ARTIKEL

Compact, boordevol functies en veelzijdig: waarom de Canon EOS C70 ideaal is voor filmmakers met weinig budget

Filmmaker Simeon Quarrie legt uit hoe de kleinste Cinema EOS-camera individuele filmmakers en producties met weinig budget helpt om meer te doen met minder.
Filmmaker Simeon Quarrie filmt met de Canon EOS C70-camera.

Filmmaker en fotograaf Simeon Quarrie was een van de eerste creatieve professionals die de geavanceerde technologie van de Canon EOS C70 op de proef stelde. De C70 is de eerste Cinema EOS-camera met de toonaangevende RF-objectiefvatting en heeft bovendien dezelfde 4K Super 35mm DGO-sensor als de Canon EOS C300 Mark III. Deze veelzijdigheid maakt de camera zeer geschikt voor filmmakers die alleen werken en voor projecten met kleine budgetten. © Simeon Quarrie

Voor zo'n compacte Cinema EOS-camera als de Canon EOS C70 is er verrassend veel geavanceerde technologie aanwezig. Je kunt eenvoudig professionele opnamen maken met de compacte EOS C70 dankzij de revolutionaire RF-objectiefvatting, elektronische beeldstabilisatie, geavanceerde touchscreenbediening en 4K Super 35mm DGO-sensor.

Het compacte en lichte ontwerp van de EOS C70 biedt kleine teams en filmmakers die alleen werken nieuwe mogelijkheden om resultaten van bioscoopkwaliteit te leveren. Of je nu weinig budget of een strak filmschema hebt, de camera biedt een hoge productiewaarde, zonder compromissen.

"De EOS C70 is een goed antwoord op de huidige omstandigheden in de sector", zegt filmmaker en fotograaf Simeon Quarrie, die verschillende soorten meeslepende verhalen in diverse genres vastlegt. "We moeten leveren aan klanten, maar met kleinere camera's die flexibeler moeten zijn. Dat schept op zijn beurt weer een aantal kansen."

Simeon was een van de eerste creatieve professionals die met de EOS C70 aan de slag ging. Hij gebruikte de compacte Cinema EOS-camera naast de net zo compacte Canon EOS R5 om een korte film te maken over de jonge Britse kunstenares Bryony Benge-Abbott. Hier vertelt hij over de belangrijkste functies die volgens hem een groot verschil kunnen maken voor kleinere teams met weinig budget.

Een man houdt een Canon EOS C70-camera vast.

Simeon vindt de personalisatieopties van de Canon EOS C70 erg prettig. "Bij sommige shoots heb ik een team van drie of vier personen, onder wie een focustrekker en nog iemand aan de andere kant van de camera. Maar als ik alleen film? Dan heb ik een camera nodig die een verlengstuk van lichaam wordt. De Canon EOS C70 heeft dertien verschillende knoppen die ik zelf kan aanpassen zodat de camera helemaal aan mijn wensen voldoet." © Simeon Quarrie

Een man in een wit shirt staat aan de rand van een veld en houdt een Canon EOS C70 met een handgreep vast.

De Canon EOS C70 heeft een lichte, maar krachtige body van koolstofvezel en polycarbonaat en weegt ongeveer 1170 gram. Het ontwerp heeft een stevige vatting voor een flitsschoen (cold shoe), waarop de handgreep kan worden bevestigd voor gebruiksgemak. © Simeon Quarrie

1. Compact formaat en aanpasbare knoppen

De Canon EOS C70 is de compactste en lichtste camera in de Cinema EOS-serie, maar de kleine body is niet ten koste gegaan van de handmatige bediening. Dankzij het ergonomische ontwerp, de verwijderbare handgreep, de responsieve touchscreeninterface en dertien instelbare knoppen kun je de EOS C70 aanpassen aan jouw filmbehoeften.

"Voor professionals die net als ik gewend zijn aan grote camera's, zoals de Canon EOS C700 FF, bevat deze camera veel bekende functies, maar in een kleinere body die ideaal is voor als je alleen werkt", legt Simeon uit.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

"Wanneer je alleen werkt of met een heel klein team moet je meer beslissingen nemen, en ook nog eens snel. Het is dus belangrijk om te beschikken over een compacte camera die zeer toegankelijk is en ook nog eens makkelijk aan jouw wensen kan worden aangepast.

"Als je maar met één camera filmt, is je eerste gedachte misschien dat je een hele kleine camera moet kiezen, bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Wanneer je zeer belangrijke opnamen maakt, moet je er echter zeker van zijn dat je de juiste camera voor de opdracht hebt. Een camera waar elk onderdeel en elke functie speciaal ontworpen zijn om de klus te klaren. De EOS C70 is zo'n camera."

2. Beeldkwaliteit en dynamisch bereik

De 4K Super 35mm DGO-sensor in de Canon EOS C70 gebruikt Dual Gain Output (DGO)-technologie om hoogwaardige beelden met weinig ruis te leveren, en met meer details in de schaduwen en hooglichten. Bij opnamen in Canon Log 2 kun je gebruikmaken van meer dan 16 stops dynamisch bereik en met HLG- en PQ-opties kun je HDR-content intern opnemen zonder kleurcorrecties.

"Dankzij DGO kun je nu heel effectief werken bij weinig licht en Canon Log 2 optimaal benutten", zegt Simeon. Voorheen kon je bij een onjuiste belichting eenvoudig onbedoeld ruis introduceren, maar met de ruisverwerking van de DGO-sensor wordt het veel makkelijker om hoogwaardige opnamen te maken, zowel voor minder ervaren filmmakers als filmmakers die alleen werken.

"De DGO-sensor produceert een schoon beeld. Je introduceert bij lange na niet zoveel ruis in de opnamen als voorheen", aldus Simeon. "Zelfs als de belichting met de camera niet helemaal top is, kun je tijdens de nabewerking veel eenvoudiger het een en ander aanpassen. Als je alleen filmt zoals ik, wordt het veel eenvoudiger om deze optie te gebruiken, met name bij opnamen in de buitenlucht."

Filmmaker Simeon Quarrie filmt in een atelier met de Canon EOS C70-camera. In de studio staan heel veel grote, kleurrijke doeken.

De Canon EOS C70 beschikt over twee kaartsleuven in de grip om meerdere opname-indelingen mogelijk te maken, en om er zeker van te zijn dat je opnamen niet verloren gaan. © Simeon Quarrie

3. Opnemen in meerdere indelingen met twee kaartsleuven

Dankzij de twee UHS-II SD-kaartsleuven op de EOS C70 kun je qua opname-indelingen alle kanten op. Je kunt kiezen voor gelijktijdige of relayopnamen in verschillende indelingen, zoals XF-AVC op een kaart en MP4 op de andere, of maak dubbele XF-AVC-bestanden in ALL-I en Long-GOP.

Simeon is enthousiast over de flexibiliteit en beveiliging die de dubbele-opnamemogelijkheid biedt, in het bijzonder voor producties met weinig budget waar geen geld is voor een speciaal datateam. "Bij mij is ook wel eens een geheugenkaart kapot gegaan, dus ik weet hoe vervelend het is. Alle opnamen verliezen is het slechtste wat je kunt overkomen. Het is fantastisch dat je bij belangrijke opnamen een back-up kan maken op de camera, voor het geval een van de geheugenkaarten het begeeft.

"Zelfs als je ervoor kiest om verschillende indelingen vast te leggen op elke geheugenkaart zodat je meerdere versies hebt voor verschillende workflows. Als een van de geheugenkaarten onverhoopt niet meer werkt, heb je altijd nog een back-up."

Filmmaker Simeon Quarrie filmt de Britse kunstenares Bryony Benge-Abbott terwijl ze op een boomstronk in het bos zit.

"Al lopend zelfstandig de camera bedienen met meer dan 16 stops dynamisch bereik? Dat was een nieuwe ervaring", zegt Simeon. Met de DGO-technologie van de Canon EOS C70 leg je een groter dynamisch bereik van meer dan 16 stops vast met Canon Log 2. "Dat soort prestaties waren voorheen alleen mogelijk met een veel duurdere camera, of een camera zonder de bedieningsfuncties voor run-and-gun filmen." © Simeon Quarrie

4. Ingebouwde ND-filters

Een van de belangrijkste kenmerken die de Canon EOS C70 onderscheidt van een spiegelreflexcamera of systeemcamera voor video, is het geïntegreerde ultradunne ND-filter, speciaal ontworpen voor deze camera. De dichtheid kan met een druk op de knop worden aangepast met maximaal tien stops om de belichting snel te veranderen, terwijl bij opnameomstandigheden met veel licht de filmische, geringe scherptediepte behouden blijft.

"Als je zowel binnen als buiten filmt, is het heel belangrijk om een ND in de body te hebben", zegt Simeon. "Wanneer ik met meerdere camera's werk, heb ik soms een opstelling met belichting voor buiten en een andere opstelling met belichting voor binnen. Maar als je met een kleiner team of alleen werkt, moet je de belichting in een handomdraai kunnen veranderen."

5. Professionele audio-aansluitingen

"Filmmakers weten dat goede audio onmisbaar is voor een sterke productie", zegt Simeon. "Op de set maak ik me meer zorgen over het geluid dan over het visuele gedeelte."

De EOS C70 beschikt over de professionele audio-interface die je zou verwachten van een Cinema EOS-camera, waaronder een 3,5mm-microfoonaansluiting, twee 3-pins Mini XLR-ingangen en twee keuzewielen om het geluidsniveau in opnames los van elkaar in te stellen. Tel daar de ingebouwde stereomicrofoon bij op, en de camera biedt in totaal vier kanalen voor audio-invoer.

"De mogelijkheid om meer dan één microfoon te gebruiken, het fysieke keuzewiel om het geluidsniveau in te stellen en alle andere professionele geluidsopties, zoals XLR-aansluitingen bijvoorbeeld, geven je een gerust gevoel op de set, vooral als je alleen werkt", zegt Simeon.

De achterkant van de Canon EOS C70-camera waarmee de Britse kunstenares Bryony Benge-Abbott in haar studio wordt gefilmd.

De Canon EOS C70 heeft een nieuwe, meer verfijnde touchscreeninterface, maar beschikt ook over een scala aan fysieke knoppen, waaronder twee keuzewielen aan de achterkant van de body waarmee je de geluidsniveaus van opnames apart van elkaar instelt. © Simeon Quarrie

Filmmaker Simeon Quarrie filmt in een atelier voor een schildersezel met een Canon EOS C70-camera.

"De kwaliteit van de RF-objectieven is fantastisch", zegt Simeon. "Ze beschikken over de nieuwste technologie en bieden een beeldkwaliteit die ik nog nooit eerder heb gezien. Qua bediening vind ik het erg prettig dat ik diafragma aan de instelring van het objectief kan toewijzen. Het doet me denken aan mijn Cine Prime-objectieven, die op een soortgelijke manier werken." © Simeon Quarrie

6. Elektronische beeldstabilisatie

De EOS C70 is de eerste Cinema EOS-camera met ondersteuning voor elektronische beeldstabilisatie (IS) in de body die samenwerkt met RF-objectieven. Dit maakt de camera de perfecte keuze voor filmmakers die snel zo vloeiend mogelijke beelden willen vastleggen. De elektronische beeldstabilisatie werkt ook als je een EF-objectief op een EF-naar-RF-adapter bevestigt, maar het systeem biedt de beste prestaties op het gebied van communicatie en het voorkomen van trillingen in combinatie met een RF-objectief.

Simeon noemt de stabilisatie van de EOS C70 een 'verademing' en heeft zo tijdens opnamen minder vaak een statief nodig. "Ik vind de handheld-look prachtig, dus ik heb een Easyrig gekocht om zwaardere camera's te stabiliseren. Maar met de EOS C70 heb je een lichte camera die deze vloeiende handheld-look kan vastleggen zonder dergelijke ondersteuning. Het biedt je nieuwe mogelijkheden bij het maken van opnamen vanuit de hand, bijvoorbeeld bij zogenaamde 'vox pops' (een kort gesprek met iemand op straat) of snelle interviews van tien à vijftien minuten. Je hoeft alleen maar het juiste objectief op de camera te bevestigen en je kunt aan de slag."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • UITRUSTING

  De voordelen van het gebruik van Canon RF-objectieven voor video

  Van de prachtige bioscoopkwaliteit van de RF Cine Prime-objectieven tot de voordelen van high-speed metadata: ontdek waarom RF-objectieven zo ideaal zijn voor filmmakers.

 • NIEUWS OVER PRODUCTEN

  EOS C70: maak kennis met de nieuwe Cinema EOS-camera met RF-vatting

  Nieuwe vatting, nieuw ontwerp, nieuwe mogelijkheden… Ontdek hoe de compacte en krachtige Super 35mm van Canon je meer creatieve opties geeft.

 • VERHAAL VAN DE OPNAMEN

  Eerste opname met de Canon EOS C70

  Jolade Olusanya over hoe hij Canon's Cinema EOS-camera met RF-vatting gebruikte om een prachtige film over de dichteres Sophia Thakur te maken.

 • UITRUSTING

  De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

  Welke prime- en zoomobjectieven met RF-vatting moeten filmmakers en videografen kiezen bij het maken van video's?

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro