginnende als ervaren vloggers hun vlogs kunnen verbeteren. Ontdek hoe je hoogwaardige vlogs kunt produceren die ervoor zorgen dat je volgers terugkeren - hoe je stabiele (trillingsvrije) en scherpe beelden kunt maken, hoe belangrijk het is om creatief te kaderen en wat je nodig hebt om helder en duidelijk geluid vast te leggen. Welke vlogcamera je ook gebruikt, of je nu filmt met een Canon PowerShot G7 X Mark III, een Canon EOS M50 Mark II, een Canon EOS R10 of een Canon EOS R6, hier moet je aan denken bij het maken van je eerste vlogs.

1. Zorg bij het kiezen van je uitrusting voor een evenwicht tussen cameraformaat en sensorgrootte

Een gesplitste afbeelding met een Canon EOS R6 op een grote mossige rots en een Canon EOS R7 eveneens op een rots.

Full-frame sensoren van Canon zijn 1,6 x groter dan APS-C-sensoren. Dit betekent dat een APS-C-camera zoals de EOS R7 (rechts) een scherper beeld geeft dan een full-frame camera, zoals de EOS R6 (links) met dezelfde lens, met een "bijsnijdfactor" van 1,6x. Een full-frame lens van 24mm op een APS-C-camera resulteert dus in een zichthoek van 38,4mm.

Een camera met een grotere sensor levert beelden van betere kwaliteit op, maar wanneer je vlogt, is het belangrijk om te zorgen voor een evenwicht tussen de sensorgrootte en het algehele formaat van de camera. Een camera uit de PowerShot G-serie met een ingebouwde lens, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III, is bijvoorbeeld een supercompacte en zeer draagbare vlogcamera. Een systeemcamera of spiegelreflexcamera met verwisselbare lenzen biedt je een grotere verscheidenheid aan lensopties.

Bij camera's met verwisselbare lenzen is er een andere keuze die je moet maken: full-frame of APS-C. Full-frame camera's (zoals de Canon EOS RP en EOS R6) hebben grote sensoren met een groot dynamisch bereik en uitstekende prestaties bij weinig licht, evenals een brede zichthoek, maar de camerabody is groter en zwaarder. APS-C-camera's (waaronder de Canon's systeemcamera's EOS R10 en EOS R7) maken gebruik van een kleinere sensor, die een kleinere zichthoek biedt, maar de camera kleiner en lichter maakt.

2. De beste lenzen voor vlogs

Een vrouw in een zomerjurk met een koud drankje staat aan de kust en houdt een camera voor haar vast om zichzelf te filmen.

De veelzijdige RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-lens biedt een wijde zichthoek, ideaal voor het vloggen.

Veel vloggers maken gebruik van groothoeklenzen, die in kleine ruimtes zoals een kamer of keuken kunnen worden gebruikt om zo veel mogelijk van de omgeving te laten zien. Een 24mm-lens is daar geschikt voor, maar een ultragroothoeklens - met een effectieve brandpuntsafstand van minder dan 24mm - is nog beter.

Als je opnamen maakt met een camera met een APS-C-sensor, zoals de Canon EOS M50 Mark II met een ultragroothoeklens zoals de Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, past er meer in het frame.

Voor full-frame EOS R System-camera's zoals de EOS R6 of EOS RP is de RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM een compacte, stille, gebruiksvriendelijke lens met een vergelijkbare ultrabrede zichthoek. Gebruikers van spiegelreflexcamera's kunnen kiezen voor de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, die ook kan worden gebruikt op EOS R System-camera's met een van de EF-EOS R-vattingadapters.

Welke lens je ook gebruikt, klap het scherm van je camera uit om jezelf in het frame te plaatsen, zodat het maken van opnamen van jezelf en vanuit een lage hoek een fluitje van een cent wordt. Veel camera's, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III, kunnen ook via Bluetooth worden verbonden met de Canon Camera Connect-app op je smartphone om op afstand te filmen of opnamen te maken.

3. Prime- of zoomlens?

Een EOS R6-camera, RF 16mm F2.8 STM-lens en microfoon staan buiten op een houten tafel.

De Canon RF 16mm F2.8 STM-lens is een uitstekende lens voor EOS R System-camera's en beginnende vloggers. Het is een ultragroothoek, is snel, supercompact en ook nog eens betaalbaar.

Een andere lenskeuze voor vloggers is prime versus zoom. Prime-lenzen hebben een vaste brandpuntsafstand, waardoor ze beperkt zijn tot één zichthoek. Ze hebben over het algemeen ook een groter diafragma. Hoe groter het diafragma (dat wil zeggen, hoe lager het f-getal), hoe meer licht er op de lens valt, voor een betere beeldkwaliteit bij weinig licht. Grote diafragma's maken het ook eenvoudiger om een geringe scherptediepte te bereiken, dus als je video's wilt maken met het onderwerp scherpgesteld tegen een wazige achtergrond, is een prime-lens misschien de beste keuze.

Prime-lenzen zijn vaak optisch scherper dan zoomlenzen en zijn fysiek kleiner en lichter. Als je meestal vanuit één positie vlogt en de este beeldkwaliteit wilt houden, is een prime-lens misschien de juiste oplossing. Voor full-frame EOS R System-camera's is de RF 24mm F1.8 MACRO IS STM een uitstekende keuze: hij is klein en licht, breed genoeg om binnenshuis vlogs te maken, en het diafragma van f/1.8 is ideaal voor het vervagen van achtergronden en het fotograferen in donkere omgevingen.

Zoomlenzen zijn vaak groter vanwege de extra bewegende onderdelen, maar hun veelzijdigheid kan goed van pas komen als je opnamen maakt vanaf verschillende afstanden en op verschillende locaties. Met een zoomlens met een groot bereik aan brandpuntsafstanden, zoals de RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, kun je opnamen maken in zowel groothoek als telezoom zonder dat je een lens hoeft te verwisselen, zodat je geen extra lenzen hoeft mee te sjouwen.

4. Bepaal je resolutie en framerate

Een man filmt zichzelf met de Canon PowerShot G7 X Mark III terwijl hij mediteert aan de rand van een klif . Op de achtergrond is de oceaan te zien.

Hoe creatief je content ook is, als het beeldmateriaal details mist, is het de moeite waard om dat te verbeteren. Kies camera's met Full HD- of 4K-video. Full HD is een goede standaard, maar 4K geeft je nog meer details, zodat je de beelden kunt bijsnijden en stabiliseren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Opnamen maken in 4K betekent natuurlijk niet dat je moet publiceren in 4K, maar vergeet niet dat 4K-beeldmateriaal meer tijd kost om te bewerken en te uploaden.

Het belangrijkste waarmee je rekening moet houden is welke framerate geschikt is voor je onderwerp. Een naadloze 60 frames per seconde (fps) is ideaal voor vlogs met actie en biedt je de mogelijkheid om slow motion-effecten uit te voeren. 30 fps of 25 fps is prima voor alle andere onderwerpen. Voor nog meer gedetailleerde slow motion-beelden bieden de EOS R7 en de PowerShot G7 X Mark III hoge framerates tot 120 fps bij opnamen in Full HD.

5. Hou je beeldmateriaal stabiel en scherp

Een Canon EOS M50 Mark II met microfoon aan de bovenkant en het weergavescherm uitgeklapt en naar voren gericht, op een klein statief op een witte tafel.

De Canon EOS M50 Mark II is ontworpen voor vloggen. Met autofocus voor het volgen van gezichten en objecten en 143 autofocuspunten houdt hij je altijd scherp en kun je zelfs verticale video's opnemen die je direct op TikTok of Instagram Reels kunt plaatsen.

Door het compacte formaat en het lichte gewicht van Canon-vlogcamera's zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II en Canon EOS R10 zijn dit ideale camera's voor het opnemen van bewegingen. Met een boeiende vlog neem je je volgers met je mee, of je nu door de geplaveide straten van een stad wandelt of je reactie bij het uitpakken van je laatste aankoop wilt laten zien. Hierbij kan beweging van essentieel belang zijn. Zorg dat je beelden niet schokkerig of afleidend zijn, maar maak vloeiende opnamen, zodat kijkers zich kunnen concentreren op je spannende locatie of interessante verhaal.

Om je opnamen stabiel te houden, ondersteun je de camera aan de onderkant met de palm van je hand en pak je hem vast aan de zijkant. Als je extra ondersteuning nodig hebt, kan een grip-accessoire dat je aan de camerabody kunt bevestigen, een handige aanvulling zijn.

Technologie kan goed van pas komen: gebruik voor heldere en stabiele video's een lens met beeldstabilisatie of een camera met een bepaalde vorm van IS. De 5-assige Dynamic IS van de PowerShot G7 X Mark III is ontworpen om cameratrilling tegen te gaan, zelfs tijdens het lopen, pannen of fotograferen bij volledige zoom. Sommige EOS R System-camera's beschikken over in-body beeldstabilisatie (IBIS) met sensorverschuiving, die de opname stabiliseert, ongeacht de lens. Maar wanneer je een lens met optische IS gebruikt op een camera met IBIS, werken de twee IS-systemen samen om een groter trillingsbereik aan te pakken dan één systeem zou kunnen corrigeren.

Als vlogger is je gezicht hetgeen waar mensen naar zullen kijken, dus is het van cruciaal belang het scherp in beeld te houden. De technologie voor gezichts- en oogdetectie van Canon kan automatisch je gezicht volgen en scherpstellen.

6. Pannen met een doel

Een vrouw in een tuin filmt zichzelf met een Canon PowerShot G7 X Mark III op een Canon-statiefgrip.

De Canon-statiefgrip HG-100TBR is het perfecte accessoire voor onderweg. Hij werkt als een ministatief met een handgreep, compleet met afneembare afstandsbediening en een verstelbare kop, voor extra stabiliteit en ruimte voor het monteren van een externe microfoon.

Door de camera horizontaal te bewegen tijdens het maken van opnamen of te ’pannen’, laat je je volgers met je meekijken over bijvoorbeeld een uitgestrekte baai of een skyline vol opvallende gebouwen. Overmatig pannen kan desoriënteren, maar als je dit met mate doet, kan het interessant zijn en je verhaal versterken.

Ga spaarzaam om met pannen, zonder haast, en hou je horizon recht. Sommige camera's, zoals de PowerShot G7 X Mark III, zijn ook voorzien van een niveau-indicator die je helpt dit te bereiken. De IBIS in de nieuwste EOS R System-camera's, zoals de EOS R7, maakt ook automatische nivellering mogelijk. Als je geen statief hebt, plaats de camera dan op een stabiele ondergrond, zoals een tafel, en beweeg hem gelijkmatig, doelbewust en langzaam zijwaarts.

7. Sluit een externe microfoon aan voor een betere geluidskwaliteit

Een Canon EOS R10 met een DM-E1D-microfoon erop staat op een statief op een tafel in een park in fel zonlicht.

De Canon DM-E1D-stereomicrofoon is volledig digitaal, wireless en wordt rechtstreeks van voeding voorzien door de camera zelf. De microfoon kan worden ingesteld op drie richtingen (shotgun, 90° of 120°). Het is een effectieve manier om de geluidskwaliteit te verbeteren en hij is compatibel met alle camera's met een Multi-function shoe, waaronder de EOS R3, EOS R7 en EOS R10.

De meeste camera's die video-opnamen maken, bieden een acceptabele geluidskwaliteit, met name de nieuwste modellen zoals de EOS R7 en EOS R10, maar als uitstekend geluid belangrijk is voor je vlogs, kun je overwegen een externe microfoon aan te sluiten. Een externe microfoon is vooral handig wanneer je buiten werkt, omdat de ingebouwde microfoon van de camera waarschijnlijk storende achtergrondgeluiden zoals wind opneemt, terwijl je externe microfoons kunt verplaatsen om dit te vermijden. Sommige camera's hebben een ingebouwde windfilter om windruis te verminderen die wordt vastgelegd door de interne microfoon, maar dit vermindert ook de bastonen, waardoor je vaak minder natuurlijk geluid krijgt dan een goed geplaatste externe microfoon.

Als je een externe microfoon wilt gebruiken, kies dan een camera met een externe microfoonaansluiting, zoals de Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III of EOS R7.

8. Gebruik Wi-Fi om te delen

Handen passen het LCD-scherm van een Canon PowerShot G7 X Mark III op een statief aan en richten het naar voren, zodat de persoon zichzelf kan zien tijdens het filmen.

Camera's met uitklapbare schermen zijn perfect voor het maken van vlogs. Kantel het scherm naar je toe wanneer je jezelf filmt en hou jezelf makkelijk in beeld.

Tegenwoordig beschikken veel camera's die op de markt zijn, waaronder de Canon EOS M50 Mark II en de Canon EOS R7, over geïntegreerde Wi-Fi en Bluetooth, zodat je overal ter wereld wireless kunt delen en back-ups kunt maken. Wanneer Canon-camera's met Wi-Fi verbonden zijn met het internet, biedt de image.canon-service naadloze overdracht van foto's en video's naar de cloud, waar ze veilig worden opgeslagen en automatisch kunnen worden doorgestuurd naar je apparaten en webservices.

De Canon PowerShot G7 X Mark III heeft Bluetooth en Wi-Fi voor een always-on verbinding met je smartphone of tablet. Bovendien kun je via Wi-Fi verbinding maken met je smartphone, tablet of netwerk met internettoegang en kun je livestreamen op je YouTube1-kanaal.

Geschreven door Natalie Denton en Sam Kieldsen

 1. De livestreamingservice van dit product ondersteunt alleen livestreamen op YouTube. Als je de livestreamingservice wilt gebruiken, moet je je van tevoren registreren op image.canon.

  In overeenstemming met YouTube's "Beperkingen op livestreamen" moeten gebruikers minimaal 1.000 kanaalabonnees hebben om te livestreamen vanaf een mobiel apparaat. Deze beperking geldt ook voor de YouTube-livestreamingservice die beschikbaar is via de Canon PowerShot G7 X Mark III.

  Voor up-to-date informatie over beperkingen, ga je naar Google support.

  Livestreamen op YouTube kan zonder kennisgeving worden gewijzigd, gestopt of beëindigd.

  Let op: Canon aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor services van derden, waaronder livestreamen op YouTube.

Gerelateerde producten

 • Compactcamera

  PowerShot V10 (Black)

  Onderscheid jezelf online en val minder op tijdens het maken van opnamen met Canon's alles-in-een 4K-camera.
 • Compactcamera

  PowerShot G7 X Mark III

  Een connected camera die adembenemende video's en foto's vastlegt waar je volgers echt van kunnen genieten.
 • Systeemcamera's

  EOS R50

  Maak met je duimen de beste content met deze EOS R-systeemcamera, van scherpe foto's tot 4K-video en live streams. Alles in één speciaal apparaat.
 • Systeemcamera's

  EOS R10

  Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor.
 • Groothoek-primelens

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Een compacte, lichte primelens van 24 mm die ideaal is voor landschapsfotografie, vloggen en interieurs, en voor geweldige macrofoto's.
 • Ultragroothoek-zoomlens

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Een compacte en lichte RF 15-30mm zoomlens, perfect voor als je op reis bent en onderweg stadsgezichten, landschappen en architectuur wilt vastleggen en wilt vloggen.
 • Groothoeklens

  RF 16mm F2.8 STM

  Een compacte en betaalbare 16mm full-frame groothoeklens voor de EOS R-serie, ontworpen voor vloggers en creatieve contentcreators.
 • Statief

  Tripod Grip HG-100TBR

  Maak langer opnamen met meer stabiliteit en creatieve flexibiliteit dankzij deze unieke statiefgrip met afneembare afstandsbediening.
 • Accessoires

  Directional Stereo Microphone DM-E1D

  Kies voor zuivere, heldere digitale audio met de Multi-function shoe directional stereo microphone DM-E1D dankzij de betrouwbaarheid en snelle toegang tot instellingen via het LCD-scherm van een compatibele camera.
 • Gerelateerde artikelen

 • VLOGGEN

  Content maken met de EOS R50

  Til je socialmedia-feeds naar een hoger niveau met de EOS R50

 • VIDEO

  Tips voor het verbeteren van je socialmediavideo's

  Vier creators bespreken wat content goed maakt en hoe je online kunt opvallen.

 • VLOGGEN

  Canon's beste camera's en lenzen voor vloggen

  Canon maakt een serie camera's en lenzen die ideaal zijn voor contentcreators. Deze gids helpt je bij het vinden van de perfecte match.

 • VLOGGEN

  Onderweg vloggen

  De Canon PowerShot V10 is in de praktijk getest door vier topinfluencers.