CREATIEVE MINDFULNESS

Ontspannen aan je bureau

Stress is iets wat we allemaal kennen, maar wat kunnen we doen om ons erop voor te bereiden? Hier zijn een paar eenvoudige manieren om de dagelijkse druk te verminderen.
Zwarte Canon PIXMA-printer met een geprinte kleurplaat en printpapier op een bureau.

Stel je voor dat je over een dun koord loopt. Denk na over de balans en coördinatie die je nodig hebt om de overkant te bereiken zonder te vallen. Je niet-aflatende focus en ijzeren vastberadenheid terwijl je de ene voet voor de andere zet. Je voelt je hart bonzen, je zintuigen staan op scherp, je bent alert. Hoewel je je deze scène alleen maar verbeeldt, komt er in je lichaam toch adrenaline en cortisol vrij — de stress wordt werkelijkheid. Het is iets wat we allemaal ervaren in ons dagelijks leven. Daarom is de Stress Awareness Week een belangrijk moment om te leren hoe we dagelijkse spanning kunnen begrijpen en beheersen met positieve activiteiten, zoals het downloaden en aandachtig kleuren van Canon's bijzondere selectie printbare tekeningen.

Een kleurplaat met een tekening van een bloem die is ingekleurd met een roze stift.

Want stress is een complex proces. Soms geeft een beetje stress je precies de stimulans die je nodig hebt om vooruit te gaan, om je als het ware naar de andere kant van dat koord te krijgen. Maar wat als stress niet incidenteel is? Hoe kunnen we omgaan met langdurige periodes van grote druk, bijvoorbeeld door een project op het werk, gezondheidsproblemen of zelfs verhuizen of trouwen? Het zou kunnen dat stress je dan niet langer stimuleert, maar juist uit balans brengt. Want wanneer je niet de kans krijgt om telkens weer naar je normale adrenaline- en cortisolniveau terug te keren, kan er stress ontstaan. Die kan zich manifesteren als maagpijn, hoofdpijn, slaapproblemen of een van de vele andere manieren in je lichaam. Het kan je ook erg prikkelbaar, heel nerveus en/of depressief maken. Kortom, door te veel stress kun je je werkelijk slecht gaan voelen. Er zijn echter praktische dingen die we allemaal kunnen doen, die ons helpen balans te vinden zodat we optimaal voorbereid zijn om met stress om te gaan.

Plan vooruit en deel de werklast

Soms lijkt het gemakkelijker om alles zelf te doen, niet waar? Maar als je te veel op je schouders neemt, weet je dat je stress krijgt. Het is belangrijk om realistisch te zijn over wat je wel en niet zelf kunt doen en je hoeft je absoluut niet te schamen als je hulp en steun vraagt in tijden van grote stress. Of beter nog, wanneer je die tijden ziet aankomen. Wees niet bang om hulp te vragen als je het gevoel hebt dat je je werklast niet alleen kunt dragen. De hulpvraag op zich geeft misschien ook stress, maar je maakt een liefdevol gebaar naar je toekomstige zelf als je even diep ademhaalt en het gesprek aangaat.

Eet goed, drink genoeg en pas op met cafeïne.

Wanneer je het superdruk hebt en een stressvolle tijd doormaakt, kan een stevige wandeling naar een koffiezaak om wat te eten en te drinken je nieuwe energie geven. Maar pas op: te veel cafeïne kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden, wat weer effect kan hebben op hoe goed je de volgende dag met stress omgaat. En misschien denk je dat een zoete snack in plaats van een lunch je helpt om door te stomen, maar dan vergroot je de kans op een middagdip waardoor de stress die je toch al voelt, kan verergeren. Probeer het te houden bij één kop koffie 's morgens en ga daarna over op water en kruidenthee. Houd tijdens je werk een lunchpakket of gezonde snacks bij de hand.

Drie kleurplaten met verschillende tekeningen, waarvan de bloementekening op de middelste voor de helft is ingekleurd.

Maak tijd voor mindfulness

Mindfulness is er in vele vormen en maten en kan zelfs in het drukste leven worden ingepast. Sommige mensen gebruiken graag een app of smartwatch waarmee ze een paar minuten begeleide ademhalingsoefeningen doen. Andere doen liever iets actiefs om dat gevoel van doelbewuste mindfulness te krijgen. De bekendste hiervan zijn creatieve bezigheden, zoals breien, schilderen en kleuren. Ze brengen ons in het hier en nu, en trekken al onze aandacht naar onze handen, de kleuren die we gebruiken en de toewijding waarmee we iets maken.

Zwarte Canon PIXMA-printer met een geprinte kleurplaat en twee kleurplaten en stiften op een bureau.

Een activiteit met een doel

Heb je nog nooit een mindfulnessactiviteit geprobeerd? Het is echt heel eenvoudig. Canon heeft samengewerkt met een aantal fantastische illustratoren die expert zijn als het gaat om de therapeutische kracht van kunst. Wednesday Holmes en Johanna Basford hebben verschillende printbare tekeningen ontworpen om te schilderen, in te kleuren of in collages te verwerken, en waarmee je stress en nervositeit kunt verlichten. Het is gewoon een kwestie van printen en inkleuren. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om hoe je daar komt. "Je hebt geen dure schilder- of tekenspullen nodig om het meeste uit deze tekeningen te halen", legt Johanna uit. "Het leuke is dat elk knutselgerei tot een uniek resultaat leidt, afhankelijk van de persoon die ze gebruikt. Gekleurde potloden zijn een goed uitgangspunt, maar het is belangrijk om plezier te hebben en wat te experimenteren."

Goed eten, goed slapen, regelmatig pauzeren… allemaal dingen waarvan we weten dat we ze moeten doen. Maar het is ook ongelooflijk belangrijk om even alles aan de kant te gooien, zelfs als je onder druk staat. Dagelijks een paar minuten de tijd nemen voor een moment van mindfulness is een gewoonte die een goede geestelijke gezondheid werkelijk kan ondersteunen en je door die stressvolle gebeurtenissen in het leven heen kan helpen. En niet vergeten: wees nooit bang om hulp te vragen.

Download en print vandaag nog de 'Postcards with Purpose' van Wednesday en Johanna, en houd ze bij de hand voor wanneer je een mindful moment nodig hebt.

Geschreven door Alexa Mezey

Gerelateerde artikelen