ARTIKEL

All-in-One oplossing: waarom filmmakers de compacte videocamera's van Canon gebruiken

DoP Sébastien Devaud en technisch expert Mehdia Mehtal van Canon bespreken de unieke voordelen van Canon's professionele XF- en XA-videocamera's.
Een man in winterkleding op een besneeuwde berghelling met een Canon XF705-videocamera.

De Franse filmmaker en Canon Ambassador Sébastien Devaud maakt al jaren gebruik van de serie professionele videocamera’s van Canon, waaronder de Canon XF705. © Sébastien Devaud

Hebben videocamera's, met de opkomst van compacte Cinema EOS-camera's en systeemcamera's met hoge resolutie, nog wel een toekomst in de filmwereld? Voor wie op zoek is naar All-in-One video-oplossingen bieden Canon's professionele XA- en XF-videocamera's het complete pakket, inclusief grote zoomobjectieven, aansluitingen van studiokwaliteit en opnametijden die alleen beperkt worden door de capaciteit van de SD-media van de gebruiker.

De Franse filmmaker en Canon Ambassador Sébastien Devaud maakt al meer dan tien jaar gebruik van XF-videocamera's in zijn workflow. “Ik ben dol op Canon-producten en werk er graag mee vanwege mijn passie voor objectieven, maar ook omdat het mogelijk is om camera's uit het hele Canon-assortiment te combineren", legt hij uit.

"Dankzij de voorkeuze-functie is het heel eenvoudig om opnamen die met een Canon-videocamera zijn gemaakt te mixen met opnamen die zijn gemaakt met andere typen Canon-camera's. De Canon XF705 biedt bijvoorbeeld Canon Log 3, waardoor je je opnamen gemakkelijk kunt afstemmen op ander Log 3-beeldmateriaal tijdens het aanpassen van de kleurgradaties."

Videocamera's zijn compacter dan de meeste Cinema EOS-bodies, en bieden meer gerichte functies voor het maken van films en een betere ergonomie dan systeem- of spiegelreflexcamera’s. Sébastien en Mehdia Mehtal, Channel Marketing Executive voor Professional Video & Broadcast bij Canon UK, vertellen hier waarom de toekomst van Canon's professionele videocamera's er rooskleurig uitziet.

Een man houdt een Canon XF405-videocamera in de palm van zijn hand.

De meeste videocamera's van Canon, waaronder de Canon XF405, passen in de palm van je hand. "Ze zijn heel licht en draagbaar, en als je de camera nog onopvallender wilt maken, kun je de handgreep eraf halen," zegt Mehdia.

All-in-One oplossingen

Investeer in een videocamera en je kunt meteen beginnen met filmen. "Het is een totaaloplossing," zegt Mehdia. "Het enige dat je nodig hebt is een geheugenkaart — en een XLR-microfoon, als je die wilt gebruiken — en hij is direct klaar voor gebruik. Bij systeemcamera's of Cinema EOS-camera's moet je het systeem samenstellen. Daardoor kan het zijn dat je meer extra's moet toevoegen aan een systeemcamera, omdat die minder professionele instellingen en audio-functies biedt als een speciale videocamera."

Hoewel hij zijn meeste producties opneemt met Cinema EOS-camera's, zoals de Canon EOS C300 Mark III en de Canon EOS C70, zegt Sébastien dat er situaties zijn waarin het All-in-One systeem van een professionele videocamera geschikter is. "Wanneer je actiemomenten filmt en geen tijd hebt om te stoppen om een kaart of objectief te verwisselen, kunnen videocamera's zeker voordelen bieden voor deze industrie."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een Canon XF705-videocamera.

De Canon XF705 is het paradepaardje van de serie professionele videocamera's van Canon en beschikt over een grote 1.0-type 4K UHD CMOS-sensor, een objectief met 15x zoom en enorme hoeveelheid opname-indelingen.

Het objectief van een Canon XF705-videocamera.

"Voor professionele gebruikers bieden de drie ringen op het zoomobjectief van de Canon XF705 een praktischer en nauwkeuriger niveau van controle dan fotografische objectieven op een systeemcamera," vertelt Sébastien.

Canon's geïntegreerde 4K-video-objectieven

De 1.0-type en 1/2.3-type CMOS-sensoren in Canon's 4K professionele videocamera's zijn compacter dan de sensoren in Cinema EOS, systeem- en spiegelreflexcamera’s, waardoor de compacte bodies van krachtige zoom kunnen worden voorzien.

“Je beschikt over een objectief met 15x of 20x optische zoom, afhankelijk van welke Canon XA- of XF-videocamera je gebruikt", legt Mehdia uit. "Daardoor krijg je brandpuntsafstanden van groothoek tot wel 600 mm in sommige gevallen. Om dat bereik te beslaan met een systeem-, spiegelreflex- of zelfs Cinema EOS-camera, zou je minstens twee of drie objectieven nodig hebben.”

De prestaties van de XA- en XF 4K-objectieven zijn een van de redenen waarom Sébastien zo graag met Canon-producten werkt. "De kwaliteit van de objectieven is een echt pluspunt van Canon-videocamera’s, met name bij de Canon XF705, die een zoomobjectief uit de L-serie heeft," zegt hij. "De 15x optische zoom van de XF705 varieert van 25,5 mm tot 382,5 mm in de 4K UHD-modus, en als je opneemt in Full HD kun je profiteren van de 30x Advanced Zoom die een bereik heeft van wel 765 mm.

"De enige verwisselbare Cinema EOS-objectieven die in de buurt komen van deze combinatie van brandpuntsafstanden zijn de CN20x50 IAS H E1/P1 en de CN10X25 IAS S, maar die zijn beide duurder en kunnen daardoor niet goed worden vergeleken met de zoomobjectieven van de Canon-videocamera," voegt hij eraan toe.

Een rij Canon XF705-videocamera's in een opstelling met meerdere camera's naast een indoor atletiekbaan.

"Ik gebruik de Canon XF705 voor dagelijkse producties wanneer ik het beeldmateriaal net na de opname moet aanleveren, zodat ze het dezelfde dag nog kunnen vertonen", vertelt Sébastien. "Hij is ook eenvoudig toe te voegen aan een Cinema EOS-opstelling met meerdere camera's, waarbij ik dezelfde voorkeuze-instellingen kan gebruiken." © Sébastien Devaud

Een rij Canon XF305-videocamera's in een opstelling met meerdere videocamera's in de buitenlucht.

Van 2010 tot 2018 maakte Sébastien gebruik van veel verschillende Canon-videocamera's. "In die periode werkte ik drie jaar aan een Frans televisieprogramma met meerdere camera's, waarbij vijf Canon XF305-videocamera's (nu opgevolgd door de Canon XF405) werden gebruikt door cameramensen. Daarnaast hadden we twee XF205- en twee XF105-videocamera's die op groothoek waren ingesteld, en deze werden op statieven vastgezet, op een drone gebruikt voor luchtopnamen of op sliders gemonteerd." © Sébastien Devaud

Professionele instellingen die eenvoudig te gebruiken zijn

De XA- en XF-videocamera's van Canon hebben uitgebreide functies, met alle belangrijke instellingen binnen handbereik, en beschikken over een groot aantal aanpasbare knoppen — net als Cinema EOS-camera's.

"Hoewel er al veel functies zijn die je direct met de bestaande instellingen kunt wijzigen, kan elke knop met een cijfer erop worden aangepast," aldus Mehdia. “Zo heb je snel toegang tot de belangrijkste functies, zonder dat je eerst naar het menu hoeft te gaan."

Met de Auto-stand van Canon-videocamera's kun je eenvoudig content van hoge kwaliteit vastleggen. "Hierdoor kan elke journalist of niet-professionele gebruiker die geen interesse heeft in de technische aspecten, gewoon zijn onderwerp kadreren en zich volledig op het verhaal concentreren," zegt Sébastien.

Een stilstaand videobeeld van zonovergoten bladeren en een blauwe lucht.

Een stilstaand beeld van opnamen die Sébastien heeft gemaakt met de Canon XF705 om de cinematografische mogelijkheden van deze videocamera te laten zien. "Door te beginnen met een kleine scherptediepte krijg je volledige controle over de belichting en maximale optische kwaliteit," zegt hij. "Om een kleine scherptediepte te krijgen, moet je altijd met het grootste diafragma filmen en de ingebouwde ND-filters van de videocamera gebruiken als je buiten filmt."

Een vrouw staat boven aan een stenen trap en wordt enkel verlicht door de fakkel in haar hand.

Sébastien kreeg de kans om de IR-functie op de XF705 en XF405/XF400 te gebruiken terwijl hij bij extreem weinig licht werkte aan een spelprogramma voor Netflix. "We moesten veel nachten in donkere, spookachtige kastelen filmen. Dat was een geweldige ervaring," vertelt hij. © Netflix

Verfijnde belichting voor video

Een groot voordeel van de XA- en XF-videocamera's van Canon is de belichting. Deze is speciaal voor video geoptimaliseerd en heeft ingebouwde ND-filters. "Doordat je de sterkte van de filter met één tik op de knop kunt aanpassen, kun je snel je belichting en scherptediepte bepalen, vooral bij buitenopnamen", zegt Mehdia.

Bovendien kunnen alle professionele Canon-videocamera’s — van de Canon XA15/XA11 tot het paradepaardje Canon XF705 — in het donker filmen dankzij de opnamemodi met infraroodfunctionaliteit. "Die functie is alleen beschikbaar op videocamera's — zelfs Cinema EOS-camera's hebben geen IR-optie," zegt Mehdia. "Daarom wordt de XA11 vaak gebruikt door de politie. Het is ook handig voor het vastleggen van nachtdieren en filmen in situaties met weinig licht waarbij je weet dat je met de gewone opnamefunctie niets zult zien."

Professionele in- en output

In tegenstelling tot systeem- en spiegelreflexcamera’s hebben XA- en XF-videocamera's professionele geluidsregeling en twee XLR-microfooningangen. Ook kun je met de meeste modellen vierkanaals audio opnemen. "Je hebt wel de mogelijkheid om een standaardmicrofoon aan te sluiten op een hybride camera," zegt Mehdia. "Maar je kunt niet profiteren van de voordelen van XLR zonder meer geld uit te geven aan een externe bevestiging."

Sébastien is zeer te spreken over de flexibiliteit die deze opstelling biedt. "De audiofuncties op de XF705 zijn de beste uit alle cameraseries van Canon dankzij een betere interne stereomicrofoon en een knop waarmee je alle audio-instellingen op het LCD-scherm kunt bekijken zonder je opnames te onderbreken."

Canon professionele videocamera's, die te herkennen zijn aan een '5' aan het eind van het modelnummer, hebben naast HDMI ook een SDI-aansluiting voor video-output. Zo heeft de Canon XA45 een 3G-SDI, en is XF705 voorzien van 12G-SDI voor 4K UHD-overdracht via één kabel.

DoP Alfonso Parra kijkt uit over de zee met een Canon XF705-videocamera.

Zeven redenen waarom je met de Canon XF705 betere films kunt maken

Van de grote sensor tot het grote dynamische bereik en de snelle automatische scherpstelfunctie, DoP Alfonso Parra vertelt hoe hij met de Canon XF705 zijn documentaire succesvol heeft vastgelegd.
Crewleden kijken naar een reeks schermen die de beelden weergeven van meerdere camera's die een kerkdienst filmen.

Sébastien en zijn crew controleren een opstelling met meerdere camera's. Videocamera's met Wi-Fi, zoals de Canon XF405/XF400 en de Canon XF705, kunnen op afstand worden bediend met een webbrowser. "Met Browser Remote hoef je niet eens op dezelfde locatie te zijn als de camera," legt Mehdia uit. "Het is ook handig voor monitoring. Een DoP kan de instellingen zo nodig op afstand aanpassen." © Sébastien Devaud

Gemaakt voor streaming

Met hun compacte formaat, gebruiksgemak en professionele aansluitingen zijn de professionele videocamera’s van Canon perfect om mee te streamen. "2020 heeft de manier veranderd waarop mensen videocamera's gebruiken," legt Mehdia uit. "Tijdens de lockdown zag je een duidelijke verschuiving naar online streaming, waarbij met name kerken, moskeeën en andere gebedshuizen kozen voor videocamera's.

"Met Canon's EOS Webcam Utility-software kunnen compatibele EOS- en PowerShot-camera's worden omgebouwd tot webcams. Wil je echter lange tijd livestreamen, dan heb je zeker netvoeding nodig, wat betekent dat je een adapter moet kopen. Als je een videocamera aanschaft, zit die al inbegrepen."

De Canon XF705 beschikt ook over een ingebouwde Ethernet-poort voor 4K IP-streaming. "Dat houdt in dat ik gemakkelijk en rechtstreeks van de videocamera naar mijn computer kan streamen, en dankzij de nieuwe HLG- of PQ Custom Picture-instellingen kan dit zelfs in HDR," zegt Sébastien. "Dit was echt een groot voordeel tijdens de pandemie."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Canon XF705 hands-on met Sébastien Devaud

  Filmmaker Sébastien Devaud vertelt hoe de revolutionaire codec en pro-functies van de 4K UHD-camcorder hem hebben geholpen om een sprintkampioen te filmen.

 • ARTIKEL

  De beste Canon-videocamera's: alles wat je moet weten

  Wat is de beste professionele Canon-videocamera voor livestreaming, verslaggeving en bedrijfsvideo's?

 • ARTIKEL

  Filmopname van een roadtrip van 13.000 km met de Canon XA55

  Filmmaker Clemens Boecker deelt het verhaal van zijn epische tocht van Berlijn naar Beijing met deze compact professionele videocamera van Canon.

 • ARTIKEL

  Het nut van een videocamera voor journalisten

  Journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone over wat zij belangrijk vindt aan een camera en haar ervaringen met de EOS C70 en de XA55.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro