ARTIKEL

Wat een videocamera voor mij betekent: journaliste Elisa Iannacone

Journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone vertelt wat zij belangrijk vindt aan een camera en deelt haar opname-ervaringen met de Canon EOS C70 en XA55.
Een stilstaand videobeeld van journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone tijdens het cliff campen in Wales terwijl ze filmt met de Canon XA55-videocamera.

Journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone reist de wereld over voor reportages over oorlogen en natuurrampen. Daarom heeft ze apparatuur nodig waarop ze kan vertrouwen en die bestand is tegen ruige omstandigheden. Voor het testen van de autofocus en beeldstabilisatie van de Canon EOS C70- en de Canon XA55-videocamera nam ze beide camera's mee tijdens het kamperen, waarbij ze filmde vanaf een minuscule portaledge die tegen een klifwand hing.

"Wanneer je een verhaal op een onverwachte manier wilt vertellen, probeer je allereerst anderen los te laten komen van hun vaste denkpatronen. Een publiek dat eerst vrij passief was – omdat het vindt dat ze bepaalde beelden al zo vaak hebben gezien – wordt dan opeens nieuwsgierig," vertelt journaliste en documentairemaakster Elisa Iannacone. Vanuit deze overtuiging creëerde zij een gevarieerd portfolio, en maakte ze films en documentaires in meer dan 30 landen op zes continenten.

Het werk van de ervaren filmmaakster was vaak te zien in National Geographic, Newsweek en VICE magazine, en op BBC World News. Vanuit haar interesse voor verhalen over mensenrechten en onderbelichte onderwerpen maakte ze reportages over oorlogsgebieden en natuurrampen: van huiselijk geweld in Irakese vluchtelingenkampen tot de verwoesting door cycloon Idai in Mozambique in 2019.

Twee kinderen staan naast een rivier die is bedekt met algen en omringd door palmbomen.

Cycloon Idai kwam aan land in de stad Beira in Mozambique, veroorzaakte daar honderden doden, en verwoestte huizen en gewassen. Voor de opnamen die Elisa in Mozambique maakte gebruikte ze een Canon EOS 7D (nu opgevolgd door de Canon EOS 7D Mark II), maar ze vertelt dat ze vanaf nu vaker gaat filmen met de Canon EOS C70, "gewoon vanwege de verschillende uitvoeropties, de kwaliteit en bedieningsmogelijkheden". Gefotografeerd met een Canon EOS 7D met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 41mm, 1/250 , f/10 en ISO250. © Elisa Iannacone

Een man met dreadlocks speelt op een drum in een verwoeste repetitiestudio in Beira (Mozambique).

Tijdens haar verblijf in Mozambique legde Elisa contact met een groep artiesten die al hun muziekinstrumenten waren kwijtgeraakt en legde ze vast hoe zij hiermee omgingen. Een opname van Domingos Manuel Francisco spelend op een drum in de ruïnes van de repetitiestudio van de groep. Gefotografeerd met een Canon EOS 7D en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 24mm, 1/400 sec, f/3.2 en ISO250. © Elisa Iannacone

"Ik wist eigenlijk niet wat ik zou aantreffen," herinnert ze zich over haar aankomst in de Mozambikaanse stad Beira waarvan 90% door de storm was verwoest. Door contact te leggen met een groep artiesten die hun muziekinstrumenten waren kwijtgeraakt, was ze in staat een uitgebreider verhaal over de verwoesting te vertellen aan de hand van hun persoonlijke ervaringen. "Ik ben altijd op zoek naar de verhalen achter te feiten en dat verhaal vond ik zo indrukwekkend."

Verder besteedde Elisa zes jaar aan The Spiral of Containment, een langdurig multimediaproject waarin aandacht wordt besteed aan de gevolgen van seksueel geweld. Slachtoffers krijgen de mogelijkheid zich visueel te uiten "via de wereld van de verbeelding". De immersieve kunstinstallatie wordt tentoongesteld in de Bargehouse-expositieruimte van de OXO Tower Wharf in Londen en is bedoeld als reizende tentoonstelling.

Hier vertelt Elisa welke apparatuur ze gebruikt als ze op pad is voor haar werk en deelt ze haar ervaringen met de Canon EOS C70- en de Canon XA55-videocamera.

Een vrouw in een knalrode jurk loopt voor de gevel van een vervallen kasteel. Uit de ramen van het kasteel komen golven oranje rook.

"Ik vind het leuk om te kijken hoe ik verhalen op een andere kan vertellen, om opnieuw aandacht te vragen voor iets dat we misschien al wel honderden keren hebben gezien," vertelt Elisa. Voor haar multimediaproject The Spiral of Containment maakte ze gebruik van creatieve concepten en levendige kleuren om slachtoffers van seksueel geweld te fotograferen. "Ik vind het vreselijk als een persoon opnieuw tot slachtoffer wordt gemaakt; wanneer we iemand die al veel heeft meegemaakt, op een zwart-witte, journalistieke manier neerzetten," vertelt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Elisa Iannacone

Elisa Iannacone houdt haar Canon-camera vast terwijl ze tot haar dijen in het water staat.

Voor een foto-opname van het project The Spiral of Containment staat Elisa tot haar dijen in het water. "Je hebt apparatuur nodig waar je van op aan kunt, die betrouwbaar is en die je niet in de steek laat," vertelt Elisa. "Je moet zorgen dat de camera precies doet wat jij wilt. Als het goed is, is technologie je partner, niet je vijand."

De eisen van een solo shooter

Wanneer Elisa voor haar werk als journaliste en documentairemaakster onderweg is, is ze vaak alleen. Beschikken over de juiste apparatuur is cruciaal voor haar creatieve producties, en voor haar veiligheid. "Werken in dit soort omgevingen is niet zonder risico’s en je moet kunnen vertrouwen op je apparatuur," vertelt ze. "Stevige apparatuur is bijzonder nuttig: soms zit je midden in een betoging en moet je maken dat je wegkomt; soms moet je over een muur klimmen en is er niemand die wat van je kan aanpakken. Het is belangrijk om draagbare en lichtgewicht camera’s bij je te hebben – in dergelijke situaties is elke lege accu zinloze ballast."

Elisa gebruikt graag een betrouwbare camera met een hoge pixelkwaliteit in een compacte body. "Als solo shooter wil je graag zeker weten dat je niet extreem veel aandacht hoeft te besteden aan één onderdeel omdat eigenlijk alle onderdelen je aandacht opeisen. Je hebt een camera nodig die goed reageert en die een verlengstuk van je lichaam wordt.

"Tegenwoordig wordt van je verwacht dat je hoge kwaliteit levert en korte draaitijden hebt met minder mensen. Door de coronapandemie zijn de crews veel kleiner. Daarom ben je nog meer aangewezen op de technologie."

Toen ze werd gevraagd op afstand een interview met een Holocaust-overlevende te filmen, werd Elisa door de coronaveiligheidsmaatregelen gedwongen nog meer dan normaal te vertrouwen op haar apparatuur. "Gelukkig werkte ik met een Canon XA55 met krachtige autofocusopties en kon ik vanuit een aparte ruimte filmen," vertelt ze. "De Dual Pixel AF was ingesteld op Face Priority. De camera bleef haar volgen en dat werkte perfect."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Journalist and documentary cinematographer Elisa Iannacone smiles at the camera during a studio interview.

Camera’s vergelijken: cliff camping

Eerder gebruikte Elisa al een Canon EOS C300 Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS C300 Mark III), een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EOS 7D voor haar nieuwsitems en documentaires. Als een van de eerste professionals maakte ze echter opnamen met de Canon EOS C70, de kleinste Cinema EOS-camera van Canon, en een Canon XA55 tijdens een cliff camp in Wales.

Door ook 's nachts te filmen kon ze van beide camera's de mogelijkheden bij weinig licht en de infraroodfuncties testen. Het bungelen aan touwen en balanceren op een portaledge was een goede test voor de autofocus- en beeldstabilisatiefuncties van de camera's.

Elisa was direct onder de indruk van de kleine behuizing van de EOS C70, een belangrijke eis voor journalisten die in risicovolle omgevingen werken. “Een compacte camera is erg handig, want soms moet je hem onder je boerka verbergen,“ vertelt ze. “Want je wilt geen aandacht op jezelf vestigen. Soms gaat het niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om andere personen op hun gemak te stellen. Mensen kunnen zich geïntimideerd voelen als je met een grote uitrusting, lampen en allerlei andere zaken komt aanzetten.

"Hoewel de EOS C70 een cinemacamera is, is deze toch ontzettend compact. Het is verbazingwekkend wat er allemaal schuilgaat in de body. De mogelijkheid om RF-objectieven te gebruiken is geweldig omdat de communicatie tussen de objectief en de body sneller is dan bij andere objectieven. Dit betekent dat de [nauwkeurigheid] van je beeld veel hoger is."

Journaliste Elisa Iannacone zit op een portaledge, hangend aan een klifwand in Wales.

Elisa zittend op een portaledge tijdens het cliff campen in Wales. “Ik wilde de Canon EOS C70 en de Canon XA55 testen in een bijzondere omgeving," vertelt ze. "Ik wilde kijken hoe gemakkelijk het was om ermee te werken als je aan touwen hangt te bungelen en je evenwicht probeert te bewaren."

Journaliste Elisa Iannacone filmt vanaf de rand van een klif met een Canon XA55-videocamera.

De uiterst compacte en lichtgewicht Canon XA55 biedt superieure 4K UHD beeldkwaliteit. De Dual Pixel CMOS AF en 5x optische zoom kwamen volledig tot hun recht toen Elisa een boot filmde die wegvoer bij zonsondergang.

Dankzij de mogelijkheid om 120fps-opnamen te maken met maar liefst 4K lukte het Elisa vloeiende beelden vast te leggen van mountainbikers terwijl zij de bocht om vlogen, en met volledige autofocus. "Ik wist niet dat deze persoon eraan kwam… en de camera stelde gewoon automatisch scherp, zelfs in slow motion."

De Canon XA55 daarentegen bood Elisa 4K UHD over een grote brandpuntsafstand, van 25,5 tot 282,5 mm, en Dual Pixel AF, die ze gebruikte om een snelle boot te filmen. "De boot voer de zonsondergang tegemoet, waarbij je van die schitteringen hebt, en ook het duister in de golven. Als je dan zoveel speelruimte hebt, is dat erg prettig," vertelt ze.

“Soms is een zoomobjectief precies wat je nodig hebt. In een snel veranderende situatie moet je soms een betrouwbaar uitkijkpunt hebben en zeer, zeer snel in actie kunnen komen. Over het geheel genomen is het echt een goede camera, en zeer draagbaar. En er zijn XLR-invoeraansluitingen aanwezig. Dat is ideaal voor audio."

Filmmaker Simeon Quarrie filmt met de Canon EOS C70-camera.

Met een beperkt budget opnamen maken met de Canon EOS R

Filmmaker Simeon Quarrie vertelt hoe filmmakers met de kleinste Cinema EOS-camera meer kunnen doen met minder.
Elisa Iannacone knielt achter een statief met daarop een Canon-camera in een stoffige Irakese straat.

Elisa aan het werk in Irak: vaak komt ze terecht in vijandige omgevingen waar de situatie snel kan omslaan en ze op het onverwachte voorbereid moet zijn. “Apparatuur met accu's die lang meegaan en die voldoende draagbaar is zodat je snel kunt bewegen is essentieel,” vertelt ze.

Een Irakese vluchtelinge in een bonte jurk en met hoofddoek staat voor een egale, donkere achtergrond.

"Als je aan het werk bent in een vluchtelingenkamp, met name in de kampen die ik in Irak heb bezocht, heb je niet alleen de juiste apparatuur nodig, maar moet je ook emotioneel sterk zijn. Veel van de verhalen die je daar hoort zijn zeer, zeer aangrijpend. Je moet zelf stevig genoeg in je schoenen staan, maar ook sterk zijn voor de mensen die je hun verhaal vertellen," aldus Elisa. Gefotografeerd met een Canon EOS 7D Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 1/125, f/2,8 en ISO640. © Elisa Iannacone

Veelzijdige codecs en een opvallend goed dynamisch bereik

Met een enorme hoeveelheid opname-indelingen biedt de Canon EOS C70 journalisten flexibiliteit op locatie. "Ik maakte altijd opnamen met XF-AVC 4:2:2 10-bits, maar je kunt ook werken met andere codecs die qua grootte ongeveer de helft van XF-AVC zijn. Als je iets op je laptop wilt bewerken en het zeer snel klaar moet hebben, is dat zeer handig," vertelt Elisa. "Het feit dat je rechtstreeks kunt opnemen in PQ en HLG vind ik fantastisch omdat je dat tijd scheelt bij de kleurcorrectie. Als je de opname wilt uitzenden, heb je deze al in de industriestandaard."

De voortreffelijke DGO-sensor, dezelfde als van die van zijn broertje, Cinema EOS-camera Canon EOS C300 Mark III, biedt een dynamisch bereik van meer dan 16 stops bij opnamen in Canon Log 2. In combinatie met de ingebouwde ND-filters van de camera zorgt dit voor krachtige regelfuncties voor de lichtomstandigheden. Niet alleen kon Elisa hierdoor opnamen maken na zonsondergang en details naar boven halen van rotsen en golven met alleen het maanlicht, maar ze zag ook de praktische toepassingen voor haar werk in gevechtsgebieden.

"Een lamp inschakelen kan aandacht trekken en gevaarlijke situaties opleveren, zowel voor jezelf als voor de personen die je interviewt," vertelt ze. "Je hebt een camera nodig waarmee je in de schaduw kunt kijken. Dus hoe meer speelruimte je hebt, hoe beter. En deze camera stelde daarin niet teleur.

Het mooie van de interne ND-filters is dat ik controle heb over de lichtsituatie. Ik kan een mooiere scherptediepte krijgen, met dat mooie bokeh-effect. Dat kan ik met een klein knopje regelen, echt fantastisch. Een camera als de EOS C70, waarbij je kunt vertrouwen op de autofocus en de beeldstabilisatie, en ook nog eens zoveel keuze hebt voor de uitvoeropties, maakt je werk een stuk eenvoudiger. Het is echt een uitstekend apparaat."

Lucy Fulford

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Filmopname van een roadtrip van 13.000 km met de Canon XA55

  Filmmaker Clemens Boecker deelt het verhaal van zijn epische tocht van Berlijn naar Beijing met deze compact professionele videocamera van Canon.

 • NIEUWS OVER PRODUCTEN

  EOS C70: maak kennis met de nieuwe Cinema EOS-camera met RF-vatting

  Nieuwe vatting, nieuw ontwerp, nieuwe mogelijkheden… Ontdek hoe de compacte en krachtige Super 35mm van Canon je meer creatieve opties geeft.

 • VERHAAL VAN DE OPNAMEN

  Eerste opname met de Canon EOS C70

  Jolade Olusanya over hoe hij Canon's Cinema EOS-camera met RF-vatting gebruikte om een prachtige film over de dichteres Sophia Thakur te maken.

 • ARTIKEL

  De beste Canon-videocamera's: alles wat je moet weten

  Wat is de beste professionele Canon-videocamera voor livestreaming, verslaggeving en bedrijfsvideo's?

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro