ARTIKEL

Word een betere filmmaker met de Canon XF705

Alfonso Parra with the Canon XF705.
Voor zijn documentaire La Música del Cacao reisde DoP Alfonso Parra door de cacaoregio's in Midden- en Zuid-Amerika met een compacte Canon XF705 4K-camcorder die hem behalve de nodige vrijheid en flexibiliteit ook hoogwaardige 4K UHD-uitvoer bood.

In deze levendige film staan de mensen, de cultuur en het prachtige landschap van de cacaoregio's van Midden- en Zuid-Amerika centraal: van de kleurrijke klassieke auto's en vervaagde façades van Havana tot de heldere stranden en de door de zon gekleurde huizen van Baracoa aan de oostkust van Cuba. Daarnaast worden onder andere ook Mexico, Colombia en Brazilië aangedaan.

Om zijn visie in La Música del Cacao - De muziek van cacao - in beeld te brengen, heeft regisseur Xosé Luis Carneiro Alfonso Parra gestrikt als director of photography. Alfonso, afkomstig uit het Spaanse Madrid, heeft zo'n 36 verhalende dramafilms, documentaires en korte films gemaakt, evenals talloze tv-series en reclamespotjes voor merken als Renault en Coca-Cola. De veelvuldig onderscheiden Alfonso is ook professor digitale cinematografie aan de International School of Film and Television in Cuba.

Alfonso heeft een groot aantal Canon Cinema EOS-camera's gebruikt, van de Canon EOS C100 (nu opgevolgd door de Canon EOS C100 Mark II) tot de Canon EOS C700. Voor dit project was hij op zoek naar een eenvoudige camera waarmee hij razendsnel en spontaan opnamen kon maken. Het moest een compacte camera zijn, maar met een grote sensor voor uitstekende prestaties bij weinig licht en een filmische geringe scherptediepte. Qua uitvoer wilde hij professionele 4K-bestanden met een groot dynamisch bereik zodat hij de lichte en donkere gebieden kon vastleggen, ook als het natuurlijk licht niet optimaal was.

A rain storm approaching the Yunque Mountain at Baracoa in Cuba.
Dankzij het grote zoombereik van de Canon XF705 kun je eenvoudig details van onderwerpen op grote afstand zien, zoals de regenachtige berg El Yunque de Baracoa in Cuba. Vastgelegd met Canon Log 3 op 160 Mbps VBR in 4:2:2 10-bits, 25 fps met 180º sluiter, bij 32,9 mm, T5.6 met versterking van 2,5 dB.
Two large cocoa pods hanging from a tree.
Met de compacte Canon XF705 was het heel eenvoudig om de cacao van dichtbij te fotograferen. Vastgelegd met Canon Log 3 op 160 Mbps VBR in 4:2:2 10-bits, 25 fps met 180º sluiter, bij 18 mm, T5 met versterking van 2,5 dB.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De Canon XF705 4K UHD-camcorder was de perfecte kandidaat dankzij de grote 1,0-inch CMOS-beeldsensor en 10-bits uitvoer. Met een groothoekobjectief uit de L-serie met 15x optische zoom en een brandpuntsafstand van 25,5-382,5 mm biedt de camera uitstekende optica, waaronder een iris met negen lamellen voor vloeiende onscherpe gebieden en minder overstraling.

"We filmden elke dag tot wel twaalf uur, dus gelukkig is de camera licht", zegt Alfonso. "De goed geplaatste knoppen zijn intuïtief te bedienen, en de bediening van de zoom en andere objectiefringen was erg prettig." Dankzij de traditionele drievoudige instelringen kon Alfonso werken in de stijl die hij gewend is, terwijl hij met de vijfassige optische beeldstabilisatie stabiele opnamen uit de hand kon maken.

Hier legt Alfonso uit waarom de Canon XF705 de juiste camera was voor zijn documentaire en hoe je er betere films mee maakt.

Alfonso Parra leaning on a classic Chevrolet in Cuba.
Alfonso en regisseur Xose Luis Carneiro gingen licht bepakt op reis en maakten gebruik van het openbaar vervoer, zoals deze oude Chevrolet waarop Alfonso leunt, een van de klassieke auto's uit de jaren 1950 die kenmerkend zijn voor Cuba. Naast de compacte Canon XF705 hadden ze alleen maar een licht statief, een klein ledlicht en een microfoonhengel nodig.

1. De grote 1.0-type CMOS-sensor zorgt voor een filmische look

Alfonso is altijd op zoek naar een bepaalde filmische esthetiek en volgens hem levert de 1.0-type CMOS-sensor van de Canon XF705 dit natuurlijke gevoel. "De sensor vormt het hart van de camera en een grotere sensor betekent een groter aantal pixels. Dit verbetert de resolutie en structuur en zorgt voor beelden die meer organisch en natuurlijker zijn, zonder de look van een typische digitale camera", zegt hij.

"Ten opzichte van eerdere camera's van dit type is de kleur in drie aspecten verbeterd: de kleurdiepte is 10-bits, de kleursampling is 4:2:2 en je kunt gebruikmaken van een Rec. 2020-kleurruimte. Al deze factoren maken kleuren natuurlijker, met subtielere toonvariaties en een meer organische look."

A man sitting with his bag on the pavement on the streets of Baraco.
De straten van Baracoa, Cuba, boden vele mogelijkheden voor spontane foto's en met de Canon XF705 kunnen deze in verbluffende 4K-kwaliteit worden vastgelegd.

2. Hoge gevoeligheid zorgt voor weinig ruis bij weinig licht

De grote sensor van de Canon XF705 biedt een grotere pixelgrootte en een grotere gevoeligheid - precies wat Alfonso nodig had, vooral bij opnamen bij weinig licht. "Een grotere sensor legt meer fotonen vast, waardoor ruis wordt verminderd", zegt hij. "Het vergroot de speelruimte die de camera kan vastleggen, doordat de camera in de schaduwen meer kan zien met minder ruis.

"De manier waarop Canon met ruis omgaat, is me altijd al bevallen. Dat heeft namelijk een meer analoge uitstraling in plaats van de opzichtige, kunstmatige 'digitale' look. Om een documentaire zoals deze te maken zonder kunstlicht, is de gevoeligheid van de camera zeer belangrijk. Ik heb opnamen gemaakt met een versterking van maximaal 12 dB zonder dat de ruis hinderlijk werd. Je kunt details in de schaduwgebieden zien, zelfs als de belichting is ingesteld voor lichte gebieden. Dankzij het lage ruisniveau van de Canon XF705 hebben schaduwen consistentie, diepte en structuur."

A portrait of a Cuban musician wearing a hat.
Met Canon Log 3 kun je eenvoudig een groot dynamisch bereik vastleggen met veel details, zoals in deze foto van een Cubaanse muzikant. Vastgelegd met Canon Log 3 bij 160 Mbps VBR in 4:2:2 10-bits, 25 fps met 180º sluiter, bij 32,5 mm, T4 met versterking van 6 dB.

3. Efficiënte codec verhoogt de kwaliteit

De Canon XF705 is de eerste professionele camcorder met de nieuwste XF-HEVC H.265-codec, die de efficiëntie van opnamen verbetert, met name in 4K. Dit ondersteunt 4K 60p-opnamen met verbluffende kwaliteit en kleuren, en de mogelijkheid om het beeldmateriaal te vertragen. De opnamen zijn in de professionele MXF-indeling met vier keer de efficiëntie van MPEG-2.

"Het grootste voordeel van de camera is 4K UHD bij 10-bits, 4:2:2 met de Rec. 2020-kleurruimte en Canon Log 3-gammacurve", aldus Alfonso. "Canon gebruikt de HEVC-codec om al deze informatie vast te leggen, die tot wel 160 Mbps wegschrijft naar SD-kaarten. Dit is echt geweldig, en de resultaten op een groot scherm tijdens de kleurcorrectie zien er zelfs nog beter uit. Er zijn minder compressieartefacten dan bij de conventionele H.264 XF-AVC en de H.265 neemt ook veel minder ruimte in beslag."

The interior of a small wooden building pictured through the door.
Nog een voorbeeld van het bijzondere dynamische bereik van de Canon XF705, die ondanks het contrastrijke licht van de felle zon de adembenemende details in dit huisje heeft vastgelegd.
The lens on a Canon EOS R being changed.

De Canon-apparatuur die de barrières voor filmmakers vermindert

Ontdek hoe de technologie van Canon filmmaken steeds toegankelijker maakt en de uitdaging aangaat met de oude beperkingen van kosten, complexiteit en benodigde tijd.

4. Dynamisch bereik dat aan alle behoeften voldoet

De Canon XF705 biedt Wide DR Gamma voor natuurlijk ogende opnamen met een groot dynamisch bereik, vloeiende tonen en vrijwel geen overbelichte gebieden. Voor HDR-opnamen zijn de HDR-indelingen Hybrid Log Gamma (HLG) en Perceptual Quantization (PQ) beschikbaar. Maar voor een maximaal dynamisch bereik biedt de Canon XF705 Canon Log 3, wat Alfonso veel heeft gebruikt.

De logaritmische curve biedt maximaal twaalf stops van het dynamische bereik en geeft filmmakers extra flexibiliteit. "De logaritmische curve maakt het mogelijk om een groter helderheidsbereik vast te leggen dan zelfs de HLG- of PQ-curve", aldus Alfonso. "Over het algemeen legt het ongeveer vijf stops boven het middengrijs vast en nog eens ongeveer vijf stops onder de grijswaarde, hoewel je met de curve in de schaduw tot wel zes stops kunt zien."

5. Dual Pixel AF houdt je foto's scherp

Canon's Dual Pixel CMOS AF-systeem biedt nauwkeurige en betrouwbare scherpstelling en gezichtsherkenning, plus eenvoudige selectie van scherpstelpunten op het 4-inch LCD-touchscreen. De camera heeft ook Gezichtsdetectie AF, en met de scherpstelhulp op het scherm kun je eenvoudig handmatig scherpstellen.

Alfonso is als filmmaker opgegroeid met volledig handmatig scherpstellen, maar de Canon-technologie heeft hem overtuigd. "Ik gebruik de automatische scherpstelling vrij vaak, inclusief de trackingfunctie. Dat kan heel eenvoudig met het touchscreen van de camera. Je hoeft alleen maar het onderwerpgebied aan te raken en het systeem volgt het op uiterst nauwkeurige wijze. Dit is van essentieel belang op een handheldcamera."

Two wooden chairs on a porch, with the building behind painted in delicate blue-green hues.
Ondanks het felle licht van de tropische zon heeft de Canon XF705 de subtiele kleuren in dit beeld weten vast te leggen.

6. Eenvoudig streamen vanaf de camera

De Canon XF705 biedt de mogelijkheid om rechtstreeks vanaf de camera te streamen. Met de bekabelde en wireless connectiviteit kunnen beelden via FTP kunnen worden verzonden voor bewerking of livestreaming. Tijdens het filmen van La Música del Cacao had Alfonso geen livestreaming nodig, omdat hij SD-kaarten gebruikte voor de documentaireopnamen, maar het is een functie die hij graag verder wil verkennen.

Het is ook mogelijk om met de Canon XF705 videobestanden via FTP-links op de achtergrond over te dragen, terwijl de camera op afstand kan worden bediend via een webbrowser op een laptop of een compatibel smart device. Dit alles maakt van de Canon XF705 een uiterst moderne camcorder die voor allerlei soorten opnamen kan worden gebruikt, van televisie tot documentairefilms, op het allerhoogste niveau.

7. Extra mogelijkheden

Dankzij een nieuwe firmware-update heeft de Canon XF705 nu nog meer mogelijkheden. Tot de nieuwe functies behoren onder andere ondersteuning voor het opnemen van 4K UHD in XF-AVC voor degenen die een workflow hebben zonder ondersteuning voor XF-HEVC, evenals ondersteuning voor MP4-opnamen en HDR bij hoge framesnelheden, tot 100p (PAL) of 120p (NTSC). 50i wordt nu ook ondersteund in Full HD, wat ideaal is voor uitzendomgevingen.

Andere nieuwe functies zijn de 720/60P HD-SDI 4:2:2-uitvoer, afstandsbediening in de browser dankzij Ethernet-ondersteuning en verbeterde Advanced Zoom Quality. Met de audioknop kun je nu de combinatie van 1ch/3ch of 2ch/4ch gebruiken en kanaal 3 bedienen door kanaal 2 via het menu opnieuw toe te wijzen.

Geschreven door Adam Duckworth


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan