light trail over empty road

Sluitertijden bij fotografie

Fotograferen met een lange sluitertijd

Lange sluitertijd verwijst naar het maken van een foto met sluitertijden van enkele seconden tot een paar uur en is een geweldige techniek om schitterende landschapsfoto's te maken.

Eerst moet je de camera op een statief plaatsen. Een camera in de hand houden met een sluitertijd van zelfs maar 1 seconde leidt tot een wazig beeld. Stel de ISO in, afhankelijk van de scène, en gebruik de modus voor sluitertijdvoorkeuze (Tv) om de sluitertijd tot 30 seconden aan te passen. Gebruik een sluiteractivering op afstand, zoals de RC-6 afstandsbediening, RS-60E3 afstandsbediening of Canon BR-E1 wireless afstandsbediening of stel de timer in op 2 seconden om te voorkomen dat de camera beweegt als je op de ontspanknop drukt.

Zoals je ziet in het bovenstaande voorbeeld, heeft de beweging van de aarde tijdens het fotograferen met de lange sluitertijd gezorgd voor dit spoor van sterren in de nachtelijke hemel.

De uitdaging bij opnamen met lange sluitertijd overdag is de sluitertijd zo in te stellen dat er genoeg beweging ontstaat. Idealiter wil je sluitertijden van langer dan een paar seconden, dus houd de ISO laag en het diafragma klein. Het helpt ook om te fotograferen bij bewolkt weer of schaduwrijke omstandigheden, of aan het einde van de dag wanneer het licht zachter is. Je kunt ook investeren in een filter dat je op het einde van je lens bevestigt en dat voorkomt dat er te veel licht binnendringt. Een Neutral Density-filter (ND-filter) werkt het beste. Sommige compactcamera's, zoals de PowerShot G7 X-serie, hebben een ingebouwd ND-filter dat je in het menu kunt in- en uitschakelen.

Met een lage ISO van 100 en een klein diafragma van f/16 werden sluitertijden van 1/10 en 30 seconden gebruikt om de veranderende getijden vast te leggen.

Gerelateerde artikelen
A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Opvallende landschapsfotografie

Maak de perfecte 'landschapsselfie' met landschapsfotograaf en influencer Ása Steinars.

Light Painting Photography

TEKENEN MET LICHT

Tekenen op foto's met behulp van een lichtbron en een lange sluitertijd

Tekenen met licht is een populaire activiteit voor fotografie omdat je vrij eenvoudig geweldige resultaten kunt krijgen. Het vereist weinig specialistisch materiaal en het kan je leuke opnamen opleveren.

Create light trails

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Lichtsporen maken

Het gebruik van lange sluitertijden om lichtsporen te maken: tips van de winnaar van de Canon Redline Challenge.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken