VLOGGEN

Wat is de wereld groot: reisvlogger Chloe Gunning stelt de Canon RF 16mm F2.8 STM op de proef

Ontdek tijdens een stedentrip met Wanderlust Chloe waarom de betaalbare RF-ultragroothoeklens perfect is voor reisvloggen.
Een jonge vrouw staat voor een muur, bedekt met kleurrijke graffiti en houdt een Canon EOS R6 met een Canon RF 16mm f/2.8 STM-lens vast.

Chloe Gunning is een van de beste reisvloggers van het Verenigd Koninkrijk. Ze werkte vroeger in de muziekindustrie voor een onafhankelijke radiozender en achter de schermen bij een tv-talentenjacht, maar in 2014 besloot ze dat het tijd was voor verandering. Sindsdien verkent ze de wereld met haar camera, terwijl ze blogt en vlogt als Wanderlust Chloe en verhalen, tips en beelden van over de hele wereld deelt.

Tot nu toe gebruikte Chloe de Canon EOS M50 (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS M50 Mark II). "Ik heb het altijd fijn gevonden om deze camera voor mijn reisblog te gebruiken", zegt ze. "De EOS M50 is een geweldig allround en compact model van goede kwaliteit en heel gebruiksvriendelijk. Het fijnste eraan vind ik dat hij zo compact is en daardoor geschikt om mee te reizen. Bovendien heeft hij een kantelbaar scherm dat ideaal is voor vloggen en selfies."

Maar voordat Chloe begon met het filmen van een reisgids in de Engelse stad Bristol, verkende ze het EOS R System van Canon. Het R System is ontworpen voor creators die altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun content te presenteren en biedt vloggers en influencers toegang tot een groeiend assortiment hoogwaardige RF-lenzen, waaronder de nieuwste toevoeging aan de RF-lenzenfamilie van Canon, de Canon RF 16mm F2.8 STM. Met de nieuwe RF-ultragroothoeklens kun je een breed perspectief vastleggen met een snel diafragma van maximaal f/2.8, wat allerlei creatieve mogelijkheden biedt.

Chloe heeft haar stadsvlog op de full-frame Canon EOS R6 gefilmd, maar de Canon RF 16mm F2.8 STM, die slechts 165 g weegt, zou ook een ideale compacte partner zijn voor een instapmodel EOS R System-camera, zoals de compacte en lichte Canon EOS RP.

Ultragrote beeldhoek

Het gebruik van de Canon RF 16mm F2.8 STM voor vloggen biedt vele voordelen. Om te beginnen is het dankzij de ultragrote beeldhoek veel gemakkelijker om je omgeving vast te leggen wanneer je selfies maakt. "Ik gebruik heel graag een ultragroothoeklens voor vlogs, omdat die in één opname heel veel laat zien", vertelt Chloe. "Ik kan een geweldig visueel verhaal vertellen wanneer kijkers zoveel van de bestemming om me heen kunnen zien terwijl ik erover praat."

"De lens was vooral ideaal voor de opnamen tijdens de boottocht in Bristol", legt ze uit. "Er waren een paar momenten waarop ik aan de zijkant van de boot zat en mezelf filmde terwijl ik rondkeek en praatte. De ultragroothoeklens kon heel veel van de omgeving vastleggen, waaronder de rijen kleurrijke huizen, de SS Great Britain en de andere boten die voorbijvoeren."

Een jonge vrouw zit op de rand van een boot en houdt een Canon EOS R6 op een statiefgreep vast, met op de achtergrond een rivier en een rij huizen.

Chloe vond het geweldig dat ze zoveel van de scène in haar opnamen kon opnemen. "Ik denk dat het daardoor voor de kijkers levensechter wordt, alsof ze er zelf bij zijn", zegt ze.

Dit weidse beeld is ook handig wanneer je in een relatief krappe ruimte werkt, zoals bij een vlog in een slaapkamer of keuken, en je niet fysiek naar achteren kunt stappen om het perspectief te openen. Een groothoeklens als de Canon RF 16mm F2.8 STM legt zoveel mogelijk van de scène vast.

Een groothoeklens is vaak de eerste keuze voor landschapsfotografie, een aspect dat Chloe verkende tijdens het filmen van de panoramische uitzichten in Bristol. "Het was geweldig toen ik opnamen maakte vanaf het Clifton Observatory en rond de Clifton Suspension Bridge", zegt ze. "Ik kon opnamen maken waarin de hele brug, de Avon Gorge en het stadslandschap tegelijk te zien waren. Het is een groots uitzicht, dus het is indrukwekkend dat een lens dat perspectief heeft."

Reisvriendelijk ontwerp

Een opname over de schouder van een jonge vrouw die over een overdekte markt loopt, terwijl ze zichzelf filmt met een Canon EOS R6-camera.

Dankzij het variangle touchscreen, de full-frame sensor, 4K/60p video, de toonaangevende beeldstabilisatie en het compacte ontwerp is de Canon EOS R6 een reisvriendelijke vlogcamera die video's en foto's van wereldklasse kan produceren. "Ik heb de Canon HG-100TBR-statiefgreep en een aansluitbare DM E-100-stereomicrofoon gebruikt voor een gebruiksvriendelijke vloguitrusting om door de stad te zwerven", zegt Chloe. "Meestal had ik veel camera-instellingen op automatisch staan."

Een jonge vrouw zit glimlachend aan een tafel en houdt een met groente gevulde wrap op naar haar camera, die op de tafel staat op een Canon HG-100TBR-statiefgreep, uitgeklapt tot ministatief.

De Canon HG-100TBR-statiefgreep heeft twee functies: een ergonomische handgreep voor één hand, met ingebouwde camerabediening en een statief dat stabiliteit biedt, wanneer je beide handen vrij wilt houden. De statiefgreep is ook voorzien van een uitschuifbare beugel voor de bevestiging van een externe microfoon, zoals de Canon DM-E100-stereomicrofoon.

Voor de opnamen in Bristol rustte Chloe haar EOS R6 uit met een Canon HG-100TBR-statiefgreep, zodat ze zichzelf gemakkelijker met één hand kon filmen. Bovendien kan de statiefgreep worden uitgeklapt tot een stabiel ministatief.

De Canon RF 16mm F2.8 STM is uitgerust met een stappenmotor (STM) voor vrijwel geruisloze automatische scherpstelling, waardoor deze lens een uitstekende optie is als je iets op de camera wilt opnemen of omgevingsgeluiden wilt vastleggen. Voor een optimale audio-opnamekwaliteit had Chloe de compacte Canon DM-E100-stereomicrofoon op de flitsschoen van de camera gemonteerd. Deze microfoon kan worden aangesloten op de 3,5mm-audio-aansluiting van de camera en kan indien nodig ook worden bevestigd op de HG-100TBR-statiefgreep, die is voorzien van een speciale microfoonbeugel om de flitsschoen van de camera vrij te houden voor andere accessoires.

Zelfs met de full-frame EOS R6 vond Chloe de combinatie met de lichtgewicht Canon RF 16mm F2.8 STM heel gemakkelijk te hanteren. "Het was fijn dat qua instelling veel functies vergelijkbaar waren met die van mijn EOS M50", voegt ze toe. "De juiste instellingen waren makkelijk te vinden in de menu's, omdat die op een vergelijkbare manier zijn ingedeeld."

Wat functies betreft is de EOS R6 volgens Chloe "een flinke stap vooruit vergeleken met wat ik tot nu toe heb gebruikt". Canon's EOS R System-camera's hebben allemaal een grote RF-vatting, die snellere communicatie tussen de camera en de lens mogelijk maakt, cameratrilling tot een minimum beperkt en meer creatieve mogelijkheden biedt. De RF-lenzen van de volgende generatie bieden ook verbeterde prestaties bij weinig licht en geavanceerde autofocusmogelijkheden, waardoor het mogelijk is om prachtige beelden vast te leggen op allerlei locaties en op elk moment van de dag of nacht.

Snel en veelzijdig

Een jonge vrouw staat voor de skyline van een stad en filmt zichzelf met een Canon EOS R6 en Canon RF 16mm f/2.8 STM-lens.

"Ik schakelde voornamelijk tussen twee instellingen: opnemen in 30 fps en opnemen in 60 fps, beide in 4K", legt Chloe uit. "Ik wilde dat alle B-roll-opnamen een filmische sfeer hadden, en ik wist dat ik met 60 fps de clips kon vertragen voor een prachtig effect."

jonge vrouw staat voor een weids uitzicht over een diepe kloof die wordt overbrugd door een hangbrug.

Chloe maakte optimaal gebruik van het groothoekperspectief van de Canon RF 16mm f/2.8 STM-lens om indrukwekkende panorama's vast te leggen, zoals de beroemde Clifton Suspension Bridge en de Avon Gorge. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 16mm f/2.8 STM-lens.

Chloe heeft allerlei fragmenten op de camera opgenomen en veel B-roll-opnamen gemaakt om het verhaal van de dag te vertellen. "Bristol is een geweldige stad voor dit soort opnamen, omdat het een groot aantal verschillende locaties heeft, waaronder de haven, kleurrijke straatkunst, bruisende markten, eetgelegenheden en natuurlijk het beroemde uitzicht op de kloof rond Clifton. Ik wilde een vlog maken die een geweldige kennismaking zou vormen voor iedereen die de stad voor het eerst bezoekt."

Sommige interieurs waarin Chloe opnamen maakte, waren relatief donker, maar dankzij het snelle maximale diafragma van de Canon RF 16mm F2.8 STM en de uitstekende prestaties bij weinig licht van de EOS R6 had ze hier meer opties. "Ik kon opnamen maken met f/2.8 en daardoor waren de videobeelden helderder en scherper, en bevatten ze minder ruis. Het hielp ook bij een paar foto's die ik overdag heb gemaakt. Als een foto minder korrelig is, wordt het bewerken van die foto een stuk gemakkelijker."

Een jonge vrouw richt een Canon EOS R6-camera met een Canon RF 16mm f/2.8 STM-lens, op een plant in een winkel.

Chloe koos er vaak voor, zich op de details te richten om zo op de drukke markten en in de winkels van Bristol, strakke composities te maken. Doordat de Canon RF 16mm f/2.8 STM-lens op slechts 13 cm kan worden scherpgesteld, had ze veel meer creatieve mogelijkheden.

Een jonge vrouw, van achteren gefotografeerd, richt een Canon EOS R6-camera op een saladebar, vol kommen met kleurrijke salades.

De gestroomlijnde, betaalbare Canon RF 16mm F2.8 STM-lens levert uitstekende kwaliteit met een wijde zichthoek.

De RF 16mm F2.8 STM kan ook worden scherpgesteld op slechts 13 cm, een functie die de flexibiliteit van een vlogopname kan vergroten. "Ik vind het fantastisch dat een ultragroothoeklens van zo dichtbij kan scherpstellen", zegt Chloe enthousiast. "Dat was handig toen ik filmde op de St Nicholas Market in Bristol, omdat ik close-ups wilde maken van sommige etenswaren die er te koop waren. Met deze lens kon ik de details vastleggen, zoals de textuur en levendige kleuren van de wortelsalade. Het was ook geweldig dat ik snel de scherpstelling snel van de voorgrond naar de achtergrond kon verhuizen, zonder kwaliteitsverlies."

De beeldkwaliteit is natuurlijk van het grootste belang. Daarmee springen je video's en foto's eruit in een zee van op telefoons opgenomen content. Dankzij de negen lenselementen, waaronder een asferische lens voor scherpe en contrastrijke foto's, brengt de Canon RF 16mm F2.8 STM locaties levensecht in beeld, of je nu opnamen maakt van de levendige straten van Bristol of de spectaculaire stranden van Sardinië. Combineer de lens met de Canon EOS R6 of EOS RP en je hebt de perfecte apparatuur om je reis in de wereld van hoogwaardige reisvlogs te beginnen.Geschreven door Marcus Hawkins

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • VLOGGEN

  Content maken met de EOS R50

  Til je socialmedia-feeds naar een hoger niveau met de EOS R50

 • VLOGGEN

  Zo word je een vlogger

  Ga aan de slag en produceer hoogwaardige vlogs met onze tips & tricks voor beginnende vloggers

 • STRAATFOTOGRAFIE

  Lens challenge voor straatfotografie

  Waarom de Canon RF 28mm F2.8 STM niet mag ontbreken in de kit van een straatfotograaf.

 • REISFOTOGRAFIE

  10 tips & tricks voor reisfotografie

  Fotografe en blogger Diana Millos deelt haar beste tips voor de mooiste reisfoto's.