PORTRETFOTOGRAFIE

Essentiële tips voor het maken van geweldige portretten

Maak mooiere portretten met Canon's uitgebreide lijst van de beste tips en technieken voor portretfotografie.
Een portret vanaf de zijkant, van een man met ontbloot bovenlijf in een schemerige ruimte die naar de camera kijkt.

Het maken van prachtige portretfoto's kan een uitdaging zijn. Er komen veel variabelen bij kijken, zoals zorgen voor het juiste licht, dicht bij je onderwerp kunnen komen en snel genoeg zijn met je camera. Je kunt met elk type camera goede portretten maken, maar veel fotografen gebruiken liever een systeemcamera, zoals de Canon EOS R6, of een spiegelreflexcamera, zoals de Canon EOS 850D, omdat ze dan meer controle hebben en hun creativiteit tot uiting kunnen brengen.

Welke camera je ook hebt, deze tips helpen je om mooiere portretfoto's te maken, of ze nu van vrienden, familie, interessante personen op straat of zelfs van huisdieren zijn.

Kies de juiste lens waarmee je je onderwerp kunt laten opvallen

Een portret van een vrouw met een mosterdkleurige coltrui en een blauw jasje aan die haar hand omhoog houdt waardoor een schaduw over haar gezicht valt.

Kies de juiste portretlens voor je compositie: lenzen met een langere brandpuntsafstand voor profielfoto's of groothoeklenzen voor een portret die ook de omgeving bevat. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens, ingesteld op 1/1250 sec, f/4 en ISO100. © Ejiro Dafé

Een vrouw in een zwart met paars geruite jas met witte mouwen zit zijdelings op de trap en kijkt door de witte houten balustrade.

Naast de juiste apparatuur voor je opname, kun je ook gebruikmaken van de omgeving in je compositie of props. Zoals deze trap die je als kader kan gebruiken voor je onderwerp. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 24 mm, 1/180 sec, f/2.8 en ISO100.

Als je opnamen maakt met een Canon EOS-camera met verwisselbare lenzen, zoals de Canon EOS M200 of de Canon EOS RP, kun je met een lens met een snel maximaal diafragma, zoals de Canon EF-M 32mm f/1.4 STM of de RF 50mm F1.8 STM, een duidelijke scheiding aanbrengen tussen het onderwerp en de achtergrond. Prime lenzen met een brandpuntsafstand van 50 tot 100 mm zijn ideaal voor portretten, maar je kunt ook zoomlenzen gebruiken. Om alles uit grote diafragma's te halen, gebruik je de modus Diafragmavoorkeuze (Av) of Handmatig (M) en daarnaast Auto ISO om je belichting precies goed te krijgen.

Als je een standaard of groothoek prime lens gebruikt in plaats van een zoomlens, moet je dichter bij je onderwerpen komen. Een compactere lens komt dan minder intimiderend over.

Zoomlenzen zoals de Canon RF 70-200mm F4L IS USM zijn daarentegen ongelooflijk veelzijdig, omdat ze je de mogelijkheid bieden je portretten vorm te geven door middel van verschillende brandpuntsafstanden, allemaal met één lens. Als je de basisbeginselen van prime lenzen onder de knie hebt, kun je een lens met een groot zoombereik gebruiken, zoals de Canon RF 24-105 F4L IS USM. Deze lens heeft interne beeldstabilisatie en is ideaal voor het maken van opnamen vanuit de hand, zodat je je om het onderwerp heen kunt bewegen en de brandpuntsafstand kunt wijzigen om verschillende effecten te bereiken. Het bereik in brandpuntsafstanden van een telelens zorgt voor flatterende portretten en de maximale afstand van 105 mm is perfect voor close-up profielfoto's.

Gebruik uitdagende lichtomstandigheden in je voordeel

Een portret vanaf de zijkant van een jonge vrouw in een grijze coltrui die naar de camera kijkt.

Houd rekening met je lichtbron, zoals direct zonlicht, schaduw, binnenshuis of bij een raam. Plaats je onderwerp op de juiste plek om optimaal gebruik te maken van daglicht. Als het licht te fel is, maak je het diafragma kleiner of verhoog je de sluitertijd. Als het bewolkt is, kun je binnen een kunstmatige lichtbron gebruiken of bekijk deze tips voor zelfgemaakte fotostudioverlichting. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 85mm F2 Macro IS STM-lens, ingesteld op 85 mm, 1/100 sec, f/5.6 en ISO100.

's Nachts portretten maken kan lastig zijn omdat je misschien een flitser moet gebruiken om voldoende licht te creëren. Maar het omgevingslicht om je onderwerp heen kan heel sfeervol zijn en iets wat je in je portret wilt behouden. Canon's full-frame systeemcamera's, zoals de Canon EOS R6 met een Dual Pixel CMOS AF II-scherpstelsysteem, kunnen automatisch scherpstellen tot EV -6.5, waardoor je vaak zonder flitser opnamen kunt maken, zelfs bij weinig licht.

Als je wel de flitser gebruikt, maakt de modus Nachtportret, die op de meeste Canon EOS-camera's zit, waaronder de Canon EOS M200 en de Canon EOS RP, alles veel eenvoudiger omdat die ervoor zorgt dat je camera op een andere manier reageert. Nachtportret gebruikt de ingebouwde flitser of registreert je Speedlite op de flitsschoen, om je hoofdonderwerp bij te lichten en voldoende tijd te geven voor het omgevingslicht, om de sfeer in je foto te bepalen. De modus doet dit door langere sluitertijden te gebruiken en de flitstijden automatisch aan te passen. Plaats je onderwerp zodanig dat hij of zij wordt verlicht door de flitser en niet door het omgevingslicht. Gebruik een statief om cameratrilling te verminderen. Zo krijg je de beste resultaten.

Bij fel licht kunnen je portretfoto's te veel contrast krijgen. Wanneer de zon achter op je onderwerp schijnt, kan een flitser helpen. Bevestig een Speedlite op de flitsschoen van je camera of stel de ingebouwde flitser in om bij elke opname te flitsen. Je camera zorgt ervoor dat het flitslicht en daglicht met elkaar in balans zijn voor een krachtiger beeld waarbij zowel de persoon als de achtergrond optimaal worden belicht.

Bij gebruik van automatische opnamemodi zoals Diafragmavoorkeuze (Av) of wanneer je Auto ISO kiest, kun je de camera-instellingen snel aanpassen aan veranderende of uitdagend lichtomstandigheden met behulp van belichtingscompensatie. Belichtingscompensatie klinkt complex, maar houdt in feite niets anders in dan het onderwerp van je foto lichter of donkerder te maken. Het is vooral handig als je lichte huidtinten wilt vastleggen zonder dat mensen er bleek uitzien, en voor het fotograferen van donkere huidtinten die je er natuurlijk wilt laten uitzien. Bijna alle Canon-camera's hebben een instelling voor belichtingscompensatie. Raadpleeg de handleiding om de functie op jouw camera te vinden.

Oefen met het maken van spontane foto's

Een glimlachend kind in een felgekleurde jas en met een vossenmuts op, schopt met de benen op een schommel in de speeltuin.

Zorg ervoor dat je onderwerp geïnteresseerd en ontspannen blijft tijdens de fotosessie. Zo lukt het je beter om spontanere foto's te maken. Het gebruik van een compacte lens helpt ook, omdat die minder intimiderend is voor je onderwerp dan een grotere lens. Gefotografeerd met een Canon EOS M50 (opgevolgd door de Canon EOS M50 Mark II) en een Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 15 mm, 1/800 sec, f/3.5 en ISO100.

Veel Canon-camera's, zoals de Canon PowerShot G1 X Mark III, kunnen dankzij de Canon Camera Connect-app op afstand via Wi-Fi worden bediend met je smartphone.

Bij sommige modellen biedt deze afstandsbediening een Live View van wat de camera ziet en de mogelijkheid om foto's te maken door op het scherm van je telefoon te tikken. Plaats je camera op een oppervlak en gebruik je smartphone om het beeld te bekijken en op het juiste moment de foto te maken. Deze techniek kan je onderwerp helpen te ontspannen, omdat je niet direct naar diegene kijkt.

Probeer voor natuurlijke en spontane portretten een paar opnamen te maken voor- en nadat je onderwerp klaar is om te poseren voor de camera. Mensen voelen zich meer op hun gemak en de kans is groter dat je een natuurlijke glimlach of een ondeugende blik op het gezicht van een kind weet te pakken door de ontspanknop in te drukken op een moment dat ze het niet verwachten. Als je een systeemcamera zoals de Canon EOS R6 gebruikt, kun je zelfs de elektronische sluitermodus gebruiken om geruisloos opnamen te maken. Als je camera een continu-opnamefunctie heeft, kun je deze ook eens uitproberen. Je kunt ook een zoomlens gebruiken om van een grotere afstand te fotograferen, zodat je portretten er natuurlijker en minder geforceerd uitzien.

Vraag familieleden of vrienden om voor je te poseren zodat je kunt oefenen. Als je portretten van onbekenden maakt, moet je om hun toestemming vragen. Meestal zullen ze zich gevleid voelen dat ze worden gevraagd, en bovendien krijg je dan meer tijd om je compositie te maken.

Experimenteren met zelfportretten is een goede manier om vertrouwd te raken met instellingen en compositiestijlen.

Vertel het verhaal van een persoon door hem of haar in context te fotograferen

Een straatverkoper met een witte jas aan serveert eten.

Deze foto van een straatverkoper die eten serveert, is een goed voorbeeld van een portretfoto voorzien van context. Lees Canon's gids voor het maken van portretten van mensen in hun omgeving voor meer tips en informatie. Gefotografeerd met een Canon EOS M5 en een Canon EF-M 32mm F/1.4 STM-lens, ingesteld op 1/4000 sec, f/2 en ISO200. © Richard Walch

Een bruid gekleed in een traditionele sari, met gouden sieraden om en decoratieve henna op haar hand.

Wanneer je context toevoegt aan bredere portretten, houd dan rekening met de locatie. Kijk naar de achtergrond voordat je een opname maakt en zorg ervoor dat je storende elementen vermijdt. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 28-70mm F2L USM-lens, ingesteld op 70 mm, 1/1000 sec, f/2 en ISO1600. © Sanjay Jogia

Een portret van iemand in diens normale omgeving heeft vaak meer zeggingskracht dan een eenvoudige profielfoto. Je kunt bijvoorbeeld een groothoeklens gebruiken, zoals de Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM of de Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, om een chef-kok aan het werk in de keuken te fotograferen of een boer in een veld vol koeien vast te leggen. Of fotografeer een muzikant met een onscherp interieur van een gitaarwinkel als achtergrond! Denk na over wat je op de achtergrond van je foto wilt laten zien en waarom. Het doel is om een beeld te vereeuwigen dat visueel krachtig is, een betekenis toevoegt en de toeschouwer uitdaagt meer te willen ontdekken.

Experimenteer en negeer conventies

Een van bovenaf genomen zwart-witfoto van een moeder en kind die samen een boek lezen. Het kind kijkt omhoog naar de camera en reikt naar voren om de bladzijde om te slaan.

Experimenteer met je portretfoto's door verschillende Picture Style-instellingen uit te proberen. Deze zwart-witfoto is net zo opvallend en krachtig als een kleurenfoto, of misschien zelfs nog meer. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/1250 sec, f/2.2 en ISO1000. © Helen Bartlett

Een portret vanaf de zijkant van een vrouw met donkerrode lippenstift die naar de camera kijkt. Achter haar hangen snoeren met onscherpe lichtjes.

Denk na over hoe de camera-instellingen, zoals belichting en scherptediepte, je kunnen helpen de gewenste look te creëren. Wees niet bang om te experimenteren en met die look te spelen om verschillende effecten te krijgen. Je kunt zelfs bokeh aan je foto toevoegen voor een dynamisch element, zoals met de lichtjes in dit voorbeeld is gedaan. Als iedereen dezelfde soort portretfoto's zou maken, zou het maar een saaie boel zijn. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/1.8 en ISO1250. © Ejiro Dafé

Behalve dat je je camera-instellingen kunt aanpassen, zijn er nog een paar andere eenvoudige manieren om je portretten interessanter te maken en meer impact te geven. Je kunt je onderwerp vragen om niet naar, maar juist van de camera weg te kijken, naar iets binnen het kader of in de verte. Probeer ook eens je onderwerp van bovenaf te fotograferen vanaf een ladder. Of zak door de knieën en fotografeer je onderwerp op heuphoogte Breek de regels voor compositie door je onderwerp het midden van je kader volledig te laten vullen. Of probeer eens tegenlicht, schaduwen en lange sluitertijden om een bepaalde sfeer mee te geven aan je portretten.

Je kunt zelfs een thuisstudio creëren om te experimenteren met verschillende technieken of om meer te weten te komen over het bouwen van je eigen creatieve sets voor portretfotografie*. Het doel is om te experimenteren, te leren en de resultaten te krijgen waarmee je tevreden bent.Geschreven door Peter Wolinski en Tamzin Wilks*Alleen beschikbaar in het Engels

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen