CREATIEF PRINTEN

Biofiele decoraties: laat de natuur je huis tot leven brengen

Ontdek hoe je natuur en ontwerpen kunt combineren met Canon-printers en -apps om kalmerende ruimtes in je huis te creëren.
Een hangende wanddecoratie van tropische-bladvormen, geknipt uit kleurrijk papier in roze en groene tinten en met tropische prints.

Het is geen geheim dat ons welzijn wordt verbeterd door tijd door te brengen in de natuur. Het kan erg kalmerend zijn om de natuur je huis binnen te laten met behulp van natuurlijk licht, organische kleuren, sensorische ruimtes en kamerplanten. Maar je hoeft natuurlijk niet overal een boszicht te hebben en hout aan de muur te hangen. Als je je muren creatief gebruikt kan een biofiel ontwerp – waarbij een band met de natuurlijke omgeving wordt benadrukt – veel vormen aannemen, van hangende wanddecoraties tot fotolijsten, en een interessante manier zijn om de juiste, ontspannen sfeer te creëren bij je thuis.

Interieurontwerpster Jasmin Robertson woont in het Engelse Hove, in een huis dat is gebouwd in het eerste decennium van de 20e eeuw, en ze deelt foto's van de renovatie en het interieur van het huis op TikTok en Instagram. "Ik ben dol op het concept van biofiele ontwerpen en we hebben veel van de principes in ons eigen huis toegepast", vertelt ze. "We hebben gezorgd voor mogelijkheden om een band te vinden met de natuur, en daarom voelt ons huis kalm en opgeknapt. Ik ben in dit huis gelukkiger dan ooit."

Veelzijdig hobbyist Emma Jewell (@EmmaJewellCrafts op Instagram) is ook fan van papierkunst voor je plezier en om woonruimtes op te fleuren.

Er is geen beter moment dan nu om met een Canon-printer aan de slag te gaan en je eigen, op de natuur geïnspireerde creaties te maken. Canon vroeg Jasmin en Emma naar hun beste tips voor het maken van eenvoudige biofiele decoraties.

1. Vind inspiratie om je heen

Een foto van bovenaf van de Canon SELPHY Square QX10-printer, omgeven door bloemen, strengen jute, kleine wasknijpers, haakjes en kleine geprinte foto's van groen.

"Ik vind het geweldig dat ik gemakkelijk foto's vanaf mijn telefoon kan printen om in huis op te hangen en neer te zetten", zegt interieurontwerpster Jasmin Robertson. "Mijn album op de camera zit propvol, dus mijn favoriete foto's verdwenen gewoon en kwamen helemaal niet tot hun recht." © Jasmin Robertson

Een tak tegen een muur, boven een zwarte open haard. Aan de tak hangen meerdere strengen jute waaraan kleine, geprinte foto's met wasknijpers zijn vastgemaakt.

"Ik ben echt heel tevreden met het resultaat en denk dat dit nog wel een hele tijd in de slaapkamer van mijn dochter zal blijven hangen", zegt Jasmin over deze opvallende, natuurlijke hangende wanddecoratie. "Je kunt er elk seizoen ook heel gemakkelijk andere foto's aan hangen en hem zo steeds bijwerken." © Jasmin Robertson

Pinterest biedt een eindeloze stroom ideeën voor biofiele ontwerpen voor allerlei soorten huizen, kamers en ruimtes, van bomen in gebouwen tot weelderige groene plantenwanden. Het is ook mogelijk om prints te combineren met groen om je eigen creaties te maken, zoals Jasmin voor de slaapkamer van haar dochter deed.

"Ik heb de Canon SELPHY Square QX10 gebruikt om een wandhanger te maken met foto's van lentetaferelen en die boven de open haard gehangen", legt ze uit. "De foto's hangen van een tak met strengen jute. De hanger is eenvoudig maar echt effectief. Hij is gemakkelijk om te maken en kost vrijwel niks."

Jasmin vond haar inspiratie in een park bij haar in de buurt: "Na een storm liet ik de hond uit in een van onze favoriete parken, en ging ik op zoek naar een tak van het juiste formaat om op te hangen. Er waren er genoeg om uit te kiezen, dus ik had er al snel een. Ik heb toen ook meteen een paar foto's gemaakt van lentebloemen en nieuwe groene bladeren. Ik heb zelfs een foto gemaakt van mijn hond toen die aan een narcis snuffelde."

2. Maak gebruik van ontwerptools zoals Creative Park

Een Canon-printer print een vel papier met daarop een bladpatroon. Naast de printer liggen nog een kleurrijke print en een aantal met de hand uitgeknipte bladeren van papier.

"Leef je uit bij het maken van abstracte kunst en print om te beginnen verschillende vellen patroonpapier", zegt veelzijdig hobbyist Emma Jewell, die haar groene wandkunst maakte met Canon's Creative Park, een gratis en inspirerende online hulpmiddel. "Kies een mix van patronen en kleuren en gebruik een schaar om organische vormen uit het papier te knippen." © Emma Jewell

Een hangende wanddecoratie van tropische-bladvormen, geknipt uit kleurrijk papier in roze en groene tinten en met tropische prints.

"Zodra je alles op de juiste plaats hebt, kun je alle onderdelen aan de draad vastplakken", zegt Emma. "Daarna kun je je prachtige kunstwerk ophangen zodat iedereen het kan zien." © Emma Jewell

Knutselen is een geweldige activiteit om samen met vrienden en familie te doen. Als je hulp nodig hebt, gebruik dan Creative Park van Canon. Hier vind je veel sjablonen voor papierkunst, bijvoorbeeld voor decoratieve hangplanten, potten voor vetplanten, wandboeketten met wilde bloemen en mooie kransen. Of je nu een ervaren hobbyist bent die verfijnde bloemendecoraties voor tafels, planken en vensterbanken wil maken, of een beginner die graag een eenvoudig, op de natuur geïnspireerd ontwerp wil uitproberen: er zijn honderden mogelijkheden om op de website en in de Canon Creative Park-app te verkennen.

Emma is geobsedeerd door kleur en heeft een passie voor knutselprojecten. "Ik gebruik Creative Park graag om te zoeken naar papier en elementen met een patroon die ik wil printen en gebruiken voor projecten. Het is zo gemakkelijk om prachtig patroonpapier te vinden dat geschikt is, en de inrichting van je huis aan te passen aan het seizoen zonder geld uit te geven aan nieuwe benodigdheden."

Nadat je de sjablonen hebt gekozen – in Emma's geval twee tropische ontwerpen: een met een groene ara en een met een monsteraplant – heb je een goede printer nodig. Emma gebruikt de wireless Canon PIXMA TS6350a-serie,, een veelzijdige printer die ideaal is voor alles, van werkdocumenten tot familieprojecten.

"Je kunt deze prachtige foto-achtergrond gemakkelijk maken. Print een selectie patroonpapier met een tropisch thema en knip het papier in tropische-bladvormen. Meng de tropische bladeren ook met wat effen gekleurde bladeren van karton. Lijm de bladeren vervolgens met een lijmpistool aan een stuk touw. Als je tevreden bent, hang je het touw op om je achtergrond te maken.

"Met mijn printer uit de Canon PIXMA TS6350a-serie kan ik zo gemakkelijk kwaliteitsprints maken voor knutselprojecten", gaat Emma verder. "En Canon Matte Photo Paper is zo veelzijdig en gemakkelijk om mee te werken."

3. Verfraai je kunstwerk voor extra impact

Een vrouw in een gele jurk leunt over een tafel en knoopt strengen jute om een tak.

"Creatief zijn is goed voor de ziel en we zouden allemaal wat meer tijd moeten besteden aan creatieve dingen", vertelt Jasmin. "Het is zo leuk om iets te maken dat er mooi uitziet en dat je aan anderen kunt laten zien. Het voegt persoonlijkheid en individualiteit toe en is iets bij je thuis dat gespreksstof oplevert." © Jasmin Robertson

Een vrouw hangt geprinte foto's van groen aan strengen jute die aan een tak zijn gebonden, naast een Canon SELPHY Square QX10-printer.

"Ik vind het leuk om thuis met kleuren te werken en mijn huis is dan ook heel eclectisch", zegt Jasmin. "Groen is echt mijn lievelingskleur en ik heb het in bijna al mijn kamers gebruikt in allerlei tinten." © Jasmin Robertson

Jasmin heeft de draagbare Canon SELPHY Square QX10 gebruikt om rechtstreeks vanaf haar smartphone levendige vierkante prints te maken. "Ik heb de foto's gebruikt die ik in het park had gemaakt, plus een paar foto's van mijn dochter in de natuur en wat foto's van de prachtige bloemen in de tuin van mijn oma. De prints komen droog uit de printer, dus ik kon ze met houten mini-wasknijpers op vier strengen jutedraad aan de tak vastmaken", legt ze uit.

Daarna was het tijd om extra glans en een organische textuur toe te voegen aan haar handgemaakte, op de natuur geïnspireerde decoratie. "Ik heb wat LED-feestverlichting om de tak gewikkeld en de batterij aan één uiteinde vastgeplakt met tape, en daarna een eucalyptustakje met veel blaadjes om de batterij vastgemaakt met jutegaren", vertelt Jasmin. "Ik heb koperen haakjes en een doorzichtige vislijn gebruikt om de tak aan het plafond boven de open haard in de kamer van mijn dochter op te hangen. Hij past mooi in haar kamer en ze is er heel blij mee."

4. Denk goed na over waar je je creatie plaatst

Een tak waaraan kleine fotoprints hangen hangt naast een bureau met een computer, notitieblok, kaars en vaas met narcissen.

"Ik heb in ons thuiskantoor ook een decoratie aan de muur achter het bureau gehangen", vertelt Jasmin. "Het kantoor is op het noorden gelegen, dus het is er in de winter behoorlijk donker, maar de lentefoto's hebben de kale muur echt opgevrolijkt en het kantoor meer kleur gegeven. De felle kleuren geven me een optimistisch gevoel en ze hebben ervoor gezorgd dat ik echt uitkijk naar de langere, lichtere dagen van de lente." © Jasmin Robertson

Een close-up van meerdere strengen jute waaraan kleine geprinte foto's hangen, tegen een witte muur.

"Een geprinte foto is een beetje nostalgisch", zegt Jasmin. "Ik ben er een grote fan van." © Jasmin Robertson

"De ruimtes waarin we wonen en werken hebben zo'n grote invloed op onze stemming en ons welzijn. Ik vind het daarom belangrijk om interieurs te ontwerpen die ons ondersteunen en stimuleren", zegt Jasmin. "Ik vind het geweldig dat interieurontwerp gevoelens kan oproepen. Voor sommigen lijkt het misschien onbelangrijk, maar gezien de hoeveelheid tijd die we binnen doorbrengen, mag de impact van het ontwerp niet worden onderschat."

Denk daarom goed na over waar je je creatie wilt plaatsen, want het wordt een interessant kunstwerk voor je kamer. Jasmin geeft het volgende advies: "Je kunt dit soort decoraties ophangen op elke plek waar je een focuspunt wilt maken of iets extra's wilt toevoegen. Ze werken vooral goed in het midden boven een meubelstuk, maar kunnen ook aan een kale muur worden opgehangen. Je kunt ze aan het plafond ophangen of aan een ophangsysteem aan de muur. Als je ze aan het plafond ophangt, bevestig dan de haakjes ongeveer 5 cm van de muur."

"Het natuurlijke thema kan ook worden geïntegreerd met gedurfde decoratieve keuzes", zegt Jasmin, die denkt dat badkamertegels met bladeren en botanische prints de wowfactor kunnen verhogen, net als muurschilderingen voor slaapkamers.

5. Een rustig huis zorgt voor een rustige geest

Een close-up van een bureau met een computermonitor, toetsenbord, een vaas met narcissen en een Canon SELPHY Square QX10-printer.

Op de natuur geïnspireerde kunst kan je stemming echt verbeteren. Voor extra welzijn kun je veel echte of kunstbloemen en -planten in de buurt van het ontwerp neerzetten, en zachte verlichting gebruiken. "Voor mij is er geen beter gevoel dan een ruimte te transformeren in iets moois", zegt Jasmin. © Jasmin Robertson

Een pastelkleurig abstract kunstwerk hangt aan een witte muur. Daaronder zijn een potplant en een grijs kussen zichtbaar.

Tot Emma's creaties behoort dit pastelkleurige abstracte kunstwerk, dat ze heeft gemaakt met een groot vel wit karton, Canon Matte Photo Paper, lijm en een schaar. © Emma Jewell

Als rust belangrijk is voor je leefruimte, houd dan de verlichting zacht en zoek inspiratie in de natuur. "Om thuis een rustgevend gevoel te creëren, kun je zachte aardetinten, natuurlijke materialen en veel planten gebruiken", stelt Jasmin voor. "Ik gebruik graag planten als decoratie in huis. Ze zijn niet alleen mooi, maar ze dragen ook bij aan je welzijn omdat ze verbonden zijn met de natuur bieden en de lucht in huis schoon houden.

"Uit onderzoek blijkt dat mensen zich al kalmer voelen door te kijken naar een natuurfoto", vervolgt Jasmin. "Ook kunstplanten kunnen goed zijn voor ons welzijn, en dat is goed nieuws voor mensen die geen groene vingers hebben.

Maak verlichtingslagen met tafellampen, vloerlampen en wand- en hanglampen. En zorg dat alles dimbaar is", concludeert ze. "Als je je huis renoveert, overweeg dan de ramen groter te maken en dakramen te laten plaatsen voor zoveel mogelijk natuurlijk licht en ventilatie in je huis. Steek een kaars met essentiële oliën aan en speel ontspannende muziek af. Denk aan al je zintuigen, niet alleen aan wat je ziet."


Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen