Maak beroemde schilderijen na met minipapierkunst

Maak je eigen miniatuurkunstgalerie met een SELPHY Square QX10, de SELPHY Photo Layout-app en tips & tricks van dioramaexperts Ole Friedrich en Esther Mora Chavarria.
Een minikunstgalerie met twee schilderijen aan rode muren en een minifiguur dat op de voorgrond staat en naar de kunst kijkt.

Heb je weleens een diorama gemaakt? Dit is een model dat een scène met driedimensionale figuren voorstelt. Een diorama kan zowel heel klein als heel groot zijn, en hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, hoef je niet veel geld uit te geven om er zelf een te maken.

Maar weinig mensen zijn beter bekend met de kunst van het maken van miniatuurdiorama's dan Ole Friedrich en Esther Mora Chavarria, die ongeveer 114.000 volgers hebben op TikTok. Ze trekken de aandacht met historisch nauwkeurige, complexe diorama's, variërend van prehistorische stukken met dinosaurussen tot safariscènes met neushoorns en herten.

In de laatste aflevering van de Canon SELPHY Craft Club-serie maakten Ole en Esther een miniatuurkunstgalerie met twee van de beroemdste schilderijen uit de geschiedenis en voegden ze hun eigen persoonlijke tintje toe. Voor dit project kozen ze de schilderijen Meisje met de parel van Johannes Vermeer en De kus van Gustav Klimt.

Ontdek hoe ze dit met een Canon SELPHY Square QX10-printer voor elkaar kregen, terwijl ze je door het proces leiden en tips & tricks geven om je eigen creaties te maken.

Het concept

Prints van het Meisje met de parel van Johannes Vermeer en De kus van Gustav Klimt liggen op een tafel voor een Canon SELPHY Square QX10-printer en andere kunstmaterialen.

Ole en Esther kozen schilderijen die tot het publieke domein behoren: De kus van Gustav Klimt en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Dit is belangrijk om te controleren, zodat je geen problemen met auteursrecht krijgt als je je werk online zet. Er kan flink wat tijd in gaan zitten, maar het kan ook leuk zijn. Zo leer je bijvoorbeeld interessante feitjes over bepaalde kunstwerken die je kunt delen met anderen.

Ole en Esther wonen in Barcelona, Spanje en ontmoetten elkaar in 2019 tijdens hun studie archeologie aan de Universiteit van Barcelona. Tijdens een bezoek aan Miniatur Wunderland in het Duitse Hamburg raakten ze zo gefascineerd door de modellen die ze daar zagen dat ze besloten om zelf miniatuurscènes te gaan maken. "Het was een interessante manier om het verhaal van bijvoorbeeld een kerk op een interactieve, leuke manier uit te leggen, zodat zowel kinderen als volwassenen de geschiedenis konden begrijpen", zegt Esther.

Beiden hebben een artistieke achtergrond, dus ze wilden hun teken- en schildervaardigheden combineren met hun studie. Ze maken nu diorama's om anderen iets bij te brengen, maar dit was de eerste keer dat ze een miniatuurkunstgalerie hebben gemaakt.

Het proces

Een Canon SELPHY Square QX10 staat op een tafelblad naast stukken hardschuim, een liniaal en een potlood.

Je kunt je eigen miniatuurkunstgalerie maken met basismaterialen die je overal in huis kunt vinden, zoals lijm, een schaar, Canon-fotopapier en prullaria die je nergens anders meer voor gebruikt. Probeer materialen opnieuw te gebruiken en te recyclen, zodat je niets hoeft weg te gooien.

Twee handen die twee stukken hardschuim rood schilderen om de galeriewanden te bouwen.

Minikunst maken kan erg ontspannend en een goede afleiding zijn. Ole en Esther zetten meestal een podcast op de achtergrond op terwijl ze ieder aan hun eigen taken werken. "Je kunt je er gemakkelijk in verliezen en de tijd vliegt voorbij", zegt Ole.

Je kunt miniatuurgalerieën zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt, afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Je kunt een galerie maken met veel schilderijen en menselijke figuurtjes, of het juist klein houden en meerdere figuurtjes laten verzamelen rond één schilderij. Je hoeft ook niet veel geld uit te geven aan materialen. Ole en Esther gebruikten dingen die ze al in huis hadden, zoals spullen van eerdere projecten en willekeurige voorwerpen die ze in de loop der jaren hadden verzameld.

  • Onderzoek: "Je moet allereerst weten of het schilderij tot het publieke domein behoort en of je het kunt gebruiken voor je diorama", zegt Esther. "We maken realistische diorama's, dus we hebben gezocht naar beroemde schilderijen op Google Art Project, maar je kunt ook iets met de hand tekenen."
  • Materialen: "Voor dit project hebben we hardschuim gebruikt om de wanden en vloer te maken", zegt Ole. "De vloer is vooral belangrijk omdat je een textuur wilt creëren. We hebben daarom de vloer met natuurlijke inkt beschilderd, zodat deze eruitziet als de houten vloer van een galerie."
  • Ontwerp en lay-out: "Denk na over hoe de schilderijen eruit moeten komen te zien. Wil je ze traditioneel rechthoekig of ga je experimenteren met andere vormen?", aldus Esther. "De Canon SELPHY Photo Layout-app biedt veel opties waarmee je kunt experimenteren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk vervolgens na over het frame. Met de bewerkingsoptie in de app kun je kiezen voor een traditioneel frame dat niet echt opvalt of voor verschillende ontwerpen die wat extravaganter zijn."
  • Printen: "Wat zo fijn is aan het werken met de Canon SELPHY Square QX10, is dat hij zo klein is dat we hem overal mee naartoe kunnen nemen op onze werkplek", zegt Esther. "De printsnelheid was ook hoog, dus we konden blijven experimenteren." Prints van de SELPHY Square QX10 hebben een plaklaag op de achterkant, waardoor je ze nog gemakkelijker aan je diorama kunt toevoegen.
  • Het menselijke element: "Vervolgens moet je een figuurtje zoeken of er een maken", zegt Ole. "Het figuurtje moet ook worden geplaatst alsof het zich echt in die ruimte beweegt. Dit maakt het geheel meeslepender."
  • Verborgen grapjes: "In al ons werk voegen we willekeurige voorwerpen toe die kijkers verbazen en aan het lachen maken", zegt Esther. "In dit project hebben we een gebroken pilaar uit een ander project gebruikt en er een kleine eekhoorn op gezet. Dit was een spontaan idee en we doen dit aan het eind om een beetje lol te maken. Je voegt zo een persoonlijk tintje toe. Zoiets komt vaak pas in je op als je klaar bent met het project en een lege plek ziet."
  • Lijmen: "Je maakt alle elementen afzonderlijk en vervolgens verandert het geheel van niets in iets heel moois", zegt Esther. "Door alle elementen samen te brengen, komt het echt tot leven."

De printer

Een hand houdt een smartphone vast met de Canon SELPHY Photo Layout-app op het scherm, waarop De kus van Gustav Klimt te zien is. Op de tafel eronder liggen een print van het schilderij en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Ook staat daar een Canon SELPHY Square QX10.

In de Canon SELPHY Photo Layout-app vind je alles wat je nodig hebt om je foto's te bewerken en te printen. Je kunt de gewenste lay-out kiezen en zelfs tekst, randen en stempels toevoegen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wat informatie over de schilder wilt toevoegen aan je miniatuurschilderij.

Materialen voor de projecten liggen uitgestald op een bureau, waaronder gekleurd hardschuim, een Canon SELPHY Square QX10-printer, twee miniprints van schilderijen, een potlood, liniaal, zakmes en overtollig schuim.

"De Canon SELPHY Square QX10 was erg handig omdat we niet altijd al onze tijd willen besteden aan het naschilderen van een schilderij", zegt Esther. "Het werken met deze printer heeft ons echt geïnspireerd en we denken dat we deze ook voor toekomstige projecten zullen gebruiken."

Tijdens hun samenwerking hebben Ole en Esther nog nooit een printer gebruikt. Ze hebben elk onderdeel van al hun projecten altijd met de hand getekend en geschilderd. "Dat kan erg tijdrovend zijn", merkt Ole op. De Canon SELPHY Square QX10 heeft hun manier van werken op een bepaalde manier best wel veranderd. "De SELPHY Square QX10 is totaal anders dan de traditionele printer die we hebben", zegt Esther. "Vóór dit project hadden we nog nooit een printer gebruikt voor onze diorama's, omdat we de meerwaarde er niet van inzagen. Deze printer heeft dat veranderd."

"Een van de beste aspecten van de printer," zegt Esther, "was de kwaliteit van de prints." "Het is heel belangrijk om een miniatuur te maken die realistisch is, en de prints waren van hoge kwaliteit en de kleuren zagen er zo levendig uit", voegt ze eraan toe. De prints gaan ook tot 100 jaar mee1, dus deze compacte printer is de ideale partner voor een project als dit.

Het stel vond het ook leuk om de Canon SELPHY Photo Layout-app te gebruiken. "Het belangrijkste hulpmiddel voor ons werk is onze telefoon, omdat we deze gebruiken om video's op te nemen voor sociale media", zegt Esther. "Deze app was echt geweldig. We konden namelijk printen wanneer we dat wilden zonder op de computer een app te hoeven zoeken." Met de app, die compatibel is met iOS en Android, konden Ole en Esther snel hun foto's bewerken en de lay-out kiezen. De SELPHY Square QX10 doet ongeveer 43 seconden over het printen, wat hun werk een stuk makkelijker maakte. "Het was ook eenvoudig om de app te verbinden met de printer. We hoefden alleen de QR-code te scannen", zegt Ole. "Het was echt een fluitje van een cent."

De geschiedenisliefhebbers hebben drie tips om van je miniatuurkunstgalerie een succes te maken:

  • Zoek naar inspiratie. Dit kan door tv te kijken of Pinterest af te struinen, als je maar visuele referenties hebt.
  • Experimenteer met materialen, gebruik niet het eerste wat je tegenkomt. Thuis of in de natuur is vaak van alles te vinden, dus experimenteer en ontdek waarvoor je welk materiaal kunt gebruiken.
  • Hergebruik alles. De meeste materialen die Ole en Esther gebruiken, worden gerecycled, zoals oude eierdozen. Op deze manier kun je plezier hebben zonder dat dit een negatieve impact heeft op het milieu.

De resultaten

Op een tafelblad naast een Canon SELPHY Square QX10-printer staat een minikunstgalerie.

"De Canon SELPHY Square QX10 is een geweldige aanwinst voor onze workshops en we kunnen niet wachten om deelnemers er kennis mee te laten maken", zegt Esther. "De printer opent nieuwe deuren, niet alleen voor ons, maar ook voor de deelnemers. Je kunt niet twee uur besteden aan het schilderen van een afbeelding, dus met deze printer kunnen ze veel tijd besparen. Ook wordt het zo misschien voor meer mensen aantrekkelijk om ook eens miniscènes te maken."

Een close-up van een minifiguur dat de miniprints van het Meisje met de parel van Johannes Vermeer en De kus van Gustav Klimt bekijkt in de minigalerie.

"Onze normale printer is geschikt voor veel dingen, maar niet voor het produceren van prints met een hoge resolutie op kleine schaal", zegt Ole. "Tot nu toe hebben we veel dingen niet kunnen doen, omdat het bijvoorbeeld heel moeilijk is om een klein verkeersbord met de hand te tekenen. De Canon SELPHY Square QX10 produceert geweldige prints, zelfs op kleine schaal. Het gaat de manier waarop we werken veranderen."

"Wij zijn vooral thuis in het maken van archeologische diorama's, dus de miniatuurkunstgalerie lag buiten onze comfortzone", reflecteert Ole. "Maar het was echt heel leuk. We werkten met materialen die bekend voor ons waren, maar we toverden ze om in iets waarmee we niet bekend waren. Dit voelde als een grote prestatie."

Ole en Esther brengen veel tijd samen door, dus het is volgens hen belangrijk om taken te verdelen, zodat je elkaar niet in de weg zit. "Toen we met het project begonnen, deden we allebei van alles wat, maar we merkten bijvoorbeeld al snel dat een van ons meer wist over kleuren en de ander juist meer over de structuur", zegt Ole. "Ontdek wie zich het meest op zijn gemak voelt bij een bepaalde taak. Het is goed om je eigen specialiteit te hebben en door taken te verdelen, voelt het toch alsof je samenwerkt, maar dan apart van elkaar. Vertrouw elkaar en vertrouw erop dat het resultaat fantastisch wordt."

Nu je weet wat je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan, kun je aan de slag met je eigen minikunstgalerie. Het is niet alleen leuk, het is ook educatief. Wie weet welke leuke feiten je over de prachtige wijde wereld van de kunst leert. Je kunt er ook voor kiezen om er een persoonlijke draai aan te geven. Wat dacht je van een galerie met de mooiste kunstwerken van je kinderen om te laten zien hoeveel je om ze geeft? Of maak bijvoorbeeld een persoonlijk cadeau met vakantiefoto's. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Geschreven door Nikita Achanta

  1. Indien bewaard in een album. Gebaseerd op versnelde tests, uitgaande van een temperatuur van 23 °C en een luchtvochtigheid van 50%.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Maak zelf een verrassingsdoos

Lini Trinh deelt haar papieren verrassingsdoos, die ze heeft gemaakt met een Canon SELPHY CP1500.

Papieren kunstwerken

Kunstenaar Zack McLaughlin is geïnspireerd door een ijsvogelsjabloon uit Canon Creative Park.

Maak je eigen storybook

Laat je fantasie de vrije loop in een handgemaakt storybook met de Canon SELPHY CP1500.

De beste draagbare printers van Canon

Bekijk Canon's assortiment compacte printers om te ontdekken welke printer het beste bij je past.