CREATIEF PRINTEN

Papierkunstuitdaging 1: lentedecoraties

Ontdek in het eerste deel van een serie papierkunstuitdagingen hoe ontwerper Hannah Bullivant en haar gezin met een PIXMA-printer en Creative Park een seizoensgebonden theefeestje en voorjaarsdecoraties maakten.
Hobbyist Hannah Bullivant zit tussen twee kinderen aan een versierde voorjaarstafel met papieren bloemen, eieren en konijntjes, vazen met tulpen en hot cross buns.

Doe mee aan de eerste van onze seizoensgebonden serie papierkunstuitdagingen, waarbij we hobbyisten en gezinnen vragen creatief met papierkunst aan de slag te gaan om het hele jaar door gelegenheden te vieren.

In onze eerste uitdaging gebruikte ontwerper en knutselliefhebber Hannah Bullivant, samen met haar kinderen Frankie en Auden, sjablonen uit Canon's Creative Park als basis voor een seizoensgebonden uitstalling, om het begin van de lente te vieren.

Uitdaging 1: lentedecoratie

Papieren konijnen, paaseieren en een mandje, gemaakt van Creative Park-sjablonen, bovenop een roze Canon PIXMA-printer.

Het printen van papieren decoraties is een betaalbaardere optie voor feestaccessoires en betekent dat je geen plastic wegwerpdecoraties hoeft te kopen.

Of het nu gaat om bloemen die beginnen te bloeien, lammetjes die in de weiden dartelen of chocoladekonijnen om van te smullen, iedereen is blij met het begin van de lente. Zelf lentedecoraties maken is niet alleen een betaalbare manier om je huis op te fleuren, je kunt je papieren sjablonen naderhand ook recyclen of bewaren voor toekomstige evenementen.

Bij het thema lente moest Hannah een papierkunstproject kiezen dat iedereen zou aanspreken. "Ik besloot een theekransje voor mijn kinderen te organiseren waarbij we activiteiten combineren die we allemaal leuk vinden", zegt ze.

Lees hoe Hannah en haar gezin de uitdaging aangingen en ontdek haar beste tips voor het maken van je eigen papieren voorjaarsdecoraties.

Designer Hannah Bullivant knipt een Canon Creative Park-sjabloon uit.

Maak kennis met de creator

Wie: Hannah Bullivant

Wat: Interieurstylist, ontwerper en enthousiast papierknutselaar

Andere deelnemers: Frankie en Auden
Een kinderhand die een Creative Park paasei-sjabloon uitknipt op een bureau bedekt met Canon fotopapier, sjablonen en knutselgereedschap.

Hannah wilde haar kinderen, Frankie en Auden, betrekken bij het project en daarom koos ze een serie sjablonen met een lentethema in verschillende moeilijkheidsgraden.

Sjablonen kiezen en printen

Een Canon PIXMA-printer met een Creative Park-konijnensjabloon in de uitvoerlade.

Canon's serie PIXMA-printers is ideaal voor knutselprojecten en compatibel met verschillende papiersoorten en apps.

Handen die een smartphone vasthouden met daarop een Creative Park-konijnensjabloon in de Canon Creative Park-app.

Hannah maakte vanaf haar smartphone verbinding met de Creative Park-app en vond deze makkelijk te gebruiken bij het printen van sjablonen. "Het was gemakkelijk om toegang te krijgen tot de downloads, en verfrissend eenvoudig om verbinding te maken met mijn Canon PIXMA printer; het ging allemaal naadloos," zegt ze.

Het scala aan sjablonen in Creative Park bevat sjablonen die geschikt zijn voor de kleintjes, maar ook complexere sjablonen voor volwassenen, zodat iedereen mee kan doen. "Er zijn heel veel projecten beschikbaar voor heel veel verschillende evenementen en feestelijkheden", zegt Hannah. "Ik vind het geweldig dat sommige projecten vrij eenvoudig zijn en andere complexer. Je zou dagenlang kunnen knutselen als je dat zou willen, maar er zijn ook eenvoudigere sjablonen, zoals slingers, die heel makkelijk te maken zijn."

Hannah koos ervoor om 3D-bloemen te maken, grotere bloemen van een draadversiering, bijen en een paasset, inclusief mand en eieren. Ze koos ook een konijnensjabloon, passend bij het seizoensthema.

Met papieren bloemen kun je je huis opfleuren, ongeacht het seizoen. Een geplukte bloem fleurt je huis een paar dagen op, maar een geprinte bloem gaat veel langer mee. Je vindt een eenvoudige en heldere papieren gerbera in de sectie Planten van Creative Park, samen met vele andere plantensoorten, zoals een tulp, een lelie en een zonnebloem, zodat je zelfs je eigen papieren voorjaarsboeket kunt maken.

Je kunt de sjablonen ook personaliseren, bijvoorbeeld door verfstippen op de eieren aan te brengen, of zelfs de oren op het konijnensjabloon aan te passen voordat je ze vastplakt, zodat je een serie unieke konijntjes kunt maken. Gebruik de ontwerpen als uitgangspunt en laat je fantasie de rest doen.

Nadat je de sjablonen hebt gekozen, kun je ze rechtstreeks vanaf je smartphone printen met de Creative Park-app.

Je voorjaarsdecoraties samenstellen

Een jongen knipt een Creative Park-bloemensjabloon uit met een schaar.

"Frankie en Auden hielpen bij het kiezen van de te maken sjablonen, en bij het snijden en lijmen. En natuurlijk genoten ze van het voorjaarstheefeestje na afloop", zegt Hannah.

Handen die een papieren konijn vouwen dat is gemaakt van een Canon Creative Park-sjabloon.

Het is misschien niet meteen duidelijk hoe het sjabloon moet worden gevouwen, maar de stapsgewijze instructies zijn gemakkelijk te volgen. Hannah's favoriete sjabloon was het kleine konijn. "Het konijntje is zo schattig", zegt ze. "Ineens zijn de vouwen logisch en dan creëer je dit ontzettend schattige konijntje."

Als je al je sjablonen hebt geprint en uitgesneden, is het een goed idee om de lijnen met een liniaal te rillen voordat je ze vouwt en plakt. Dit geeft je sjabloon een betere vorm als hij klaar is.

Als alles is uitgesneden en gevouwen, is het tijd om te gaan lijmen. Voor meer ingewikkelde ontwerpen zou je een lijmpistool kunnen gebruiken, maar lijmstippen of een lijmstift werken ook prima. Een in lijm gedoopte tandenstoker kan handig zijn voor kleinere onderdelen. Zorg dat de lijm is opgedroogd voordat je alle onderdelen van je ontwerp in elkaar zet.

"Het knutselen kost tijd, maar het is heel meditatief als je er eenmaal in zit", zegt Hannah. "Geniet van het proces. Dit is geen snel knutselwerkje, maar iets dat wat meer tijd vergt. Kies een luisterboek of podcast waar je graag naar luistert, ontspan en geniet van het maakproces."

Elk Creative Park-ontwerp heeft een sterrenclassificatie die de moeilijkheidsgraad aangeeft, dus als papierkunst nieuw is voor je, of als je niet veel tijd hebt voor je project, kun je ook een ander sjabloon kiezen.

Je papieren ontwerpen weergeven

Een tafel bedekt met Creative Park papieren decoraties, bloemen in vazen en verschillende borden met eten, waaronder eieren en hot cross buns.

Het creëren van een uniek papieren tafelkleed met seizoensbloemen en bijpassend servies geeft een bijzonder persoonlijk tintje als je een feestje geeft.

Een jong meisje knielt naast een bloemenborder, met in de ene hand een papieren mandje gevuld met papieren eieren en in de andere hand een papieren ei.

Deze Creative Park-ideeën zijn niet alleen een prachtige tafeldecoratie, maar bieden ook veel plezier voor de kleintjes. Hannah's kinderen gebruikten de papieren mand en eieren om paaseieren te zoeken in hun tuin - een leuke manier om na een knutselsessie binnenshuis ook buiten actief te zijn.

Hannah besloot haar lentetafel te versieren met een combinatie van papieren modellen, vazen met narcissen en tulpen, hot cross buns en chocolade-eieren, maar je kunt je decoraties naar eigen inzicht uitstallen. Probeer eens bloemen of vlinders op je keukenraam te plakken met kleefpasta, of prik gaatjes in je ontwerpen en rijg er een touwtje door om een lenteslinger te maken. Of je kunt je eigen vlinderdecoraties maken.

Na het theekransje besloten Hannah en haar kinderen om een paar sjablonen, zoals de konijntjes, te bewaren maar de rest te recyclen. "Ik probeer altijd om plastic afval voor verjaardagen en evenementen tot een minimum te beperken, dus ik zou zeker nog eens naar Creative Park-projecten kijken", zegt ze.

Een jongen glimlacht terwijl hij een papieren bij, gemaakt van een Creative Park-sjabloon, naast een vaas met tulpen houdt.

Papierkunst in de lente is niet alleen een leuke gezinsactiviteit, het kan ook een mooie gelegenheid zijn om je kinderen te interesseren voor natuur en wildlife. "Auden vond het geweldig om met de bijen te spelen en te doen alsof ze vlogen en de verse bloemen op tafel bestoven," zegt Hannah.

Een jong meisje legt een paarse papieren bloem in een gescheiden afvalbak.

Canon Matglans Foto Papier kan samen met papier en karton worden gerecycled. (Raadpleeg altijd de lokale richtlijnen voor recycling.)

Hannah zegt dat ze de volgende papierkunstuitdaging, met als thema een zomerpicknick, in de gaten zal houden, omdat ze altijd op zoek is naar knutselideeën en creatieve projecten om haar kinderen tijdens de schoolvakanties bezig te houden.

Ga voor meer inspiratie naar Canon's Pinterest-pagina en deel je eigen voorjaarscreaties via de hashtag #MadeWithPixma.

Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  De beste tips & tricks voor attente knutselcadeaus van papier

  Ontdek hoe je betekenisvolle cadeaus maakt met Canon's Creative Park en je PIXMA-printer.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Zomers knutselplezier

  Maak een picknick met een PIXMA-printer en Creative Park, van ijsjes en camera's tot leuke spelletjes.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Geniet binnenshuis van de herfst

  Ontdek hoe ontwerper en knutselaar Pippa Hiscock leuke en persoonlijke papieren verjaardagsdecoraties heeft gemaakt.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Papieren kunstwerken

  Kunstenaar Zack McLaughlin is geïnspireerd door een ijsvogelsjabloon uit Canon Creative Park.