FOTOGRAFIE

Wat is het verschil tussen de EOS R50 en de EOS R10?

Of je nu je social-mediacontent wilt verbeteren of opvallende reisfoto's wilt maken, Canon helpt je bij de keuze van de juiste camera.
Een gesplitste afbeelding met een Canon EOS R50 op een bureau naast knutselmateriaal en een Canon EOS R10 op een betegeld schap.

De serie systeemcamera's van Canon's revolutionaire EOS R System werd in 2018 geïntroduceerd en is sindsdien uitgebreid. De eerste APS-C-sensormodellen in de serie — de EOS R7 en de EOS R10 — zijn in 2022 uitgebracht en werden populair bij fotografen die op zoek waren naar een camera met EOS R System-functies in een compacte body.

De technische innovaties gingen verder met de introductie van de Canon EOS R50, die dezelfde geweldige beeldkwaliteit en kracht heeft als de EOS R10, maar dan in een nog compactere en eenvoudigere body voor creators die een stap verder willen gaan dan hun smartphone om hun YouTube-tutorials of dansvideo's op TikTok te verbeteren.

Hier bekijken we een paar van de technologieën die de EOS R50 en de EOS R10 gemeen hebben en de belangrijkste verschillen, aan de hand van het deskundige inzicht van Mark Kendrick, Product Specialist bij Canon Europe, en Canon Ambassador Martin Bissig, die de EOS R10 tijdens een reis naar Sri Lanka op alle fronten heeft getest.

Foto's van hoge kwaliteit maken en delen

Een man bekijkt videobeelden in de Canon Camera Connect-app op zijn smartphone. Naast hem bevinden zich een bord met voedsel, diverse fijngesneden ingrediënten en een Canon EOS R50 op een statiefgreep.

Met zowel de EOS R50 als de EOS R10 kun je content direct uploaden via een naadloze Wi-Fi-verbinding met je smartphone. Bluetooth en de Canon Camera Connect-app maken het ook mogelijk om camera-instellingen op afstand aan te passen, zodat je de creatieve stroom niet verstoort.

Fotograaf Martin Bissig houdt een Canon EOS R10-camera naast een bord buiten een Sri Lankaans treinstation.

Martin is blij met de compacte grootte van APS-C-camera's zoals de EOS R10 en de EOS R50. "Mensen kunnen geïntimideerd raken door een grote camera met een grote lens", legt hij uit. "Je valt minder op als je reist met een kleiner systeem." © Martin Bissig

De Canon EOS R50 en de EOS R10 hebben veel overeenkomsten. De beeldsensor met 24,2 Megapixel legt rijke details vast en biedt alle voordelen van het APS-C-formaat, waaronder een bijsnijdfactor van 1,6x die de effectieve brandpuntsafstand vergroot bij gebruik van RF-lenzen, en een draagbare body.

De combinatie van de EOS R10 met de kleine en lichte RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens bleek een gouden keuze in Sri Lanka, waar Martin niet de aandacht op zichzelf wilde vestigen. "Omdat de camera zo compact is, kon ik hem altijd meenemen zonder dat ik een grote cameratas nodig had", zegt hij. "Dankzij het zoombereik van 18-150 mm (wat gelijk is aan circa 29-240 mm op een full-frame camera) kon ik zeer efficiënt werken."

Beide camera's hebben dezelfde krachtige DIGIC X-processor voor een snelle en responsieve opnamebeleving. Daarnaast hebben ze het geavanceerde Dual Pixel CMOS AF II-autofocussysteem dat op professionele modellen zoals de Canon EOS R6 Mark II te vinden is. Hiermee kun je automatisch mensen, dieren of voertuigen in de omgeving detecteren en volgen, en erop scherpstellen. Met 651 scherpstelpunten kunnen ze alles bijhouden wat je wilt vastleggen, van actie- en wildlifefoto's tot het presenteren van je eigen kookkanaal op Instagram.

Zowel de EOS R10 als de EOS R50 presteren uitstekend bij weinig licht, met tot ISO32000 voor foto's en ISO12800 voor video, uitbreidbaar tot ISO51200 en ISO25600. Het autofocussysteem kan ook scherpstellen tot -4 EV, het lichtniveau van een scène bij halvemaan.

Verschillen in ontwerp

Een vrouw houdt een Canon EOS R50 voor haar gezicht en kijkt door de elektronische zoeker.

De Canon EOS R50 heeft een iets ander ontwerp dan eerdere EOS R System-camera's. Dankzij de kleinere grip is de camera compact maar comfortabel om vanuit de hand te gebruiken. Een enkele UHS-I SD-kaartsleuf achter de accuklep helpt het totale gewicht en de grootte van de camera te verminderen.

Een vrouw fotografeert een bord met voedsel met een Canon EOS R10 op een statief.

"Het voordeel van de EOS R10 ten opzichte van de EOS R50 is dat deze meer aanpassingsmogelijkheden heeft", legt Mark uit. "En de mogelijkheid om meer functies binnen handbereik te hebben waarmee je tijdens de opnamen instellingen kunt veranderen, wat vooral handig is voor fotografie."

Het echte onderscheid tussen de twee camera's zit hem in het formaat en ontwerp. De Canon EOS R50 is lichter dan de EOS R10 en heeft een kleinere grip dankzij de gedraaide sleuf voor de accu. Het toestel is slechts 68,8 mm diep en met kaart en accu weegt het slechts 375 g (vergeleken met de 83,4 mm en 429 g van de EOS R10). Of je het nu meeneemt naar het skatepark om snelle actievideo's te filmen of het in een handtas stopt om lifestylebeelden in een nieuw café vast te leggen, het is een draagbare camera die je altijd bij je kunt hebben.

De lay-out van de knoppen is ook verschillend. "De EOS R50 is eenvoudiger, gebruiksvriendelijker, gemakkelijker te doorgronden en intuïtiever voor smartphonegebruikers die gewend zijn een touchscreen gebruiken", aldus Mark.

Wat de cameramodi betreft, heeft de EOS R50 de nieuwe Advanced A+ in de modus Scene Intelligent Auto. "In deze modus maakt de camera automatisch meerdere foto's en voegt deze samen, zodat je de beschikking hebt over geavanceerde technieken zonder dat je die hoeft aan te leren of moet weten wat de camera doet", voegt Mark toe.

Als je je fotografievaardigheden wilt ontwikkelen en verbeteren, kun je nog steeds handmatige instellingen gebruiken, maar voor veel beginnende gebruikers van een systeemcamera betekenen de automatische opties dat je minder tijd verliest aan instellingen en meer tijd hebt om opvallende content te maken.

Videomogelijkheden

Een vrouw filmt zichzelf met een Canon EOS R50 op een statiefgreep. De opnamen worden gestreamd op het scherm van een laptop op het bureau voor haar.

Beide camera's kunnen worden gebruikt als webcam voor verbeterde videogesprekken of streaming, maar voor de EOS R10 is de EOS Webcam Utility-software vereist, terwijl de EOS R50 automatisch werkt met UVC/UAC.

Een vrouw houdt een Canon EOS R10 op een statiefgreep met daaraan een microfoon vast om zichzelf te filmen tijdens een vakantie.

Het veelzijdige, 7,5 cm grote variangle touchscreen op beide camera's geeft je de vrijheid om vanuit elke positie beelden op te nemen, maar dankzij de hogere resolutie van het scherm op de EOS R50 kun je video's beoordelen of foto's in meer detail bekijken voordat je ze naar je telefoon overbrengt.

Als het om videocontent gaat, kunnen beide camera's 4K 30p-video produceren, oversampled van 6K, waarbij de hele sensor wordt gebruikt, en ook 120 fps Full HD voor mensen die slow-motionopnamen willen maken. De EOS R10 heeft 4K 60p (bijgesneden) als extra optie.

De flexibiliteit om video's te maken wordt groter door HDMI-connectiviteit, een 3,5mm-microfoonaansluiting en een smart shoe voor het voeden van accessoires zoals een externe microfoon

Je kunt veel langer opnemen dan voorheen: onbeperkt op de EOS R10 en tot een uur op de EOS R50. Dat is lang genoeg om je work-outs te filmen zonder die halverwege te moeten onderbreken.

Vergeleken met de EOS R10 biedt de Canon EOS R50 verschillende nieuwe videofuncties die ideaal zijn voor het filmen van kookclips of het maken van make-uptutorials voor YouTube.

"De EOS R50 heeft een modus om close-updemo's te filmen", legt Mark uit. "De scherpstelinstellingen worden aangepast zodat, als je iets voor de camera houdt, wordt scherpgesteld op het voorwerp. Als je het voorwerp wegzet, wordt er weer scherpgesteld op je gezicht." De modus om close-updemo's te filmen is ideaal om dingen duidelijk in beeld te brengen, of je nu een leuke kookdemo opneemt of je favoriete tekentechnieken wilt delen.

Een andere nieuwe toevoeging is Movie Digital beeldstabilisatie (IS), wat betekent dat beeldmateriaal minder wordt beïnvloed door cameratrilling en dat video-opnamen vanuit de hand vloeiend en scherp blijven.

Welke is het meest geschikt voor jou: de EOS R50 of de EOS R10?

Een close-up van een citroen die in tweeën is gesneden. De focus bracketing-functie op de Canon EOS R50 heeft ervoor gezorgd dat het hele beeld scherp is.

De EOS R50 heeft 14 scènemodi voor foto's, waarmee de instellingen worden aangepast aan verschillende onderwerpen. Focus bracketing en dieptecompositie in de camera helpen je automatisch beelden met een enorme scherptediepte te maken, zodat je de content voor social media kunt verbeteren en je workflow kunt versnellen. Gefotografeerd met een Canon EOS R50 en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1/400 sec, f/4 en ISO2000.

Een trein komt uit een tunnel en rijdt in een bocht over een viaduct, omgeven door weelderig bos. Gefotografeerd door Martin Bissig met een Canon EOS R10.

De EOS R10 zal waarschijnlijk in de smaak vallen bij fotografen die hun beelden naar een hoger niveau willen tillen bij het vastleggen van gedenkwaardige reiservaringen of belangrijke familiemomenten. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 31mm, 1/160 sec, f/5 en ISO100. © Martin Bissig

Of je nu een nieuw fitnesskanaal wilt opnemen of opvallende reisopnamen wilt vastleggen, de Canon EOS R50 en de EOS R10 zijn beide hoogwaardige foto- en videotools. Ze vormen een ideale opstap naar het EOS R System vanaf je smartphone, compactcamera of spiegelreflexcamera, vooral omdat je hiermee de snellere lenzen van hogere kwaliteit uit de RF- en RF-S-serie kunt gebruiken om je creatieve mogelijkheden en gezichtspunten nog verder uit te breiden.

De EOS R10 is de ideale camera voor liefhebbers die prachtige reisfoto's willen maken of de bruiloft van een vriend willen fotograferen zonder het gewicht van een full-frame systeem. Dankzij de aanpasbare knoppen, keuzewielen en modi biedt het toestel een geavanceerde functionaliteit en een hoge mate van controle.

De EOS R50 is echter het beste startpunt om kennis te maken met het Canon EOS R System en heeft alles wat je nodig hebt om je hobby's en passies te filmen, fotograferen en delen. Voor geboren contentcreators biedt de camera een hoogwaardige beeldkwaliteit, maar is toch eenvoudig in te stellen en meteen te gebruiken, met een compact ontwerp dat je niet in de weg zit.Geschreven door Lauren Scott

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • VLOGGEN

  Content maken met de EOS R50

  Til je socialmedia-feeds naar een hoger niveau met de EOS R50

 • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Aan de slag met fotografie

  Wil je upgraden van een smartphone naar een camera? Onze fotografiegids voor beginners heeft alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

 • REISFOTOGRAFIE

  Een rondreis door Sevilla met de EOS R10

  Blogger Diana Millos ontdekt waarom deze creatieve camera de perfecte reisgenoot is.

 • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Een lens kiezen

  Alles wat je moet weten over lenzen, van lenstypen tot functies waar je op moet letten.