ARTIKEL

Van Berlijn naar Beijing: filmbeelden van een epische roadtrip met de Canon XA55

Cinematographer Clemens Boecker films Joey and Luke Kelly in Red Square, Moscow, with a Canon XA55 camcorder.
Filmmaker Clemens Boecker vergezelde avonturier Joey Kelly tijdens een reis van Berlijn naar Beijing in een klassieke camper en documenteerde het hele gebeuren voor de Duitse tv met Canon's compacte professionele camcorder, de XA55. Het vormde de perfecte uitrusting voor het vervaardigen van beeldmateriaal van studiokwaliteit zonder te veel aandacht te trekken bij de vele grenscontroles waar ze langskwamen en op de gevoelige locaties waar zij filmden. © Thomas Stachelhaus

Van alle eigenschappen waarover de Duitse filmmaker Clemens Boecker kon beschikken op zijn Canon XA55-camcorder tijdens zijn meest recente opdracht, was de infraroodmodus de functie die hij het minst verwachtte te zullen gebruiken. "Maar toen we bij een tankstation in Rusland stopten", herinnerde hij zich, "kwam er een man naar ons toe die zei: 'Ik heb een beer. Willen jullie hem zien?' Ik had op dat moment geen lampen op de camera gemonteerd, maar met de infraroodmodus kon ik toch die verrassende ontmoeting vastleggen."

De Canon XA55 bleek talloze keren de ideale keuze te zijn tijdens Clemens' meest recente reis met de beroemde avonturier Joey Kelly, waarbij hij diens reis dwars door twee werelddelen filmde voor een populair nationaal tv-programma in Duitsland. Joey werd beroemd als lid van The Kelly Family, een familieband die in de jaren negentig heel succesvol was in Europa en daarbuiten, en die erom bekendstond dat zij rondreisde in een dubbeldekkerbus.

"Nadat Joey was gestopt met het maken van muziek, werd hij duuratleet en nam hij deel aan triathlons en ultramarathons", legt Clemens uit. "Nu, op wat latere leeftijd, is hij op zoek naar een ander soort uitdaging, dus kwam hij met het idee om van Berlijn naar Beijing te rijden in zijn oude Volkswagen T1-camper. En alsof dat nog niet uitdagend genoeg was, wilde hij de reis ook nog maken zonder enig geld mee te nemen."

Clemens heeft alle avonturen van Joey tot op heden gedocumenteerd, van reizen naar Afrika en expedities dwars door de Verenigde Staten tot wandeltochten door heel Duitsland, tot tweemaal toe. De reis van Berlijn naar Beijing zou echter bijzonder intens blijken omdat Joey van plan was onderweg zo veel mogelijk hoofdsteden aan te doen. Dat betekende een rit dwars door Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Finland, Rusland, Kazachstan, Mongolië en China in een voertuig dat meer dan 60 jaar oud was.

"We waren ongeveer 30 dagen lang onderweg", zegt Clemens. "Dat waren lange dagen, soms van wel 16 uur, die we veelal rijdend doorbrachten. Uiteindelijk reden we bijna 13.000 km met die oude bak."

Joey Kelly, Clemens Boecker and the rest of the team near the Brandenburg Gate in Berlin with their VW campervan.
Het team bij vertrek vanuit Berlijn. De roadtrip vond plaats in de zomer van 2019, zodat Clemens kon profiteren van de ingebouwde ND-filters van de XA55, die hielpen bij het regelen van de belichting bij helder of fel licht. © Thomas Stachelhaus
Clemens Boecker films Joey Kelly and Mongolian nomads seated in the centre of a tent with red and white striped roof.
De compacte, onopvallende XA55 was ideaal voor het maken van filmbeelden in Mongoolse nomadententen en andere intieme omgevingen waarin een complete professionele camera te intimiderend zou zijn geweest. © Thomas Stachelhaus

Een professionele camcorder gemaakt voor onderweg

Clemens is al 15 jaar lang freelance filmmaker. Voor het grootste deel van zijn werk maakt hij gebruik van een Canon EOS C300 (nu opgevolgd door de Canon EOS C300 Mark III) als hoofdcamera en van een Canon EOS 5D Mark IV als B-camera. Maar zijn opdracht vereiste een kleinere, lichtere, autonome uitrusting.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Ons team bestond uit twee mensen, alleen een producer en ikzelf, in een camper in het spoor van Joey", vertelt Clemens. "Normaal gesproken zou ik met een geluidsman werken, maar we wilden alles zo klein en onopvallend mogelijk houden. We wilden er bij de grenscontroles absoluut niet uitzien als een professioneel camerateam. Bij de grenscontrole in Rusland, bijvoorbeeld, keren ze je hele auto binnenstebuiten en we wilden geen ongemakkelijke vragen hoeven te beantwoorden over onze camera-uitrusting. Daarom besloten we het zo toeristisch mogelijk aan te pakken en alleen twee compacte camcorders mee te nemen, een Canon XA55, een XF100 [nu opgevolgd door de XF200] en later een XF405."

Het compacte formaat van de Canon XA55 maakte het apparaat heel geschikt voor opnamen in de voertuigen, en het was ook nog eens minder intimiderend dan een grootschalige uitrusting bij het filmen van buitenlandse culturen. "Op een bepaald moment waren we in een tent Mongoolse nomaden aan het filmen. Dit waren heel verlegen mensen, dus hielp het dat we geen grote camera pal onder hun neus hoefden te houden en er geen geluidsman was met een lange microfoonarm", legt Clemens uit.

Met zijn 4K 15x optische zoomlens biedt de Canon XA55 een zeer nuttig bereik dat equivalent is aan 25,5–382,5 mm. "Het ultrabrede uiteinde is heel geschikt voor een ingebouwde lens", zegt Clemens. "Dit kwam heel goed van pas bij het maken van opnamen in de krappe tent en in de voertuigen, en toen een Kazachstaans gezin ons uitnodigde in hun kleine boerderij. Aangezien het een ingebouwde lens betrof, kon ik snel reageren omdat ik geen tijd hoefde te verspillen aan het verwisselen van lenzen. Bovendien moet je bij een opdracht als deze zorgen dat je steeds alert bent, omdat je geen opnamen kunt overdoen."

Clemens Boecker used a Canon XA55 camcorder to film Joey and Luke Kelly in front of their VW campervan.
"De menu’s van Canon volgen een bepaalde logica en ik voelde me meteen op mijn gemak met de indeling van de XA55, omdat deze min of meer dezelfde structuur heeft als mijn andere camera's", zegt Clemens, die al 15 jaar actief is als professioneel filmmaker.
The Canon XA55 professional camcorder.
Het geluid werd opgenomen via de tweelijns XLR-ingangen op de handgreep van de camera. Clemens' gebruikelijke uitrusting bestond uit een shotgun-microfoon die op de camera was gemonteerd voor lijn 1 en een kleine wireless microfoon voor lijn 2.
Director of Photography Alfonso Parra with a Canon XF705 by the sea.

Zeven redenen waarom je met de Canon XF705 betere films kunt maken

Van de grote sensor tot het grote dynamische bereik en de snelle automatische scherpstelfunctie, DoP Alfonso Parra vertelt hoe hij met de Canon XF705 zijn documentaire succesvol heeft vastgelegd.

Scherpe opnamen maken op oneffen Mongoolse wegen

Voor Clemens vormde Mongolië een van de hoogtepunten van de trip. Dit was een land dat hij nooit eerder had bezocht. "Zodra je over de grens bent, verandert het landschap volledig binnen slechts enkele kilometers", zegt hij. "We reden om een kleine heuvel heen en kwamen een kudde wilde paarden tegen die in een waterplas stonden. Ik slaagde erin om echt heel dichtbij te komen om hen te filmen, en zij gingen er niet vandoor. Zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt."

De toestand van de wegen in Mongolië was niet zo geweldig, maar het Dual Pixel CMOS AF-systeem en de 5-assige beeldstabilisatie van de Canon XA55 kwamen echt goed van pas in deze situatie. "Gewoonlijk gebruik ik handmatige scherpstelling, maar dat was onmogelijk op sommige echt hobbelige wegen. Door gebruik te maken van de gezichtsdetectie van de XA55 kon ik me echter volledig concentreren op de compositie in de wetenschap dat de beelden volledig scherp zouden zijn.

"Ook de beeldstabilisatie kwam goed van pas. Ik maakte voornamelijk opnamen vanuit de hand in de auto en deze functie hielp me echt het beeld stabiel te houden. Ook leverde het goede prestaties toen ik Joey moest volgen terwijl hij overal rondliep. Ik moest altijd snel reageren omdat hij vaak stopte aan de rand van de weg, uit zijn auto sprong en met mensen begon te praten. Er was geen tijd om een statief of geluidsapparatuur op te stellen. Ik kon alleen de camera pakken en beginnen met opnemen."

Clemens Boecker uses a Canon XA55 to film as a number of people look into the engine bay of a VW campervan.
"Joey's Volkswagen T1 trok altijd grote menigten", vertelde Clemens. "Het is een auto die 60 jaar oud is en die iedereen kent, maar die je niet erg vaak tegenkomt in die landen." De 15x zoomlens van de XA55 maakte het toestel geschikt voor alles van menigten tot close-ups.
Clemens Boecker stands by the open tailgate of a VW campervan filming Joey Kelly cooking on a trestle table by a lakeside.
Doordat hij zonder geld reisde, moest Joey fans via social media vragen hem een handje te helpen tijdens zijn reis, en tijdens de reis leefde hij van het door hen geschonken voedsel. "Aan het eind was zijn hele camper gevuld met etenswaren", zegt Clemens.

Een superieur Full HD-beeld

De Canon XA55 is een 4K UHD-camcorder, maar Clemens maakte opnamen in Full HD bij 50.00i, omdat de tv-zender waarvoor hij werkte dat als eis stelde. Maar vanwege zijn oversampling van HD-beelden biedt de Canon XA55 een superieur Full HD-beeld met de 1.0-type CMOS-sensor. "Voor een camera en sensor van dit formaat is de beeldkwaliteit verbazend goed", zegt hij.

Clemens was ook onder de indruk van hoe lang de accu van de Canon XA55 meeging. "Ik wist door mijn ervaring met camcorders van Canon dat dit het geval zou zijn. Dat was belangrijk omdat we de accu’s alleen in de auto konden opladen tijdens het rijden."

Four men standing around a dusty old green car, front doors open, with Clemens filming.
Clemens maakte opnamen in XF-AVC, met de opnamemethode ingesteld op Relay Recording zodat de XA55 automatisch naar de tweede kaart zou overschakelen zodra de eerste vol was. De uitrusting bleek volledig betrouwbaar. De grootste uitdaging bestond vaak uit bepalen hoe de onvervangbare beelden moesten worden verwerkt. © Thomas Stachelhaus

Doordat we continu op de weg zaten, was het bovendien van cruciaal belang om een betrouwbare back-uproutine te hebben. "We hadden een laptop en drie harde schijven en elke dag maakten we een back-up van het beeldmateriaal naar de dubbele schijven en borgen deze op in verschillende voertuigen. We probeerden wat materiaal vanuit Moskou naar huis te sturen, maar kregen te horen dat het niet was toegestaan om data vanuit Rusland te verzenden. Dus stuurden we één harde schijf terug met een auto, die werd opgepikt door een chauffeur uit Ulaanbaatar in Mongolië."

Het vinden van een manier om het waardevolle beeldmateriaal terug bij het productiebedrijf te krijgen, klinkt misschien spannend, maar de grootste uitdaging waarmee Clemens te maken had was vermoeidheid. De nachtelijke autoritten over Russische wegen terwijl je moe bent, dat was echt uitdagend... en bijzonder gevaarlijk. De meeste wegen verkeerden in slechte staat en waren ook nog eens behoorlijk smal."

Voeg daar een toevallige ontmoeting met een beer bij een tankstation aan toe en de voordelen van reizen met een compacte, veelzijdige professionele camcorder worden meteen duidelijk. Maar Clemens heeft nergens spijt van. Hij is zelfs al bezig met het plannen van zijn volgende tocht met Joey en de Canon XA55.

Geschreven door Marcus Hawkins


Clemens Boeckers uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals roadtrips filmen

Clemens Boecker filming with a Canon XA55, with large cruise ships in the background.

Camera's

Canon XA55

Een compacte 4K-camcorder met 1.0-type CMOS-sensor, Dual Pixel CMOS AF, 15x optische zoomlens en 3G-SDI. "Voor een camera en sensor van dit formaat is de beeldkwaliteit verbazend goed", zegt Clemens.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan